Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voisiko suomalainen hakea pyöveliksi Saudi-Arabiaan?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85, 00089 Sanoma. Sähköpostiosoite: hs.torsti@hs.fi tai hs.sisko@hs.fi.

Terve taas, lukijat, tässä on Torsti.

Viime palstalla pohdittiin Jeesus tulee -julisteita. Nimimerkki Zoippa muisteli julisteiden liittyneen amerikkalaisen evankelistan Billy Grahamin tähdittämään Missio Helsinki -rukoustapahtumaan vuonna 1987.

Grahamin julistuksessa oli tällaisia piirteitä, eikä tikkaremmi pitänyt mahdottomana, että iskulausetta olisi käytetty mainonnassa. Missio Helsinki ei kuitenkaan ollut lajissaan ensimmäinen, vaan julisteita oli ollut ennen Grahamin vierailua. Lopunaikojen saarnaamista ja Jeesuksen pikaisen tulemisen julistamista on ollut kristinuskon vaikutuspiirissä alkukirkosta alkaen.

Kuusamossa mökin pihalla löntysteli useampi poro. Jäin seuraamaan niitä ja huomasin, kuinka yksi söi hyvällä ruokahalulla kolme isoa kärpässientä. Millaiset seuraamukset siitä on keskikokoiselle porolle? Pahanhajuinen hengitys, mahanpuruja vai peräti kuolema?
– Jari, Lieto

Kärpässienistä ei ole havaittavia haittoja poroille. Niiden ruuansulatus on mitä ilmeisimmin sopeutunut käsittelemään sienien sisältämät myrkyt. Sienten vaikutuksesta porojen hengityksen hajuun tikkaremmillä ei ollut tietoa.

Lapin yliopiston pohjoisen etnografian professori Juha Pentikäinen kertoi, että porojen kykyä syödä kärpässieniä on hyödynnetty saamelaiskulttuurissa. Šamaanit saattoivat syöttää poroille kärpässientä ja juoda myöhemmin näiden virtsaa, johon sienen myrkkyä oli suodattunut, osana rituaaleja.

Onkohan pääteiden varsille rakennetuille varalaskupaikoille laskeutunut koskaan liikennelentokonetta? Silloin, kun se oli mahdollista, istuin paljon ohjaamossa ja muistan erään pilotin kertoneen, että koneen ollessa lakikorkeudessa on sen liukumasäteen sisäpuolella Suomessa koko ajan edellä mainittu laskupaikka. Jallittiko hän?
– Salaisuusko?

Pääteiden varsien varalaskupaikat ovat puolustusvoimien käyttöön tarkoitettuja, eikä niillä ole siviili-ilmailun kanssa mitään tekemistä. Tikkaremmin tietojen mukaan niille ei ole koskaan laskeutunut liikennelentokonetta.

Lentäjä tuskin jallitti sinua, vaan kyse oli väärinkäsityksestä. Jos normaalissa, noin 12 kilometrin lentokorkeudessa olevan matkustajakoneen moottorit yllättäen sammuisivat, pystyisi kone tyypistä riippuen liitämään noin 150–200 kilometriä. Tämä riittäisi viemään koneen jollekin Suomen lentokentistä.

Matalammalla kulkevilla pienkoneilla tilanne voi toki olla toinen, ja onpa niitä joskus laskeutunut jopa tavalliselle maantielle. Käytännössä turvallisempi laskeutumispaikka olisi kuitenkin pelto, jossa riski vastaantulevasta liikenteestä on koko lailla pienempi.

Saudi-Arabiassa oli työpaikkailmoituksen kautta haussa kahdeksan pyöveliä eli teloittajaa, joiden kuuluisi myös katkoa varkaiden kädet mutta jättää epäilty henkiin. Itse en ole ajatellut osallistua, mutta kysyisin, onko kellään Suomen kansalaisella juridista tai muuta estettä hakea kyseiseen virkaan ja onko Suomeen paluussa tämän jälkeen minkäänlaisia epäselvyyksiä?
– J. P

Melko karmea ajatus. Eikä kysymykseen vastaaminenkaan ole helppoa.

Lähtökohtana on, että suomalaisen ulkomailla tekemään rikokseen voidaan soveltaa Suomen lakia vain, jos rikos oli myös tekopaikan lain mukaan rangaistava. Tämä on niin sanottu kaksoisrangaistavuuden periaate. Niinpä kuolemanrangaistuksenkaan täytäntöönpanoon osallistuminen tuskin sellaisenaan johtaisi rangaistukseen Suomessa, vaikka teko täyttäisi Suomen lain näkökulmasta rikoksen tunnusmerkit.

Periaatteesta on säädetty kansainvälisillä sopimuksilla poikkeuksia. Näihin kuuluvat muun muassa tietyt sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan, terrorismirikokset sekä kidutus.

Pyövelin tehtävänkuvaan kuuluvaksi mainittu käsien katkominen saattaisi hyvinkin täyttää kidutuksen tunnusmerkit, samoin luultavasti myös muut brutaaleiksi katsotut rangaistukset. Olennaista olisi myös se, kuinka mielivaltaisiksi tuomiot todettaisiin.

Saudi-Arabiassa tehty pyövelintyö saattaisi siis johtaa myöhemmin Suomessa oikeuteen. Missään tapauksessa Torsti ei siis suosittele moista uravalintaa kenellekään lukijalle.

Huomattakoon myös, että kaksoisrangaistavuuden periaatetta sovelletaan vain tunnustettujen valtioiden välillä. Esimerkiksi terroristijärjestöt eivät ole valtioita, eikä niillä ole laillisena pidettävää oikeusjärjestystä. Siksi esimerkiksi Isisin pyöveliksi ryhtyneen olisi myöhemmin turha puolustautua sillä, että toimi järjestön sääntöjen mukaan.

Torstin remmi heittää tikkaa Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat