Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pasianssista kännipäivityksiin

Sunnuntai
 
Venla Rossi
Jarno Mela Lehtikuva
Ihan vain oppimismielessä.
Ihan vain oppimismielessä. Kuva: Jarno Mela Lehtikuva

Kaikki ne tunnit Miinaharavan ja tietokonepasianssin parissa eivät ole menneet hukkaan. Mental Floss -verkkosivustolla paljastettiin hiljattain, että Windows-käyttöjärjestelmään sisällytettyjen pelien takana oli alkujaan salainen agenda: opettaa tumpeloille tietokoneen käytön perusasioita.

Pasianssin avulla opimme 1990-luvulla raahaamaan hiirellä kohteita paikasta toiseen. Miinaharavassa taas harjoiteltiin hiiren kahden eri näppäimen käyttöä.

Oli pelien kehittäjillä oikeasti salainen agenda tai ei, olemme oppineet käyttämään hiirtä.

Mutta millaisen pelin tarvitsisimme nyt? Mitä meidän pitäisi oppia?

Pelitutkimuksen professori Frans Mäyrä sanoo, että nyt meidän tulisi kyetä näkemään pelien taakse, järjestelmätasolle. "Jotta voisi muokata erilaisia systeemejä ja palveluja itselleen sopiviksi, täytyisi ymmärtää jotain siitä logiikasta, jonka mukaan ne toimivat."

Se ei tarkoita, että kaikkien tulisi oppia koodaamaan. Mutta esimerkiksi sosiaalista mediaa käyttäessä kannattaa miettiä omia yksityisyysasetuksiaan. Mäyrän mukaan käytämme somea nykyään vähän samaan tarkoitukseen kuin pelejä, leikkimiseen. Samalla voi toki myös oppia. Esimerkiksi omien Facebook-kirjoitusten jakamisasetukset tulee tarkastettua paremmin, kun on tehnyt muutaman päivityksen baarista kotiin palattuaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat