Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miesten sukat kertovat

Sunnuntai
 
Sami Kilpiö HS ja Smiley N. Pool Houston Chronicle
Kaksi miestä ja sukat. Paavo Arhinmäki (vas.) ja George H. W. Bush (oik.).
Kaksi miestä ja sukat. Paavo Arhinmäki (vas.) ja George H. W. Bush (oik.). Kuva: Sami Kilpiö HS ja Smiley N. Pool Houston Chronicle

Naisten sukkien historiasta on ilmestynyt kirja. Silkkisääret (Minerva 2015) näyttää kuvia kauniiden naisten kauniista sukista, eroottisiakin kuvia. Milloin saamme lukea miesten sukkien historiasta?

Tärkeitä olisivat miesten sukkahistorian kohut, poliittiset tärpit, taideteokset ja klassikot.

Tennissukat. 1980-luvulla kohistiin. Lenita Airisto arvosteli suomalaisia liikemiehiä, jotka käyttivät puvun kanssa valkoisia tennissukkia. Ne olivat kuin jäänne DDR:stä, junttimaiset. Kohun vaikutus tuntuu yhä.

Eripariset sukat. Pertti Paasio, entinen Sdp:n puheenjohtaja, kansanedustaja ja europarlamentaarikko, muistetaan eriparisten sukkien lisäksi eriparisista kengistä. Tämä seikka synnytti hänestä kuvan hajamielisenä ja hölmönä ja vaikutti siihen, että hänen uransa kääntyi laskuun. Paasion sukat esiintyivät myös suomalais-englantilaisen John Websterin EU-hallintoa kuvaavassa dokumenttielokuvassa Sukkien euroelämää (1999).

Parsitut sukat. Presidentti Mauno Koivistosta muistetaan, että hänen vaimonsa Tellervo Koivisto parsi hänen sukkiaan. Tämä seikka synnytti hänestä kuvan nuukana ja sympaattisena kansanmiehenä ja vaikutti myönteisesti Koiviston uraan sen ollessa nousussa.

Muotisukat. Suomessa uutta miesten sukkakulttuuria edustaa kansanedustaja Paavo Arhinmäki. Vasemmistoliiton puheenjohtaja osaa yhdistää muotisukat ja puvun tavalla, jota Lenitakaan ei arvostelisi. Maailmalla uuden kulttuurin ikoni on USA:n entinen presidentti George H. W. Bush, jonka sukat ovat pyörätuolissa istuessa näkyvällä paikalla. Bush ottaa tästä ilon irti käyttämällä muun muassa sukkia, joissa on hänen oma kuvansa.

Miehillä on varvassukkia, teknisiä sukkia, varrettomia sukkia ja polvisukkia, joka urheilulajiin on omat sukkansa, uintiinkin.

Sukat ovat uudet kalsarit: urheilu- ja viihdemaailman tähdillä on merkkisukkien mallistoissa omia nimikkotuotteitaan. Tunnetuimmat merkit ovat Happy Socks, jota Arhinmäkikin suosittelee Twitterissä, sekä Stance, joka tekee Bush-tyyliä valokuvamaisine kuvioineen. Ja Marimekkokin on ajatellut miehiä.

Skeittisukissa on hampunlehtiä. Taidesukissa klassikoita: Munckia, Matissea, van Goghia.

Miesten sukkien historiikissa olisi glamourin lisäksi huumoria ja tragiikkaa. Pohdittaisiin hajun kehitystä, taustaa ja merkitystä. Kuinka moni suhde on lopahtanut haiseviin sukkiin? Mikä rooli sukilla on ollut sodissa?

Toisin kuin naisten sukat, miesten sukat eivät ole suuri pornografinen fetissi. Erotiikka on lopulta kiinni sukkien kantajasta. Oli sukupuoli mikä tahansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat