Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ovatko lapsettomat erilaisia kuin ihmiset, joilla on lapsia?

Sunnuntai
 
Reetta Räty
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja yrittäjä.

Mikä erottaa ihmisiä, joilla on lapsia, ja niitä, joilla ei ole?

Ei ainakaan se, että toiset osaavat tehdä kolmea asiaa yhtä aikaa ja toiset eivät. Sekin on hetkellistä, että toiset ovat väsyneitä ja toiset vapaita.

Suuri osa vanhemmuuteen liitettävistä piirteistä kuuluu pikkulasten vanhemmuuteen. Ne eivät erottele ihmisiä, vaan elämäntilanteita.

Pikkulasten vanhempien ja muun maailman välillä on kuilu, mutta se katoaa muutamassa vuodessa.

Ajattelin aiemmin, että vanhempana oppii olemaan stressaamatta turhasta. Huihai väliin jääneet jumppatunnit tai maksalaatikko mikron seinämillä. Typerä pomokin on vain typerä pomo, jos kotona on "oikeita huolia".

Mutta eihän se näin mene. Olen esimerkiksi nähnyt siistin lapsiperheen asunnon! Miten se on mahdollista?

Siten, että aikuiset ovat ihan erilaisia keskenään, myös vanhemmiksi tultuaan.

Ehkä näitte jokin aika sitten Michael Haneken hitaan elokuvan Rakkaus (Amour, 2012). Se on elokuva vanhuudesta, kuolemisesta ja omaishoitajuudesta. Minusta se on myös elokuva elämän jatkumisesta, eli lapsista.

Moni muistaa elokuvasta pulun, ruusun tai herkän rakkauden. Minulla on mielessäni vain elokuvan loppu. Siinä vanhan pariskunnan lapsi Eva istuu päähenkilöiden olohuoneessa yksin. Kun vanhemmat kuolevat, jäljelle jäävät lapset. Tai sitten olohuone on ihan tyhjä.

Siinä se lopulta on, ero vanhemmaksi tulleen ja sellaisen välillä, joka ei saanut tai halunnut lapsia. Onko minun jälkeeni ketään?

Asiaan voi suhtautua myös vähemmän sentimentaalisesti. Maailmasta puuttuu suunnilleen kaikkea muuta paitsi lapsia. Elämä todellakin jatkuu.

Sitä paitsi moni on vanhempi, vaikka ei olisi halunnut lapsia – ainakaan silloin, kun tuli raskaaksi. Sanotaan, että lapset suunnitellaan nykyään kalenterin kanssa. No joo, mutta hiekkalaatikon laidalla kuulee aivan toisenlaisia tarinoita. Tietäväthän kaikki, miten onnettomia ehkäisyvaihtoehtoja ylipäätään on naisilla, jotka eivät halua tunkea itseensä hormoneja? Lapsi on aina sattuma.

Yksi todellinen ero vanhempien ja lapsettomien välillä tulee esille, jos pariskunta eroaa. Lapsettoman ei tarvitse murehtia erossa kuin itseään.

Vanhempien ero koskee myös lapsia. Lapsettomat jakavat kamat. Lasta ei voi puolittaa.

Lapseton voi halutessaan poistaa exän nimen puhelimesta. Se, jolla on lapsia, jää kiinni entiseen puolisoon. Monet eronneet vanhemmat ovat tekemissä viikoittain, vuodesta toiseen.

Aikuinenkin lapsi on konkreettinen muistutus siitä, että on minulla ollut elämä jonkun toisen kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat