Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antiikin filosofiasta apua liikenneraivoon

Sunnuntai
 
Matti Pikkujämsä
Kuva: Matti Pikkujämsä

Vihaan itseäni! Koska olen pyöräilijä! Autoilija! Jalankulkija!

Liikennekeskustelussa on tapana syytellä eri kulkumuotojen suosijia asennevammaisuudesta. Unohtuu, että useat meistä ovat liikenteessä sekä autoilijoita, pyöräilijöitä että jalankulkijoita.

Artikkeliin liittyvät

Samalla unohtuu se, mikä yhdistää näitä kolmea roolia: ihmisyys.

Liikenteessä olisi paljon helpompaa ilman ihmisiä. Harvaan asutussa Suomessa tämä oli pitkään mahdollista, muttei enää. Sen takia on välttämätöntä ymmärtää, että liikenne on ensi sijassa vuorovaikutusta, johon jokainen tuo mukanaan oman painolastinsa etenemismuodosta riippumatta.

Tai kuten työtoverini kiteytti: "Samoja kusipäitä, eri varusteet."

Esimerkiksi jalankulun luulisi olevan rauhallista puuhaa, mitä ei aina usko Helsingin rautatieaseman tungoksessa.

Liikenneraivo nousi otsikoihin, kun autoilijan epäillään tappaneen Tukholmankadulla hänelle keskisormea näyttäneen pyöräilijän.

Liikenneturvan kyselyssä vain 18 prosenttia kertoi, ettei ollut koskaan kohdannut liikenneraivoa. Yleisintä häiriökäytöstä oli vastanneiden mukaan tööttäily, perässä roikkuminen, keskisormen näyttö ja kiilailu.

Liikenneraivo johtaa vakaviin tapauksiin.

Vuonna 2013 kuljettaja seurasi Helsingissä toista autoa kolme kilometriä lyödäkseen kuljettajaa kasvoihin. Tämä ei ollut hänen mielestään antanut tietä.

Kolme vuotta sitten autoilija tuskastui edellä ajavan ohittajan vauhtiin Lahden moottoritiellä, suisti tämän ensin pientareelle, seurasi ja uhkasi tappaa. Vuonna 2010 pohjalaismies hermostui sumuvaloja käyttäneeseen naisautoilijaan, seurasi tätä ja mukiloi kolmen lapsen läsnäollessa.

Mistä liikenneraivossa on kyse?

Psykologisesti se on tyypillinen esimerkki frustraatio-aggressiosta, sanoo liikennepsykologian professori Heikki Summala.

Liikenteessä kaikkien tavoitteena on pitää yllä vauhtia. Kun joku pysäyttää etenemisen, se johtaa pettymyksen kautta aggressioon. Hidastus koetaan loukkauksena.

Vain vakavasti aggressiivinen ihminen ryhtyy Summalan mukaan tietoisesti vahingoittamaan toista. Tavallinenkin kulkija, etenkin mies, voi silti raivostua, jos tilanne on provosoiva. Itsekin kiihdyn esimerkiksi, jos autot eivät pysähdy suojatielle.

Konfliktia etsivä voi lähteä liikenteeseen jo valmiiksi uhriutuneena. Jokaisesta kohtaamisesta tulee hänelle arvovaltakysymys. "Väärin" tehnyttä tulee rankaista tai vähintäänkin opettaa.

On vaikea sanoa, onko liikenneraivo yleistynyt, mutta konflikteja ruokkii liikenteen muutos.

"Helsingissä pyöräily on lisääntynyt. Kun pyöräilijät ottavat oikeuksia, jotka heille kuuluvat, syntyy törmäyksiä", Summala sanoo.

Samoin moottoritiet ja maanteiden ohituskaistat ovat Suomessa vielä verrattain uusi asia. Jos vaikka vakionopeudensäädintä joutuu rukkaamaan edessä ajavan "hidastelijan" takia, tuloksena voi olla raivonpuuska.

Kun autosta tulee tunteiden tulkki, touhu muuttuu hengenvaaralliseksi.

Millä liikenneraivoa voi hillitä? Varmin ratkaisu olisi pysyä kotona, mutta se ei valitettavasti ole aina mahdollista.

Hyviä neuvoja voi hakea esimerkiksi antiikin Kreikan self-helpistä, stoalaisen filosofin Epiktetoksen (55–135) Käsikirjasta.

"Jos ruumiisi luovutettaisiin kenen tahansa vastaantulijan käsiin, sinä suuttuisit. Mutta kun itse luovutat mielesi kenen hyvänsä käsiin, niin että se herjauksesta menettää tasapainonsa ja joutuu kiihdyksiin, etkö häpeä?"

Jokaista vastoinkäymistä liikennevirrassa ei kannata tulkita henkilökohtaiseksi loukkaukseksi. Toisella ei ehkä ole mitään sinua vastaan, vaan hän on tehnyt virheen, ollut huolimaton tai yksinkertaisesti ajaa eri tavalla.

Harvoin Helsingin keskustassa autoilevana törttöilin kerran Esplanadilla niin, että jäin punaisissa valoissa suojatien päälle. Pyöräilijä pamautti nyrkillä autoni ikkunaan, vaikka häpesin jo valmiiksi.

Vastaavasti pyöräilijänä on turha kimmastua pyöräteillä palloileville jalankulkijoille, koska suurin osa heistä ei edes tajua olevansa pyörätiellä.

Epiktetos: "Muista, ettei se sinua loukkaa, joka sinua solvaa tai lyö, vaan oma käsityksesi, että hän loukkaa sinua. Jos voitat aikaa, pystyt paremmin hallitsemaan itsesi."

Liikenteessä ei ole idiootteja, vaan ihmisiä. Jos joku raivoaa, keskisormen sijaan voi kysyä vaikka, että mikä sinua vaivaa.

Omaa oloa voi helpottaa tieto, että räyhääjät ovat usein niitä, joilla menee muutenkin huonosti. Naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia Tukholmankadun-epäillyn väkivaltaisuudesta. Lahdentien räyhääjällä oli vankka rikoshistoria.

"[Loukkaaja] ei voi noudattaa sinun käsityksiäsi vaan omiaan, ja jos hänen käsityksensä on väärä, siitä on vahinkoa vain hänelle itselleen, sillä hänhän on asiassa erehtynyt."

Epiktetoksen mukaan äkkipikaisuudesta voi totuttautua eroon laskemalla päiviä, joina ei ole suuttunut.

Liikenteeseen liittyy mielikuva anonyymiydestä. Entä jos "mulkero" kuski onkin joku tuttu? Miten noloa olisikaan raivota hänelle!

Sitä paitsi yhä useammin kuva teiden kostajista päätyy someen.

Teillä kaivataan myönteistä viestintää.

Olen asunut Pietarissa, jossa liikennekulttuuri on väliin hyvinkin raivokasta, mutta sille on myös vastaliike: autoilijat jotka pysähtyvät suojateille, antavat tietä ruuhkassa ja palkitsevat toisiaan väläyttelemällä hätävilkkuja. Kiitoksesta voi saada paremmat kiksit kuin oikeassa olemisesta.

Liikenteessä pitäisi olla myös keino tunnustaa virheensä ja pyytää anteeksi. Sori, minä se olin, mutten tarkoittanut!

Jussi Konttinen
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.
jussi.konttinen@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat