Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhtäkkiä joku heitti Bibiana Hernándezin kasvoille rikkihappoa

Happoiskuista on tullut 2010-luvulla arkipäivää Kolumbiassa.

Sunnuntai
 
Oskari Onninen HS
Bibiana Hernándezin vasen silmä sokeutui rikkihaposta. Kasvoille on tehty 14 kirurgista operaatiota.
Bibiana Hernándezin vasen silmä sokeutui rikkihaposta. Kasvoille on tehty 14 kirurgista operaatiota. Kuva: Oskari Onninen HS

Kipu Bibiana Hernándezin kasvoissa oli repivä. Se poltti ja riuhtoi ja tuntui vain yltyvän. Fontibón-sairaalan kipulääkkeistä ei ollut apua, mutta muutakaan hoitajat eivät osanneet tehdä.

Hernández ei tiennyt, mitä hänelle oli tapahtunut. Vain hetkeä aiemmin hän oli seissyt bussipysäkillä kotinsa lähellä Bogotassa. Sitten näkökenttään oli ilmestynyt käsi, joka heitti jotain nestemäistä Hernándezin kasvoille.

Nyt Hernández ei enää nähnyt vasemmalla silmällään. Muutaman tunnin päästä hänet lähetettiin jatkotutkimuksiin suureen Simon Bolivar -sairaalaan. Siellä lääkäri sai selville, että Hernándezin kasvoille oli heitetty rikkihappoa. Kahdeksan päivää myöhemmin hänen entinen aviomiehensä soitti sairaalaan.

"Nyt näytät siltä, että kukaan ei enää halua katsoa sinua", mies sanoi.

Aulassa on hiljaista ja hämärää. Fundación del quemado on Bogotassa sijaitseva säätiömuotoinen klinikka, joka on erikoistunut palovammapotilaiden hoitoon. Nyt ahtaan, parhaat päivänsä nähneen rakennuksen ulko-ovesta astuu sisään pitkä nainen päässään suuret aurinkolasit.

Naisen kasvot ovat laikukkaat. Näyttää siltä, kuin luiden päälle olisi neulottu peite erivärisistä ihon palasista. Toinen kulmakarva roikkuu toista alempana, ylähuulessa kulkee pitkä arpi. "Bibiana Hernández", nainen esittäytyy.

On kulunut 7 vuotta, 9 kuukautta ja 14 kirurgista operaatiota siitä päivästä, kun happo tuhosi Hernándezin kasvot ja elämän. Hernández ei enää asu Bogotassa, mutta hän on matkustanut useita tunteja klinikalle tätä haastattelua varten. Hän haluaa maailman tietävän, mitä Kolumbiassa tapahtuu.

Niin, mitä siis?

Kolumbiaa riivaa 2000-luvulla suureksi kasvanut ilmiö: happoiskut. Tarinoita on satoja, mutta niille löytyy yhdistäviä tekijöitä. Happoa saa kasvoilleen yleensä nuori, alemmista yhteiskuntaluokista tuleva nainen, ja hyökkäyksen takana on usein kostoa janoava mies – mustasukkainen, jätetty tai torjuttu.

Niin ruokakaupassa työskennelleelle Hernándezillekin kävi. Tai niin hän uskoo. Hernándezin päälle happoa heittänyttä henkilöä ei ikinä saatu kiinni.

Silminnäkijähavaintojen mukaan heittäjä oli parikymppinen nuori nainen, mutta sairaalaan saamansa puhelun vuoksi Hernández on varma, että hänen entinen miehensä ja kolmen lapsensa isä oli palkannut naisen hoitamaan likaisen työn. Hernández oli jättänyt miehen kahdeksan kuukautta aiemmin, ja mies oli pian alkanut uhkailla, että Hernández palaisi vielä suhteeseen – hyvällä tai pahalla.

Happohyökkäyksiä tehdään Kolumbiassa myös miehiä vastaan, mutta kasvoihin kohdistuneiden hyökkäysten uhrit ovat yleensä naisia. Vielä 1990-luvulla ilmiötä ei maassa tunnettu, mutta 2010-luvulla hyökkäyksiä on tehty Kolumbian oikeuslääketieteellisen instituutin mukaan jo kymmeniä vuodessa: 62 iskua vuonna 2010, 45 vuonna 2011, 91 vuonna 2012 ja 35 vuonna 2013. Vuoden 2014 tilastoja ei ole vielä saatavilla.

"Todennäköisesti uhreja on paljon enemmän. Iskut tulevat harvoin viranomaisten tietoon", Hernández sanoo.

Samaa mieltä on englantilainen happoiskun uhrien oikeuksia ajava kansalaisjärjestö Acid Survivors Trust International. Sen mukaan iskuja raportoidaan viranomaisille maailmanlaajuisesti noin 1 500 vuodessa, mutta suurin osa hyökkäyksistä ei koskaan tule ilmi uhrien pelon vuoksi. Varsinkin Kaakkois-Aasiassa, Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa iskut on jo pitkään tunnettu äärimmäisen brutaalina väkivallan muotona.

Kuuluisin happoiskun uhri taitaa olla iranilainen Ameneh Bahrami, jonka kasvot ja toisen silmän pettynyt kosija tuhosi hapolla vuonna 2011.

Sharia-lakia myötäillyt oikeusistuin tuomitsi hyökkääjän menettämään toisen silmänsä, mutta Bahrami armahti hänet vain tuntia ennen operaation täytäntöönpanoa.

Miksi happoiskut ovat nyt levinneet Kolumbiaan? Muualla Etelä-Amerikassa happoiskuista ei juuri puhuta, mutta vuonna 2012 Kolumbiassa tehtiin jo väkilukuun suhteutettuna eniten iskuja maailmassa.

Hernández uskoo, että syitä tähän on monia. Kolumbian pitkä sisäinen konflikti on normalisoinut väkivaltaa, koulutustaso on alhainen, rangaistukset happohyökkäyksistä ovat pieniä, tekijöitä ei yleensä saada kiinni ja hapon hankkiminen on sekä helppoa että halpaa.

Tärkein syy on hänen mielestään kuitenkin eteläamerikkalainen machokulttuuri. Miehet oppivat jo lapsina kotoa, että nainen on alisteinen miehelle ja taloudellisesti riippuvainen tästä.

"Kolumbiassa mies ajattelee, että nainen kuuluu hänelle. Siksi naisella ei ole oikeutta lähteä. Ja jos nainen lähtee, mies kuvittelee, että hänellä on oikeus satuttaa häntä, rikkoa hänet."

Kun lääkärit viimein alkoivat huuhdella Bibiana Hernándezin silmää, happo oli syövyttänyt sarveiskalvoa jo yli vuorokauden. Näkö ei ikinä palannut.

Hernández vietti sairaalassa yli kaksi kuukautta. Sitten hän kotiutui, mutta ei omaan elämäänsä. Peilistä katsova nainen oli joku muu kuin se, joka oli lähtenyt bussipysäkille.

Kaksi ensimmäistä vuotta Hernández joutui käyttämään suojaavaa lycranaamaria. Jopa ruuanlaitto sattui: hellan lämpö poltti kasvoja sietämättömästi.

Sitten hän sai lopettaa naamarin käytön, mutta entisestä arjesta oli jäljellä vain rippeet. Ihmisten katseet ja kuiskaukset olivat kaikkialla – ne pistelivät reikiä Hernándezin kappaleiksi revittyyn itsetuntoon. Työn saaminen ja muu ihmisten kohtaamista vaativa vuorovaikutus tuntuivat pitkään mahdottomilta. Kodin ulkopuolella odotti vain ymmärtämättömyys.

Happoiskujen uhreja hoitavan Fundacion del Quemado -klinikan johtajan huoneessa istuu surusilmäinen nainen.

"Suurin ongelma on se, ettei happoa usein saada heti pois iholta", klinikan johtava kirurgi Linda Guerrero kertoo.

Querrero on yrittänyt auttaa happoa kasvoilleen saaneita naisia pian 20 vuotta ja nähnyt, miten hyökkäysaseena käytetyt rikki- ja typpihapot vaikuttavat. Happoiskujen uhrit eivät yleensä kuole, mutta kemikaalit, joita voi ostaa täysin laillisesti muutamalla eurolla, tuhoavat uhrin elämän fyysisesti ja psyykkisesti.

"Happo pystyy syövyttämään metallia. Ajattele, mitä se tekee iholle", Guerrero sanoo.

Hän kertoo, että happoiskujen vaikutuksia pahentaa se, etteivät uhrit ja hoitohenkilökunta useinkaan tiedä, miten hapon kanssa tulisi toimia. Aivan ensimmäiseksi pitää huuhtoa. Pitkään ja huolellisesti. Sitten aloitetaan aggressiivinen hapon vaurioittaman ihon poisto.

Happo ei pysähdy ennen kuin se pysäytetään. "Jos happoa ei saada pois, se syövyttää tiensä lihaksiin asti."

Monesti happo vie näön tai vaurioittaa kuuloa. Se saattaa syövyttää nenän tai polttaa korvanlehdet. Huulien alueelle happoa saaneiden voi olla aluksi vaikea puhua tai syödä. Rinnoille heitetty happo tekee imettämisestä mahdotonta. Käsille lentänyt happo voi estää jopa esineisiin tarttumisen. Happo tuhoaa lihaksia ja kiristää ihoa. Ruumiinjäsenten normaalit liikeradat kutistuvat.

Ja sitten tulevat ne psykologiset vaikutukset. Uhrin pitää aloittaa uusi elämä kasvoilla, joita hän ei edes itse tunnista. Kasvoilla, joita ihmiset tuijottavat ja pelkäävät. Guerrero kertoo, että happoiskujen uhreille käy usein niin kuin Bibiana Hernándezillekin kävi: he kokevat hapon tuhoamat kasvonsa niin häpeällisiksi, etteivät haluaisi poistua kotoaan, työnteosta tai parisuhteen muodostamisesta puhumattakaan.

"Eikä tekijöitä yleensä edes saada vastuuseen."

Kun Hernández yritti saada poliisia etsimään happoa heittänyttä naista, poliisi kehotti keräämään todisteet itse.

"Nyt tuomittuja taitaa olla vain kahdeksan. Uskon, että rankaisemattomuus lisää rikosten määrää", Guerrero sanoo.

Nyt muutos saattaa kuitenkin olla tulossa. Sen tuojaksi tarvittiin uhri ylemmästä sosiaaliluokasta.

Kello oli noin viisi iltapäivällä, kun ovipuhelin soi. Natalia Ponce de León oli tullut vierailulle äitinsä asunnolle Bogotan varakkaalle Santa Barbaran asuinalueelle. Puhelimessa oli taloyhtiön vartija. Hän ilmoitti, että Ponce de Leónia odotti talon ulkoportilla vieras.

Kun Ponce de León saapui talon kadunpuoleiselle portille, hänen eteensä ilmestyi huppuun verhoutunut mies. Jotain lensi Ponce de Leónin kasvoille.

Natalia Ponce de Leónista tuli taas yksi lycranaamarin taakse pakotettu kolumbialaisnainen.

Mutta nyt jokin olikin toisin: happoisku herätti median ja valtionjohdon. Lehdet alkoivat kirjoittaa kasvonsa menettäneestä naisesta, ja presidentti Juan Manuel Santos lupasi lähes 30 000 euron arvoisen palkkion hyökkääjän kiinniottoon johtavasta vihjeestä. Ei kulunut pitkään, kun tekijä oli saatu kiinni.

Alkoi keskustelu happoiskun uhrien oikeuksista. Keskustelu, jota happoiskujen uhrit olivat odottaneet jo vuosia. Ponce de Leónin tapaukseen asti happoiskuja on käsitelty kolumbialaisissa oikeusistuimissa törkeinä pahoinpitelyinä, joista säädettävä maksimirangaistus on 15 vuotta vankeutta. Käytännössä harvoista tuomituista suuri osa on saanut vain muutaman vuoden tuomion.

Natalia Ponce de Leónin tapaus saattaa tarkoittaa uutta aikaa uhreille. Syyttäjä vaatii hyökkääjälle 35 vuoden tuomiota murhan yrityksestä. Tuomiosta odotetaan uutta esimerkkitapausta.

Juuri ennen kuin Bibiana Hernández lähti kotoaan aamulla 30. kesäkuuta vuonna 2007, hän vilkaisi peiliin. Sieltä katsoi nainen, jonka silmissä oli ripsiväriä ja huulilla punaa. Hernández ajatteli näyttävänsä kauniilta. Vain hetkeä myöhemmin ne kasvot olivat kadonneet, eikä Hernández oikein vieläkään ymmärrä, miksi niin piti käydä.

Hän asuu nyt uudessa kaupungissa, eivätkä hänen lapsensa näe enää ikinä isäänsä. Aika on parantanut haavoja, ja leikkaukset ovat onnistuneet hyvin, mutta jos Hernández saa valita, hän pitää edelleen sisälläkin aurinkolaseja. Ne ovat hänen keinonsa piiloutua.

"On niin paljon muistoja", Hernández sanoo. "Mutta lopulta kaikki on hyvin. Tavallisesti. Minulla on kolme lasta. Ja uusi työpaikka."

Terveen silmän silmäkulmaan muodostuu kyynel. Hitaasti se alkaa valua pitkin leikeltyä poskea.

"Meillä on kuitenkin paljon muutakin kuin kasvomme", Hernández sanoo.

Lari Malmberg HS, teksti
Oskari Onninen HS, kuva

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat