Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dingo-fanit muistelevat kesäiltaa vuonna 1985: Me kiljuimme kuin pienet apinat

Sunnuntai
 
Kun Dingo kävi keikalla Kuhmossa
Kun Dingo kävi keikalla Kuhmossa
Serkukset Marika Veija ja Virpi Rauhala olivat Dingon Kuhmon keikalla kesäkuussa 1985. HS vei heidät nyt 30 vuotta myöhemmin samoihin maisemiin kertomaan muistojaan. Toimittaja Maria Pettersson, kuvaus ja editointi: Jukka Gröndahl

Kesällä 1985 eno- Pekan talossa, Lentiiran pikkukylässä Itä-Suomessa, Tarja -täti kiharsi tukkaa ihan liian kauan. Dingo esiintyisi illalla 40 kilometrin päässä Kuhmon Kelolla, eivätkä serkukset Marika ja Virpi kerta kaikkiaan jaksaneet enää odottaa.

He lähtivät kävelemään kohti konserttipaikkaa.

Marikalla oli ikää 11 vuotta, Virpillä kymmenen ja puoli. Virpin tukka oli kiharrettu hienosti, Marika oli sutaissut sinistä hiusmaskaraa takatukantynkään, joka oli leikattu samanlaiseksi kuin Dingon solistilla Nipa Neumannilla.

Tytöt olivat ehtineet kävellä vasta parisataa metriä eno-Pekan talolta kohti Kuhmoa, kun Helsingin Sanomien valokuvaaja Jukka Gröndahl huomasi tienposkessa tarpovat pienet fanit. Kuvaan tallentuivat tyylikkäät käsilaukut, hieno fanipaita ja tietysti sifonkihuivit.

Jukka Gröndahl HS
Virpi, 10, ja Marika, 11, poseerasivat HS:n kuvaajalle Lentiirassa vuonna 1985. He olivat matkalla Dingon konserttiin Kuhmon Kelolle.
Virpi, 10, ja Marika, 11, poseerasivat HS:n kuvaajalle Lentiirassa vuonna 1985. He olivat matkalla Dingon konserttiin Kuhmon Kelolle.

Kolmekymmentä vuotta myöhemmin sifonkihuivi löytyy Virpi Rauhalan lapsuudenkodista, jossa se koristaa äidin olkihattua. Eno-Pekan talokin on edelleen paikallaan sillankupeessa.

Ilma on yhtä mukava kuin kesällä 1985, mutta silta tuntuu Marika Veijan ja Virpi Rauhalan mielestä nyt hiukan pienemmältä. Koivut ovat kasvaneet peittämään näkymän saareen, eikä sinä iltana taatusti ollut niin paljon hyttysiä kuin nyt.

Jukka Gröndahl HS
Virpi Rauhala, 40, asuu nyt Rovaniemellä ja on kosmetologi. Marika Veija, 41, auttaa mielenterveyskuntoutujia ja asuu Kangasalla.
Virpi Rauhala, 40, asuu nyt Rovaniemellä ja on kosmetologi. Marika Veija, 41, auttaa mielenterveyskuntoutujia ja asuu Kangasalla.

Se olikin maailman paras ilta, ainakin 11-vuotiaiden siihenastisessa elämässä. Sinä iltana tytöt näkisivät vihdoin ihan oikeasti maailman ihanimmat Nipan ja Quupan. Ja muutkin Dingon jäsenet tietysti, mutta he eivät olleet yhtä söpöjä. Vain Nipan ja Quupan julisteet saivat iltasuukot.

"Jännitti aivan hirveästi", Rauhala muistaa.

"Se oli ensimmäinen konsertti koskaan. Siihen asti oltiin leikattu lehdistä kuvia, kuunneltu kasetteja, luettu Suosikkia ja taiteltu sieltä taskupokkareita."

Seinät olivat täynnä julisteita, vaikka äiti valittikin sinitarran jämistä tapetissa. Hikipannasta tuijotti Neumann.

"Ja korviksia piti olla samassa korvassa kaksi, kun kerran Nipallakin oli", Veija kertoo.

Ohuissa metallisissa rannerenkaissa tärkeintä oli määrä: rivistön piti kohota käsivartta pitkin puoliväliin kyynärpäätä.

Jukka Gröndahl HS
Rintanapit, rannerenkaat ja verkkohanskat kuuluivat fanien asuun.
Rintanapit, rannerenkaat ja verkkohanskat kuuluivat fanien asuun.

1980-luvulla oli normaalia, että tytöt halusivat näyttää poikabändi-idoleiltaan. 1990-luvun Take Thatin ja Backstreet Boysin aikana siihen ei enää pyritty.

Veijan veli kiusasi ja töhri kuvia, mutta se unohtui, kun Veija lauloi hiekkalaatikon reunalla Autiotaloa ja kaksi nuorempaa kaveria leikki faneja. Se tuntui hienolta.

Dingon saapuminen oli iso asia. Valtava. Lentiiran kylässä oli 30 vuotta sitten aika vähän tekemistä nuorisolle. Talvella hiihdettiin ja luisteltiin, kesällä uitiin ja – no, esimerkiksi juostiin lehmänpaskaan. "Virpin kotona oli lehmiä. Me kytättiin, milloin lehmä päästää läjän laitumelle, ja juostiin siihen avojaloin. Se tuntui jännältä varpaiden välissä. Sitten pestiin jalat saunalla, ja Virpin äiti oli vihainen, kun sauna oli täynnä lehmänpaskaa", Veija kertoo.

Teininä keksittiin jo muitakin viihdykkeitä.

Veija lainasi Outi -serkun kanssa yöllä luvatta eno-Pekan mopon päästäkseen kylille. Hän talutti pappatunturin hiljaa pihasta pois, mutta tyhmyyspäissään käynnisti sen sillalla – juuri sillä samalla sillalla, jossa pienet Dingo-fanit kuvattiin. Mopon ääni kantoi vettä pitkin suoraan enon makuuhuoneeseen.

Samalta sillalta serkukset laskivat humalassa mäkeä jäätyneelle Lentiirajärvelle, kunhan olivat ensin varastaneet eno-Pekan viinat.

Mutta se tapahtui talvella, ja nyt oli kesä, kaikkien aikojen Dingo-kesä! Oih ja iiks!

Tarja-täti sai lopulta kampauksen valmiiksi, ja tytöt poimittiin pientareelta autoon. Kun seurue saapui Kelolle, siellä oli jo lauma isoja tyttöjä odottamassa. Osa oli saapunut paikalle edellisenä iltana.

Jukka Gröndahl HS
Pitkä fanien jono kiemurteli pihalla ennen ovien avaamista.
Pitkä fanien jono kiemurteli pihalla ennen ovien avaamista.

"Ne kiljuivat ja itkivät. Se oli vähän kummallista – mietin, että miksi he itkevät, tämähän on hauskaa", Veija sanoo.

Gröndahlin kuvissa isot tytöt näyttävät pikemminkin ahdistuneilta kuin onnellisilta. Jonotus on selvästi ankaraa puuhaa. Joka hetki joku yrittää ohi, ja kun ovet avautuvat, on lavan eteen singahdettava tuulispäänä.

Vaikka Dingon yhteydessä puhutaan yleensä teinitytöistä, on kuvissa poikiakin, jotkut jopa idoliensa tapaan piukkaakin piukempiin pöksyihin pukeutuneina, tukka pystyssä. Se ei ollut tavanomainen asu edes Kuhmon keskustassa, saati Lentiiran kylällä.

Rauhalan ja Veijan seurue saapui paikalle viimeisten joukossa. Tietysti. Tarja-tädin vika. Serkukset kävelivät sisään Keloon ja kiipesivät tanssipaviljongin takaseinälle asetelluille penkeille. Tunnelma tarttui. "Kiljuttiin siellä kuin pienet apinat", Veija arvelee.

Tarja-täti kuvasi kaiken kaitafilmille, jota myöhemmin kelattaisiin monta kertaa, ja kiljuttaisiin samalla tavalla kuin konsertti-iltana.

Jonkun piti pitää kiljuvat tytöt aisoissa. Se joku oli lentiiralainen Topi Heikkinen. Hän kuului urheiluseura Kuhmon Kivaan, joka pyöritti Keloa. Heikkinen oli tovereineen järjestyksenvalvojahommissa. "En edes tiennyt, mikä Dingo oli, mutta en ollut ikinä nähnyt sellaista käytöstä", Heikkinen muistelee.

"Ei Dannynkään keikalle tultu aamulla jonottamaan, saati edellisenä iltana."

Dingon ruokkiminen puolestaan lankesi Eija Heikkisen vastuulle. "Dingolle vietiin rönttösiä, karjalanpiirakoita, lohileipiä, kinkkuleipiä ja valtavat määrät kahvia ja teetä", Heikkinen luettelee. Alkoholin toimittaminen ei ollut hänen vastuullaan, mutta takuulla sitäkin oli.

"Vein ensimmäisen satsin aamulla, mutta sitten kotoa soitettiin, että sika on karannut. Lähdin jahtaamaan sitä kynähameessa ja korkokengissä. Kun sika oli saatu kiinni, vein vielä täydennystä."

Jukka Gröndahl HS
Kuhmon Kivan järjestysmiehet tekivät Neumannille tietä.
Kuhmon Kivan järjestysmiehet tekivät Neumannille tietä.

Dingo oli saanut rönttösensä. Valot Kelossa himmenivät, ja savukone ruiskautti lavalle höyryä. Musiikki alkoi, ja Dingo asteli lavalle. Kiljunta ravisteli seiniä. Rauhalaa vähän pelotti.

"Musiikki oli niin hirveän kovalla, en ollut kokenut sellaista koskaan ennen. Tuntui, että korvat halkeavat. Isoja tyttöjä nosteltiin lavan edestä pois, kun puristus oli liian kova."

Nipa aloitti laulun. Veija oli varma, että siinä esiintyy hänen tuleva miehensä. Jahka hän vain kasvaisi aikuiseksi, Nipa ymmärtäisi hänen ihanuutensa ja kosisi.

Veija ja Rauhala olivat sopineet, että he katsovat koko keikan ajan vain Nipaa ja Quuppaa, Jonttua ja Peteä ei ollenkaan. Nämä eivät olleet tarpeeksi hyvännäköisiä. Evestä ja Petestä ei kirjoiteltu värssyjä Dingo-vihkoon. Sellaisia kuten "One, two, three, please kiss me".

Jukka Gröndahl HS
Fanit tungeksivat lavan edustalla kohti Jonttua ja Neumannia.
Fanit tungeksivat lavan edustalla kohti Jonttua ja Neumannia.

Menohaluja olisi ollut, mutta Tarja-täti ei päästänyt serkuksia yksin lavan eteen. Hän lähti saattamaan Marikaa, joka änkesi tungoksessa lähemmäs Nipan mikrofonitelinettä. Koskettaa hän ei sitä saanut.

Kun keikka loppui, Veijalle ostettiin hieno punainen Dingo-huivi. Se tuntui silkkiseltä, siinä oli kultaiset hapsut ja – mikä tärkeintä – sillä saattoi loputtomasti leuhkia koulukavereille, jotka eivät olleet päässeet konserttiin.

Sitten Kelon takaa kurvasi esiin Dingon keikkabussi. Keikkabussi!

Jukka Gröndahl HS
Dingon keikka-auto oli kirjoitettu täyteen fanien viestejä.
Dingon keikka-auto oli kirjoitettu täyteen fanien viestejä.

Tytöt rynnistivät auton luo ja alkoivat hakata sen kylkiä käsillään. Kunpa ne huomaisivat!

Ja toden totta, joku huomasi. Verhon takaa vilahti pörröinen tukka. Veija ja Rauhala alkoivat taas kiljua. Joku katsoi! He juoksivat bussin vierellä sen kylkiä hakaten, mutta pää ei ilmaantunut uudelleen.

Oli kuitenkin mahdollista, että joku – ehkä Nipa – oli huomannut ja ehkä katsonut hetken aikaa juuri heihin.

Oikaisu 23.8. klo 13.01: Jutussa puhuttiin aiemmin Evestä Dingon jäsenenä vielä vuonna 1985, mutta hän oli silloin lähtenyt jo soolouralle.

Maria Pettersson HS, teksti
Jukka Gröndahl HS, kuvat

Jukka Gröndahl / HS
Dingon keikka Kuhmon Kelopirtillä.
Dingon keikka Kuhmon Kelopirtillä.

Jukka Gröndahl / HS
Monenlaista fani-tuotetta oli kaupan. Kuva Jukka Gröndahl.
Monenlaista fani-tuotetta oli kaupan. Kuva Jukka Gröndahl.

Jukka Gröndahl / HS
Neumann lavalla.
Neumann lavalla.

Jukka Gröndahl / HS
Ensimmäiset fanit ryntäävät lavan reunalle.
Ensimmäiset fanit ryntäävät lavan reunalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat