Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläinen verkkoaktivisti: Venäjän tiedustelu on käynyt salaa kodissani

Laura Halminen HS
Tommi Nieminen HS

Televisio välkkyi pimeässä olohuoneessa.

Amerikkalaisista ravustusaluksista kertova tv-sarjaVaarallisilla vesillä loppui kymmentä yli kaksi aamuyöllä. Silloin Mikael Storsjö kömpi nukkumaan kotonaan Suomenlinnan linnoitussaarella Helsingin edustalla.

Oli 17. marraskuuta 2011.

Aamulla Storsjö lähti töihin Helsingin keskustaan. Pian hän sai puhelun kotoa. Yksi perheenjäsenistä oli löytänyt olohuoneen pöydällä olevalta metallitarjottimelta kuolleen linnun.

Mustarastasnaaras oli asetettu tarjottimelle lasinalusten viereen.

Kotoa ei ollut viety mitään. Ovessa oli tavallinen Abloy-lukko, ei murtojälkiä.

Storsjö valokuvasi linnun palattuaan kotiin. Sitten hän kirjoitti näkemästään tarkat muistiinpanot, kuten hänellä oli jo tullut tavaksi.

Se oli Storsjön mukaan kolmas kerta, kun heidän kodissaan oli käyty salaa.

Tuolloin Storsjö ei uskaltanut puhua asiasta kuin lähipiirilleen. Silti hän oli jo varma siitä, mikä porukka hänen kotonaan käy.

Mikael Storsjö
Marraskuussa 2011 olohuoneen pöydän metallitarjottimelle oli asetettu kuollut mustarastas.
Marraskuussa 2011 olohuoneen pöydän metallitarjottimelle oli asetettu kuollut mustarastas.

Mikael Storsjö on 57-vuotias helsinkiläinen yrittäjä ja sananvapausaktivisti.

Ruotsinkielisessä kauppakorkeakoulussa Hankenissa opiskellut mies näyttää perusinsinööriltä. Hän on pukeutunut vaaleisiin kesähousuihin ja t-paitaan, ja kun hän juo pahvimukikahvia aurinkoisella Kauppatorilla, olemuksesta on vaikea uskoa, että hän on Kremlin kenties vihatuin nykysuomalainen. Storsjö on ollut jo yhdentoista vuoden ajan Moskovan merkitsemä mies.

Lokakuussa 2004 Storsjö alkoi ylläpitää internet-palvelimellaan Tšetšenian kapinallisten Kavkaz-Center -sivustoa. Venäjä tulkitsi, että Kavkaz-Center on terroristien media.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vaati, että Suomi sulkee Kavkaz-Centerin sivut. Sisäministeriö oli jo aiemmin päättänyt sulkemisesta, ja suojelupoliisi oli ilmoittanut Storsjölle asiasta. Muutamaa päivää myöhemmin Storsjö avasi sivut uudelleen vuokrattuaan niille palvelimen Ruotsista. Toukokuussa 2005 Storsjö avasi sivut taas suomalaispalvelimella. Nyt Kavkaz-Center on hajautettu verkossa pilveen, mutta sivua ylläpidetään Ruotsista. Storsjö on edelleen Kavkaz-Centeriä julkaisevan Pro Caucasus -yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja.

Storsjö on lain rajamailla toimiva sananvapaustaistelija. Hän itse sanoo ajavansa alistettujen tšetšeenien sananvapautta, mutta vuonna 2005 hän aloitti verkkosivuston kautta myös rahankeruun tšetšeenikapinallisille. Vuonna 2007 Storsjö kutsui Suomeen tšetšeenikuoro Žovkarin, jonka vajaa kaksikymmentä jäsentä haki Suomesta turvapaikkaa. Ne myönnettiin.

Kaikki tämä hermostutti Venäjän johtoa.

Storsjön mukaan häntä ja hänen lähipiiriään alettiin kytätä ja pelotella syksyllä 2009. Tai ainakin tuolloin Storsjö pani ensimmäisen kerran merkille, että heitä seurattiin Helsingissä.

"Kun meitä valokuvattiin Kauppatorilla, lähestyin kuvaajaa, joka hyvin hätäisesti poistui ihmisjoukkoon."

Storsjön mukaan kuvaaja poistui autoon, joka oli rekisteröity vuokrafirmalle. Kun Storsjö lähti ajamaan Kauppatorilta, auto seurasi joitakin satoja metrejä.

Ei siitä osannut vielä pelästyä.

Se oli alkulämmittelyä, sanoo Storsjö.

Keväällä 2010 venäläisissä ja suomalaisissa verkkojulkaisuissa alkoi ilmestyä Storsjötä käsitteleviä artikkeleita. Osassa niistä sävy oli uhkaava. Storsjö otti yhteyttä suojelupoliisiin (Supo), ja maaliskuussa 2010 Supon etsivä vastasi Storsjön sähköpostiin. HS sai Storsjöltä luettavaksi viestinvaihtoa.

"Olisi hyvä keskustella asiasta kasvokkain sekä sinun kanssasi, että mainitsemiesi tahojen kanssa. Onko sinulla tiettyjä henkilöitä mielessä", Supon etsivä kirjoitti Storsjölle.

HS:n tietojen mukaan keskusrikospoliisi (Krp) pyysi Storsjön kuultavaksi päämajaansa Vantaalle 22. elokuuta 2011. Krp oli saanut oikeusapupyynnön eräältä Venäjän tiedustelupalvelun FSB:n majurilta, ja Storsjötä haluttiin kuulla todistajana Kavkaz-Centeriin liittyvissä asioissa.

Erikoista oli, että FSB oli merkinnyt virka-apupyyntöön yksityiskohtaiset tiedot Storsjön uudesta passista, jota Storsjö kertoo säilyttäneensä kotinsa pöytälaatikossa. Passia oli virka-apupyynnön päiväykseen mennessä käytetty vain matkoilla Ruotsiin ja Ranskaan. Storsjö uskookin, että FSB oli saanut passin tiedot laittomien kotivierailuiden yhteydessä.

Storsjö on provokatiivinen hahmo, ja häntä kuvaillaan aktivismissaan ehdottomaksi. Hänet on tuomittu neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen kolmesta laittoman maahantulon järjestämisestä tšetšeeneille kesäkuussa 2012.

"Yllätyin itsekin, kun laskin, kuinka paljon heitä yhteensä on. Mukaan luettuna tšetšeenien Suomessa syntyneet lapset, heitä on 112", Storsjö sanoo.

Luvussa on Storsjön mukaan mukana kaikki hänen Suomeen auttamansa tšetšeenit.

Tšetšenian sodat tekivät Storsjöstä aktivistin. Venäjän armeija kävi maan eteläisen tasavallan kapinallisia vastaan kaksi poikkeuksellisen julmaa sotaa vuosina 1994–2009. Storsjö kertoo seuranneensa Kaukasian tapahtumia jo vuosikymmeniä.

Storsjö on hyvin periaattellinen ja pedantti mies. Hän on dokumentoinut väittämänsä häirintätapaukset varsin huolellisesti: kotiinsa jätetyt symboliset viestit ja osan varjostajistaan hän on valokuvannut. Tallella ovat dokumentit ja muistiinpanot Suomen poliisille tehdyistä rikosilmoituksista, kuulusteluista ja Storsjölle tehdyistä kirjallisista uhkauksista.

HS on saanut nähtäväkseen myös alkuperäisen uhkausviestin, joka jätettiin Storsjön perheen auton tuulilasiin syyskuussa 2010: Satanan terroristi sika tää päätyy vielä ikävästi. Lopeta tämä tai.....tiedät varmasti mitä tarkoitetaan. Tiedetään kaiken sinusta ja perheestä lapsista. Usko olemme ajan tasala joka hetki ja seuraataan mitä tapahtuu. Ollan vahvoja ja voitamme taistelun. Keksitään keinoja ihan varmaan.

Mikael Storsjö
Mikael Storsjö valokuvasi tammikuussa 2012 kylpyhuoneensa peilikaappiin piirretyn ortodoksiristin.
Mikael Storsjö valokuvasi tammikuussa 2012 kylpyhuoneensa peilikaappiin piirretyn ortodoksiristin.

Ensimmäisen kerran Storsjö puhui Helsingin Sanomille uhkauksista vuonna 2012.

Tuolloin hän ei ollut valmis julkisuuteen arkaluontoisten asioiden kanssa. Perhe pelkäsi, että heidän arkensa muuttuisi vain uhkaavammaksi.

Nyt aika on kypsä. Viimeistään sota Itä-Ukrainassa on tehnyt selväksi, kuinka kovilla panoksilla Putinin Venäjä pelaa. Storsjön mielestä vaikeneminen antaisi psykologisen terrorin tekijöille – keitä he sitten ovatkin – vain lisää valtaa.

Vuodenvaihteessa 2011–2012, hieman FSB:n virka-apupyynnön jälkeen, kotihäirintä Storsjön mukaan paheni. Tammikuussa 2012 kylpyhuoneen peilistä löytyi paksulla verenpunaisella värillä piirretty ortodoksiristi. Valokuvassa väri vaikuttaa huulipunalta.

"Sen väristä huulipunaa talostamme ei löydy", Storsjö toteaa kuivasti.

Keväällä 2012 olohuoneessa olleet raskaat verhotangot oli kuljetettu makuuhuoneeseen ja aseteltu ristin muotoon sängyn sille puolelle, jolla Storsjö nukkuu. "Päälle oli vielä asetettu aito tšetšeenien nahkalakki, jonka paikka on ollut olohuoneessa korkean kirjahyllyn päällä", hän sanoo.

Hän lähettää lisää dokumentteja. Niistä löytyy yksityiskohtaisia kuvailuja väitetyistä vierailuista. Kesäkuun alussa 2012 kotona oli taas käyty.

Mikael Storsjö
Kesäkuussa 2012 mikroaaltouunista löytyi Luke Hardingin Mafia state ja Stalin-kirja.
Kesäkuussa 2012 mikroaaltouunista löytyi Luke Hardingin Mafia state ja Stalin-kirja.

"Se oli kotikäynneistä seitsemäs", Storsjö sanoo.

"Huomasimme töistä tullessamme, että keittiön mikroaaltouunissa oli Luke Hardingin Venäjä-kirja Mafia State ja Stalinia käsittelevä teos."

Kirjat olivat olleet Storsjön muutaman tuhannen niteen kirjastossa, joten tunkeutuja oli joutunut näkemään vaivaa niiden löytämiseksi.

Ovatko Storsjön väitteet totta?

Jos ne ovat, kyse on vakavasta asiasta. On hurja ajatus, että Venäjän turvallisuuspalvelu FSB – eli Neuvostoliiton KGB:n tärkein perillinen – tai sen valtuuttamat hämärämiehet käyvät salaa ja toistuvasti Suomen kansalaisen kotona Helsingissä ja jättävät sinne uhkaavia symboliviestejä.

Moni Storsjön tukija uskoo, että vainoaminen on nimenomaan FSB:n toteuttamaa tai tilaamaa, vaikka Venäjä toimii ulkomailla myös sotilastiedustelu GRU:n ja ulkomaantiedustelu SVR:n kautta.

Storsjön väitteet ovat niin rajuja, että niiden todenperäisyyteen on syytä suhtautua kriittisesti. Minkään tiedustelupalvelun pääasiallinen tehtävä ulkomailla ei ole toisinajattelijoiden pelottelu ja symboliviestien jättäminen, vaan tiedonkeruu.

Sitä kuitenkin tapahtuu. Suojelupoliisi arvioi vuosikertomuksessaan 2014, että Suomessa on "kokoonsa nähden paljon ulkomaiden tiedustelupalveluiden henkilöstöä" ja että tiedustelu on yhtä aktiivista kuin kylmän sodan aikana. Ainoa maa, jonka Supo nostaa nimeltä esiin, on Venäjä.

Miksi Suomi kiinnostaa vuonna 2015?

Supo on listannut useita syitä: Suomen geopoliittinen asema ja korkea teknologian osaaminen. Suurvallat haluavat ennakoida Suomen turvallisuuspolitiikan suunnitelmia, Nato-yhteistyötä ja Suomen sotilaallista valmiutta. Tieteellis-tekninen tiedustelu kohdistuu korkean teknologian aloille. Supon mukaan "säännöllisesti saadaan myös havaintoja pyrkimyksistä vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen".

Entä psykologinen terrori, josta Storsjö puhuu? Onko se Supon mielestä totta?

"Jotkut tiedustelupalvelut saattavat käyttää kuvatun kaltaisia keinoja tavoitteidensa saavuttamiseen", sanoo Supon ylietsivä Tuomas Portaankorva.

Vaikka Supo on jo yhdentoista vuoden ajan seurannut Storsjön tapausta, se ei suostu hiiskumaan siitä sanaakaan. Ei Storsjön väitteiden puolesta eikä niitä vastaan. Mykkyys kertonee paitsi Supon pidättyvästä tiedotuslinjasta myös siitä, että asia on ulkopoliittisesti arkaluontoinen.

Storsjö itse kokee, että hänet on otettu Supossa vakavasti. Häntä kehotettiin hakemaan lähestymiskieltoa, kun Putinin hallintoa tukevat suomalaiset järjestivät mielenosoituksia hänen kotipihallaan.

"Suojelupoliisi kannusti minua useita kertoja myös hankkimaan valvontakamerat, ensimmäisen kerran muistaakseni vuonna 2011. Koska häirintä tapahtui aalloissa, en hankkinut niitä heti", Storsjö sanoo.

Turvakamerat hän asensi vasta lokakuussa 2013, sen jälkeen, kun kaksi rautapulttia oli aseteltu pakastearkun päälle ristiksi ja terassikalusteet oli myllätty "uuteen uskoon".

Vierailut loppuivat Storsjön mukaan siihen.

Mikael Storsjö
Lokakuussa 2013 ulkovaraston pakastearkun päältä löytyi ristinmuotoinen asetelma.
Lokakuussa 2013 ulkovaraston pakastearkun päältä löytyi ristinmuotoinen asetelma.

Totena Storsjön väitteet otti esimerkiksi toimittaja Masha Gessen, joka on sekä Venäjän että Yhdysvaltojen kansalainen. Hän kirjoitti elokuussa Harper's-lehdessä Suomen ja Venäjän vaikeasta suhteesta. Gessen mainitsi, että "venäläiset toimijat tai niiden apurit" ovat käyneet Storsjön kotona ainakin kymmenen kertaa ja jättäneet symbolisia uhkauksia.

Tosiasiassa täyttä varmuutta ei ole oikein mistään. Jos Storsjön Suomenlinnan-kodissa todella on käyty lukuisia kertoja luvatta, on mahdotonta tietää, ketkä ovat olleet asialla. Toki moni asia viittaa Venäjään.

Kävivätkö siellä FSB:n turvallisuusmiehet? Vai FSB:n lähettämät muut henkilöt? Vai onko kyse satunnaisemmista Storsjötä inhoavista häiriköistä?

Kävikö siellä kukaan?

Entä jos Storsjö, periksiantamaton aktivisti, lavasti kaiken?

Se on epätodennäköistä. Storsjö ja hänen vaimonsa ovat dokumentoineet häirintää johdonmukaisesti vuodesta 2009 ja olleet alusta lähtien yhteydessä suojelupoliisiin.

On myös varma tieto siitä, että Kreml on hyökännyt Storsjötä vastaan hyvin korkealla tasolla. Venäjän YK-suurlähettiläs Vitali Tšurkin teki syyskuussa 2013 YK:n turvallisuusneuvostossa esityksen, että Storsjö lisätään YK:n niin kutsutulle "al-Qaida-listalle" yhteistyöstä terroristiverkoston kanssa.

Kun Britannia, Ranska, Luxemburg, Yhdysvallat ja Azerbaidžan kaatoivat aloitteen, Venäjän ulkoministeriö julkaisi tiedotteen, jossa se syytti näitä kaksinaamaisuudesta terrorismin vastaisessa taistelussa.

"Miksi Venäjän YK-suurlähettiläs, joka on tosi kova nimi, viitsii säheltää Storsjön kanssa", kysyy Kerkko Paananen, yksi Storsjön aktivistiystävistä.

Sitten hän vastaa itse kysymykseensä.

"Koska se on vain varjoteatteria. Ei hybridisodassa ole kyse tosiasioista, vaan siitä, että rakennetaan keinotekoista todellisuutta."

Paananen toimi vuosia Storsjön kanssa Putin-kriittisessä suomalais-venäläisessä yhteistyöverkostossa, Finrosforumissa. Hänen mukaansa on aivan mahdollista, ettei Storsjötä koeta Moskovassa todelliseksi uhaksi. Mutta silti Storsjö joutuu psykologisen terrorin uhriksi.

"Ei tässä ole kyse mistään Kavkaz-Centeristä. Ei Moskova sitä saittia [verkkosivua] halua nurin. Sehän on Venäjälle hyödyllinen pelote: että katsokaa nyt, näin Suomessa, demokraattisessa länsimaassa, toimitaan", Paananen sanoo.

On aika varma, ettei pienen piirin Finrosforum-verkosto Kremliä voi pelottaa.

"Meidän joku piskuinen pilipaliyhdistys jossain Pohjoismaassa, ei sillä ole mitään merkitystä Moskovalle", Paananen sanoo. "Meidät otettiin vain silmätikuksi, rakennuspalikoiksi keinotekoiseen todellisuuteen. Me olimme vain muovailuvahaa."

Koska Paananen on Storsjön lähipiiriä, hän on sikäli hieman puolueellinen todistaja. Storsjön tarinan ottaa kuitenkin vakavasti moni muukin Venäjän-tuntija, esimerkiksi brittitoimittaja Luke Harding.

Hän on sama toimittaja, jonka Putinin hallintoa rajusti arvosteleva kirja Mafia State löytyi Storsjön mikroaaltouunista.

Harding vastaa puhelimeen Lontoossa.

Hän on The Guardianin toimittaja ja lehden entinen Moskovan-kirjeenvaihtaja. Hardingilla on Moskovan-vuosilta omakohtaisia kokemuksia turvallisuusviranomaisten "operatiivisesta psykologiasta".

Harding tietää, mistä Storsjön tapauksessa on kyse, sillä he ovat tavanneet Helsingissä syksyllä 2012, kun Harding oli markkinoimassa kirjaansa.

Harding raapusti Storsjölle omistuskirjoituksen: Mikaelille, joka ymmärtää tämän kaiken ja omistaa kirjastani sen ainoan kopion, jolle FSB on antanut mikroaaltokäsittelyn. Kunnioitan rohkeuttasi.

"Minusta oli jotenkin silmiinpistävää, että he olivat tunkeneet Mikaelin mikroon juuri minun kirjani", Harding sanoo.

Kirjassaan Harding käyttää FSB:n psykologisesta terrorista saksankielistä termiä "Zersetzung". Kemiasta lainattu termi tarkoittaa suomeksi suurin piirtein 'hajottamista' tai 'hajaannuttamista', ja se juontaa DDR:n salaisen poliisin Stasin toisinajattelijoita vastaan käyttämiin menetelmiin.

"Mikaelin tarina on pahaenteinen, mutta minulla ei ole epäilystäkään siitä, että hän olisi keksinyt nämä asiat. Hänen kokemuksensa ovat kokonaisuudessaan hyvin huolestuttavia", Harding sanoo.

Hän uskoo, että Venäjän ulkopuolella tapahtuvat uhkaukset ovat pääsääntöisesti FSB:n tekemiä. Osa niistä on hyvin vakavia, tosin tekijää ei ole kyetty aina varmistamaan.

Näin kävi esimerkiksi Lontoossa, jossa entinen FSB-upseeri Aleksandr Litvinenko myrkytettiin marraskuussa 2006. Itävallassa ainakin yksi Venäjän nykyhallintoa kidutuksesta syyttänyt tšetšeenipakolainen on ammuttu ja toinen on yritetty siepata.

"FSB:n kansainvälisistä operaatioista on näyttöjä. Rajat eivät ole heille mikään este", Luke Harding sanoo.

Juhani Niiranen HS
Mikael Storsjö Suomenlinnassa elokuussa 2015.
Mikael Storsjö Suomenlinnassa elokuussa 2015.

Myös Storsjö arvelee, että hänen kotiinsa kohdistuneen häirinnän takana on FSB. Todisteeksi hän mainitsee esimerkiksi sen, että Krp:lle tehdyssä oikeusapupyynnössä FSB esitti Storsjön tuoreen passin tiedot niin tarkasti, että se hämmästytti suomalaista rikospoliisiakin.

FSB:n tarkoituksena oli Storsjön mukaan lisätä pelotetta. "Miksi helvetissä he olisivat muuten toimittaneet omia passitietojani nähtävilleni", Storsjö sanoo.

"Myös FSB:n muotoilemat kuulustelukysymykset olivat sellaisia, ettei niillä haluttu minulta uutta tietoa. Järjellä ei voi päätellä, että kotikäyntien takana olisi joku muu."

Storsjö ei ole häirintäkokemuksineen suinkaan yksin.

Suomessa on muitakin – sekä Suomen että Venäjän kansalaisia –, jotka väittävät, että Venäjä painostaa ja hengittää niskaan.

Nimellään esiintyvien ihmisten lisäksi tätä kirjoitusta varten on haastateltu neljää sellaista suomalaista, jotka eivät halua kertoa kokemastaan omalla nimellään. Heidän työtehtävänsä liittyvät tieteeseen, teknologiaan, tiedusteluun ja maanpuolustukseen.

He kertovat epämääräisistä ja epämiellyttävistä tapauksista, kuten seuraamisesta kadulla ja tietokoneiden ja henkilöllisyyskorttien varastamisesta hyvissä hotelleissa. He kaikki uskovat, että tapahtumilla on jokin yhteys Venäjään.

Hanna-Kaisa Hämäläinen
Heidi Hautala elokuussa 2015.
Heidi Hautala elokuussa 2015.

Yksi julkisesti painostuksesta puhuvista on poliitikko Heidi Hautala. Hän oli vielä keväällä 2011 EU:n näkyvimpiä Putin-kriitikoita. Hän toimi EU-parlamentin ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtajana.

Hautala marssitti europarlamenttiin puhujavieraiksi Putinin keskeisiä vastustajia, kuten viime helmikuussa murhatun oppositiopoliitikon Boris Nemtsovin ja tunnetun venäläisen ihmisoikeusjärjestön Memorialin johtoa.

"Olen saanut huomiota Moskovasta ihan häkellyttävällä tasolla", Hautala sanoo.

"Venäjän EU-suurlähettiläs totesi julkisuudessa, kuinka iso haitta olen EU:n ja Venäjän suhteille. Hän totesi, että suhteet ovat muuten hyvät, mutta parlamentissa on se Hautala."

Kun Venäjän valtiollisen Gazprom-konsernin omistama tv-kanava NTV uutisoi lokakuussa 2013 Hautalan eron Suomen hallituksesta, se oli varmasti ensimmäinen kerta, kun Suomen kehitysministerin ero nousi Venäjällä pääkanavan uutiseksi. Hautala pääsi NTV:llä esiin myös maaliskuussa 2012, juuri ennen Venäjän presidentinvaaleja. Tuolloin NTV esitti dokumenttisarjan, joissa parjattiin Putinin vastustajia.

"Yhdessä jaksoista minulle oli varattu seitsemän minuuttia", Hautala sanoo. "Se oli aika ällistyttävää. Jutun clue oli se, että Hautala on tšetšeeniterroristien ja Venäjän opposition yhdysside."

Hautala on saanut kertaalleen jopa ilmeisen tappouhkauksen. Se otettiin vakavasti EU:n huipulla.

Kun häntä uhattiin venäläisellä politforum.ru-verkkosivustolla keväällä 2011, EU-parlamentin silloinen puhemies, puolalainen Jerzy Buzek lähetti nootin Venäjän duuman eli parlamentin alahuoneen puhemiehelle Boris Gryzloville. Gryzlov lupasi, tosin epämääräisin sanamuodoin, että Venäjä tutkii asian.

Hautala siis tietää, miltä tuntuu, kun itänaapuri tulee iholle. Hän tunnistaa Venäjän käyttämän pykologisen pelottelun keinot ja päämäärät.

Mitä hän ajattelee Storsjön väitteistä?

"Olen nähnyt Storsjön saamia uhkauskirjeitä, joita ovat kieliasiantuntijatkin tutkineet. Ei minulla ole mitään syytä epäillä niitä. Ei minun mielestäni hänellä ole vilkas mielikuvitus", Hautala sanoo.

Samaa sanoo Putinin hallintoa vastustava tunnettu venäläistoimittaja Oksana Tšelyševa. Hän asuu pakon edessä Helsingissä, sillä Venäjä on mitätöinyt hänen passinsa.

Tšelyševa korostaa, ettei hänellä ole venäläisenä mitään syytä tukea Mikael Storsjötä. Hän päinvastoin ei hyväksy sitä, että Storsjö on asettunut tukemaan tšetšeenikapinallisten, kuten Doku Umarovin, propagandakanavaa Kavkaz-Centeriä.

"Olen kriittinen sitä kohtaan, mitä Storsjö on tehnyt", Tšelyševa sanoo.

Silti Tšelyševa ei epäröi hetkeäkään asettua Mikael Storsjön tueksi, kun puheeksi tulevat väitteet mahdollisesta FSB:n painostuksesta.

"On kolme tapausta, joissa Storsjön perheessä on käyty, joista olen ihan varma", Tšelyševa sanoo.

Hän viittaa muun muassa tapaukseen, jossa perheen olohuoneen pöydälle oli aseteltu kuollut mustarastas.

"Suomen poliisin suhtautuminen tällaisiin väitteisiin on aivan riittämätön."

Suomenlinnalaisen omakotitalon pihalla seisoo puusta veistetty, miestä esittävä patsas.

Storsjöt ostivat patsaan linnoitussaarella asuvalta taiteilijalta. Patsaan päähän Storsjö on painanut lakin, jossa lukee sekä länsimaisilla että kyrillisillä kirjaimilla Ohrana.

Sellaista on Storsjön huumori. Ohrana oli tsaarinajan salainen poliisi Venäjällä.

Storsjön kotisaari on täynnä symboliikkaa, kun ajattelee hänen tapaustaan.

Ruotsi alkoi rakentaa Suomenlinnaa Venäjän sotilaallisen uhan torjumiseksi vuonna 1748. Ruotsi oli menettänyt suurvalta-asemansa vuosikymmenen alkupuolella, ja se pelkäsi Venäjää.

Oli syytäkin. Linnoitus ei auttanut, kun Venäjä vuosina 1808–1809 hyökkäsi Suomeen, piiritti jo sodan alkuvaiheessa myös Suomenlinnan ja liitti lopulta Ruotsin koko itäisen puoliskon itseensä.

Vaikka itänaapurin paine on tuntunut Storsjön elämässä jo yhdentoista vuoden ajan, hän ei ole panikoinut. Hän viihtyy edelleen Suomenlinnassa, ja hän jopa sanoo, ettei ole psykologisen terrorin aikana varsinaisesti pelännyt oman tai perheensä terveyden puolesta. Tosin eivät nämä vuodet kivuttomastikaan ole sujuneet.

"Aluksi sitä ei meinannut uskoa. Aloimme vaimoni kanssa kyseenalaistaa toisiamme, että onko tuolla toisella niin sanotusti kaikki muumit laaksossa", Storsjö sanoo.

Psykologisen painostuksen tavoitteena on synnyttää ristiriitoja ja hämmennystä ja saada ihminen epäilemään mielenterveyttään. Sillä pelotellaan toisinajattelijoita hiljaisiksi.

"Sitten sitä alkoi epäillä itseäänkin", Storsjö sanoo. "Että onko minulla psykoottisia oireita? Tämmöisiä säröjä ilman muuta syntyi."

Monet Storsjön tuntevat ihmiset tunnistavat hänen itsepintaisen ja haastavan luonteensa, mutta yksikään tätä juttua varten haastateltu ihminen ei epäillyt hänen mielenterveyttään.

Kun Storsjö ja hänen puolisonsa näkivät toistuvasti, mitä Suomenlinnan kodissa tapahtuu, heille varmistui, että uhkailu on täyttä totta. Seuraava vaihe oli Storsjön mukaan stressi. Päässä pyöri yksi ainoa ajatus: miten häirinnästä pääsee eroon?

"Kavkaz-Centerin loppuminen, tšetšeenien kanssa toimimisen lopettaminen, kaikki ne vaihtoehdot olivat esillä", Storsjö sanoo. "Se, että tällaisesta joutuu keskustelemaan joka päivä ruokapöydässä, aiheuttaa tietenkin konflikteja."

Kun häirintä tapahtui puuskittain, stressiä lisäsi myös se, että välillä häirinnän ehti luulla jo loppuneen. Sitten se alkoi taas.

"Berg och dal", Storsjö sanoo.

Elämä kulkee kuin vuoristoradassa, ylös ja alas.

Pelolle ei voinut kuitenkaan antaa valtaa, Storsjö toteaa. Silloin myöntäisi tekijöille – keitä he ovatkin –, että he voittavat.

"Ei sille tielle voi lähteä, että alkaa järjestää elämäänsä jonkun uhoajan tahdon mukaan", Storsjö sanoo.

"Vapaan yhteiskunnan eteen on tehty niin paljon uhrauksia, ettei siitä voi noin vain luopua."

Oikaisu 23.8 kello 15.20: Venäjän YK-suurlähettiläs on nimeltään Vitali Tšurkin, ei Vladimir Tšižov kuten artikkelissa aikaisemmin virheellisesti kerrottiin.

Laura Halminen HS, teksti
Tommi Nieminen HS, teksti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat