Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opetetaanko suomalaisille koulussa somalin kieltä?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Rakkaat ystävät! Viimeksi oli puhetta naissukupuoleen viittaavista työnimikkeistä: lentoemäntä, karjakko ja niin edelleen. Väitin, että naisia kutsutaan miesnimikkeillä (esimies), mutta miesten ryhtyessä naisammattiin sukupuolittuneista termeistä luovutaan. Ainoa löytämäni poikkeus oli kylmäkkö.

Mutta olinkin väärässä! Eräs palstaani lukeva merenkävijä kirjoitti näin:

"Luin sunnuntain lehteä kolme päivää myöhässä, kuten joka toinen viikko työni takia joudun tekemään. Olen laivalla töissä, ja meillä emännän (husfru) töitä tekevät miehet ovat emäntiä. Heistä ei puhuta isäntinä, eli nimikettä ei ole miehistetty. Emäntä on hyttiemäntien ja hotellikallen esimies, joka vastaa muun muassa laivan siivouksesta. Kiitos kivasta palstasta, ja uskon Siskoa."

Ola vaan (joka muuten skandalöösisti arvelee kirjeessään minun olevan sama henkilö rakkaan kollegani Torstin kanssa!) huomauttaa, että "ravintolaköökin puolen slangilla 'kylmän puolen kokki' on kalla". Se on totta, tosin työilmoituksissa ja ravintola-alan työntekijöiden puheissakin kylmäkköä esiintyy yhä.

 

Ruotsi on nykyään ensimmäinen koulujen opettama vieras kieli. Milloin siitä tuli sellainen? Mitkä muut kielet ovat olleet ja milloin ns. tärkeimpiä opetettavia suomalaislapsille? Oliko ns. pakkokieliä? Miten paljon oppilaita on nykyään vapaaehtoisissa kielissä eri asteilla kouluissa? Opetetaanko suomalaisille somalia, turkkia jne.?
– Jussi Helminen
 

Ruotsi ei itse asiassa ole koulujen ensimmäinen vieras kieli. Yli 90 prosenttia lapsista aloittaa vieraiden kielten opiskelun englannista. Kolmasluokkalaisista yksi prosentti opiskelee ruotsia ensimmäisenä vieraana kielenään.

Kieltenopiskelu on ylipäänsä vähentynyt viime vuosina: valtaosa opiskelee englannin lisäksi vain ruotsia. Valinnaisia kieliä voi peruskoulussa näiden lisäksi ottaa kaksi, mutta vain viidennes yläkoululaisista opiskelee kolmea kieltä.

Tutkimuskoordinaattori Teija Kangasvieri Kieliverkostosta osasi kertoa tilanteesta tarkemmin.

Vieraiden kielten opetusta ei ollut alun perin kansakoulussa lainkaan, mutta vuonna 1964 toinen kotimainen kieli ja yksi vieras kieli tulivat opetusohjelmaan. Kunnat saattoivat silloin itse päättää, olivatko aineet vapaaehtoisia. Lukuvuonna 1965–1966 vain joka neljäs koululainen opiskeli kieliä.

Oppikoulussa kieltenopetusta oli enemmän, koska tähtäimenä oli akateeminen koulutus. Toinen kotimainen – siis suomi tai ruotsi – valikoitui vähitellen ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi.

Vahvimman vieraan kielen asema on vaihdellut, ja poliittinen tilanne näkyy kieliopinnoissa: saksan asema oli vahva 30-luvulla ja alkoi lopahtaa toisen maailmansodan jälkeen englannin viedessä siltä sijaa. 1970-luvulla opinnoissa oli muotia venäjä.

Kun peruskoulu-uudistus toteutettiin 70-luvun lopulla, päätettiin, että pakollisiin aineisiin tuli kaksi vierasta kieltä, joista toinen oli toinen kotimainen kieli. Lisäksi yläkoulussa voitiin opiskella valinnaista ranskaa, saksaa tai venäjää.

Suomen- ja ruotsinkielisille lapsille ei opeteta somalia ja turkkia, mutta maahanmuuttajalapsille järjestetään äidinkielen opetusta – jopa 50 eri kielessä. Isoin näistä kielistä on venäjä. Vuonna 2013 sitä opiskeli 4 551 lasta ja nuorta.

 

Rakas Sisko, kyselisin perhettämme jäytävästä asiasta. Ruokavalioni takia minulta pääsee "pahanhajuista ilmaa", jolle en usein voi mitään. Perheenjäsenteni mielestä minun pitäisi pyytää tuolloin anteeksi. Julkisilla paikoilla ollessani tahi perheen ulkopuolisten ihmisten kanssa en haluaisi kiinnittää asiaan enempää ympäristöni huomiota ilmoittautumalla ilman pilaajaksi. Toisaalta mielestäni on ympäristöltä sivistynyttä olla kiinnittämättä asiaan sen enempää huomiota. Mikä olisi korrekti toiminta minulta sekä ympäristöltäni näissä kiusallisissa tilanteissa?
– Gas Panic

 

Ratkaisu on tilannekohtainen. Kehotan sinua noudattamaan oheista sääntöä: jos on ilmeistä, että kaikki ovat tapahtuneen havainneet, on kohteliasta pyytää anteeksi. Muuten on sen sijaan järkevintä vaieta, jotta ei kiinnitä entistä enemmän huomiota vaivaan.

Verratkaamme ongelmaa vaikkapa hallitsemattomaan röyhtäykseen: jos sen saa nielaistua kenenkään huomaamatta, pysyttelemme hiljaa. Ja oikeassa olet, toisen ihmisen ilmavaivoihin ei missään nimessä ole kohteliasta kiinnittää huomiota.

Tähän tavalliseen vaivaan voi jonkin verran vaikuttaa muullakin kuin ruokavaliolla. Esimerkiksi liikunta, säännöllinen ruokailurytmi ja hotkimisen välttäminen auttavat. Jos asia haittaa kovasti elämää, on myös lääkehoitoja, joista on syytä keskustella lääkärin kanssa. Se ehkä kannattaa muutenkin, sillä aina ilmavaivat eivät johdu ruokavaliosta lainkaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat