Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitäisikö naisille osoittaa omat junavaunut? Ei, mutta joillekin miehille ehkä pitäisi

Sunnuntai
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Viime viikko on todistanut, että tahallisestakin väärinymmärryksestä voi sukeutua tärkeä ja kiinnostava yhteiskunnallinen keskustelu – ainakin Britanniassa.

Saarivaltakunnassa on väitelty viime päivät siitä, pitäisikö Britanniassakin varata naisille omat erilliset naisten vaunut juniin ja maanalaisiin. Intiassa, Japanissa ja useissa muslimimaissahan käytäntö on jo tuttu. Seksuaalinen ahdistelu on näissä maissa niin yleistä, että naiset tarvitsevat miehiltä kielletyt vaunut päästäkseen turvallisesti paikasta toiseen.

Mutta että Britanniassakin? Naiset omaan karsinaansa?

Keskustelun taustalta löytyy Britannian työväenpuolueen käynnissä oleva johtajakisa. Yllätyssuosikiksi labourin uudeksi puheenjohtajaksi on noussut Jeremy Corbyn, mies puolueen vasemmalta laidalta. Valtalehdistö pitää Corbyniä kummajaisena ja tarttuu tämän jokaiseen sivulauseeseen. Niin tapahtui tälläkin viikolla. The Independent -lehti uutisoi isolla Corbynin lupauksen, että hän on valmis keskustelemaan naisten vaunuista, jos naisasia-aktivistit niin haluavat.

Kuten arvata saattaa, keskustelulupaus paisui niin perinteisessä kuin sosiaalisessakin mediassa kuin pullataikina. Corbynistä leivottiin mediassa ukonkäppyrä, joka haluaa aidata naiset omiin koppeihinsa ja tuoda sukupuolisegregaation Britanniaan. Lausunnosta ottivat kaiken ilon irti niin konservatiivit kuin myös Corbynin vastustajat omassa työväenpuolueessa: mitä naisten holhousta, mitä alentuvaa suhtautumista, mitä takapajuisuutta!

Yleisestä närkästymisestä ja kollektiivisesta mielensäpahoittamisesta (kyllä, sitä tapahtuu myös Suomen ulkopuolella) on ollut se etu, että seksuaalinen häirintä julkisessa liikenteessä on noussut Britanniassa keskustelun ytimeen. Samalla julkisuutta on saanut tilastotieto, jonka mukaan junissa ja asemilla tapahtuneet poliisille raportoidut seksuaalirikokset ovat lisääntyneet edellisvuodesta neljänneksellä. Valtaosa häirinnästä jää silti yhä raportoimatta. Yksi syy on se, että naiset eivät usko poliisin ja muiden viranomaisten voivan ongelmalle mitään.

On päivänselvää, että naisten omat vaunut eivät voi olla modernin länsimaan vastaus häirintäongelmaan. Miksi naisten pitäisi eristää itsensä suojaan miehiltä? Sehän on sama kuin myönnettäisiin, että häirintä on väistämätöntä ja jopa normaalia. Julkinen tila on naisten siinä missä miestenkin. Jos sukupuolitettuja vaunuja tarvitaan, niin perustettakoon miesahdistelijoiden vaunuja. Hehän se ongelma ovat.

Annamari Sipilä HS 
annamari.sipila@hs.fi, Twitter: AnnamariSipila

Kirjoittaja uskoo kaikesta pahinta,
mutta ei ota tilannetta henkilökohtaisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat