Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotona kuusi teiniä – mitä he odottavat tulevaisuudelta?

Koulutuksesta säästetään, työpaikkoja häviää, maailman ongelmat heiluttavat lottovoittajien maata. Teinit tahtovat vain hyvän elämän.

Sunnuntai
 
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Kamppasin kuluvalla viikolla pari teiniä – osan niistä kuudesta, jotka sattuvat asumaan kotonani, sekä liudan heidän kavereitaan.

Kysyin, mitä he tässä apatian suoksi kutsutussa suhdanteessa ajattelevat tulevaisuudestaan.

"Toivon, että ympärillä on läheisiä ystäviä ja perhettä", sanoi yksi.

"Haluaisin nähdä maailmaa, kokea monenlaisia asioita, tutustua monenlaisiin ihmisiin", totesi toinen.

"Odotan, että maapallon kaltoin kohteleminen loppuu", ilmoitti kolmas. "Joko teknologian kehityksen avulla tai siitä riippumatta."

"Tasa-arvo kaikille", julisti neljäs.

Tulevasta työelämästään teineillä oli vähän sanottavaa, vaikka yhteiskunta lataa heihin isoja innovaatio-odotuksia ja lukiolaisilla ammattiopinnot häämöttävät jo näköetäisyydellä.

"No, olis kiva et olis duunii."

"Pitää varmaan tehdä monta eri hommaa monessa eri paikassa."

"Haluaisin tehdä niitä asioita, joita nytkin harrastan."

"Toivon hyvää sosiaalista turvaverkkoa, jos vaikka jään työttömäksi."

Jääkaapin ovi kävi, ulko-ovi kävi, hiljaisuus humisi keittiössä, josta maan toivot löntystivät kouluihinsa.

Perheen 17-vuotias tosin ehtii harvemmin pulpetin ääreen, koska tekee näkyvää uraa ja pyörittää kavereittensa kanssa omaa tuotantoyhtiötä.

Onneksi yläasteikäisillä on vielä varaa haihatella: "Ai mitä mä teen tulevaisuudessa? Ei mitään hajua."

Eikä kaikki muukaan maailmassa muutu: kuopus haluaa hoitaa isona eläimiä.

Viestinnän tutkija Anu Kantola kirjoitti hiljattain tässä lehdessä (HS 11. 8.) innovaatioista ja talouskasvusta.

Kirjoitus liittyi paitsi Suomen (väitettyyn) henkiseen lamaan ja (todelliseen) taloudelliseen taantumaan, myös näistä johdettuun kuumottavaan tilanteeseen, hallituksen tavoitteeseen säästää 541 miljoonaa euroa koulutuksesta, toisin sanoen tulevaisuudesta.

Kantola siteerasi amerikkalaisen taloustieteilijän, nobelisti Edmund Phelpsin ajatuksia: "Talous ei kasva tuijottamalla bruttokansantuotetta vaan niin, että ihmiset tavoittelevat Aristoteleen ajoista lähtien tavoitteena ollutta hyvää elämää."

Phelpsin mukaan koulutuksen pitäisi "tukea itse kunkin seikkailumieltä, kyseenalaistamista, uusien ideoiden kehittelyä ja itsensä toteuttamista."

Aristoteleen mukaan järkeään käyttävä ihminen saavuttaa täyttymyksen toteuttaessaan sielun hyveitä eli älyä ja moraalia, ruumiin hyveitä kuten terveyttä, kauneutta ja voimaa sekä ulkoista hyvää, kuten moitteetonta mainetta. Nämä eivät ole välineitä vaan tavoittelemisen arvoisia ja arvokkaita itsessään.

Emmekö me kaikki arvostakin samoja arvohierarkian perusasioita ajasta, paikasta ja teknologioista sekä satunnaisista seikkailuista riippumatta: turvaa, terveyttä, läheisiä ihmisiä, mielekästä tekemistä ja riittävää toimeentuloa?

Keinoista, joilla näihin päämääriin päästään, ei vallitse koskaan yksimielisyyttä. Sitä kutsutaan politiikaksi, ja se kiinnostaa teinejämme vaihtelevasti, useimmiten iltapalalla, aikuisten esiin ottamien uutisaiheiden ääressä.

Nuorisolaiset ovat tietämättään melko hyvin kartalla siitä, mitä tulevaisuudentutkimuksessa sekä erilaisissa Suomi 2050 -mietinnöissä, -raporteissa ja -strategioissakin hahmotellaan.

Tulevien sukupolvien vastuulle kasataan digitalisaatiota, automatisaatiota, robotisaatiota.

Energiantuotanto pitäisi mullistaa, kulutusta pienentää, ravinto puhdistaa, vapaa-ajan ja yhteisöllisyyden arvostusta kasvattaa ja elinkeinorakenne palveluvaltaistaa. Tulevina vuosikymmeninä työn sisällön merkitys korostuu ja raja vapaa-aikaan madaltuu entisestään. Melkein kaikki joutuvat opiskelemaan uusia taitoja tai kokonaan uusia ammatteja, usein omalla kustannuksellaan.

Teinien arkisessa ajatusleikissä – kuten Suomi 2050 -ennusteissakin – ohitetaan kuin henkeä pidättäen globaali todellisuus: sodat ja uudet kansainvaellukset, ilmakehän ja vesistöjen pilaantuminen, etnisten jännitteiden ja kulttuuristen ristiriitojen ruokkima kansainvälinen terrorismi, kasvavat tuloerot – kaikki ihmiskuntaa koskettavat ilmiöt, jotka saavat tulevaisuuden näyttämään ennen kaikkea lyhyeltä.

Iso kuva musertaa, joten teinit ottavat maailmaa haltuun selfie kerrallaan.

Konkreettisesti tulevaisuuteen vaikuttavia valintoja tehdään tietysti koko ajan, monenlaisissa mittakaavoissa. Teinien myöhemmän elämän ehdoista päätämme me.

Väestöennusteiden perusteella kolmasosa Helsingin asukkaista on vuonna 2050 ulkomaalaistaustaisia ja viidesosa eläkkeellä. Asukkaita on lähes neljännesmiljoona enemmän kuin tällä hetkellä, arviolta 865 000. Kaupungit kasvavat, maaseutu autioituu.

Takavuosina hoettiin, että on lottovoitto syntyä Suomeen. Economist Intelligence Unitin kaksi vuotta sitten tekemän selvityksen mukaan Suomi oli elämänlaatua mittaavalla listalla 11:s, ja nyt kun rankataan maiden sijasta kaupunkeja, Helsinki löytyy yhä sijalta 10. Miten mahtaa olla 2050?

Mikäli koulutukselta ja tutkimukselta nyt viedään suunnitellut miljoonat, nykyisistä teineistä tulee ehkä hoitajia, tarjoilijoita, siivoojia ja palomiehiä – joita kaikkia toimivassa yhteiskunnassa tarvitaan – tai turhaan koulutettuja akateemisia työttömiä.

Ketkä täällä silloin seikkailevat ja kyseenalaistavat? Kuka innovoi ja mitä?

Vuonna 2050 perheemme teinit ovat 47–55-vuotiaita eli suunnilleen samassa iässä kuin me vanhemmat nyt.

Odottavatko he silloin uusia appseja vai organisaatiouudistuksia? Ovatko he huolissaan tulevaisuudesta tai voimattomuudestaan globaalin kehityksen edessä? Mikä tekee heidät onnellisiksi?

En voi tietää. Mutta toivon, että heillä on lapsia tai muita läheisiä muistuttamassa siitä, mikä on hyvää elämää – tai siitä, mistä ei vielä 14-vuotiaana tarvitse olla mitään hajua.

Suna Vuori suna.vuori@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat