Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS tapasi kolme turvapaikanhakijaa Konnunsuolla

Sunnuntai
 
Jukka Gröndahl HS
Turvapaikkaprosessin kesto on yllättänyt somalialaisen Abdirizak Mohamudin.
Turvapaikkaprosessin kesto on yllättänyt somalialaisen Abdirizak Mohamudin. Kuva: Jukka Gröndahl HS

HS tapasi kolme turvapaikanhakijaa Joutsenon vastaanottokeskuksessa, joka sijaitsee entisessä Konnunsuon vankilassa. Seuraamme jatkossa, mitä heille tapahtuu.

Abdirizak Mohamud, 25

Somalialainen Mohamud on ollut Suomessa lähes seitsemän kuukautta. Ennen Joutsenon vastaanottokeskusta hän oli kuukauden Helsingin vastaanottokeskuksessa Kaarlenkadulla. Hän pääsee turvapaikkapuhutteluun lokakuussa.

"Opetin lapsille jalkapalloa, mutta samalla asuinalueella Mogadishussa asuvat al-Shabaab-terroristijärjestön jäsenet eivät pitäneet siitä. 'Jalkapallo on länsimaalaisille, ei muslimeille', he sanoivat. Sitten alkoi uhkailu. Sain tekstiviestejä, joissa sanottiin, että jollen liity heihin, he tappavat minut. Somaliassa on vähän vaihtoehtoja, jos et halua tarttua aseeseen. Siellä olet joko hallinnon tai al-Shabaabin puolella. Euroopasta tiesin vain, että täällä on rauhallista ja voi elää vapaasti. En tiennyt mitään koko prosessista enkä ollut varautunut siihen, että täällä joutuu odottamaan kuukausia. Tämä paikka on kuin vankila. Mutta ei se mitään. Opin koko ajan suomea. Haluaisin tulkiksi."

 

Nadia lähti Irakista uskontoon liittyvän vainon vuoksi. Hän on käynyt jo turvapaikkapuhuttelussa ja odottaa nyt päätöstä.
Nadia lähti Irakista uskontoon liittyvän vainon vuoksi. Hän on käynyt jo turvapaikkapuhuttelussa ja odottaa nyt päätöstä.

Nadia, 39

Irakilainen Nadia on ollut Suomessa ja Joutsenon vastaanottokeskuksessa yhdeksän kuukautta. Hänet aiotaan siirtää pian Ouluun odottamaan turvapaikkapäätöstä.

"Syymme lähteä sukulaisten kanssa Irakista olivat samoja kuin monella muulla: tilanne siellä on paha. Meillä se liittyi uskontoon. Olemme sunneja, mutta asuimme Bagdadissa shiia-alueella, joten meitä vihattiin ja uhkailtiin. Mieheni katosi lokakuussa 2014. Hänet siepattiin työpaikaltaan lasikaupasta, mutta en tiedä, kuka sen teki ja mitä hänelle on tapahtunut. Televisiosta näimme, että täällä on turvallista. Jos saamme jäädä Suomeen, haluan käydä koulut loppuun, tehdä töitä ja elättää itseni. En halua olla kenestäkään riippuvainen."

 

Salah Tarabia jätti Egyptin jo vuonna 2009. Hän on ollut perheineen Suomessa vasta kolme viikkoa. Kuvassa myös hänen valkovenäläinen vaimonsa Alesa sekä lapset Maryam (ylh. vas.), Mohamed, Aesha ja Amira.
Salah Tarabia jätti Egyptin jo vuonna 2009. Hän on ollut perheineen Suomessa vasta kolme viikkoa. Kuvassa myös hänen valkovenäläinen vaimonsa Alesa sekä lapset Maryam (ylh. vas.), Mohamed, Aesha ja Amira.

Salah Tarabia, 47

Egyptiläinen Tarabia perheineen on ollut Suomessa kolme viikkoa. Heidät siirrettiin Kaarlenkadulta Konnunsuolle torstaina.

"Lyhyesti sanottuna ongelmani johtuvat siitä, että Egyptissä oikeuslaitos on korruptoitunut ja politisoitunut. Kotimaassani minulla oli hyvin menestyvä maahantuontiyritys. En kuitenkaan toiminut kuten sikäläinen mafia, neljä bisnesmiestä, olisi halunnut, joten he uhkasivat kidnapata lapseni ja tulivat ovelleni. Menimme oikeuteen, mutta he lahjoivat tuomarin, joka antoi heidän mennä, ja minä jouduin ongelmiin. Vuonna 2009 pakenimme vaimoni kotimaahan Valko-Venäjälle, mutta pelkäsin sielläkin. Valko-Venäjän ihmisoikeustilanne ei ole hyvä, ja olen kuullut, että sieltä on lähetetty ihmisiä takaisin Egyptiin. En voi palata. Olen yrittänyt saada Suomesta turvapaikkaa jo vuonna 2013, mutta silloin minut käännytettiin Dublin-järjestelmän mukaisesti Liettuaan, jonne minulla oli viisumi."

Ann-Mari Huhtanen HS, teksti
Jukka Gröndahl HS, kuvat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat