Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Piilaaksossa lasten kasvatus on huippu-urheilua – äidin rooli oli suomalaisille järkytys

Suomalaisperheet hämmästyivät, kuinka suojattua ja stressaavaa lasten elämä on USA:ssa. Lahjakkaiden ihmisten Piilaaksossa myös vanhemmilta vaaditaan paljon.

Sunnuntai
 
Dermot Tatlow
Dermot Tatlow
Hanna ja Jesse Maulan lapset Minja (vas.) Nella (kesk.), Akusti (takana) ja ja Matilda (oik.) käyvät kunnallista koulua, jossa vanhempien täytyy allekirjoittaa lastensa läksyt.
Hanna ja Jesse Maulan lapset Minja (vas.) Nella (kesk.), Akusti (takana) ja ja Matilda (oik.) käyvät kunnallista koulua, jossa vanhempien täytyy allekirjoittaa lastensa läksyt. Kuva: Dermot Tatlow

Se olisi hieno tilaisuus miehen uralla. Lapset oppisivat englantia, ja itse voisin tehdä osa-aikatöitä ja väitöskirjaa. Eikä aurinkoinen Kalifornia ole hullumpi paikka asua.

Hanna Maula
Hanna Maula

Näin ajatteli Aalto-yliopiston viestintäjohtaja Hanna Maula, 39, kun perhe muutti Helsingistä Piilaaksoon tammikuussa 2014. Puoliso Jesse Maula johtaa suunnittelua suomalaisessa designyrityksessä Ideanissa, joka oli avannut toimiston Piilaaksoon 2012.

Maulat asettuivat valkoiseen omakotitaloon vehreälle pikkukadulle Menlo Parkissa. Perheen neljä lasta, nyt 11-vuotias esikoinen ja 9-vuotiaat kolmoset, menivät paikalliseen kouluun.

Usein käy niin, että kaukaa näkee lähelle. Piilaaksossa Hanna Maula hämmästyi, miten erilaiseen elämään hän oli suomalaisnaisena tottunut. Naapuruston tohtorit, juristit ja arkkitehdit olivat jääneet lastensa syntymän jälkeen kotiin, koska molempien vanhempien työssäkäynti on Yhdysvalloissa sekä hankalaa että kallista.

"Oli yllätys ja vähän järkytyskin, etteivät lapset pystyneet liikkumaan itsenäisesti", Hanna Maula sanoo.

"Kuin olisimme palanneet pikkulapsivaiheeseen."

Yhdysvalloissa 68 prosenttia perheellisistä, kahden huoltajan liitossa elävistä naisista käy töissä. Suomessa vastaava luku on yli 80 prosenttia.

Ero johtuu muun muassa siitä, että Suomessa vanhempien on edullisen päivähoidon ja lyhyempien työaikojen ansiosta paljon helpompi käydä töissä. Yhdysvalloissa toista aikuista tarvitaan kotona, tai sitten sellainen pitää palkata.

Pienten lasten kokopäivähoito on Yhdysvaltain suurkaupungeissa erittäin kallista, noin 1 500 euroa kuussa lapselta. Jos lapsia on kaksi tai useampia, yksi palkka kuluu jo päivähoitoon.

Kun lapset siirtyvät kouluun, perheeltä säästyy rahaa, mutta ongelmaksi tulee aika. Piilaaksossa tavanomaiset työpäivät ovat 10–12-tuntisia, mutta koululaiset pitää hakea koulusta tai bussilta kolmen maissa. Eikä heitä saisi jättää yksin kotiin ennen kuin he ovat 8–14-vuotiaita. Ikäraja ja suositukset vaihtelevat osavaltioittain.

"Minä jätän osan lapsista illalla kotiin, kun kuljetan toisia harrastuksiin, mutta en huutele siitä ympäriinsä", Maula sanoo.

Suurin yllätys Maulalle oli kuitenkin se, kuinka paljon aikaa ja rahaa kunnallinen koulu vaatii vanhemmilta. Verovarat kattavat vain välttämättömyydet, ja Piilaakson kaltaisissa paikoissa koulutetut vanhemmat haluavat lapsilleen parempaa.

Kotiäideistä tulee lastensa valmentajia. Heitä pyydetään koululle apuopettajiksi, valvojiksi, kerhon vetäjiksi ja viikonlopuksi vapaaehtoistyöhön. Koulutapahtumia järjestetään usein keskellä päivää, koska äitien odotetaan pääsevän paikalle. Läksytkin ovat vanhempien vastuulla, koska heidän pitää joka päivä allekirjoittaa ne.

Lisäksi koulut julkaisevat listoja siitä, kuinka suurella summalla kenenkin perhe on tukenut koulua. Maulan lasten koulussa suositus on 2 000 dollaria vuodessa lasta kohti.

"Aluksi ajattelin, että ei voi olla totta, lasten koulusta tulee minulle kokopäivätyö", Maula sanoo. "Kolikon kääntöpuolen näin, kun Akusti sairastui keuhkokuumeeseen."

Joukko koulukavereiden äitejä toi pojalle leffoja, legoja ja kirjoja oven taakse. He myös tarjoutuivat käymään kaupassa ja tekemään perheelle ruokaa.

"Koulun ympärille muodostuu ihan erilainen yhteisö kuin Suomessa. Lapsista tulee yhteinen ponnistus, joihin äidit todella satsaavat. Sillä on iso osa lasten menestyksessä", Maula sanoo.

Niin, menestys. Piilaaksossa siitä puhutaan paljon: Uudenmaan läänin kokoisella läntillä on kymmeniä maailman menestyneimpiä it-yrityksiä ja start-upeja, jotka houkuttelevat lahjakkaita ihmisiä kaikkialta maailmasta. Heidän lapsensa opiskelevat Piilaakson kouluissa, joissa paine erinomaisuuteen on kova. Niin kova, että jo ala-asteella järjestetään kahden kuukauden kesäleirejä, joilla voi suorittaa etukäteen seuraavan lukuvuoden oppimäärän.

Sarita Kaunisto-Laineen ja Tero Laineen poika Jonne käy Piilaaksossa Gunnin lukiota. Kovan vaatimustason takia lukiota kutsutaan painekattilaksi.
Sarita Kaunisto-Laineen ja Tero Laineen poika Jonne käy Piilaaksossa Gunnin lukiota. Kovan vaatimustason takia lukiota kutsutaan painekattilaksi.

Pirkanmaalaisen Sarita Kaunisto-Laineen mies Tero Laine työskentelee Hewlett-Packardilla, ja 16-vuotias Jonne Kaunisto käy Gunnin lukiota Palo Altossa. Kuten Yhdysvalloissa on tapana, perhe valitsi asunnon hyvän koulupiirin takia.

"Viime aikoina olen miettinyt, onko Jonnen koulu liiankin hyvä", Kaunisto-Laine, 42, sanoo. "Sitä kutsutaan painekattilaksi."

Viime lukuvuoden aikana kolme lukiolaista Gunnista ja yksi läheisestä Palo Alton lukiosta käveli junan alle. Yli 50 lukiolaista Gunnista sai hoitoa itsetuhoisten ajatusten takia.

Osa lukiolaisista syyttää kotien ja koulujen aiheuttamaa stressiä.

Kaunisto-Laine on yrittänyt pitää kiinni "suomalaisesta maalaisjärjestä": hän ei anna Jonnen tehdä läksyjä kello 20:n jälkeen. Rajan vetäminen on kuitenkin vaikeaa, koska nuoret harjoittelevat abiluokan kokeita jo ylä-asteella ja vertailevat arvosanoja.

Eivätkä vain nuoret.

"Vanhempainillassa minulta kysytään, missä tasoryhmässä Jonne on. Jos vastaan, ettei hänellä ole jossain aineessa vaativinta kurssia, muut vanhemmat pyörittelevät silmiään", Kaunisto-Laine sanoo.

Vanhempien vastuusta kertoo se, että nuorten kielessä huonoin arvosana F tarkoittaa yhtä kuin "Find yourself new parents", etsi uudet vanhemmat.

"Yksi isä oli kuulemma sanonut, että antaisi toisen kiveksensä, jos hänen lapsensa pääsisi Harvardiin", Kaunisto-Laine kertoo.

Kyse ei ole vain kunnianhimosta, vaan myös huolenpidosta: erityisesti aasialaisvanhemmat maksavat kymmeniätuhansia lukiolaisten preppauskursseista, jotta ne varmistaisivat paikan hyvässä yliopistossa. Lapsille toivotaan vielä parempaa ja vauraampaa elämää kuin itsellä on ollut.

Itsemurhien jälkeen Gunnin lukiossa on vähennetty läksyjä ja varhaisaamun oppitunteja. Piilaakson läpi kulkevalla junaradalla päivystää vartija, ja tasoristeyksessä on kyltti, jossa kerrotaan mielenterveyspalveluista.

Kaunisto-Laineen mielestä paineet tulevat kuitenkin kotoa. Vaara on siinä, etteivät nuoret tai vanhemmat ymmärrä, kuinka erikoinen paikka Piilaakso on.

"Täällä eletään omalaatuisessa kuplassa. Kaikki haluavat olla seuraava Google, Facebook, Twitter", hän sanoo.

"Pitäisi muistaa, että jos on Gunnissa huono, voi silti olla Yhdysvalloissa parhaimpien oppilaiden joukossa."

Piilaakson koulumaailma kuvastaa Yhdysvaltoja pienoiskoossa. Kun ympärillä on lahjakasta väkeä kaikkialta maailmasta, kilpailu on armotonta. Kun edessä näkee toinen toistaan parempia vaihtoehtoja, keskiverto voi tuntua epäonnistumiselta.

Suomessa kilpailua ja paineita on vähemmän, mutta niin on myös vaihtoehtoja. Ei lukion matematiikassakaan ole neljää tasoryhmää, kuten Jonne Kauniston koulussa.

Kumpi sitten on lapsille parempi vaihtoehto? Tai vanhemmille?

Piilaaksossa Hanna Maula on alkanut arvostaa entistä enemmän Suomen päivähoitoa, terveydenhoitoa ja ilmaista koulutusta. Hän on kiitollinen, ettei hänen tarvinnut irtisanoutua töistä saatuaan lapsia.

"Olen miettinyt, ajautuvatko naiset täällä kotiin, vai onko se aito valinta", hän sanoo. "Lapsethan tottuvat siihen, mitä näkevät. Nykyisin he valittavat, jos puhun työasioita puhelimessa, koska vertaavat minua muihin äiteihin."

Sarita Kaunisto-Laine puolestaan miettii, oliko perheeltä sittenkin väärä valinta panna Jonne parhaaseen mahdolliseen lukioon. Poika on hyvä matematiikassa ja voi päästä pitkälle.

Äiti ajattelee kuitenkin muutakin kuin arvosanoja.

"Minä en äitinä suostu siihen, että lukio on pelkkää suorittamista. Ihan varmasti elämässä pärjää, vaikka ei pääsisi Ivy Leaguen yliopistoon", hän sanoo ja katsoo keittiön pöydän yli poikaansa. Ivy Leagueen kuuluu kahdeksan Yhdysvaltain parasta yliopistoa, kuten Harvard ja Yale.

Jonne Kaunisto hymyilee. Hän sanoo pitävänsä koulusta täällä enemmän kuin Suomessa. Piilaaksossa kun on ok olla innoissaan matematiikasta, ohjelmoinnista tai vaikka astrofysiikasta.

"Täällä saa olla just sellainen nörtti kuin haluaa", Jonne Kaunisto sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat