Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi on omituisen talouspolitiikan maa, sanovat Vartiainen ja Pekkarinen

22 vuotta sitten Juhana Vartiainen ja Jukka Pekkarinen olivat vihaisia talouskuripolitiikan kriitikoita. Sitten he saivat valtaa ja yrittävät nyt selittää, miksi nykyiselle leikkauslinjalle ei ole vaihtoehtoa.

Sunnuntai
 
Jukka Gröndahl HS
Jukka Pekkarinen (vas.) ja Juhana Vartiainen olivat 1990-luvun laman aikaan talouspolitiikan vastaanväittäjät. Nyt vanhat ystävät tapasivat pitkästä aikaa, muistelivat menneitä ja olivat yhä monista asioista samaa mieltä.
Jukka Pekkarinen (vas.) ja Juhana Vartiainen olivat 1990-luvun laman aikaan talouspolitiikan vastaanväittäjät. Nyt vanhat ystävät tapasivat pitkästä aikaa, muistelivat menneitä ja olivat yhä monista asioista samaa mieltä. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Yli kaksikymmentä vuotta sitten Jukka Pekkarinen ja Juhana Vartiainen eivät olleet ehkä enää nuoria miehiä, mutta vihaisia he olivat.

Näin he väittivät:

Suomessa työttömät on uhrattu kuin miehet talvisodassa.

Maassamme on uskottu kovan talouskurin ja menoleikkausten nimiin, tuhoisista vaikutuksista välittämättä.

Velkaelvytystä vaatineet on leimattu radikaalivasemmistoksi.

Taloustieteen opetuksiin on suhtauduttu pilkallisesti ja vihaisesti.

Toisinajattelijat on ajettu nurkkaan.

Pekkarisen ja Vartiaisen klassikkoteos Suomen talouspolitiikan pitkä linja ilmestyi vuonna 1993, keskellä pahinta lamaa.

Se oli kahden taloustieteilijän akateeminen mutta uhmakas selvitys siitä, miten Suomessa oli hoidettu taloutta edelliset sata vuotta.

Lyhyt tiivistys: vailla järjen hiventä.

Kaksikon mielestä talouspolitiikka oli Suomessa ollut muun muassa "paradoksaalista", "alkeellista", "miltei huvittavaa", "täysin absurdia", "hätkähdyttävää" ja "jääräpäistä". Niin omintakeista, että Vartiainen ja Pekkarinen ristivät sen "suomalaiseksi malliksi".

Ja se oli äärimmäisyyksien malli.

Se oli Suomen Pankin pääjohtaja Risto Ryti talvisodan porteilla 1939 kieltäytymässä velanotosta edes maanpuolustuksen vahvistamiseen.

Se oli hallitus ajamassa Suomea viikoksi maksukyvyttömyyteen 1957, jotta Suomen Pankki ei joutuisi lainoittamaan valtiota edes hetkeksi.

Se oli kansakunta, jonka rahat olivat aina loppu, vaikka se tienasi jatkuvasti enemmän kuin söi.

Nyt Suomessa on taas lama. Työttömyys kasvaa, hallitus leikkaa julkisia menoja kovalla kädellä, ja elvytyksen vaatijat jätetään yhä yksin.

Toistetaanko historian virheitä jälleen?

Ei, sanovat Pekkarinen ja Vartiainen.

Helsingin Hakaniemessä sijaitsevan Juttutuvan lounaspöydässä istuva kaksikko on suomalaisen talouspolitiikan ehdotonta eliittiä, jos ansioluetteloita katsotaan.

68-vuotias Jukka Pekkarinen jäi elokuussa eläkkeelle valtiovarainministeriön ylijohtajan virasta. 57-vuotias kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok) luopui keväällä eduskuntaan päästyään Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtajan virasta.

Juttutupa on valittu tapaamispaikaksi siksi, että molemmat ovat myös pitkän linjan demareita, tosin Vartiainen hylkäsi viime keväänä rakastamansa puolueen ja alkoi valtiovarainministeri Alexander Stubbin oikeaksi kädeksi, käytännössä kokoomuksen pääekonomistiksi.

Vielä neljännesvuosisata sitten Pekkarinen ja Vartiainen olivat Suomen talouspolitiikan vastaanväittäjät, piikit päättäjien lihassa.

Vallan kriitikoista tuli vallan käyttäjiä. Silti mikään ei muuttunut, vai muuttuiko?

Ainakin keskinäinen kemia näyttää toimivan yhä, vaikka kaksikko on tavannut enää harvakseltaan.

Vartiainen ja Pekkarinen kohtasivat Helsingin yliopistossa kansantaloustieteen laitoksella 1970-luvun lopulla.

"Opiskelin nopeasti ensimmäisenä vuonna ja marssin sitten Jukan puheille. Hän ehdotti, että alkaisin tehdä gradua talouspolitiikasta", Vartiainen muistelee.

Oli laitoksella toinenkin lupaava nuori professori, värikäs ja visionäärinen Pentti Kouri, mutta Vartiainen valitsi tunnollisen ja rauhallisen Pekkarisen, koska arveli, ettei Kouri olisi koskaan paikalla.

Niin alkoi yhteistyö. Pekkarisen opissa Vartiaisestakin tuli keynesiläinen.

"Älä nyt kokonaan mua syyllistä", Pekkarinen protestoi.

"Ei kun mä olen ylpeä!"

Keynesiläisyys on taloustieteen suuntaus, joka on nimetty brittiläisen ekonomistin John Maynard Keynesin (1883–1946) mukaan.

Keynesin vallankumouksellinen teos Työllisyys, korko ja raha julkaistiin 1936. Sen keskiössä on ajatus siitä, että valtio voi ja sen pitää tasoittaa talouden suhdannevaihteluja. Lamassa on otettava velkaa ja elvytettävä. Jos valtio kiristää vyötään, taloustilanne pahenee entisestään.

Toisen maailmansodan jälkeen keynesiläisyydestä tuli synonyymi koko makrotaloustieteelle. Myös talouspolitiikka oli lähes koko länsimaailmassa enemmän tai vähemmän keynesiläistä.

1930-luvun lama ja sitä seuranneet kauheudet olivat pinttyneet ihmisten mieliin. Pidettiin tärkeänä, että valtio loi talouteen kysyntää, jos yrityksillä ja kuluttajilla ei ollut siihen kykyä tai halua.

Paitsi Suomessa.

Pääministerinä ja Suomen Pankin pääjohtajana toiminut Ahti Karjalainen oli kyllä suomentanut Keynesin pääteoksen vuonna 1951. Presidentti J. K. Paasikivi puolestaan muistutti uudenvuodenpuheessaan 1956, että keynesiläisyys oli "yksityiseen yritteliäisyyteen pohjautuvan yhteiskunnan menestymisen kannalta välttämätön".

Keynesiläisiä taloustieteilijöitä ei Suomesta kuitenkaan juuri löytynyt.

"Sehän sitten ahdisti Paasikiveä. Hän joutui ihmettelemään, mistä löytyisi järkevä keynesiläinen tähän tilanteeseen", Pekkarinen muistelee.

1970-luvulla Helsingin yliopistosta tuli professori Jouko Paunion johdolla keynesiläisyyden kehto Suomessa. Paunion porukassa pyörivät Pekkarinen, Vartiainen ja Sixten Korkman. Myöhemmin piiriin tuli Markus Sovala, valtiovarainministeriön kansantalousosaston nykyinen päällikkö.

Käytännössä kaikki suomalaiset akateemiset taloustieteilijät olivat tässä vaiheessa keynesiläisiä. Politiikkaan opit eivät päätyneet vieläkään.

"Kun opiskelin taloustiedettä, oppikirjat ottivat keynesiläisyyden itsestäänselvyytenä. Kyllä se taloustieteen ja suomalaisen ajattelutavan ristiriita alkoi häiritä", Pekkarinen sanoo.

"Joo, joo, kyllä!" Vartiainen innostuu: "Ajattele nyt, kun nuori vihainen mies pääsee vertaamaan suomalaista talouspolitiikkaa siihen, mitä oppikirjoissa sanotaan. Sehän oli ihan parasta mannaa mitä voi olla!"

Erityisesti Pekkarinen muistaa Martti Miettusen hätätilahallituksen kovan talouskurin vuosina 1975–1976, samalla kun Suomi sukelsi syvään lamaan.

"Mietin, että tämä menee täysin vastoin yleisesti hyväksyttyjä periaatteita. Se lietsoi kirjoittamaan Sixtenin kanssa jutun siitä, mitkä ovat talouspolitiikan motiivit. Hesari ei hyväksynyt tekstiä, koska piti sitä liian radikaalina. Sixtenin täytyi kääntää teksti Hufvudstadsbladetiin."

Pekkarisen ja Korkmanin kohtelussa ei ollut mitään poikkeuksellista. Kansakunnan eliitti tyrmäsi keynesiläisyyden jo 1930-luvulla.

Se tehtiin selväksi myös ulkomailla. Vuonna 1936 Genevessä kansainvälisen työjärjestön ILO:n pääjohtaja, brittiläinen Harold Butler, suositteli kaikille jäsenmaille keynesiläistä talouspolitiikkaa Ruotsin ja Yhdysvaltain malliin.

Vastaväittäjiä oli tasan yksi: Paavo Kyrenius, Suomen työnantajajärjestöjen edustaja. Seuraavana vuonna näytelmä toistui. Tällä kertaa Butleria vastusti työministeriön kansliapäällikkö Niilo A. Mannio. Mannion ja Kyreniuksen viesti oli, että Suomi nousi lamasta säästämällä ja leikkaamalla, ei elvyttämällä.

"Suhdannepolitiikan leimaaminen tällä tavalla on täysin suomalainen ilmiö", Vartiainen sanoo.

Maamme talouspolitiikan omaleimaisuuteen on monia syitä. Yksi liittyy vuoden 1918 sisällissodan traumaan ja kommunismin pelkoon, Pekkarinen arvioi.

Neuvostoliiton varjossa eläneessä Suomessa keynesiläisyys miellettiin usein vasemmiston juoneksi. Esimerkiksi merkittävä talouspolitiikan ja tiedemaailman vaikuttaja Bruno Suviranta valitteli 1930-luvun lopulla, että suhdannepolitiikasta on tullut "tehokkain ase markkinatalouden ja maailmantalouden murtamisessa".

Kansantaloustieteilijän näkemys oli perin kummallinen, koska Keynes oli nimenomaan liberaali porvari.

Kirjassaan Pekkarinen ja Vartiainen ihmettelevätkin, miten keynesiläisyys tulkittiin meillä liian radikaaliksi, vaikka sitä muualla pidettiin maltillisena kompromissina kapitalismin pelastamiseksi.

Toinen selittävä tekijä suomalaiselle mallille tulee Vartiaisen mukaan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, tarpeesta rakentaa vahva, teollistunut valtio.

"Oli pelkoa, joka liittyi jonkinlaisen moraalisen järjestyksen murenemiseen maassa, joka oli ahtaassa kansainvälisessä raossa."

Hän valotti ajatusta Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä vuonna 1996:

"Suomen päättäjien mielessä välkkynee uhkakuvia, joissa nimenomaan valtion taloudellinen asema ja itsenäisyys vaarantuvat. Jos ne [uhkakuvat] sitovat talouspolitiikan tekijöitä – ja väitän, että päättäjät ajattelevat näin – työttömyys saa olla sopeutuva muuttuja valtion eloonjäämistaistelussa. Työttömät uhrataan kuin miehet talvisodassa. On tietysti kovin snellmanilaista ajatella, että kansakunta rakentuu valtiollisen kokonaisuuden perustalle", Vartiainen kirjoitti.

"Suuri osa päättäjistä ja mielipidevaikuttajista halveksii kaikkea talouspolitiikan 'pehmoilua', ruotsintautia, sofistikoituneita talousoppeja ja elvytyshenkisyyttä – tiedostamatta valtiokeskeisyyden historiallisia ja ulkopoliittisia ulottuvuuksia. Ruotsissa ei nähdä samanlaisia painajaisia itsenäisyyden menettämisestä. Eniten pelätään sitä vastoin aina sitä, että kansankoti rapautuu sisältä päin – tuloeroihin, työttömyyteen ja köyhyyteen."

Vartiaisen analyysille löytyy tukea historioitsija Juha Siltalan kirjasta Valkoisen äidin pojat, joka kuvaa miten J.V. Snellman ja Zacharias Topelius yrittivät 1800-luvun loppupuolella rakentaa suomalaisista yhtenäisen ja vahvan kansan.

Talonpoikaismoraali oli syvään juurtunutta. Kansakunta, joka elää yli varojen eikä selviä veloistaan, ei voinut olla vahva. Snellman ja Topelius olivat enemmän huolissaan ylivelkaantumisesta kuin vuosien 1866–1868 nälänhädästä, joka tappoi 150 000 ihmistä. Viljalainoja ei haluttu ottaa.

"Kansamme näkyy olevan luotu kärsimään hätää, sillä runsaus sekoittaa sen arvostelukyvyn ja lamauttaa sen voimat", Topelius kirjoitti vuonna 1874. Snellmanin mukaan hallat ja huonot suhdanteet taas olivat "rangaistus vanhoista synneistä", muun muassa "ajattelemattomasta lainanotosta pelkästään hyvien päivien säilyttämiseksi".

Snellmanin ja Topeliuksen haamut ovat leijuneet Suomen yllä näihin päiviin.

Vartiainen ja Pekkarinen muistelevat, kuinka 1950-luvulla Jouko Paunio ja eräät muut nuoret tutkijat joutuivat eliitin hampaisiin, kun he yrittivät juurruttaa keynesiläisyyttä Suomeen.

Pekkarinen: "Vastaisku oli kova. He joutuivat paitsioon ja pääsivät myöhemmin pois, mutta tulivat aika varovaisiksi".

Vartiainen: "Siinä oli vastassa Mauno Koivisto ja Rainer von Fieandt. Se oli tämä presidentti–Suomen Pankki -akseli, joka edusti vahvaa antikeynesiläisyyttä."

Pari vuosikymmentä myöhemmin Suomeen oli rakennettu hyvinvointivaltio, mutta keynesiläiset olivat yhä samassa nurkassa. Vallan pöytiin ei ollut asiaa.

"Oli monia ekonomisteja, vaikka Sixtenin kaltaisia yleisliberaaleja keynesiläisiä, jotka huomasivat joutuvansa jonkinlaisen porvarillisen establishmentin epäluulon kohteeksi", Vartiainen kertoo.

Toivoaan hän ja Pekkarinen eivät menettäneet.

Ehkä keynesiläinen talouspolitiikka omaksuttaisiin lopulta myös Suomessa. Ehkä taistelun tuulimyllyjä vastaan voisi sittenkin voittaa.

"Se kuului nuoruuteen. Vanhetessaan huomaa, kuinka vähän sitä maailmaa sitten voikaan muokata", Pekkarinen sanoo hiljaa.

Elämä jatkui, mutta eliitin epäluulo keynesiläisiä kohtaan säilyi. Vuonna 1994 Vartiainen veti omat johtopäätöksensä ja lähti Ruotsiin.

Kun poliitikoilla ei ole halua tai kykyä vaikuttaa talouspolitiikkaan, jäljelle jäävät virkamiehet ja työmarkkinajärjestöt. Ne ovat aina olleet poikkeuksellisen vaikutusvaltaisia Suomessa.

"Luulen, että sisällissota oli sellainen kauhea onnettomuus, joka jollain tavalla vei eliitin uskon kansaan ja kansan uskon eliittiin. Sen jälkeen on haluttu luoda näennäisen epäpoliittisia valtakeskuksia, ja hyväksytty virkamiesten sekä korporatismin valta", sanoo Vartiainen.

Edes köyhien asialla olleet maalaisliitto ja sosiaalidemokraatit eivät halunneet puuttua talouspolitiikkaan, Pekkarinen kirjoitti vuonna 1977.

Maalaisliitto keskittyi ajamaan talonpoikien etua. Sosiaalidemokraattien pragmaattinen siipi puolestaan pelkäsi kommunismin leimaa ja puolueen vallankumoukselliset eivät nähneet tarvetta puuttua kapitalismin toimintaan, koska uskoivat sen olevan vääjäämättömästi romahtamassa.

Suomessa talouspolitiikka ei siis ole normaalia politiikkaa, vaan jonkinlainen neutraali laskuharjoitus, joka vain tapahtuu.

"Meillä on aina ollut ideologisesti vahva valtio, mutta talouspolitiikka on ulkoistettu byrokratialle ja puolueet pidetään ulkopuolella", Pekkarinen sanoo ja jatkaa: "Poliittiset puolueet oikeastaan poikkeuksetta ovat olleet kyvyttömiä löytämään omaa ääntään. Se näkyy tiettynä heikkoutena, hallituksen talouspoliittisen linjan epämääräisyytenä."

"Anteeksipyyteleväisyytenä", keskeyttää Vartiainen. "Valtiovarainministeri tuo nämä virkamiesten pakot ikään kuin anteeksipyydellen: anteeksi nyt, meidän on pakko tehdä näin."

Valtiovarainministeriön ja sen virkamiesten ylivalta ei ole sekään mikään uusi asia. Jo vuonna 1976 kokoomuspoliitikko Päiviö Hetemäki varoitti, että siitä on tulossa muita hallinnonaloja dominoiva "superministeriö, jossa asiat ratkaistaan pieniä yksityiskohtia myöten".

Nyt valtiovarainministeriön korkein virkamies on Päiviön poika Martti Hetemäki, jonka vallankäytöstä nähtiin malliesimerkki huhtikuun eduskuntavaalien alla.

Tasan kuukautta ennen vaaleja valtiovarainministeriön virkamiehet julkistivat suosituksensa tulevalle hallitukselle: kuuden miljardin euron leikkaukset, kokonaisverotusta ei saa kiristää.

Kokoomus omaksui raportin suositukset heti. Niin tekivät myös perussuomalaiset ja keskusta, pienin muutoksin.

Juuri ministeriön jättänyt Pekkarinen ei ollut mukana tekemässä raporttia.

Hän asettelee sanansa tarkasti. Ääni on niin hiljainen, että kuulijan täytyy nojata lähemmäs.

"Minussa herätti närää, että siinä paperissa tempaistiin hyvin nopeasti jostain se kuusi miljardia euroa. Raportissa ei puhuta kestävyysvajeesta juuri mitään", Pekkarinen sanoo.

"Se oli paha puheenvuoro siinä mielessä, että se sysäsi tämän alkuunsa päässeen kestävyysvajeeseen ankkuroidun talouskeskustelun taka-alalle. Sen sijaan otettiin tällainen enemmän tai vähemmän umpimähkäinen sopeutusluku, ja sitten alettiinkin käydä keskustelua näillä irrallisilla miljardeilla."

"Se oli sekava raportti", säestää Vartiainen.

Kumpikaan ei kuitenkaan arvostele sitä, että valtiovarainministeriö ylipäänsä julkaisi raportin. Se kun on aivan suomalaisen mallin mukaista.

Pekkarinen: "Tämä seuraa vastuunpakoilusta, poliitikot vetäytyvät täällä virkamiesten selän taakse."

"Ei siitä voi virkamiehiä syyttää", sanoo Vartiainen ja jatkaa: "Kun politiikan tila on jätetty virkakoneistolle, se tarkoittaa, että virkamiesten kannanottoihin tulee väistämättä poliittista sisältöä."

Mutta esimerkiksi Ruotsissa mitään vastaavaa ei voisi tapahtua ikinä, siitä molemmat ovat yhtä mieltä. Siellä poliitikot puhuvat ja virkamiehet ovat tukena taustalla, Vartiainen sanoo.

"Mutta ei me perhana eletä sellaisessa maassa."

Hän haluaa kuitenkin vielä painottaa, että kevään raportti on parempi kuin ei mitään.

"Ilman sitä meillä voisi olla hallitusohjelma, joka johtaisi vielä nopeampaan velkaantumiseen."

Valtiovarainministeriö siis linjasi, ettei veroastetta voi nostaa. Se on mitä poliittisin kannanotto, mutta suomalaisen mallin mukaisesti tämä esitettiin neutraalina ja arvovapaana.

Pekkarinen ja Vartiainen sanovat, ettei arvovapaata talouspolitiikkaa ole olemassakaan.

"Talouskeskustelua olisi omiaan vapauttamaan se, että tämä tunnustettaisiin ja tehtäisiin näkyväksi", Pekkarinen sanoo.

Esimerkiksi ruotsalainen taloustieteilijä ja hyvinvointivaltion arkkitehti Gunnar Myrdal vaati aikoinaan taloustieteilijöitä kertomaan avoimesti arvoistaan, Pekkarinen huomauttaa.

Vartiainen lisää, että merkittävä osa koko taloustieteestä rakentuu arvovalinnalle, koska sen perustana on liberaali ihmiskäsitys, vapaa yksilö.

Mutta mitä mieltä nämä entiset radikaalit oikeastaan ovat?

Valtiovarainministeriön raportin analyysi ja tyyli eivät siis vakuuttaneet, mutta viekö sen pohjalta rakennettu hallitusohjelma Suomea oikeaan suuntaan?

Pekkarisen mielestä valtiovarainministeriön verolinjaus on aivan oikea.

"Väestön ikääntymisen takia veroasteen nousuun tulee ilman muuta painetta. Virkamiesvastuussa olevan on oikeastaan perusteltua yrittää uida siinä vastavirtaan ja padota sitä joiltain osin."

Vartiainen nyökkäilee hyväksyvästi.

"Toi on Jukalta painava kannanotto."

Toisin sanoen Pekkarinen sanoo, että nyt verotusta ei voida nostaa, koska myöhemmin verotusta on pakko nostaa.

Kahvit on juotu.

Juttutuvan terassilla riittää juttua, mutta maanantaina lounasaikaan on yllättävän väljää. Paikalla on sentään presidentti Tarja Halonen puolisonsa Pentti Arajärven kanssa.

Vartiainen ja Pekkarinen piikittelevät toisiaan kuin vanhat kaverit: "Jukka, olenkin miettinyt, miksi sä olet välillä niin äreä, kun juttelet mun kanssa", Vartiainen tiedustelee.

Pekkarinen hämmentyy kysymyksestä, selittää jotain yhteisten harrastusten puutteesta ja virkamiehen kiireistä.

Vartiainen: "Hyvä, että selvisi. Voidaan tässä vanhaa avioliittoa sovitella."

Sitten Pekkarinen taitaa tulla asian ytimeen.

"Minusta oli mielenkiintoinen ja yllättävä liike, että Juhana näin kypsässä iässä haki vaikutusväylää politiikan kautta. Se tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta."

Kaksikosta nuoremman ajattelu on muuttunut enemmän vuodesta 1993. Niin paljon, että Vartiaisen nimestä on tullut "ay-liikkeelle kirosana", kuten Pekkarinen huomauttaa.

Vartiainen ei ole tästä moksiskaan.

"Ehkä sä uskot enemmän tähän suomalaisen työmarkkinakorporatismin toimintakykyyn", Vartiainen kuittaa. "Mä olen faktisesti sitä mieltä, että se systeemi kaipaa ravistelua."

Pekkarinen huomauttaa, ettei työmarkkinajärjestöjä voi syyttää siitä, että talouspolitiikka on jätetty niiden ja virkamiesten vastuulle.

"Ei, mutta minusta se on niille ylenpalttisen vaikea juttu, ne on pantu ihan mahdottoman tehtävän eteen", Vartiainen sanoo.

Kun Suomi liittyi Emuun ja otti käyttöön yhteisen eurovaluutan, suomalaisen mallin olisi pitänyt pakon edessä muuttua. Enää kustannuskilpailukykyä ei voitaisi palauttaa devalvaatiolla. Etujärjestöjen olisi pitänyt oppia ajamaan jäsentensä etujen lisäksi koko kansantalouden etua.

Juuri tästä Pekkarinen ja Vartiainen olivat huolissaan, kun he 1990-luvulla pohtivat rahaliiton hyötyjä ja haittoja pääministeri Paavo Lipposen asettamassa työryhmässä, jota Pekkarinen johti.

"Sopeutuminen lähti hyvin liikkeelle vuosituhannen alussa. Toki Nokia vaikutti, se loi erittäin hyvän kilpailukyvyn ja kannattavuuden vuoden 2008 kriisiin saakka. Sitten tuli Juhanan puolueen Sari Sairaanhoitaja", Pekkarinen sanoo ja puistelee päätään.

Sari Sairaanhoitajalla viitataan kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen lupauksiin palkankorotuksista julkiselle sektorille.

"Talouspoliittista sabotaasia", Vartiainen tuhahtaa ja muistuttaa Pekkariselle, että vuonna 2007 hän oli vielä demari.

Kataisen vaalitäky toimi, mutta johti nousukauden päätteeksi suuriin palkankorotuksiin lähes kaikilla aloilla.

Pekkarisen mukaan palkankorotuskierros oli "poliittinen onnettomuus", joka suisti kilpailukyvyn raiteiltaan. Sitten kaatui Nokia ja paperiteollisuus alkoi horjahdella.

Pekkarinen osoittaa pöydällä lepäävää tiiliskiveä, Suomen talouspolitiikan pitkää linjaa. Kirjassa he pilkkasivat Suomen talouspolitiikkaa, joka oli riippuvainen devalvaatioista. Nyt Pekkarinen myöntää, että rahaliiton tuomat rajoitteet ovat suorastaan pelottavia.

Kun Suomi ei ole voinut devalvoida, kilpailukyvyn palauttaminen on paljon vaikeampaa.

Vartiaisen mukaan "yhteiskuntasopimushärveli" oli testi. Pystyisikö Suomen malli uudistumaan?

Vastaus tuli vasta haastattelun jälkeen, kun pääministeri Juha Sipilän (kesk) pyrkimys laskea palkkoja pidentämällä työaikaa kaatui.

Näin Vartiaisen ja Pekkarisen peloista tuli totta: työmarkkinakäytännöt ovat niin syvällä suomalaisessa mallissa, ettei niitä noin vain muuteta.

Maailma ja miehet ovat muuttuneet, mutta Vartiainen ja Pekkarinen vaikuttavat olevan yhä tyytyväisiä vuoden 1993 parahdukseen.

Vartiainen jopa ehdottaa Pekkariselle kirjan päivittämistä.

"Se olisi loistava hanke, sulla on nyt aikaa vaikka kuinka. Tarvittaisiin vain joku pikku apuraha."

Mutta onko suomalainen malli yhä olemassa, vaikka sen kriitikot siirtyivät osaksi järjestelmää?

Ainakaan talouspuhe ei ole suuresti muuttunut.

Velkaelvytystä on Suomen historiassa vastustettu aina viitaten poikkeuksellisiin olosuhteisiin.

1930-luvulla sen esti muun muassa Suomen riippuvuus ulkomaankaupasta, 1950-luvulla syynä olivat talouden rakenne ja "poliittiset realiteetit", 1970-luvun lopulla ainoaksi toimivaksi talouden piristäjäksi nähtiin yritysten hintakilpailukyvyn parantaminen.

Juhana Vartiainen puolestaan pilkkasi jo 1990-luvulla Kuukausiliitteen kirjoituksessa kyseenalaisia "talousteorioita", joilla lama-ajan talouskurilinjaa perusteltiin:

"Lama johtuu paisuneista julkisista menoista."

"Vastuu työttömyydestä on työmarkkinajärjestöillä."

"Velkaelvytys ei paranna työllisyyttä."

"Säästöt hyödyttävät tulevia sukupolvia."

Kuulostaa kovin tutulta.

Toistetaanko historian virheitä jälleen? Uhrataanko työttömät taas kuin miehet talvisodassa?

Ja ovatko Vartiainen ja Pekkarinen kääntäneet takkinsa valtaa saatuaan? Eivät he nimittäin enää puhu velkaelvytyksen puolesta, vaan myötäilevät leikkauslinjaa.

Vartiainen ehtii ääneen ensin.

"Mietin tätä asiaa oikein pitkään. En muuttaisi sitä kritiikkiä, jonka olemme esittäneet, se oli niissä oloissa perusteltu. Sen sijaan tilannekuva nykykriisissä on erilainen."

Hän haluaa selittää: Ennen taloustieteilijät ajattelivat perustellusti, että työvoima ja tuottavuus vain jatkavat kasvuaan. Että kasvu hoitaa alijäämät ja valtio voi tasata suhdanteita. Nyt työikäinen väestö vähenee ja huoltosuhde kasvaa kieroon. Talouskasvu perustuu nyt pääasiassa tuottavuuskasvuun. Elvytys kyllä alentaisi työttömyyttä, mutta nykyisillä surkeilla kasvunäkymillä se johtaisi lähivuosina entistä suurempaan leikkaustarpeeseen.

Velkaelvytyksen pelko ei ole enää sivistymättömyyttä edes taloustieteilijöiden keskuudessa, Vartiainen huomauttaa.

Samaa mieltä tuntuu olevan Pekkarinen. Hänen mielestään täällä ei vielä edes tajuta, kuinka rajusti Suomen epäedullinen ikärakenne vaikuttaa siihen, miten taloutta voidaan hoitaa.

Hän puhuu jopa "demografisesta kriisistä" ja muistuttaa: Kun talouskasvu ei ratkaise ongelmaa, on ratkaistava muulla tavoin se, miten hyvinvointivaltio rahoitetaan.

"Siinä puhutaan pohjimmiltaan kakun jakamisesta aktiivisen ja passiivisen väestön kesken. Ja se aritmetiikka, sitä ei voi paeta", Pekkarinen sanoo.

Vartiainen nyökkäilee ja ilmaisee mielipiteensä vanhaa ystäväänsä kärjekkäämmin – kuten aina ennenkin.

"Se on helvetin ankaraa aritmetiikkaa."

HSTV:n suuri talouspoliittinen väittely: Mitä tulevalla hallituskaudella pitää tehdä?
HSTV:n suuri talouspoliittinen väittely: Mitä tulevalla hallituskaudella pitää tehdä?
Viime viikkoina Suomessa on keskusteltu talouspolitiikan suunnasta. Taloustieteilijät ovat esittäneet päinvastaisia näkemyksiä siitä, mitä tulevalla hallituskaudella tulisi tehdä. HSTV:n suuressa talouspoliittisessa väittelyssä vastakkaisia näkemyksiä perustelivat Tukholman yliopiston kansantaloustieteen professori Markus Jäntti ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen (kok). Katso koko kaksituntinen väittely tästä.

 

Kirjoitusta varten on haastateltu myös tietokirjailija Tommi Uschanovia ja Suomen historian professoria Juha Siltalaa.

Oskari Onninen HS, Paavo Teittinen HS, teksti
Jukka Gröndahl HS, kuvat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat