Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seksuaalirikokset kuumentavat tunteita

Sunnuntai
 
Venla Rossi Petri Sajari

Etenkin seksuaalirikokset ovat puhuttaneet viime aikoina suomalaisia. Helsingin Tapanilassa viime maaliskuussa tapahtuneen raiskauksen tekijät tuomittiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. "Kansankäräjät" piti rangaistuksia lievinä. Käräjäoikeus katsoi lieventäviksi tekijöiksi: "seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkauksen syvyyden, teko-olosuhteet, tekijöiden nuoren iän sekä asian saaman poikkeuksellisen julkisuuden."

Rikosoikeuden apulaisprofessori Sakari Melanderin mukaan kansalaisten asenteita koventavat erityisesti lisääntynyt rikosuutisointi ja värikkäät otsikot.

"Varsinaisista rikoksista kerrotaan uutisissa aika niukasti. Hiljattain tehtyjen tutkimusten mukaan juuri tiedon vähäisyys vaikuttaa siihen, millaisia rangaistuksia tavalliset ihmiset rikoksista antaisivat", hän sanoo.

Asetelma muuttuu usein oleellisesti, kun ihmiset saavat enemmän tietoja tekijästä, uhrista ja olosuhteista. Tiedon lisääntyminen johtaa tutkimusten mukaan siihen, että yleisön vaatimat rangaistukset voivat olla jopa lievempiä kuin tuomioistuimen antamat tuomiot.

Melander korostaa, että seksuaalirikosten rangaistuksissa on ollut tarkistamisen varaa – ja juuri niin on tehty. Laista poistettiin pakottaminen sukupuoliyhteyteen -rikosnimike vuonna 2014. Nykyään sitä pidetään astetta vakavampana tekona eli raiskauksena. Lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia taas on muutettu ankarammiksi jo monta kertaa 2000-luvulla.

"Viimeksi muutettiin tavallista raiskausta koskevaa säännöstä. Sillä pyrittiin vaikuttamaan nimenomaan muun muassa rangaistuksen tasoon. Siksi nyt olisi epäjohdonmukaista alkaa säätää kovempia rangaistuksia seksuaalirikoksista, koska meillä ei ole mitään tietoa uuden lainsäädännön vaikutuksista", Melander sanoo.

Seksuaalirikoksista määrättyjä rangaistuksia on vaiheittain muutettu ankarammiksi, mutta siitä huolimatta seksuaalirikosten määrä ei ole tilastojen mukaan vähentynyt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat