Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mummot eivät välitä jalankulkijoiden valoista Moskovassa – taustalla on 70-lukulaisten katkeruus

Sunnuntai
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Liikennevalot paloivat jalankulkijoille punaisina. Joukko moskovalaisia odotti kuuliaisesti valon vaihtumista, vaikka ajoneuvojono suojatien ääreltä oli jo häipynyt teilleen ja seuraava auto lähestyi risteystä yli sadan metrin päässä.

En viitsinyt edes vilkaista vasemmalle, sillä tiesin entuudestaan, että liikennepoliisi nökötti siellä valvontatehtävissä, kuten tässä risteyksessä lähes aina. Tosin hänen läsnäolonsa ei näytä vaikuttavan ratkaisevasti kansalaisten lainkuuliaisuuteen. Niin Moskovassa kuin Pietarissakin on nykyisin vallalla tällainen – jos ei nyt ihan helsinkiläinen tyyli, niin kuitenkin – kulttuuri, jossa jalankulkijoiden liikennevalot kuuluu huomioida.

Laskuri valon alapuolella kertoi, että odotusaikaa oli vielä 24 sekuntia, kun se taas tapahtui. Takavasemmalta lähestynyt eläkeläismummo tarpoi ohitseni tasaista vauhtia päin punaista, sivuilleen vilkuilematta. Ylitti kadun kuten ilmeisesti kaikki kadut jokaisena päivänä kaikkina vuodenaikoina. Elekielen kertoessa joka solulla, että puskekaa kaikki, muun muassa liikennevalot, sinne, missä aurinko ei paista.

"Miksi se on aina eläkeläismummo?" kysyin vieressäni seisoneelta venäläiseltä ystävältä. "Sitä kutsutaan neuvostovittumaisuudeksi", hän vastasi.

Epätieteellisten havaintojeni mukaan niistä, jotka kävelevät ensimmäisinä päin punaista Moskovassa, noin 70 prosenttia on yli 60-vuotiaita naisia. He kuuluvat sukupolveen, jota venäläiset sosiologit kutsuvat 70-lukulaisiksi.

70-lukulaiset saavuttivat aktiivisen iän Neuvostoliiton pysähtyneisyyden aikana, ja heistä kasvoi pragmaatikkoja. Sukupolvitutkija Vladimir Pastuhov kutsuu tätä 1940–1955 syntynyttä väkeä "pseudokommunistiseksi kuluttajaplanktoniksi". Vapaus merkitsi heille tuontikaupan vapautta, pesukonetta ja jääkaappia.

"Vapautta tämä sukupolvi arvosti vain puheissaan, koska he saavuttivat sen ilman taistelua, kuin mannan taivaalta", Pastuhov kirjoittaa Novaja Gazeta -lehdessä. "Ihminen ei arvosta sitä, minkä saa ilmaiseksi. Mutta Neuvostoliiton romahdus haavoitti useimpia heistä syvästi."

70-lukulaisten sukupolvikokemukset selittävät mummojen katkeruutta, mutta jättävät avoimeksi kysymyksen, miksi vaarit eivät kävele päin punaista. Venäjän presidenttikin on 70-lukulainen, ja vaikka hän kävelee kansainvälisessä politiikassa tavallaan koko ajan päin punaista, ei häntä ainakaan ole valokuvattu rikkomassa liikennesääntöjä.

Yhdysvaltalaistutkija David L. Ransel haastatteli 1990-luvulla venäläisiä naisia maaseudulla ja törmäsi samaan sukupolvikatkeruuteen. Hänen mukaansa 1930-luvun jälkeen syntyneet naiset olivat ensimmäiset, joille Neuvostoliitto kykeni 1960–1980-luvuilla tarjoamaan jonkinlaista sosiaaliturvaa ja lastenhoitoa. He olivat ensimmäinen äitien sukupolvi, joka näki lapset ennen kaikkea emotionaalisen tyydytyksen tuottajina, ei tuotannon välineinä.

Nämä äidit vertasivat neuvostoelämäänsä omien äitiensä raadantaan kollektiivitiloilla suuren terrorin ja sodan aikana ja tunsivat saaneensa paljon paremman elämän.

Nyt nämä arjen tukipilarit kituuttavat mitättömällä eläkkeellä ja väistelevät katumaastureita Moskovan suojateillä. Jos joskus tuntuu, että he suhtautuvat ulkomaalaisiin vihamielisesti, ei kannata ottaa henkilökohtaisesti. He suhtautuvat samalla tavalla kaikkeen, eikä ihme. Vähemmästäkin alkaa jurppia.

Pekka Hakala pekka.hakala@hs.fi
Leninin sanotaan nimittäneen läntisiä kommunisteja hyödyllisiksi
idiooteiksi. HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja ei ole sellainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat