Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote on kaatanut monta ministeriä – kuinka käy Juha Rehulan?

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisesta on tullut politiikan epäonnistumisen symboli.

Sunnuntai
 
Sotesta ovat yrittäneet valmista: vasemmalta Susanna Huovinen (sd), Paula Risikko (kok), Tuomas Pöysti, Juha Rehula (kesk),Kari Välimäki, Maria Guzenina (sd) ja Laura Räty (kok).
Sotesta ovat yrittäneet valmista: vasemmalta Susanna Huovinen (sd), Paula Risikko (kok), Tuomas Pöysti, Juha Rehula (kesk),Kari Välimäki, Maria Guzenina (sd) ja Laura Räty (kok).

Peruspalveluministeri Juha Rehulalta (kesk) kysyttiin viime viikon maanantai-iltana televisiossa, mahtaako esitys sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisesta eli sotesta valmistua. Rehula nosti leukaansa, katsoi tuikeasti A-studion toimittajaa Timo Seppästä ja vakuutti jämäkästi, että nyt tulee valmista. "Jos" on kuulemma kielletty sana.

Kuka uskoi?

Tuskin kukaan. Tuli mieleen kyyninen kysymys: onko nyt Rehulan vuoro epäonnistua? Näitä lupauksia on kuultu kohta viisi vuotta. Ensin on lipsuttu aikataulusta, ja lopulta koko hanke on kaatunut.

Sotesta on tullut politiikan epäonnistumisen symboli.Kysymys on kuitenkin suuresta uudistuksesta. Lähes kaikki suomalaiset käyttävät sosiaali- ja terveyspalveluja, ja niitä tuottaa peräti 370 000 työntekijää kunnissa, järjestöissä ja yrityksissä. Uudistuksen ydin on se, että tämä suuri joukko pitäisi saada toimimaan tehokkaammin ja halvemmalla kuin nyt.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok) kuuden puolueen hallitus esitteli ohjelmansa kesäkuun lopussa 2011 ja ilmoitti mahtipontisesti, että se aikoo tehdä yhtä aikaa kaksi suurta muutosta: sosiaali- ja terveyspalveluiden hallinto uudistetaan, ja maan kuntarakenne pannaan uusiksi.

Ensin mainittua uudistusta ryhtyivät vetämään sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok) ja peruspalveluministeri Maria Guzenina (sd). Kuntauudistukselle antoi kasvot alue- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok).

Uudistukset kytkeytyivät yhteen.

Tarkoitus oli karsia radikaalisti kuntien määrää. Uusiin suurkuntiin piti luoda sellainen järjestelmä, joka tuottaisi paremmat sosiaali- ja terveyspalvelut kuin aikaisemmin.

Uuden systeemin piti olla myös halvempi kuin vanha järjestelmä, joka oli pääosin rakennettu hyvinvointivaltion kultaisina vuosina 1970- ja 1980-luvulla.

Oppositioon jäänyt keskusta ounasteli, että hallituksen hankkeessa oli myös puoluepoliittinen taka-ajatus: lakkauttamalla pienet kunnat heikennettäisiin keskustan valta-asemia.

Hallituksen ja opposition kesken tuli iso riita, joka sävytti syksyn 2012 kuntavaaleja.

Kataisen hallitus lupasi, että se esittelisi ennen vaaleja uudistuksen pääkohdat.

Hallitus ei kyennyt pitämään lupaustaan, koska sen rivit rakoilivat. Kokoomus ja demarit olivat eri mieltä myös kuntauudistuksesta. Sdp ei hyväksynyt pakkoliitoksia, joita ilman suurta kuntauudistusta ei pystytty toteuttamaan.

Huomiota herätti sekin, että sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kari Välimäki erosi yllättäen korkeasta virasta ja siirtyi Merimieseläkekassan johtajaksi.

Välimäki oli ollut sote-uudistuksen keskeinen valmistelija, ja ero heikensi hankkeen uskottavuutta.

Uudistus osoittautui hankalammaksi kuin oli aluksi luultu.

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo oli mukana valmistelussa ja kuvaa kirjassaan Hyvinvoinnin vakuutusyhtiö – Mistä Sote-uudistuksessa on kysymys?, miten vaikeaa työ oli jopa parhaille asiantuntijoille.

"Välillä huomasin tippuneeni kartalta, välillä olin havaitsevinani, että näin tapahtui kollegoille. Valmistelun tuoksinassa meihin iski myös hybris: kuvittelimme tekevämme vuosisadan sote-uudistusta, vaikka todellisuudessa puuhastelimme vain hallintorakenteiden kanssa."

Hybris tarkoittaa liiallista itsevarmuutta, suoranaista röyhkeyttä, jonka valtaan joutunut ihminen uskottelee pystyvänsä tekemään suurtekoja.

Soten valmistelijat joutuivat välillä hybriksen valtaan. Uudistuksesta lupailtiin aivan liikaa.

Sote-puheista oli myös vaikea saada tolkkua.

Tähän Hiilamokin kiinnittää huomiota kirjassaan.

"Poliitikot ovat opetelleet tämän teknisen sote-kielen, jonka turvin he voivat esiintyä äänestäjien suuntaan asiantuntijoina, vaikkeivät aina ymmärtäisi, mistä sote-uudistuksessa on kysymys. Tämä saattaa johtaa siihen, että uudistuksen lopputulos onkin jotain aivan muuta kuin päättäjät luulivat tekevänsä", hän kirjoittaa.

Maria Guzeninasta tuli ensimmäinen ministeri, joka uran sote-uudistus käänsi laskuun.

Sdp vaihtoi Guzeninan keväällä 2013 ja nimitti seuraajaksi Susanna Huovisen.

Koko hanke oli viime vuoden alussa pahasti jumissa, kunnes sunnuntaina 23. maaliskuuta 2014 tilanne muuttui täysin.

Toimittajat kutsuttiin yhtäkkiä kaikkien eduskuntapuolueiden yhteiseen tiedotustilaisuuteen.

Eturivissä loistivat pääministeri Jyrki Katainen ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd)rinnallaan todelliset yllätysnimet, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

Sivupöydässä istuivat pienten hallitusryhmien puheenjohtajat Paavo Arhinmäki (vas), Ville Niinistö (vihr), Carl Haglund (r) ja Päivi Räsänen (kd).

Tiedotustilaisuus oli hyvin ainutlaatuinen, sillä kaikki puheenjohtajat hakkasivat onnellisen oloisina toisiaan selkään.

Hallituksen ja opposition sote-riidat oli kerralla pyyhkäisty pois, ja samalla oli kuopattu hallituksen toinen suurhanke, kuntauudistus.

Johtajat kertoivat sopineensa aivan uudesta hallintomallista. Perustetaan viisi sote-aluetta, ja valmistelua jatketaan "parlamentaarisen ohjausryhmän" johdolla. Sitä veti kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo.

Hylätyn uudistuksen tekijät saivat lähteä. Virkkunen meni EU-parlamenttiin, hänen seuraajakseen siirtyi Risikko, jolta vapautuneelle sosiaali- ja terveysministerin paikalle uusi pääministeri Alexander Stubb (kok) nosti yllättäen Laura Rädyn.

Petteri Orpon sote-ura jäi tosin lyhyeksi, sillä hän siirtyi maatalousministeriksi.

Viime syksy vaikutti lupaavalta. Ministerit vakuuttivat tavan takaa, että hyvä tulee.

Pontta hallituksen sanoille antoi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehula, josta oli tullut lähes ministerien veroinen voimahahmo, vaikka hän oppositiopuolueen edustaja olikin.

Aikataulu oli kunnianhimoinen: lakiesitys annettiin joulun alla 2014, eduskunta aloitti sen käsittelyn viime tammikuussa, ja eduskunnan oli aikomus hyväksyä se maaliskuussa.

Lopulta hallituksen ja opposition yhteishanke raukesi – vain kuukausi ennen vaaleja.

Perustuslakivaliokunnan mielestä esitys loukkasi perustuslaissa suojattua kuntien itsehallintoa.

Vaaleissa hallituspuolueet kokoomus ja Sdp hävisivät. Laura Räty ei päässyt eduskuntaan. Susanna Huovinen pääsi läpi, mutta ei noussut enää ministeriksi.

Vaalien voittajat, keskusta ja perussuomalaiset, jakoivat sosiaali- ja terveysministeriön.

Perussuomalaisten Hanna Mäntylä on sosiaali- ja terveysministeri ja keskustan Juha Rehula peruspalveluministeri.

Nyt vuorostaan Sipilän hallitus ilmoitti, että se tekee muhkean sosiaali- ja terveyspalvelujen hallintouudistuksen.

Aikataulu on taas tiukka: hallitus sopii lähiviikkoina uudistuksen pääpiirteistä, lakiesitys tuodaan eduskuntaan syksyllä 2016, hyväksytään siellä seuraavana talvena, ja laki tulee voimaan vuoden 2017 kesällä.

Uudet sote-alueet muodostetaan 2018 tai 2019.

Ensimmäiset sote-vaalit pidetään presidentinvaalien yhteydessä tammikuussa 2018 tai eduskuntavaalien yhteydessä vuotta myöhemmin.

Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta?

Taitaa kuulostaa. Hallituksen pitää ensin päättää, montako sote-aluetta perustetaan.

Hallitusohjelman mukaan niitä voi olla enintään 19. Asiantuntijatyöryhmä ehdotti, että alueita olisi 9–12.

Pitää löytää malli, miten uudistus rahoitetaan. Kysymys on kymmenen miljardin euron potista. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen arvioi, että on tekeillä "historian suurin verouudistus".

Hanke maksetaan valtion varoista. Rahoitusmalleja on kaksi: joko kiristetään nykyisiä veroja tai säädetään uusi sote-vero.

Kuntien pitäisi laskea omia verojaan, koska niiden ei tarvitse enää jatkossa kustantaa sosiaali- ja terveysmenoja. Tämä on vain hurskas toive, sillä kunnat päättävät itse kunnallisverostaan.

Hallitus haaveilee, että uudistus tuottaa miljardien menosäästöt ja silti kansalaiset saavat hyviä palveluita: lääkärin vastaanotolle ei tarvitse jonottaa, leikkaukseen pääsee kohtuullisen odotusajan jälkeen, vanhukset saavat tukea ja erityistä hoivaa.

Uudistuksen avainhenkilöitä on nyt kaksi: Juha Rehula ja Tuomas Pöysti, jonka hallitus pestasi vetämään valmistelua.

Pöysti on ministeriön alivaltiosihteeri, aikaisemmin hän oli Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja. Häneltä odotetaan paljon, jopa kykyä uudistaa koko aluehallinto.

Silti päävastuu on ministerillä. Rehulan kausi päättyy keväällä 2017, jolloin Annika Saarikosta tulee ministeri. Silloin pöydän pitää olla sotesta puhdas.

Keskustan päälehti Suomenmaa vetosikin tällä viikolla:

"Ministeri Juha Rehulaa pitää nyt kannustaa ja tukea. Sote-uudistuksen toteutus on nyt jokaisen suomalaisen etu."

Harvoin, jos koskaan, Suomenmaan pääkirjoitus on osunut niin oikeaan kuin nyt.

Unto Hämäläinen HS, teksti
Kimmo Taskinen HS, kuvitus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat