Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kebapin kiertokulku

Sunnuntai
 
tuomas selänne
Perinneruokaa pyörivästä pötköstä.
Perinneruokaa pyörivästä pötköstä. Kuva: tuomas selänne

Kas, lähikebapravintolamme pitäjät Helsingin Vallilasta ovat käyneet opintomatkalla Kalliossa sijaitsevassa Döner Harjussa! Tai ainakin konsepti vaikuttaa remontin jälkeen kumman tutulta.

Döner Harju on huippukokkien puolitoista vuotta sitten perustama pikaruokaravintola. Se on menestynyt, koska Suomessa tunkkaisena mättönä tunnettu döner maistuu siellä freesiltä.

Nyt myös lähikebabpaikkamme on vaihtanut tomaatti-kurkku-jäävuorisalaattilisukkeen herkulliseen kaalisalaattiin ja tuoreisiin yrtteihin. Tukkukebaplitkun sijaan turkkilaiset yrittäjät lorauttavat korianterin ja mintun päälle jogurttia ja omatekoista tomaattikastiketta, leipäkin on itse leivottu. Sen väliin kokki leikkaa – mikrossa lämmitettyjen lastujen sijaan – lihan pyörivästä pötköstä, joka ei ole enää sitä jauhelihahöttöä.

Ajatus siitä, että Suomen turkkilaiset ovat käyneet opettelemassa oman perinneruokansa tekoa suomalaisilta, jotka hakivat oppinsa dönerpääkaupunki Berliinistä, on kyllä aika hassu.

Tai ehkei sittenkään. Minulla on teoria: Kun kebap yleistyi 1990-luvulla, lihaan ja perunaan tottunut suomalainen ei ollut valmis. Siksi oli unohdettava yrtit, jogurtti ja munakoisosta ja paprikasta tehty kylmä ayvar-tahna. Mausteiset maksa- ja lampaanlihavartaatkin oli turvallisempaa korvata mauttomalla naudanjauhelihahötöllä. Riisi oli vaihdettava ranskalaisiin perunoihin.

Parissa–kolmessakymmenessä vuodessa liha-perunaihmisen maku on kuitenkin kehittynyt.

Tämä näkyy jo ainakin Kalliossa – ja nyt myös Vallilassa. Toinen lähikebappaikkamme hankki puoli vuotta sitten hiiligrillin ja myy nykyään shish-kebapia. Kolmannesta paikasta on alkanut saada hapanta ayran-maitojuomaa.

Kun ystävä Rovaniemeltä tuli käymään, hän voivotteli ayran-viikset huulissaan, että saisipa meiltäkin! Jos sosiologi Immanuel Wallersteinin teoria kapitalistisesta maailmanjärjestyksestä eli siitä, miten uudet asiat leviävät keskuksesta periferiaan, pitää paikkansa, toivoa on.

Oikaisu 10.9. Toisin kuin jutussa kirjoitetaan, vallilalaisen kebabravintolan pitäjät eivät ole turkkilaisia vaan Iranin kurdeja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat