Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Auttaisiko Itämerta, jos jokainen rannan asukas kaataisi viisi kiloa suolaa veteen?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85, 00089 Sanoma. Sähköpostiosoite: hs.torsti@hs.fi tai hs.sisko@hs.fi.

Terve taas, lukijat, tässä on Torsti.

Edellisellä palstalla Torsti kertoi, että tikkaremmin tiedossa ei ole tapauksia, joissa liikelentokoneella olisi laskeuduttu maantielle rakennetulle varalaskupaikalle. Kari H. kertoi kuitenkin laskeutuneensa maantiekiitotielle DC-3-koneella muutama vuosi sitten Jämi Fly-in -tapahtuman yhteydessä. Aero Oy eli nykyinen Finnair käytti tätä noin 30 matkustajalle suunniteltua matkustajakonetta 1930-1940-luvulla.

"Pituutta piisasi, mutta hieman kapea kiitotie oli. Puusto oli riittävän kaukana, mutta liikennemerkit ja tienvarsiopasteet hieman turhan lähellä," Kari kertoi.

Koska aina puhutaan Itämeren suolaisuudesta ja mahdollisista suolapulsseista, eikö mereen voida lisätä suolaa? Mitä tapahtuisi, jos viitenä vuonna peräkkäin lisättäisiin keskelle Itämerta 10 000 kiloa suolaa tasaisesti ripotellen pitkin kesää? Tai jos jokainen rannan asukas kaataisi viisi kiloa kesän aikana rantaveteensä – ei tietenkään kerralla, vaan vähitellen? Entä kalkin lisääminen? Tai voitaisiinko kaivaa kanava Jäämereltä, että vesi vaihtuisi?
– T&K Markkanen

Kiinnostavia pohdintoja! Miettimisen voi aloittaa määristä. Viime joulukuussa Pohjanmereltä tullut suolaisen veden pulssi toi Itämereen suolaa noin neljä miljardia tonnia. Yhtä suomalaista kohti suolaa tuli siis vajaa miljoona kiloa parissa viikossa. Ehdottamasi lisäykset eivät siis riittäisi alkuunkaan. Mutta vaikka meillä olisi kylvää miljardeja tonneja suolaa, tikkaremmin asiantuntija ei ole varma, olisiko siitä enemmän haittaa kuin hyötyä.

Itämereen tulevien suolapulssien tärkein ominaisuus on veden happipitoisuus. Itämeri on kerrostunut siten, että syvällä on tiheämpää suolaista ja kylmää vettä, jonka päällä virtaa makeampi vesikerros. Syvällä veden happivarastot loppuvat nopeasti, sillä Itämeren rehevöitymisen vuoksi pohjalle laskeutuu liikaa eloperäistä ainesta bakteerien hajotettavaksi. Itämeren syvät alueet ovatkin nykyisin kuolleita. Suolapulssi on ainoa keino saada lisää happea syvälle, sillä ainoastaan raskas suolapitoinen vesi voi syrjäyttää vanhan syvän veden. Happipitoinen syvä vesi olisi välttämätöntä muun muassa turskan lisääntymiselle sekä pohjaeläimille.

Jos suolaa lisätään kesällä pintaveteen, sekin tulee raskaammaksi ja vajoaa pohjaan, mutta pinnan lämpöinen vesi ei sopisi syvällä eläville eläimille, vaikka siinä happea olisikin. Samalla lämpimän veden päätyminen syvänteisiin kiihdyttäisi edelleen hapenkulutusta, sillä bakteerit viihtyvät lämpimässä.

Happamuutta vähentävän kalkin lisäämisestäkään ei olisi hyötyä, sillä ongelma ei siis ole veden happamuus.

Kanava Jäämerelle olisi kiehtova ajatus, mutta käytännössä siitäkin voisi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Veden luontainen virtaussuunta kanavassa olisi Itämereltä Jäämerelle, eli vettä virtaisi enemmän pois kuin tulisi sisään.

Jos virtaus saataisiin käännettyä, voisi se teoriassa auttaa syvänteiden tilannetta, mutta kanavan virtauman tulisi olla hurja. Samalla Jäämeren lajit leviäisivät Itämereen hallitsemattomasti ja kanavan purkupaikka muuttuisi nopeasti epäluonnolliseksi sekoittumisalueeksi. Eikä Jäämerelläkään ehkä oltaisi innostuneita kanavan vaikutuksista sielläpäin.

Hesarissa esiteltiin heinäkuussa hallituksen suunnittelemille leikkauksille vaihtoehtoisia tapoja tasapainottaa taloutta. Mielestäni siitä puuttui yksi oleellinen: ammatillisten jäsenmaksujen verovähennykset. Kuinka paljon ay-jäsenmaksujen sekä maataloustuottajain ja yritysten etujärjestömaksujen veroedut ovat vuositasolla?
– Leo Holkko, Vantaa

Jäsenmaksujen verovähennysoikeuden laskeminen ei ole ihan suoraviivaista, sillä vähennys tehdään tuloista. Progressiivisesta verotuksesta johtuen enemmän tienaava saa siis suuremman veroedun, joskin tuloihin suhteutettuna etu on suurempi pienituloisilla.

Verohallinto on kuitenkin arvioinut verovaikutuksia. Tuoreimmat arviot ovat vuodelta 2013, jolloin ammattiyhdistysten jäsenmaksujen vähennysoikeuden verovaikutus oli noin 126,6 miljoonaa euroa. Maatalouden harjoittajien jäsenmaksuvähennysten vaikutus oli noin 4 miljoonaa ja elinkeinonharjoittajien noin 3,7 miljoonaa euroa.

Suoraviivaisesti laskien vähennysoikeuksista luopumisen voisi siis arvioida lisäävän verokertymää noin 137,8 miljoonalla eurolla. Lähes samaan päästäisiin luopumalla hallituksen kaavailemasta yrittäjävähennyksestä (jossa elinkeinonharjoittajien tuloksesta katsotaan veronalaiseksi 95 prosenttia aiemman 100:n sijasta) tai puolustusvoimille luvatusta lisärahoituksesta. Molempien arvoksi on arvioitu 130 miljoonaa euroa. Perumalla autoveron alennus säästettäisiin noin 200 miljoonaa euroa.

Torstin remmi heittää tikkaa Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/torstintikkaremmi.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat