Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pihi isoisä olikin salaa rikas

Peter Milz asui vaatimattomasti ja valitteli velkojaan. Kun hänen tyttärenpoikansa Gary Klaukka isoisän kuoleman jälkeen tyhjensi asuntoa, valokuvakehyksen alta löytyi piilotettu avain.

Sunnuntai
 
kuva gary klaukka kuvankäsittely kimmo taskinen hs
Peter Milzin kätköistä löytyi useita avaimia, muun muassa tämä. Mutta mihin se sopii?
Peter Milzin kätköistä löytyi useita avaimia, muun muassa tämä. Mutta mihin se sopii? Kuva: kuva gary klaukka kuvankäsittely kimmo taskinen hs

Makuuhuoneen ovea ei saa missään tapauksessa avata.

Peter Milz oli käskyssään ehdoton. Hänen vuokra-asuntonsa pikkukaupungissa Saarlandin osavaltiossa Saksassa oli vaatimaton: vain keittiö, olohuone ja kylpyhuone – sekä makuuhuone, jonka oven taakse Milzin suomalaisella tyttärenpojalla Gary Klaukalla ei ollut mitään asiaa. Isoisä ei selittänyt, miksi, mutta hän lukitsi oven aina poistuessaan sieltä.

Klaukka oli kahdenkymmenen ja vieraili isoisänsä luona ensimmäistä kertaa. Hän ei hämmästellyt, miksi ekonomistina uran tehnyt isoisä eleli pihistellen, sisusti halvoilla huonekaluilla ja kävi joka päivä syömässä naapuritalossa asuvan naisystävänsä, seitsemänkymppisen Margaretin luona. Isoisä oli valitellut velkojaan jo niinä harvoina kertoina, kun oli vieraillut tyttärensä perheen luona Garyn ollessa lapsi.

"Vierailut sujuivat vähän kireissä tunnelmissa. Isoisä ilmoitti, että asuisi luonamme, mutta ei sitä, kuinka pitkäksi aikaa hän ajatteli jäädä. Hän odotti täyttä ylläpitoa joskus viikkotolkulla. Hän valitti huonoa rahatilannetta ja vaikutti suoraan sanoen siivellä eläjältä."

Taloustieteen opiskelija Peter Milz oli tullut 24-vuotiaana suorittamaan harjoittelua Kansallis-Osake-Pankkiin Helsinkiin vuonna 1959. Pohjoismaat olivat kiehtoneet häntä, eivätkä vähiten siksi, että hän tiesi pohjoismaisten naisten olevan kaikkein ihanimpia. Ei kestänyt kauankaan, kun Milz oli rakastunut yhteen heistä. Hän lähti takaisin Saksaan, mutta palasi jo seuraavana vuonna ihanan suomalaisensa luo.

1960-luvun alun Suomi oli Länsi-Saksaan verrattuna kovin nuhjuinen, eikä suomalainen mineraalitehdas mitenkään pystynyt kilpailemaan palkassa saksalaisten työnantajien kanssa. Pariskunta muutti Saksaan, Milzin kotikaupunkiin Nettersheimiin.

Nettersheim oli vanhoillinen, tiukan katolinen pikkukaupunki. Suomalaisissa kulttuuripiireissä Pentti Saarikosken ja Arvo Salon kanssa liikkunut nuorikko ei sopeutunut: hän järjesti skandaalin marssimalla bierstubeen ja vaatimalla, että hänen miehensä jättäisi oluen särpimisen sikseen ja tulisi auttamaan kotitöissä. Liitto rakoili, mutta nainen tuli raskaaksi, joten naimisiin oli mentävä. Yhteiselo jäi lyhyeksi, sillä nainen palasi Suomeen jo vuonna 1962. Tytär, Gary Klaukan äiti, syntyi Suomessa. Avioerobyrokratia hoidettiin kuntoon 1970-luvulla.

Peter Milz tapasi tytärtään ja vuonna 1984 syntynyttä tyttärenpoikaansa Garya alle kymmenen kertaa. Joskus hän lähetti lahjoja, kuten laatikollisen käytettyjä vaatteitaan: 1970-luvun polyesteribleisereitä ja vanhat nahkahousut.

Yläasteella Gary Klaukka ryhtyi kirjeenvaihtoon isoisänsä kanssa. Politiikka kiinnosti Peter Milziä, ja hän halusi keskustella lapsenlapsensa kanssa erityisesti Kekkosesta. "Isoisä kyseli paljon minusta, äidistä ja isoäidistä, mutta oli omista asioistaan vaitonainen", Klaukka muistelee.

Kirjeenvaihto jatkui läpi lukion, ja kun Klaukka muutti Lontooseen opiskelemaan, hän sai vihdoin kutsun Saksaan. Hän ehti vierailla isoisänsä luona kolmesti.

Vierailut eivät tihkuneet lämpöä tai rakkautta, mutta kaksi politiikasta kiinnostunutta anglofiiliä löysi kyllä keskusteltavaa. Ja antoi isoisä elämänohjeitakin: irlantilaisilla naisilla on hyvä sydän, englantilaiset naiset ovat lohikäärmeitä, pohjoismaiset kaikkein suositeltavimpia.

gary klaukan kotialbumi
Peter Milz
Peter Milz

Isoisässä oli muutamia erikoisia piirteitä: hänellä oli esimerkiksi tapana kutsua naisystäväänsä Margaretia entisen vaimonsa nimellä. Kun Klaukka tarkemmin mietti asiaa, isoäti ja Margaret muistuttivat ulkonäöltään toisiaan hämmästyttävän paljon.

Gary Klaukka tarkisti sähköpostejaan helmikuisena lauantaiaamuna vuonna 2010 kotonaan Lontoossa. Siellä odotti viesti Margaretilta: isoisä oli saanut yöllä sydänkohtauksen ja kuollut. Jostain syystä Margaret halusi ehdottomasti puhua Klaukan isoäidin kanssa.

Isoäiti ei ollut puhunut entiselle miehelleen pitkään aikaan, mutta soitti kuitenkin Margaretille.

"Te saatte nyt sitten leskeneläkettä", Margaret sanoi. Isoäiti oli ihmeissään. "Wir sind geschieden", olemme eronneet, hän ilmoitti Margaretille.

Seurasi pitkä hiljaisuus. Peter Milz oli kymmeniä vuosia väittänyt Margaretille olevansa yhä naimisissa. Se oli oudoista sattumuksista ensimmäinen.

Klaukka tiesi, että isoisällä oli vielä yksi elossa oleva sisar. Tämä asui edelleen perheen kotikylässä Nettersheimissa.

"Otin isoisän siskoon yhteyttä. Hän oli hyvin yllättynyt – kävi ilmi, ettei isoisä ollut kertonut sisarelleen, että hänellä on lapsi ja lapsenlapsi."

Isoisän koti oli tyhjillään. Klaukka astui sisään ja huomasi, että valtava kirjamäärä oli lisääntynyt entisestään. Lattialla oli avaamattomia kirjalaatikoita, kirjoja löytyi hellalta, vessasta ja uunista.

Klaukka avasi oven kiellettyyn makuuhuoneeseen. Hyllyn päältä tulijaa tuijotti metrin pitkä pronssi-Jeesus. Kirjahyllyissä oli tulenarkoja teoksia: 1930–40-luvun vaihteen saksalaista kirjallisuutta, kolmannen valtakunnan propagandaa.

Pöydällä oli metallirasia. Sieltä löytyivät Peter Milzin vihkisormus, rahakokoelma, jossa oli esimerkiksi miehitetyssä Ranskassa lyötyä rahaa, sekä valikoima mitaleita.

Makuuhuoneessa oli myös kortteja ja kirjekopioita. Kortteihin isoisä oli tunnollisena miehenä merkinnyt, millaisen lahjan mukana se oli tullut. Margaret oli onnitellut Peteriä 65-vuotispäivän johdosta. "Geschenk 100 Euro, super!" oli isoisä kirjoittanut korttiin lyijykynällä. Hän oli saanut naisystävältään lahjaksi sadan euron setelin, hieno juttu!

Kirjeissä oli toinen sävy, haikeampi. Ne oli lähetetty isoäidille, ja niissä toivottiin, että pariskunta voisi vielä yrittää uudestaan ja olla oikea perhe.

"Pohdin, miten saisin talteen joitakin isoisän tavaroita ilman, että minun pitäisi ottaa vastattavakseni myös hänen miljoonavelkansa. Saksassa perijä vastaa myös veloista. Aloin käydä läpi kuolinpesänhoitajan antamia papereita, mutta jouduinkin katsomaan niitä kahdesti."

Isoisällä ei ollut ollenkaan velkaa. Sen sijaan hänellä oli paikallisessa pankissa kaksi tallelokeroa. Toisessa oli kymmeniätuhansia euroja viidenkympin seteleinä, toisessa saman verran dollareita. Mistä oikein oli kyse?

Klaukka illallisti Margaretin luona. Tämä oli ymmärrettävästi poissa tolaltaan miesystävänsä kuolemasta. Margaret tuntui olevan yhtä yllättynyt Peter Milzin omaisuudesta kuin Klaukkakin, olihan hän syöttänyt miestä ja pitänyt hänestä huolta vuosikausia.

Isoisän puhelinvastaajasta oli löytynyt viestejä useilta naisilta, jotka kyselivät, miksei Peter ollut ottanut yhteyttä.

sabrina bqain
Gary Klaukka
Gary Klaukka

Kun Klaukka oli lähdössä pois, Margaret tuuppasi hänen käteensä kasan papereita. "Luxemburgissa on jotain", hän sanoi ja kääntyi pois. Klaukka katsoi papereita: ne olivat pankkitositteita Klaukan synnyinvuodelta.

Klaukka alkoi raivata isoisänsä asuntoa. Kirjoja hän yrittäisi tarjota hyväntekeväisyyteen, huonekaluja tuskin kukaan huolisi. Mitä vanhoille valokuville pitäisi tehdä? Esimerkiksi tuolle kuvalle isoisän edesmenneestä siskosta?

Valokuvakehyksen alla oli jotain: pieni avain. Klaukka kävi asuntoa läpi. Mihin avain sopisi?

Keittiössä oli arkistokaappi, jonka lukkoon avain solahti. Kaapissa oli kymmenittäin upouusia, halpoja lompakoita. Niissä oli vielä hintalaput päällä, kolme euroa kappale. Isoisän oma käyttölompakko oli ollut maalarinteipillä kasassa pysyvä vanha rumilus. Samassa kaapissa oli myös nelisenkymmentä upouutta vyötä.

Kummallista, Klaukka ajatteli. Hän kaivoi laatikkoa pohjaa myöten. Lompakoiden ja vöiden alta löytyi uusi avain.

Keittiössä oli vetolaatikko, johon uusi avain sopi. Sieltä paljastui sata avainta lisää. Klaukka ja paikalla ollut perinnönhoitaja tuijottivat kasaa epäuskoisina. Joukossa oli vanhoja pyöränavaimia, avaimia, jotka näyttivät sopivan varastoihin ja riippulukkoihin, autonavaimia. Ne olivat hämäystä. Joukossa lojui nimittäin avaimia tallelokeroihin. Ehkä Luxemburgissa todella oli jotain.

Saksassa on ongelma: jotkut saksalaiset, usein rikkaammasta päästä, eivät halua maksaa veroja. Niinpä he ajelevat käteistukkujen kanssa esimerkiksi EU:n omaan veroparatiisiin Luxemburgiin ja tallettavat rahat johonkin paristasadasta pankista tai sijoittavat ne pankkien kautta. Saksan veroviranomaiset ja jopa tiedustelupalvelu ovat selvittäneet asiaa, mutta käytäntö on kaikkea muuta kuin kadonnut.

Nyt selvittelyvuorossa oli Klaukka. Kun hän oli selvinnyt kahden maan byrokratiasta, pankkien salaisuudet alkoivat aueta.

Kolme tallelokeroa oli tyhjillään. Niissä oli ollut kultaa, mutta isoisä oli tyhjentänyt lokerot ja myynyt kullan vähän ennen kuolemaansa. Rahat hän oli siirtänyt ilmeisesti pankkitileille. Niitä alkoi löytyä yksi toisensa jälkeen: eurotili, dollaritili, Ruotsin kruunuja, Norjan kruunuja, puntia.

Satojentuhansien eurojen edestä rahaa putkahteli esiin joka puolelta.

Kuukausien mittaan Klaukka kävi läpi kaikki avaimet, tilit ja tallelokerot yhtä lukuun ottamatta.

Hänellä on vielä yksi avain, mutta kukaan ei tiedä, mihin tallelokeroon se käy. Klaukka on kysellyt avaimen valmistajalta ja isoimmista luxemburgilaispankeista, mutta kukaan ei osaa auttaa. Hän on kysynyt asiasta netin keskustelupalstoilla ja tiedustellut ystäviltään, tuloksetta. Viiden vuoden jälkeenkään arvoitus ei ole ratkennut.

Klaukka on selvittänyt asiat Saksan veroviranomaisten kanssa ja maksanut perintöveron. Perinnöllään hän on ostanut laadukkaan asunnon kotikaupungistaan Lontoosta sekä matkustellut. Osa omaisuudesta on säästössä.

Klaukka ei vieläkään tiedä, miksi isoisä piilotteli omaisuuttaan.

"Ehkä hän kuvitteli, että ihmiset olisivat suhtautuneet häneen toisin, jos olisivat tienneet hänen omaisuudestaan", Klaukka arvelee. "Miksi piti olla näin monimutkaisia piiloja? Hän oli syntynyt rauhattomana aikana, kenties hän koki tällaiset varmistelut tarpeellisiksi. Koskaan ei tiedä, milloin yhteiskunta romahtaa ja kuka yrittää ryöstää asunnon."

Klaukka sanoo olevansa isoisälle hyvin kiitollinen. "Motiiveista haluaisin kysyä. Mutta on selvää, että tämä oli isoisän valinta, jota hän varjeli huolella."

Kysyisi Klaukka vielä toistakin asiaa.

"Onko piiloja, joita en ole löytänyt?"

Ja mikä on viimeisen avaimen salaisuus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat