Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matilda Koivisto kuiskailee tuottaakseen ihmisille ympäri maailmaa aivo-orgasmeja – tältä se kuulostaa videolla

"Kun luet ääneen, minusta tuntuu, kuin sulaisin sisältä päin", kirjoittaa eräs seuraaja Koiviston Youtube-sivulla.

Sunnuntai
 
Venla Rossi Katri Lehtola
Tunnetko kihelmöintiä? Matilda Koivisto näyttää, miten ASMR toimii
Tunnetko kihelmöintiä? Matilda Koivisto näyttää, miten ASMR toimii
Viime vuosina ASMR-videoista on tullut internetissä valtavan suosittuja. Niissä erilaiset äänet ja visuaaliset ärsykkeet aiheuttavat ihmisille miellyttäviä, kihelmöiviä tuntemuksia. Kuuntele video kuulokkeilla, jos haluat testata toimiiko ASMR sinulle. Toimittaja: Venla Rossi, kuvaus ja leikkaus: Katri Lehtola

Ensimmäisen kerran se tapahtui Matilda Koivistolle partioleirillä.

Iltaisin, hiljaisuuden julistamisen jälkeen, lapset kuiskailivat toisilleen makuupusseistaan. Kun Koivisto makasi pimeässä ja kuuli pehmeitä kuiskauksia ympäriltään, hänelle tuli omituisella tavalla mukava olo. Kuiskausäänet saivat hänen päänahkansa kihelmöimään. Sitten ne levisivät pieninä lämpiminä kipinöinä eri puolille vartaloa.

Tunne oli mukava ja rauhoittava.

Vuosien mittaan sama tunne saattoi tulla välillä useinkin, toisinaan taas ei pitkään aikaan. Koivisto ei erityisesti analysoinut sitä: hän ajatteli, että ehkä kaikki tunsivat samoin.

Välillä koko juttu unohtui, kunnes vuonna 2013 ystävä lähetti Koivistolle internetissä linkin Ylen tekemään minidokumenttiin, joka käsitteli ASMRilmiötä. Jo pari minuuttia katsottuaan Koivisto tajusi, että juuri siitä oli kyse niissä tuntemuksissa, joita hän oli lapsuudesta asti saanut esimerkiksi juuri hienovaraisista äänistä.

ASMR on lyhenne englannin kielen sanoista "autonomous sensory meridian response".

Suomeksi tunnetta voisi kuvailla esimerkiksi tahdosta riippumattomiksi aistielämyksiksi. Iskevämmin se on nimetty ympäri maailmaa viime vuosina tehdyissä lehtijutuissa: usein puhutaan aivo-orgasmeista.

Käytännössä se tarkoittaa kihelmöiviä, välillä jopa huumaavia tuntemuksia äänistä ja visuaalisista ärsykkeistä.

Monelle tunne on tuttu esimerkiksi kampaajan tuolista tai lapsuudesta, kun joku on kammannut tukkaa tai piirtänyt selkään – mutta ASMR ei vaadi kosketusta, vaan perustuu usein juuri erilaisiin ääniin tai vaikka toisen ihmisen keskittyneen työskentelyn seuraamiseen.

Toisin kuin Koivisto aiemmin luuli, kaikki eivät sitä koe.

Kihelmöintiä-dokumentti kertoi Koivistolle myös, että internetiin oli viime vuosina muodostunut aktiivinen, jatkuvasti kasvava ASMR-yhteisö.

Yhteisön jäsenet tekevät Youtube-videoita ja äänitteitä, joiden tarkoituksena on nimenomaan saada aikaan noita epämääräisiä mutta miellyttäviä väristyksiä.

katri lehtola
Matilda Koivisto tekee kuiskailuvideoita yksiössään Turussa. Hän yrittää ajoittaa ne vuorokaudenaikoihin, jolloin ulkona on vain vähän liikennettä.
Matilda Koivisto tekee kuiskailuvideoita yksiössään Turussa. Hän yrittää ajoittaa ne vuorokaudenaikoihin, jolloin ulkona on vain vähän liikennettä.

Koivisto alkoi katsoa videoita, paljon. Pian hän loi myös oman tilin Youtube-palveluun. Yhteisö on kansainvälinen, ja useimmiten käytetty kieli on englanti. Koiviston tilin nimeksi tuli WhiteWinterWhispers. Ensimmäisen oman videonsa hän julkaisi huhtikuussa 2014. Siinä nuori vaaleatukkainen nainen juttelee kameralle hiljaisella äänellä englanniksi ja lukee suomeksi Edith Södergranin runoja.

"Olin todella hermostunut tehdessäni ensimmäistä videota. Eniten jännitti englannin lausuminen ja se, kuuluvatko äänet oikealla voimakkuudella."

Matilda Koivisto on 21-vuotias kirjallisuudenopiskelija, ja hän asuu pienessä yksiössä Turussa. Lattialla on pehmeä karvamatto, ja avokeittiön tasolla palaa kynttilä. ASMR:n lisäksi Koivisto harrastaa joogaa. Hän on myös aina pitänyt esiintymisestä: siksi videoiden tekeminen tuntuu ihan luontevalta, kivaltakin.

Koivisto ei ainakaan vielä ole niin suosittu kuin jotkut ulkomaiset ASMR-artistit (kuten tekijät usein kutsuvat itseään), mutta hänenkin videoillaan on kymmeniätuhansia katsojia. Viestejä, kommentteja ja sähköpostia tulee seuraajilta päivittäin.

Mitä ASMR-videoissa sitten tehdään? Suosittua on kuiskailu ja erityisen paljon kihelmöintiä aiheuttavien "trigger"-sanojen toistaminen: esimerkiksi "test, test". Video saattaa myös koostua roolileikistä. Silloin ASMR-artisti leikkii olevansa esimerkiksi opettaja, kirjastonhoitaja tai lääkäri ja antaa katsojalle pehmeällä äänellä yksityiskohtaisia neuvoja.

Ihmisäänen lisäksi monille toimivia ärsykkeitä ovat esineiden naputtelu ja rapina, esimerkiksi pahvikassin rapisuttaminen tai tulitikkujen sytyttäminen mikrofonin lähellä. Joidenkin erityisalaa taas on visuaalinen ASMR. Siinä tekijä saattaa puolen tunnin ajan viikata pyykkiä, maalata kynsiään tai raaputtaa savesta esiin tiettyä muotoa.

Videoiden ääni on usein binauraalinen eli se kuuluu kuulokkeista vuorotellen. Näin muodostuu vaikutelma, että katsoja oikeasti olisi tekijän lähellä, melkein vieressä. ASMR-videot on tarkoitettu nimenomaan kuulokkeilla kuunneltaviksi.

Matilda Koiviston tyyli on moniin tekijöihin verrattuna hillitty ja luonnollinen. Omaksi vahvuudekseen hän mainitsee kielen. Koivisto nimittäin sekoittaa videoissaan usein suomea ja englantia. Katsojat ovat enimmäkseen muualta kuin Suomesta, mutta positiivista palautetta tulee sekä kotimaasta että kauempaa.

"Suomalaiset katsojat kiittelevät sitä, että joku tekee tätä heidän äidinkielellään. Ulkkarit taas pitävät suomea ASMR:ään sopivana kielenä, joka kuulostaa hauskalta ja aiheuttaa paljon tinglejä."

"Tingle" on yleisnimitys sille kihelmöivälle tunteelle, jonka ASMR aiheuttaa.

ASMR-yhteisö on ollut Koiviston tukena vaikeina hetkinä. Tämän vuoden maaliskuussa hän sai kuulla sairastavansa imusolmukesyöpää. Sytostaatti- ja sädehoidot olivat fyysisesti rankkoja. Välillä Koivisto ei jaksanut kuin maata sängyssä. Silloin hän kuunteli ASMR-videoita. Niiden yleissävy on usein positiivinen, jopa äidillinen. Videon tekijä saattaa olla silittävinään katsojan hiuksia ja kertoo, että kaikki kyllä järjestyy.

Koivisto ajatteli, että hänen omat seuraajansa alkaisivat ihmetellä, jos uusia videoita ei hetkeen ilmestyisi. Siksi hän teki videon, jossa kertoi sairaudestaan. Palaute oli odottamatonta. Tuntemattomilta ihmisiltä suorastaan tulvi viestejä ja kommentteja, jossa toivotettiin voimaa ja uskottiin paranemiseen. Koivisto luki viestejä kotonaan ja itki liikutuksesta.

ASMR-yhteisön voi nähdä vastareaktiona internetin yleiselle trollaamiselle ja ikävälle keskusteluilmapiirille. Yhteisössä kommentit ovat miltei poikkeuksetta positiivisia, kaikki tuntuvat vilpittömästi välittävän toisistaan ja tekevät videoita ilmaiseksi – vain jotta toisilla olisi parempi olla.

Tai ainakin melkein. Suosituimmat videoiden tekijät ottavat kyllä vastaan vapaaehtoisia lahjoituksia. Koko yhteisön suosituin tekijä, GentleWhispering- nimellä toimiva venäläis-amerikkalainen Maria jätti juuri päivätyönsä voidakseen keskittyä ASMR-sisällön tuottamiseen. Hänen videoitaan on katsottu yli 140 miljoonaa kertaa. Cosmopolitan-lehti valitsi Marian tänä vuonna yhdeksi internetin vaikutusvaltaisimmista ihmisistä. Siis tyypin, joka leikkii puhaltelevansa katsojiensa korviin ja kertoo kuiskaamalla, millaista kynsilakkaa hän on ostanut kaupasta.

Suomessa ilmiö on vielä suurelle yleisölle tuntematon.

Videoiden kommenteissa toistuu usein tietty lause: en tiennyt, että muutkin kokevat tätä. On helpottavaa huomata, että ei olekaan yksin, ei olekaan hullu.

Vaikka AMSR kuulostaa tieteelliseltä termiltä, juuri mitään vertaisarvioitua tutkimusta aiheesta ei ole tehty. Termin ovat keksineet harrastajat itse. Erilaisia lehtijuttuja ja dokumentteja ilmiöstä on kyllä ilmestynyt paljon. Niihin haastatellut asiantuntijat ovat yleensä suhtautuneet positiivisesti – mitäpä haittaa rentoutumisesta olisi ihmisille.

Neuropsykologi Steven Novella käsitteli joitakin vuosia sitten ASMR-tuntemuksia suositussa NeuroLogica-blogissaan, joka on erikoistunut tarkastelemaan neurologiaan liittyviä ilmiöitä kriittisesti. Hän totesi, että vaikka ilmiötä ei toistaiseksi ole tutkittu juuri mitenkään, on se todennäköisesti aivan todellinen – koska siitä ovat raportoineet niin monet ihmiset itsenäisesti, kuvaillen juuri samantapaisia tunteita.

ASMR:n kaltaisia tuntemuksia on varmasti esiintynyt ihmisillä koko historian ajan. Esimerkiksi kirjailija Virginia Woolfin vuonna 1925 ilmestyneessä Mrs. Dalloway -teoksessa on kohta, josta monet ASMR-harrastajat ovat tunnistaneet itsensä:

"'K. . .R. . .' lapsenhoitaja sanoi, ja Septimus kuuli hänen sanovan 'koo är' ja ääni soi hänen korvansa juuressa matalana ja pehmeänä kuin urkupillin ääni ja kuitenkin särähtävänä kuin heinäsirkan sirinä joka ihanasti kutitti hänen selkärankaansa ja lähetti hänen aivoihinsa ääniaaltoja jotka tärähdellen murtuivat." (Suomennos Kyllikki Hämäläinen.)

Internet-yhteisön muodostuminen ja nopea leviäminen kertoo siitä, että tässä ajassa melkein mihin tahansa asiaan voi löytää vertaistukea internetistä ja luoda oman yhteisönsä – maantieteellisistä rajoista välittämättä.

Meillä tuntuu nykyään olevan tarve antaa erilaisille psykologisille ilmiöille tarkkoja nimiä ja selityksiä. ADHD-diagnoosit ja esimerkiksi erityisherkkyyttä käsittelevät tietokirjat ovat yleistyneet parinkymmenen viime vuoden aikana.

ASMR-ilmiötä ei kannata silti väheksyä. Esimerkiksi synestesia, aistien sekoittuminen, havaittiin alkujaan samalla tavalla: ihmiset kertoivat kokemuksistaan. Pitkään sitä ei osattu tutkia, mutta nyt tiedämme synesteetikoiden aivojen toiminnasta jo enemmän. Sama on pätenyt aikaisemmin esimerkiksi migreenin tutkimukseen ja hoitoon.

Yksilöiden elämään ASMR:llä on tieteestä riippumatta jo nyt suuri vaikutus. Sadat ihmiset internetissä kertovat siitä, kuinka he ovat videoiden avulla päässeet eroon esimerkiksi ahdistuskohtauksista ja unilääkkeistä. Monille videoiden katsominen on rentoutumisen keino juuri iltaisin ennen nukkumaanmenoa.

Matilda Koivisto on saanut yhteisöltä niin paljon tukea, että hänestä tuntuu oikealta antaa jotain myös takaisin. Siksi hän panostaa omien videoidensa tekoon sekä aikaa että rahaa. Viikko sitten opiskelija tilasi itselleen uuden, monta sataa euroa maksavan mikrofonin. Sitä varten piti säästää kauan. Usein hän myös valvoo myöhään tai herää hyvin aikaisin aamulla tekemään videoitaan – jotta ulkoa ei kuuluisi niin paljon liikenteen ääniä.

Joistakin seuraajista on tullut Koivistolle läheisiä. Ei niin että he olisivat koskaan tavanneet, mutta viestejä on vaihdettu paljonkin.

"Äskettäin eräs mies kirjoitti, että on saanut viisivuotiaan lapsensa rauhoittumaan iltaisin minun videoideni avulla. Se tuntui tosi kivalta", Koivisto mainitsee.

Kyynisesti ajateltuna ilmiössä voisi ajatella olevan kyse myös siitä, miten teknologia korvaa aitoja ihmissuhteita. Koivistokin sanoo, että jotkut kuuntelevat videoita siksi, ettei heidän elämässään ole ketään muuta, joka puhuisi heille ystävällisesti.

Mutta kyynisyys ei kuulu ASMR-yhteisöön.

Kun luet ääneen, minusta tuntuu, kuin sulaisin sisältä päin, kirjoittaa eräs seuraaja Koiviston Youtube-sivulla. Mukavaltahan se kuulostaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat