Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Simo Eskelinen löi poliisia, ja nyt hän on vanki kotonaan – näin toimii jalkapantarangaistus

Simo Eskelinen voi hakea postit ulko-ovelta, mutta sen kauemmaksi hän ei saa luvatta mennä. Jalkapantavalvonta on uusi rangaistusmuoto, joka tutkimusten mukaan toimii. Miksi sitä käytetään niin vähän?

Sunnuntai
 
Venla Rossi Ville Männikkö
Valvontarangaistusta suorittava Simo Eskelinen esittelee kotisellinsä
Valvontarangaistusta suorittava Simo Eskelinen esittelee kotisellinsä
Jalkapanta, valvontalaite ja lukujärjestys rajoittavat Simo Eskelisen elämää kahden kuukauden ajan. Se on rangaistus poliisin lyömisestä. Toimittaja: Venla Rossi, kuvaus ja leikkaus: Ville Männikkö

Yksi lyönti muutti Simo Eskelisen kodin selliksi.

Poliisi oli hälytetty Eskelisen asunnolle myöhään illalla helmikuussa 2013. Epäiltiin, että asunnossa tapeltiin. Poliisien saapuessa nummelalaisessa yksiössä oli Eskelisen lisäksi paikalla toinen mies, jonka kasvot olivat veressä. Molemmat miehet olivat humalassa. Eskelinen hermostui virkavallan saapumisesta ja löi toista poliisia rintaan.

Eskelinen ei muista tilannetta juuri ollenkaan. Seuraavana aamuna hän heräsi putkasta.

"On jotain muistikuvia siitä, että kaverini alkoi illan aikana uhkailla minua ja tönäisin häntä. Sitten hälytin ambulanssin, mutta paikalle tulikin poliisi. Jotenkin siitä suutuin. Itse lyöntiä en muista", kertoo Eskelinen.

Poliisi muisti. Käräjäoikeuden päätöksen mukaan kyseessä oli kunnon isku, ei mikään tuuppaisu. Hälytyksen aiheuttaneen kärhämän tapahtumat jäivät epäselviksi.

Nummelalainen yksiö on Simo Eskelisen koti ja selli. Jalkapannan kanssa hän käy myös suihkussa.
Nummelalainen yksiö on Simo Eskelisen koti ja selli. Jalkapannan kanssa hän käy myös suihkussa.

Jutun käsittely kesti pitkään. Vasta tämän vuoden kesäkuussa Eskelinen tuomittiin Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta kolmen kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Eskelinen ei kuitenkaan joutunut vankilaan, vaan hän suorittaa tuomionsa valvontarangaistuksena, pääasiassa kotonaan.

Rangaistusmuoto on ollut Suomessa käytössä vasta muutaman vuoden. Valvontarangaistuksessa tuomitun vapautta rajoitetaan nilkkaan kiinnitettävän elektronisen jalkapannan avulla.

Panta on signaaliyhteydessä seurantalaitteeseen, joka sijaitsee valvottavan kotona. Seurantalaite puolestaan on matkapuhelinverkon kautta yhteydessä rikosseuraamuslaitoksen valvontakeskukseen.

Jos valvottava ei noudata päiväohjelmaa tai poistuu sallitulta alueelta, valvontakeskus soittaa valvottavalle ja hälyttää tarvittaessa partion paikalle.

Valvontarangaistus voidaan tuomita enintään kuuden kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen sijasta. Ankaruudeltaan se asettuu yhdyskuntapalvelun ja ehdottoman vankeuden väliin. On toivottu, että valvontarangaistus vähentäisi rikosten uusimista ja karsisi vankeinhoidon kuluja.

Rikosseuraamuslaitoksen mukaan valvontarangaistus maksaa noin 60 euroa päivässä, kun vankeusvuorokauden hinta on lähes 200 euroa.

Kerrostalokodin ikkunassa on ristikko, jonka Simo Eskelinen on itse nikkaroinut. Ristikon tarkoitus ei ole estää pakoa. Se toimii tomaattiviljelmän tukena.

Alimman kerroksen asunnon ikkuna on kokonaan komeiden tomaatti-istutusten peitossa.

Tomaatit ovat tärkeitä Eskeliselle nyt, kun hän ei vapaasti pääse metsään poimimaan sieniä tai järvelle kalastamaan.

"Olisihan se ollut mukava olla mökillä nyt kesällä. Mutta en minä valita. Haluan sovittaa tekoni, ja parempi täällä kotona on olla kuin linnassa", Eskelinen toteaa istuessaan asuntonsa pöydän ääressä.

Entinen K-kauppias on ollut elokuun alusta alkaen arestissa yksiössään, siinä samassa, jossa hän löi poliisia.

Kerrostalon ulko-ovelta hän saa kävellä kahden ja puolen metrin päähän. Postin hakeminen onnistuu, mutta roskia ei voi viedä omin päin. Roskakatokselle on matkaa ulko-ovelta noin 15 askelta, joten sinne käveleminen saisi jalkapannan hälyttämään. Silloin Eskelisen puhelin soisi ja hänen pitäisi keksiä vakuuttava selitys harhailusta.

Tämä saattaa kuulostaa ahdistavalta, mutta oikeastaan valvontarangaistus on yksi parhaista asioista, mitä Eskeliselle on pitkään aikaan tapahtunut.

56-vuotias Eskelinen on viettänyt risaista elämää, jossa asunnot, työpaikat ja naiset ovat vaihtuneet tiuhaan.

Syrjäytymiskierre sai alkunsa 1990-luvun alussa. Eskelinen toimi Keravalla K-kauppiaana. Eskelisen mukaan Keskon pomot kannustivat omalla riskillä toimivia yrittäjiä ottamaan lisää lainaa, jotta selvittäisiin vaikean ajan ylitse. Lopulta tosiasiat oli kuitenkin myönnettävä: kauppa ei enää kannattanut.

Tuli konkurssi. Velkaa jäi 1,5 miljoonaa markkaa.

"Kun näin summan paperilla, maailma romahti", hän sanoo.

Seuraavat puoli vuotta kuluivat humalassa, koska selvänä ahdisti liikaa. Eskelinen joi baareissa, kotona ja satunnaisten tuttujen luona. Hän oli katkera mies, joka hautoi välillä mielessään kostoa. Viha poltteli, mutta suunnitelmat eivät onneksi toteutuneet.

Yrittäjänä hän oli painanut monen vuoden ajan 16-tuntisia työpäiviä, mutta sekään ei lopulta riittänyt. Työnteko oli ollut myös keino paeta yksityiselämän vaikeuksia. Vuonna 1984 Eskelisen ja hänen silloisen avovaimonsa seitsenkuinen tytär, heidän ainoa lapsensa, kuoli.

Ongelmat olivat syitä jatkaa pulloon tarttumista. Holtiton juominen johti monenlaisiin kahnauksiin viranomaisten kanssa. Lopulta tuli ero avovaimostakin.

Poliisin lyöminen on rikoksista vain viimeisin. Eskelinen kertoo saaneensa tuomioita rattijuopumuksista ja pahoinpitelyistä. Hän on ollut jonkin aikaa myös Suomenlinnan avovankilassa.

"Olisiko se tuomio tullut murrosta. Piti päästä hakemaan viinaa kaverin asunnosta", hän muistelee.

Nyt Eskelinen kuitenkin sanoo, että kaikki tulee muuttumaan.

Simo Eskelinen, 56, suorittaa valvontarangaistusta kotonaan Nummelassa elo–syyskuun. Eskelisellä on jalassaan panta, joka valvoo hänen liikkeitään.
Simo Eskelinen, 56, suorittaa valvontarangaistusta kotonaan Nummelassa elo–syyskuun. Eskelisellä on jalassaan panta, joka valvoo hänen liikkeitään.

Suomi kuuluu maltillisen kriminaalipolitiikan maihin. Meillä on yritetty aktiivisesti pienentää vankilukua 1970-luvulta lähtien. Nyt Suomessa on noin 3 000 vankia. Se on pohjoismaista tasoa.

Aika ajoin poliitikot ja kansalaiset vaativat rikoksista ankarampia rangaistuksia. Viimeksi kesällä käytiin tunteikasta keskustelua Tapanilan raiskaustapauksen tuomioista.

Hallitusohjelmassa luvataankin tarkistaa esimerkiksi väkivalta- ja seksuaalirikosten tuomioita vastaamaan teon moitittavuutta. Tarkoituksena on siis koventaa tuomioita.

Mutta onko siinä järkeä?

Jos pyrkimyksenä on estää rikollisuutta, tehokkainta olisi lisätä kiinnijäämisen riskiä, ei koventaa tuomioita. Näin sanoo Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin johtaja Tapio Lappi-Seppälä.

Esimerkiksi rattijuopumusten rangaistuksia lievennettiin 1970-luvulla siirtymällä ehdottomista vankeusrangaistuksista sakkoihin ja ehdollisiin rangaistuksiin. Samalla otettiin käyttöön kiinteät promillerajat ja poliisi sai alkometrit.

"Kiinnijäämisen riski kasvoi merkittävästi. Tuloksena oli humalassa ajamisen väheneminen puoleen entisestä", Lappi-Seppälä sanoo.

Rikosoikeudellinen suhteellisuusperiaate edellyttää, että rangaistuksen on oltava oikeudenmukainen suhteessa teon vahingollisuuteen ja moitittavuuteen. Rangaistuksia ei siis voi koventaa mielivaltaisesti sen perusteella, mitä mieltä joku on yksittäisestä tapauksesta.

Rangaistusten koventamista rajoittaa myös Euroopan ihmisoikeussopimus, jonka mukaan ketään ei saa kiduttaa eikä kohdella tai rangaista epäinhimillisellä tai halventavalla tavalla.

"Jos ankarammilla rangaistuksilla olisi merkittävä ennaltaehkäisevä vaikutus, monissa valtioissa rangaistukset olisivat nykyisiä ankarampia. Esimerkiksi Yhdysvalloissa rangaistukset ovat hyvin ankaria ja vankilaan tuomitaan usein, mutta eihän sillä ole ollut rikollisuutta vähentävää vaikutusta", sanoo Helsingin yliopiston rikosoikeuden apulaisprofessori Sakari Melander.

Ankarammat rangaistukset eivät myöskään pienennä rikosten uusimisriskiä. Lappi-Seppälän mukaan tutkimuksista selviää, että yhdyskuntapalvelu ja valvontarangaistus vähentävät rikoksen uusimisriskiä selvästi tehokkaammin kuin ehdottomat vankeusrangaistukset.

Vankilassa rikolliset verkostoituvat ja syrjäytyvät yhteiskunnasta. Siksi he usein vapauteen päästyään syyllistyvät uusiin rikoksiin.

Tämä puhuu pehmeämpien rangaistusmuotojen, kuten yhdyskuntapalvelun ja jalkapantavalvonnan, puolesta.

Ruotsissa valvontarangaistus on ollut käytössä jo vuodesta 1994. Sen käyttö lisääntyi jatkuvasti vuoteen 2008 asti, mutta viime aikoina rangaistusmuotoa on käytetty jonkun verran vähemmän.

Osittain syy on valvontarangaistuksessa itsessään: sen uskotaan vähentäneen etenkin rattijuopumuksia ja muita liikennerikoksia.

Valvontarangaistus tuli Suomessa käyttöön vuonna 2012.

Keskimääräinen valvontarangaistus kestää pari kuukautta. Simo Eskelinen on jalkapannassa elokuun ja syyskuun, sen jälkeen on vielä kuukausi ehdollista.

Toistaiseksi valvontarangaistuksia on meillä määrätty melko vähän.

Vuonna 2013 yhteensä 229 ihmistä sai pannan jalkaansa. Tällä hetkellä jalkapantaa kantaa vain 41 ihmistä.

Kokemukset ovat kuitenkin hyviä, kunhan valvontarangaistukseen liitetään sosiaalisia tukitoimia.

Näin Suomessa toimitaan, vaikka tukitoimien laajuus onkin kuntakohtaista. Simo Eskelinen käy päihdeterapiassa viikoittain.

Mutta miksi näin toimivaa rangaistusmuotoa ei juuri käytetä?

Sakari Melander arvioi, että yksi syy on yksinkertaisesti tiedon puute.

"Toivoisin, että valvontarangaistuksia käytettäisiin Suomessa enemmän. Tutkimustulokset ovat rohkaisevia siinä mielessä, että rikoksen uusimisriski on pienentynyt", hänkin sanoo.

Yleisimmin valvontarangaistus määrätään Suomessa rattijuopumuksesta. Esimerkiksi asuinkumppaniin kohdistuvissa väkivaltarikoksissa sitä ei käytetä, sillä uhri voisi kokea olonsa turvattomaksi, jos tekijä on koko ajan kotona.

Myöskään huumerikoksissa valvontarangaistus ei tule kyseeseen, sillä tekijällä olisi mahdollisuus jatkaa rikosten tekemistä valvonnasta huolimatta.

Törkeissä rikoksissa sitä ei tosiaan voida käyttää, koska jalkapanta voidaan määrätä enintään kuuden kuukauden vankeustuomion sijaan.

Eskelisen kotona on valvontalaite, joka on yhteydessä jalkapantaan ja valvontakeskukseen.
Eskelisen kotona on valvontalaite, joka on yhteydessä jalkapantaan ja valvontakeskukseen.

Pieni yksiö on siistissä kunnossa: jopa yöpöydällä olevat kammat on aseteltu viivasuoriin riveihin. Tomaattien hoidon lisäksi Eskelinen käyttää aikansa televisiota katsellen ja nikkaroiden. Tällä hetkellä tekeillä on suojus veneen penkeille. Kalaan tekisi mieli.

Valvontarangaistuksessa tuomittu on lähtökohtaisesti kaikkina aikoina kotonaan, paitsi silloin kun erikseen sovitaan. Aikataulut tehdään kahdeksi viikoksi kerrallaan. Tuomioon kuuluu myös työvelvoite, jota Eskelinen suorittaa arkipäivisin Vihdin vapaaseurakunnassa. Hän auttaa ruoanjakelussa vähävaraisille.

Sen lisäksi kalenteriin on merkitty kaksi kauppamatkaa viikossa, päihdeterapiaa ja parin päivän välein hieman ulkoilua. Kerran kuussa saattaa päästä myös tapaamaan lähiomaisia, jos he eivät asu samassa taloudessa. Roskat täytyy viedä näiden sovittujen matkojen yhteydessä.

Valvontarangaistuksen suorittaja ei saa käyttää päihteitä. Hän menettää myös jonkin verran yksityisyyttään. Jalkapanta tai tuomitun asuntoon sijoitettava vastaanottolaite eivät kuitenkaan mahdollista teknistä kuuntelua tai katselua.

Silti sähköinen valvonta on eräänlainen "virtuaalisen sosiaalisen kontrollin muoto", kuten varatuomari Hanna Kurtto totesi artikkelissaan vuonna 2011. Kurtto arvelee, että yhteiskuntamme on tällä hetkellä mahdollisesti valmiimpi hyväksymään tällaisen sähköisen valvonnan, sillä se on muutenkin jatkuvasti läsnä ihmisten arjessa. Suuryhtiöt kuten Google ja Facebook keräävät tietoa toiminnastamme esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Periaatteessa poliisit voivat koska tahansa ilmestyä tarkastuskäynnille Simo Eskelisen asuntoon ja vaikka puhalluttaa tämän. Valvontarangaistuksen alussa tehdään aina myös huumetestit. Tarkempaan syyniin joutuu, jos aikataulut eivät pidä.

Tärkeä tavoite uudessa rangaistusmuodossa on se, ettei tuomittu syrjäydy. Rangaistusta suorittavan on mahdollista säilyttää myös työ- tai opiskelupaikkansa. Jos sellaista ei ole, on viikossa tehtävä vähintään kymmenen tuntia palkatonta yhdyskuntapalvelutyötä.

Jalkapanta on mahdollista kätkeä sukkaan tai lahkeen alle niin, etteivät työkaverit huomaa mitään erikoista. Melko huomaamaton lähetin näyttää hieman vanhusten turvarannekkeelta. Sen kanssa voi käydä myös suihkussa ja saunassa.

Ystäviä valvontarangaistusta suorittava saa kyllä tavata – tai asua perheensä kanssa, mikäli hänellä sellainen on.

Eskelisen tapauksessa kyse on enemmän siitä, että hän löytää uudestaan paikkansa yhteisössä, sumuisten vuosien jälkeen. Entisiä ryyppykavereitaan hän ei enää kaipaa.

"Saatan morjenstaa kadulla, mutta en todellakaan halua heitä enää tänne käymään. Olen hölmöillyt jo yhden elämän verran, eikä humalaisten seura todellakaan kiinnosta, kun on itse selvinpäin", hän sanoo.

Seurakunnasta on löytynyt uusia ystäviä. Siitä on apua taistelussa alkoholia vastaan. Todennäköisesti juuri tämä taistelu ratkaisee Eskelisen tulevaisuuden.

Käännekohta tapahtui pari vuotta sitten, pian sen jälkeen, kun hän löi poliisia.

Eskelinen pääsi katkaisuhoidon kautta kristilliseen alkoholismin hoitoon erikoistuneeseen Karisma-kotiin. Paikkaa pyöritti kristillisen päihdetyön veteraani Urpo Andström, tuttavallisemmin Upa. Eskelinen puhuu Upasta lämpimästi. Nykyään he ovat ystäviä.

"Hän oli ensimmäinen, joka sekä kyseli elämästäni että aidosti kuunteli. Haavat alkoivat parantua, vähitellen."

Päihteettömyys ei silti ole ollut helppoa. Tällä hetkellä Eskelinen on ollut pari kuukautta juomatta. Valvontarangaistus ja päihdeterapia tukevat toisiaan: säännölliset rajat ja valvonta ovat todennäköisesti tässä vaiheessa tarpeen. Motivaatiota Eskelisellä kuitenkin riittää, ainakin toistaiseksi.

"Katkeruus on helpottanut, kun olen saanut puhuttua asioista. On hyvä, että saan sovitettua tekoni. Ehkä oloa vähän helpottaa se, että en ole rattijuopumustuomioista huolimatta ikinä vaikka ajanut kenenkään päälle tai sillä lailla tehnyt pahaa muille."

Kaikki tämä kuulostaa hyvältä. Eikö jalkapantaa kannattaisi ottaa laajemminkin käyttöön?

Tässäkään ei kannata hätiköidä. Valvontarangaistukseen valikoituvat usein ne rikoksentekijät, jotka ovat motivoituneita parantamaan tapansa muutenkin.

Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma on tehnyt töitä rikoksista tuomittujen kanssa noin 20 vuotta.

Hän on Lappi-Seppälän ja Melanderin kanssa samaa mieltä siitä, että pitkistä vankeusrangaistuksista tuskin on ratkaisevaa hyötyä rikosten ennalta ehkäisemisessä tai uusimisriskin pienentämisessä. Hän kuitenkin muistuttaa, että uhreille ja yhteiskunnalle riittävän kovat rangaistukset voivat kuitenkin olla henkisesti tärkeitä.

"Ihminen kokee hyvin primitiivisellä tasolla, että rikoksentekijän ja uhrin puntit on tavalla tai toisella tasattava. Jos rangaistukset ovat kovin lieviä, se voi lietsoa uhrin tai tapauksesta järkyttyneiden kostonhimoa. Tuomioiden on siis jollain tavalla heijastettava sitä, mikä on monien mielestä sopiva rangaistus tietystä rikoksesta."

Lauerma korostaa kuitenkin myös, että rikoksista tuomittujen mielenterveydestä, sosiaalisista suhteista ja ihmissuhdetaidoista huolehtiminen on tärkeää. Avun tarjoaminen ei kuitenkaan tarkoita, että henkinen työ voitaisiin tehdä rikoksesta tuomitun puolesta.

"Jos ihminen ei vankeusrangaistuksen aikana halua oppia olemaan ihmisiksi ja kieltäytyy vastaanottamasta apua ongelmiinsa, hän voi olla vapautuessaan aivan yhtä vaarallinen itselleen ja yhteiskunnalle kuin rikoksen tekemisen hetkellä", Lauerma sanoo.

Simo Eskelinen on kiitollinen siitä, että hänen ei tarvinnut mennä vankilaan.

"Otan sen luottamuksen osoituksena. Ja haluan olla sen arvoinen. Tämä valvontajuttu vaatii toimiakseen vahvan motivaation muuttua. Minulla on se. Haluan, että tämä on viimeinen tuomioni."

Hänellä on myös pieniä suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Ensimmäinen tavoite on saada ajokortti takaisin. Sen avulla voisi olla mahdollista jatkaa töiden tekemistä, vaikka jotain pientä remonttihommaa.

"Ja paikallisen K-kauppiaan kanssa olen sopinut, että syksyllä kerään ja säilön heille suolasieniä myyntiin."

Kun kalastamaan ei pääse mielensä mukaan, Simo Eskelinen on keskittynyt tomaattien viljelyyn. Hän joutuu kulkemaan viljelmälle seinän viertä, ettei tule hälytystä.
Kun kalastamaan ei pääse mielensä mukaan, Simo Eskelinen on keskittynyt tomaattien viljelyyn. Hän joutuu kulkemaan viljelmälle seinän viertä, ettei tule hälytystä.

 

Venla Rossi, Petri Sajari HS, teksti
Ville Männikkö, kuvat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat