Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ystävätär valittaa koko ajan vaivojaan – miten minun pitäisi suhtautua asiaan?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
IKON Graphics
Kuva: IKON Graphics
Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä,
voit ehdottaa parempaa. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85,
00089 Sanoma. Sähköpostiosoite: hs.sisko@hs.fi tai hs.torsti@hs.fi.

Rakkaat ystävät! Keskustelu sukupuolispesifeistä ammattinimikkeistä jatkuu.

Sture Aspelin Helsingistä kirjoittaa: "Minua aina naurattaa, kun Ruotsissa myös miespuolisia sairaanhoitajia kutsutaan nimellä sjuksköterska, Suomessa sentään sjukskötare."

Toinen, nimetön lukija kirjoittaa: "Englanniksi, eli ilmailukielellä, on jo vuosia käytetty sanaa 'flight attendant' eli ei enää käytetä sanoja 'flight stewardess' (nainen) tai 'flight steward' (mies). Miksi suomeksi ei keksitä sopivaa sanaa? Lentoemäntä ja stuertti ovat vanhanaikaisia sanoja."

 

Minulla on ystävätär, maailman kiltein ihminen, mutta eräs piirre hänessä on alkanut ärsyttää. Hänellä on aina joku vaiva, jonka vankina hän on ja jonka valtapiiriin hän selvästi haluaa myös minut. Alkuvuosina suhtauduin aidon empaattisesti, nyt ärsyyntymistä peitellen. Hän kuvailee vuolaasti kulloistakin vaivaansa ja sen tuottamia haittoja, kunnes tulee uusi vaiva ja alkaa uusi kierros. Hän täyttää elämänsä lääkärikäynneillä, tutkimuksilla, itsetarkkailulla ja näiden raportoimisella. 1: Miksi ärsyynnyn? 2: Mikä olisi viisain suhtautumistapa näihin valituksiin ja kuvailuihin? 3: Miksi hän viihtyy näin hyvin tässä surkeassa vaivamaailmassa ja haluaa selvästi minut tiukasti verkkoonsa?
– Vaivaistenimuri
 

Mieleeni tuli muuan sukulaiseni, jonka oli vaikea pyytää toisilta huomiota. Hän oli arka ihminen ja koki kai, että toisten "vaivaamiseen" tuli olla painava syy. Sen sijaan, että olisi vain soittanut ja pyytänyt käymään, hän soitti valittaakseen vaivojaan – minkä seurauksena tietysti harva halusi hänen luonaan vierailla.

Konsultoin lukupiirini psykologia. Hän veikkasi, että asiassa ärsyttää ystävyyden epäsuhta. Tilanne on tuttu niin sanotun "tilittäjäystävän" dilemmasta: ystävyys happanee, jos vain toisen tehtävä on kuunnella. "Ärtymys saattaa kertoa myös siitä, että kysyjä ei ole sallinut itselleen tiettyä heikkoutta ja tarvitsevuutta suhteessa toisiin. Silloin tällainen korostettu tarvitsevuus toisessa alkaa ärsyttää", psykologi psykologisoi.

Kannattaa tarkastella myös sitä, mitä toinen tuntuu sanovan. "Noin nyrkkisääntönä, kun ihminen kertoo aidosti omista tunteistaan, kuulijassa herää täydentävä tunnereaktio, esimerkiksi kärsimyksestä empatia", psykologi arvioi. "Jos alkuperäistä tunnetta on jostain syystä vaikea tunnistaa tai ilmaista, sen päälle kasaantuu sekundaarisia tunteita, jotka johtavatkin jo kuulijan harhaan ja herättävät jotain aivan muuta: esimerkiksi vaatimuksesta herää ärtymys."

Psykologi kehotti – tietenkin! – miettimään omalta kannalta. Miten suhtautumalla oma olo helpottuisi? Ihmiset voivat reagoida hyvin yllättävästi, jos muutamme omia toimintatapojamme.

Toki on myös mahdollista, että ystävällä on aito tai kuviteltu hätä ja hän pelkää terveytensä tähden. Psykologin veikkaus olisi kuitenkin, että pohjimmainen tarve on kuitenkin myötätunto ja hoiva. Viesti vain on niin epäsuora, että se vääntyy matkalla vaativaan muotoon.

 

Olen ihmetellyt viime vuosina henkilöiden poseerausasentoa lehtikuvissa. Kädet pidetään ristissä hieman vatsan yläpuolella niin kuin esimerkiksi Siskolla. Mitä sillä halutaan viestiä? Osaisiko tikkaremmin psykologi valaista?
– Jorma
 

Minua on valokuvassa kehotettu usein tekemään käsilläni jotain tai esimerkiksi pitelemään jotain esinettä, sillä kädet paljastavat helposti jännityksen. Asennolla voi kertoa paljon (itse ajattelen kuvani viestivän jämäkkyyttä, valmiutta ja tiettyä sivistynyttä etäisyyttä).

Lukupiirini valokuvaaja neuvoo, että kokovartalokuvassa seistessä toinen käsi vyötäröllä tai lanteilla auttaa antamaan varman vaikutelman ja parantaa ryhtiä. Lähikuvassa käsi leuan alla viestii älystä ja keskittymisestä. Mielestäni se on kyllä usein hiukan väkinäistä, mistä olenkin huomauttanut kollegalleni Torstille. (Hän sanoo, että mikä sopii Steve Jobsille, sopii myös hänelle.)

Poliitikkoja seuratessa olet saattanut huomata, että he käyttävät käsiään eri tavoin kuin me muut. Yhä useampien suomalaistenkin poliitikkojen esiintymisestä näkee, että he ovat saaneet esiintymiskoulutusta. He pitävät kädet näkyvillä ja avoimina ja korostavat puhetta hallituin liikkein.

On nimittäin niin, että jos kädet ovat piilossa, yhteen puristetut tai veltot, se viestii katsojalle joko epävarmuudesta tai välinpitämättömyydestä. Kätensä näyttävä osoittaa konkreettisesti, että hänellä ei ole salattavaa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on tehnyt näkyvistä käsistä tavaramerkin: hänen tapansa yhdistää kädet kevyeen sormikosketukseen mahan päälle tunnetaan nimellä "Merkelin timantti". Eleelle on jopa oma hymiönsä.

Merkelin mukaan asento on "symmetrinen", itse tulkitsen sen viestivän, että puhujalla on tilanne "hallussa", konkreettisesti käsiensä välissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat