Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muutuin koskettelijaksi – miten minusta tuli tällainen?

Sunnuntai
 
Anna-Stina Nykänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on sunnuntaitoimituksen toimittaja.

Olenmuuttunut. Minusta on tullut koskettelija. Oikeasti! Se on hyvin hämmentävää. Kun puhun jonkun kanssa, voin koskettaa hänen käsivarttaan myötäelävästi. Tai ihaillen. Huudahdan ei ole totta, ja kevyt kosketus olkapäähän. Tai sehän on ihanaa, ja kosketus käsivarteen. Suru-uutisen kuullessani sanon voi ja lasken lämpimän lähimmäiskäden hetkeksi reidelle.

Ennen en kosketellut. Muistan, miten jo eläkkeellä oleva kollegani aina puhui tästä meitä yhdistävästä piirteestä. Kun tapahtui jotain todella liikuttavaa, hän sanoi: "Nyt jos oltaisiin halailuihmisiä, halattais." Sitten räpyttelimme liikutuksen kyyneleitä ja käännyimme eri suuntiin.

Mistä tämä uusi piirre tuli? Onko se ajan tyyli vai iän merkki?

Minusta on tullut myös vieraille hymyilijä. Perusilmeeni ihmisjoukossa on hymyyn valmistautunut. Suustani tulee helposti ystävällinen sana tuntemattomalle. Vaikka olisin juuri huutoriidellyt miehen kanssa autossa, voin sanoa kaupan kassalle ihastuksissani jotain kaunista hänen hiusväristään.

Sellainen tuntuu tosi hyvältä. Helpottavalta. Ei se ole kulissin pitämistä. Sekä suuttumus että hetken hymy ovat molemmat yhtä totta. Eikä hymyn tarkoitus ole kiukun kätkeminen.

Ennen en ollut tällainen.

Myös ystäväni tunnistavat itsessään samat ilmiöt: sekä kosketuksen että vieraille hymyilyn. Nuoremmat kollegat ovat sitä mieltä, että heidän sukupolvensa on tuonut Suomeen uudenlaisen ystävällisyyden kulttuurin. Entinen työkaverini edusti heistä sodanjälkeistä sukupolvea, joka vältti kosketusta ja peitti tunteet kyynisyyteen ja sarkasmiin. Nuoret työkaverit edustavat omasta mielestään sitä polvea, joka on vilpitöntä, ihanteellista ja empaattista, eikä sen sukupolven tyylilaji ole ironia.

Ikäiseni kollega on sitä mieltä, että halaus ja hymy liittyvät uuteen tyyliin. Hän näyttää, kuinka elegantti kosketus kuuluu tehdä. Käsi ojentuu hyvän välimatkan päästä. Kämmen on suora, kosketus keveä. Ei lepuuteta hikistä kättä raskaasti eikä puristeta. Eikä missään tapauksessa halata. Kevyt poskisuudelma käy, mutta ei se kaikkien halailu, joka tuli Suomeen 80-luvulla. Se on ihan passé.

"Kosketus on uusi halaus", hän sanoo.

Entäs me, jotka emme halailleet? Miksi kosketus meihin tarttui? Se johtuu iästä. Viisikymppisenä hän on huomannut, että nuoret suhtautuvat häneen jo vähän äidillisesti.

"Onhan se vaihtelua. Että voi välillä itse olla se kiva ihminen", hän sanoo ja nauraa pirullisesti.

On uusi aika. Neukkumainen harmaus ja yrmeys häipyvät. Suomalaisista on tullut enemmän länsimaisia, ruotsalaisten kaltaisia. Se liittyy elintasoon ja hyvinvointiin.

Ruotsalaiset ovat vakiintuneen luokkayhteiskunnan kasvatteja ja tottuneet siihen, että palveluskuntaa pitää kohdella hyvin. Heillä on varaa olla ystävällisiä myös muukalaisille, koska heidän oma asemansa ei ole uhattuna. Ruotsi ei pelkää olla ystävällinen. Miten avoin se lopulta on, se on eri juttu. On se Solsidan-sarjassa nähty.

Enhän minäkään kaupan kassalle avaudu. Juuri se tekee jaetusta hetkestä niin helpon.

Ruotsissa väkivaltaisuudet lisääntyvät. Jotkut tuntevat sielläkin olonsa nyt uhatuksi, hymy hyytyy. Se on valtava muutos hejsan hejsan -kulttuurissa, jossa kaikki ovat sinuja keskenään.

Meillä on kovat ajat. Moni käsi puristuu nyrkkiin. On pidettävä tämä uusi tyyli: hymy ja kosketus. Siihen on varaa.

Anna-Stina Nykänen HS Twitter: ASNykanen
Kirjoittajaa jäävät vaivaamaan elämän pienet, hupsut sivuseikat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat