Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten voi olla, ettei koulun suurinta uudistusta johda kukaan?

Päättäjät haluavat joka koululaiselle oman sähköisen laitteen, jolla voisi tehdä. . . Niin, mitä? Uusi opettaja etsi vuoden vastausta.

Sunnuntai
 
Tuomas Kaseva Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen ja HS Teema -lehden toimittaja.
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä
Palstalla arvioidaan kotimaan ja maailman asioita, kosketusetäisyydeltä.

Välillä on hyvä joutua maistamaan omaa lääkettään.

Työskentelin viime lukuvuoden opettajana lukiossa. Kukaan opetusmaailmaa seuraava ei ole voinut välttyä tiedolta, mitä koululle nyt halutaan tehdä. Se halutaan sähköistää. Uutena opettajana ajattelin, että kokeillaan sähköisyyttä oikein kunnolla.

Olin sitä paitsi julistanut sähköisyyden ilosanomaa jo pari vuotta aiemmin yhden toisen koulun vanhempainillassa. Istuin paneelissa, jossa oppilaat, heidän vanhempansa, opettajat ja minä media-alan edustajana keskustelimme kännyköistä koulussa. Rehtori oli etukäteen vihjannut, että puhelimet ovat ongelma. Päätin, etten itse missään tapauksessa kannata kännykkäkieltoja. Puhelimet hyötykäyttöön!

Olisin esiintynyt paneelissa vähemmän itsevarmasti, jos olisin tehnyt opettajansijaisuuteni ennen sitä. Mediaopettajana sain käytännössä näyttää, miten niitä laitteita oikein hyödynnetään. Suunnittelin heti alkusyksystä oppitunnin, jossa asia otettiin haltuun pääasiassa kännykän avulla. Oli vaativaa tiedonhakua, piti miksata tietoja ryhmissä yhteen, ja lopussa piti kuvata.

Tunti alkoi. Tavallisesti joka opiskelijalla oli puhelin näkösällä ja sitä vilkuiltiin koko ajan. Mutta nyt kun kännyköitä oikeasti tarvittiin, puhelimet katosivat. Kymmenen minuutin päästä enää pari nykersi puhelimensa kanssa.

Öö, onko joku ongelma?

Tuli kouluvuoden hiljaisin hetki.

"Sori, mutta meidän akku on liian kallisarvoista tällaiseen."

Koulujen sähköistämisessä ongelmallisinta on se, että päämäärä on hukassa. Käytännössä kukaan ei johda sähköistämistä valtion, koulutusasteiden tai millään yksittäistä kuntaa korkeammalla tasolla. Jonkun kuitenkin pitäisi linjata, mitä käytännössä halutaan, kun koulu halutaan sähköistää. Opetusministeri? Opetushallitus? Joku työryhmä jossain? Huhuu!

On aika eri asia, jos kaikkien Suomen nuorten halutaan osaavan käyttää sähköpostia (naurakaa vain, puolet ei osaa) kuin jos heidän pitäisi osata luovasti soveltaa tietotekniikkaa erilaisiin eteen tuleviin tilanteisiin ja ongelmiin.

Suomessa kyllä määritellään tarkasti, että koulussa pitää opiskella perinnöllisyysasiat ja uskontojen rooli populaarikulttuurissa, mutta vuosikymmenen tärkeimmän uudistuksen tavoite on jotain niin epämääräistä kuin poliitikkojen jauhama "digiloikka".

Onneksi edes yksittäiset rehtorit ovat ottaneet vastuuta, joillakin paikkakunnilla myös kuntapäättäjät. Tosin, kun valtuutetut tai kouluarjesta vuosia poissa olleet virkamiehet alkavat linjata sähköistä oppimista, tavoitteiksi muodostuvat helposti vain laitteet ja ohjelmistot. Kaupunki päättää hankkia joka koululaiselle minitabletin, tehkää niillä – jotain! Kaupunki päättää ostaa kalliin e-kansiojärjestelmän, joka ei toimi yhteen minkään kanssa ja joka tökkii, mutta käyttäkää sitä – johonkin!

Lyijykynien ja kumien valtakaudella kukaan ei ole kehdannut sanoa, että päätavoite on se, että niitä käytetään.

Sähköistämistä johtaa käytännössä nyt jokainen opettaja itse. Sosiaalinen media pursuaa ryhmiä, joissa eturivin sähköistäjät kilvan esittelevät alusta loppuun sähköistettyjä oppitunteja. Toisessa päässä ovat opettajat, jotka eivät käytä ikinä nettiä.

Kummankaan ei pitäisi olla mahdollista. Eikä kai kukaan näe oikeasti hyvinä näitä ääripäitä?

Johtamistyhjiössä joku ottaa aina vallan, ja ellei sitä nyt ota opettaja, sen voi ottaa myös yksityinen firma. Katsoin kerran sähköpostistani kymmentä viimeksi tullutta koulutuskutsua. Jokikinen niistä liittyi sähköistymiseen, ja parissa tilaisuudessa kävinkin. Yritysten tarjoamissa koulutuksissakin opettajat odottivat kieli pitkällä jotakin päämäärää, johon sähköisyydellä kannattaisi tähdätä. Sen sijaan niissä jauhettiin mahdollisuuksista, digitaalisuuden opiskelumotivaatiota lisäävästä vaikutuksesta (tämän uskon!) ja oppimisympäristöjen erinomaisuudesta.

Mutta ylätason horina ei paljon lämmitä, kun on hukassa sen kanssa, mihin kaikki opetuksen arjessa tähtää.

En ihmettele niitä opettajia, joita digi vain ahdistaa. Ja heitä on paljon.

Kännykkäkokeilussani näkyi varmasti lyhyt opetuskokemukseni, vaikka olenkin aiemmin tehnyt työkseni myös painettuja ja sähköisiä oppimateriaaleja.

Kokeilu mietitytti pitkään. Ei kai voi olla niin, että vuonna 2015 kännykkä on oppilaille yhä väline, jonka merkitys nähdään koulussa vain linkkinä oikeaan ja kiinnostavaan elämään.

Mitä pitemmälle vuosi kului, sitä vähemmän jaksoin kokeilla. Käytimme käsitekarttojen tekoon kännykkäsovellusta, mutta lopetin, koska tavalliselle taululle se syntyi nopeammin. Teetin tietovisan puhelimilla, mutta lopetin, kun opiskelija kommentoi, että ai tällekin tunnille on väkisin tuotu tällainen.

Päätin tavoitella tarkoituksenmukaisuutta. Koska työelämässä kirjoitetaan koneella, en ottanut enää vastaan käsin kirjoitettuja tekstejä. Moni vastusti, koska pitkän tekstin kirjoittaminen koneella oli vierasta. Edeltäjäni oli antanut tekstinkäsittelyohjelmissa jopa tukiopetusta. Kun puhuin sähköisten tekstien kommentointityökaluista, puhuin hepreaa. Mutta kun opettelimme, monen kirjoittaminen selvästi kehittyi.

Syyslomaan mennessä annoin itselleni luvan, että opetuksessani käytetään sähköisiä välineitä niin kuin niitä arjessa muutoinkin hyödynnetään. Editoitiin vähän videoita ja kuvia, ja silloin kun sitä ei osannut opiskelija eikä opettaja, opeteltiin yhdessä. Käytettiin karttasovellusta, kun mentiin bussilla museoon. Ja kun heräsi kysymys, etsittiin yhdessä vastaus. Jotkut eivät olleet koskaan kuulleet, että Google ei edes teoriassa löydä kaikkia netin sisältöjä. Kommunikoitiin nuorten muutoinkin käyttämillä WhatsApp-viesteillä ja otettiin tarvittaessa Skype-puhelu sinnepäin maailmaa, jonne meillä oli asiaa.

Ahdisti heti opettajana vähemmän. Mutta voi tietysti olla, että sähköistin aivan väärin.

Tuomas Kaseva
tuomas.kaseva@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimitussihteeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat