Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ipaneman tyttö on nyt 70-vuotias ja yhä bikineissä – HS tapasi ikivihreän kappaleen innoittajan Brasiliassa

Heloísa Pinheiro oli 17-vuotias, kun säveltäjä Tom Jobim näki hänet Ipaneman rannalla Brasiliassa. Syntyi maailman- kuulu laulu ja siemen pitkälle riidalle.

Sunnuntai
 
Maria Manner
Polaris
Kuva: Polaris

"Oletko Suomesta? Kuinka chique!" vaaleaverikkö huudahtaa.

Tuota. . . miksi niin?

"En ole koskaan antanut haastattelua Suomeen. Tämä on jännittävää", nainen sanoo ja miettii hetken.

"Mutta olen kyllä kerran antanut haastattelun Thaimaahan."

Maiden nimet muistuttavat portugalin kielellä toisiaan, Finlândia ja Tailândia. Joskus se tuottaa brasilialaisille mielleyhtymän.

Vaaleaverikkö on nimeltään Heloísa Pinheiro eli Helô, ja haastatteluja hän on elämänsä aikana antanut lukuisia. Hän on 70-vuotias brasilialainen yrittäjä, tv-juontaja ja entinen malli. Parhaiten hänet tunnetaan henkilönä, josta kuuluisa bossa nova -hitti Ipaneman tyttö kertoo.

Laulusta tuli maailmanlaajuinen menestys 1960-luvulla. Sen on arvioitu olevan populaarimusiikin historian toiseksi levytetyin kappale Beatlesin Yesterdayn jälkeen. Laila Kinnunen levytti suomenkielisen version laulusta vuonna 1964, kaksi vuotta sen jälkeen, kun se oli saanut ensiesityksensä Brasiliassa.

Ipanema on hienostunut rantakaupunginosa Rio de Janeirossa, jossa Pinheiro asui nuoruutensa. Nyt hänen kotinsa ikkunasta näkyvät São Paulon pilvenpiirtäjät. Kodin seinillä on kuvia, lehtileikkeitä ja iso maalaus nuoresta Pinheirosta.

Heloísa Pinheiro oli vain 17-vuotias, kun säveltäjä Antônio " Tom" Jobim näki hänet kävelemässä Ipanemalla. Pinheiro asui äitinsä kanssa muutaman korttelin päässä rannalta.

Ipaneman tyttö

Viivähtää ei päätään kääntämään

tyttö Ipaneman voi mennessään

eikä nähdä hän silmäin syttyvän saa

Askelissaan samba sointuvin

hiuksillaan tuo kiilto timantin

ei vain kuulla hän äänten kiihtyvän saa

 

Oi, kuinka monella monta

on sanaa lausumatonta

Ei häntä tavoita haaveet

Ohi vain ohi muiden hän käy

ei huomaavan heitä hän näy  

Taivaanrantaan kauas katsoen

tyttö Ipaneman vain vaieten käy

ja unelmat nuo ne ei pääse luo

Ne pääse ei luo 

 Ipaneman tyttö (Garota de Ipanema) säv. & san. Antônio Jobim & Vinícius de Moraes, suom. san. Kari Tuomisaari © Universal/Mca Music Scandinavia © Warner/Chappell Music Scandinavia © Bmg Chrysalis Scandinavia

Rannan lähellä sijaitsi myös Bar Veloso, jossa Jobim vietti mielellään aikaansa. Hän tarkkaili baarista mystisen ihastuttavaa tyttöä, joka kulki usein paikan ohi. Tämä ei koskaan katsonut Jobimia silmiin, ei edes silloin, kun kävi baarissa ostamassa äidilleen tupakkaa.

Jobim kutsui runoilijaystävänsä Vinícius de Moraesin katsomaan kaunista tyttöä. Tämä tuli, mutta Pinheiroa ei näkynyt. Miehet istuivat baarissa useana päivänä. Lopulta neito käveli baarin ohitse.

Jobim sanoi ystävälleen "Não é a coisa mais linda?" (Eikö hän olekin mitä ihanin asia?). Runoilija ei voinut kuin yhtyä näkemykseen. Hän rustasi sananvaihdon lautasliinaan, ja lopulta siitä muodostuivat laulun alkusanat.

Pinheiro ei pitkään aikaan tiennyt, että hän oli tyttö laulun takana. Kenraalin tytär ei edes tuntenut itseään viehättäväksi.

"Olin nuorena epävarma ja ujo, minulla oli astma. Vanhempieni eron takia vietin paljon aikaa yksin", hän kertoo.

Laulun esikuvasta pyöri huhuja, mutta asian laita varmistui Pinheirolle vasta, kun hänet esiteltiin säveltäjälle.

Pinheiro kertoo Jobimin kosineen häntä. Hän kieltäytyi, osittain siksi, että seurusteli varakkaasta perheestä tulevan miehen kanssa. Muusikko ei lannistunut, vaan kertoi neidon olleen inspiraationa tunnettuun lauluun.

"En ajatellut silloin, että se olisi ollut mikään tärkeä juttu", Pinheiro sanoo.

Koko maailmalle asia paljastui vuonna 1965. Huhuihin kyllästynyt runoilija Vinícius de Moraes antoi alkoholivieroitusklinikalla haastattelun, jossa hän ilmoitti Pinheiron innoittaneen laulun.

Pinheirosta tuli kerralla kuuluisa. Hän sai tarjouksia elokuvarooleista ja mallikuvauksista, mutta torjui useimmat niistä. Syynä oli konservatiivinen kotikasvatus ja tuleva varakas aviomies, joka oli mustasukkainen. Elämäkerrassaan Pinheiro tosin kuvailee avoimesti myöhempiä sivusuhteitaan. Pariskunta on yhä naimisissa.

Heloísa Pinheiro (tuolloin vielä Heloísa Menezes Paes Pinto) lehtijutussa Ipaneman rannalla vuonna 1965. Taustalla näkyy Dois Irmãos eli Kaksi veljestä -vuori.
Heloísa Pinheiro (tuolloin vielä Heloísa Menezes Paes Pinto) lehtijutussa Ipaneman rannalla vuonna 1965. Taustalla näkyy Dois Irmãos eli Kaksi veljestä -vuori.

Pinheiro alkoi hyödyntää kuuluisuuttaan kunnolla vasta, kun hänen miehensä yritys ajautui 1970-luvulla talousvaikeuksiin. Heille oli syntynyt kolme tytärtä ja kehitysvammainen poika, joka asuu yhä vanhempiensa luona. He elävät São Paulossa vartioidulla asuinalueella, jossa on uima-altaita ja kaksinkertainen turvatarkastus portilla. Alue on haluttu, mutta valinta silti Ipaneman mainoskasvolle erikoinen: São Pauloa ja Rio de Janeiroa pidetään kilpailijoina.

"Tulimme tänne yli 30 vuotta sitten mieheni perheyrityksen vuoksi. Myöhemmin täällä oli tarjolla enemmän tv-töitä kuin Riossa", Pinheiro selittää.

Pinheiro poseerasi samalla kuuluisalla rannalla vuonna 2006. Nyt 70-vuotiaana hän näyttää yhä ikäistään nuoremmalta. Hän tanssii ja treenaa kuntosalilla eikä salaile botoxin käyttöä.
Pinheiro poseerasi samalla kuuluisalla rannalla vuonna 2006. Nyt 70-vuotiaana hän näyttää yhä ikäistään nuoremmalta. Hän tanssii ja treenaa kuntosalilla eikä salaile botoxin käyttöä.

Pinheiro työskenteli tv-juontajana, mallina ja näytteli television saippuasarjoissa. Hän on poseerannut kahdesti Playboyssa, ensimmäisen kerran maksaakseen perheen velat ja toisella kertaa tyttärensä kanssa. "Tahdoin edistää hänen tv-uraansa, ja se onnistui."

Vuonna 1998 Pinheiro avasi Rio de Janeirossa bikinikaupan nimeltä Ipaneman tyttö. Edesmenneiden lauluntekijöiden perheet eivät pitäneet asiasta ja haastoivat Pinheiron oikeuteen. Tuomioistuin ratkaisi asian Pinheiron hyväksi, mutta vieläkään perheet eivät suostu puhumaan hänen kanssaan. "Jobim oli naimisissa, kun laulu tehtiin, mutta meistä tuli hänen vaimonsa kanssa hyvät ystävät. Toinen vaimo taas on aina ollut todella kuiva minua kohtaan, ehkä siksi, koska pidin enemmän ensimmäisestä vaimosta", Pinheiro arvelee.

"Tahtoisin sopia kaiken heidän kanssaan. En ole pitkävihainen. Oli ikävää, että he lähettivät lakimiehet perääni."

Hän ei ehkä sovi Rion vanhojen kulttuurisukujen seurapiireihin, mutta yleisö asettui riidassa Pinheiron puolelle. Ipaneman asukasyhdistys järjesti hänen kunniakseen oikein tilaisuuden.

Kaupan lisäksi Pinheirolla on oma vaatemerkki. Hänen suuri haaveensa on tehdä tarinastaan elokuva. "Samaan tyyliin kuin Titanic, niin että minä vanhana muistelisin menneisyyttäni. Tyttäreni näyttelisi minua nuorena", hän maalailee.

Kiinnostuneita ohjaajia on ollut, mutta hanke on kilpistynyt laulun tekijänoikeuksiin. Säveltäjien perheet eivät suostu antamaan kappaletta elokuvaan.

Pinheiro sanoo rakastavansa yhä inspiroimaansa laulua. "Se on romanttinen ja rauhallinen. Siihen aikaan kaikki tahtoivat rakastua."

Sitä paitsi Ipaneman tyttö muutti kuvaa Brasiliasta, hän sanoo. Jazzia ja sambaa yhdistellyt bossa nova oli leimallisesti kaupunkien ylemmän keskiluokan musiikkia.

"Ennen ulkomaalaiset ajattelivat, että Brasiliassa on vain intiaaneja. Sitten jalkapallon ja musiikin avulla kuva parantui. Mutta karnevaaleissa ja sambassa on osin kyse afrobrasilialaisesta kulttuurista, ja siitä tulevat taas mieleen intiaanit", hän sanoo.

"Bossa novan avulla levisi kuva modernista Brasiliasta."

Bossa novaa enemmän Brasiliassa soivat nykyään muut rytmit, kuten faveloiden suosikki, hip-hopista vaikutteita saanut riolainen funk.

Ipaneman tyttökään ei ole enää sama kuin ennen. Nuorena Pinheirolla oli tumma tukka. Miksi hän on värjännyt sen vaaleaksi?

"Rio de Janeirossa aurinko ja meri värjäsivät hiuksiini vaaleita raitoja. São Paulossa hiukseni tummuivat ja aloin värjätä niihin raitoja. Kun ensimmäiset harmaat ilmestyivät, värjäsin kaiken."

Pinheiro on vieraillut Yhdysvalloissa Oprah Winfreyn show'ssa ja tehnyt maineestaan elinkeinon. Elämäkerrassaan hän kuitenkin sanoo, etteivät brasilialaiset ole ikinä antaneet hänelle arvoa siten kuin ulkomaalaiset. Vanheneminen ei tee asiasta helpompaa.

"Olen 70-vuotias, ja välillä tuntuu, että kukaan ei enää halua minua mihinkään. Onneksi nykyään on Photoshop."

Kun Pinheiro nykyisin menee Ipaneman rannalle, hän muistelee vanhoja. Hänellä on Rio de Janeirossa asunto, jossa hän käy monta kertaa vuodessa.

Meri on yhä sama, vuoret ympärillä samat. Mutta Pinheiroa harmittaa, millaiseksi elämä on muuttunut.

"Ennen ei ollut sellaista pakkomiellettä ruumiista kuin nykyään. Me pelasimme rantalentopalloa ja urheilimme iloksemme. Minun aikanani tytöt olivat huolettomampia kuin nykyisin."

Ipaneman rannasta on tullut ruumiinpalvojien kohtauspaikka. Riottaret pukeutuvat yhä bikineihin kiloista riippumatta, mutta moni treenaa ankarasti täydellisen vartalon eteen. Silikonirinnat tai -takapuolet eivät herätä hämmennystä. Kuumassa ilmastossa keho on esillä ja sitä esitellään.

Pinheiro suree sitä, että naisia ei enää arvosteta: heistä ei sävelletä musiikkia kuten ennen, eikä juuri kukaan taiteilija sano, että hänellä olisi muusa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat