Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko Juha Sipilä Rautarouva – Suomen Margaret Thatcher?

Hallitus otti käyttöön niin kovat keinot, että pääministeri Sipilää on verrattu Britannian Rautarouvaan. Tommi Uschanov pohtii, onko rinnastuksessa mitään mieltä.

Tommi Uschanov

Hallitus otti käyttöön niin kovat keinot, että pääministeri Sipilää on verrattu Britannian Rautarouvaan. Tommi Uschanov pohtii, onko rinnastuksessa mitään mieltä.

Britanniaa vuosina 1979–90 hallinnut Margaret Thatcher (1925–2013) muistetaan Rautarouvana, joka kyykytti maansa ammattiyhdistysliikettä.

Hän pyrki minimoimaan ay-liikkeen vaikutusvallan yhteiskunnassa ja onnistuikin siinä. Britannian työntekijäliitot eivät ole tästä vieläkään toipuneet.

Tämän viikon uutisten jälkeen monet kokevat, että Suomen pääministeri Juha Sipilä pyrkii pohjimmiltaan samaan. Palkansaajien etuja leikataan pakkolailla. Se on kovaa politiikkaa.

Tommi Uschanov
Tommi Uschanov

Onko Juha Sipilä siis Suomen Margaret Thatcher?

Kolumneissa ja sosiaalisessa mediassa Thatcher-rinnastus otettiin käyttöön tiistain uutispommin jälkeen, mutta jo aiemmin Sipilä ja Thatcher on mainittu samaan hengenvetoon. Näin tekivät esimerkiksi kokoomuksen entinen puheenjohtaja Ilkka Suominen (Talouselämä 15. 5.) ja Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä (Suomen Kuvalehti 28. 8.).

Thatcher-vertaus on ollut niin Sipilän kannattajien kuin hänen vastustajiensakin käytössä.

On sinänsä helppo ymmärtää, mistä mielleyhtymä kumpuaa.

Mutta vertaus on raju. Margaret Thatcher on kuolemansakin jälkeen Britanniassa monumentaalinen ja ristiriitainen hahmo, jota vihataan ja rakastetaan (ja tässä järjestyksessä). Kestääkö rinnastus kriittistä tarkastelua?

Ainakaan Sipilä ei ole Thatcher siinä mielessä, etteikö Suomen pääministeri olisi halunnut hallituksen ja työmarkkinaosapuolten välille yhteiskuntasopimusta. Uskon, että sopimus oli Sipilän todellinen päämäärä eikä hän vain odottanut neuvotteluiden kariutumista päästäkseen itse kurittamaan työväkeä. Tällaisiakin teorioita on esitetty.

Kuten olen itsekin huomauttanut (HS 23. 8.), koko yhteiskuntasopimus-sanan juuret – en puhu nyt valistusfilosofien yhteiskuntasopimuksesta vaan sen tuoreemmasta merkityksestä työntekijöiden, työnantajien ja hallituksen diilinä – ovat sopimuksessa, jonka Britannian vasemmistohallitus teki 1970-luvulla ay-liikkeen kanssa.

Britannian yhteiskuntasopimus johti lopulta kaaokseen työmarkkinoilla, ja sitä seurasi Thatcherin ensimmäinen vaalivoitto vuonna 1979. Yhteiskuntasopimus edusti Thatcherille kaikkea sitä, mitä hän eniten halusi politiikassa vastustaa.

Ennen muuta Thatcher sai Britanniassa aikaan valtavan elinkeinorakenteen muutoksen, jollaista Suomeen olisi poliittisesti mahdotonta tuoda. Hänelle oli suorastaan kunnia-asia, että kuolevia elinkeinoja ei tekohengitetä.

Sipilä taas edustaa keskustaa: puoluetta, jota – oikein tai väärin – syytetään alinomaa siitä, että se ei muuta haluakaan kuin tekohengitystä. Sipilä on kuitenkin onnistunut häivyttämään nämä mielikuvat ympäriltään tehokkaammin kuin kukaan aiempi keskustan johtaja.

Tiedotusvälineissä arvaillaan kolmikannan kohtaloa, vaikka Suomessa on pikemminkin "nelikanta", neljäntenä osapuolena pääministeripuolueen suosikkijärjestö MTK. Eteläranta kymppi on Suomen talouden tulevaisuudella spekuloivien uutislähetysten vakiotavaraa, mutta kukaan ei käy Helsingin Simonkadulla kuvaamassa Maalaistentaloa.

Thatcherismi on siis kaukana Suomesta. Tämän osoittaa hyvin esimerkiksi Talvivaaran kaivos ja se, miten valmiita porvaripuolueet ovat olleet tukemaan sitä viimeiseen saakka. Talvivaara on kuin jonkinlaista yliampuvaa parodiaa veronmaksajien rahoilla paapottavasta pohjattomasta rahareiästä, jollaisen Thatcher olisi voinut nähdä pahimmissa painajaisunissaan.

Kun esimerkiksi Alexander Stubb kirjoitti Twitterissä viime syksynä "Kiitos Talvivaara!", thatcherilaisessa poliittisessa kulttuurissa hänet olisi ristiinnaulittu. Iltapäivälehtien etusivulla olisi sanottu seuraavana päivänä: Painupa Alex takaisin sinne tunkkaiselle 1970-luvulle, kun kerran näyt kaipaavan sinne niin kauheasti.

Thatcherin jäljiltä Britanniassa on myös koko Euroopan keskusvaltaisin hallintomalli. Niinpä Thatcher olisi esimerkiksi sote-uudistuksessa aivan vastakkaisessa ääripäässä kuin Sipilän puolue. Britanniassa on yksi sote-alue ja yksi maksaja. Britannian terveydenhuoltojärjestelmä on tilastojen mukaan koko maailman viidenneksi suurin työnantaja, koska kaikki sen puolitoista miljoonaa työntekijää saavat palkkansa yhdestä ja samasta budjetista.

Myös tavoitteet ovat kovin erilaisia. Sipilä koettaa saada Suomen työllisyyden nousuun ja sanoo, että tämä on hänen hallitukselleen kaikki kaikessa. Thatcher oli tässäkin toista maata. Hän halusi saada kuriin inflaation, ongelman, jota 2010-luvulla ei enää edes ole. Työttömyys oli Thatcherille väline inflaation hoitoon eikä mitään, mikä itse olisi päässyt hoidon kohteeksi.

Nyt joku muistuttaa, että Thatcherin ensimmäisen vaalikampanjan julisteissa kiemurtelivat työttömien pitkät jonot, joista hän lupasi hankkiutua eroon. Kävi kuitenkin toisin. Hänen politiikkansa seurauksena työttömyys noin kaksinkertaistui, kuudesta prosentista kahteentoista. Vasta vuonna 2004, peräti 25 vuotta Thatcherin valtaannousun jälkeen, työttömyys laski pysyvästi tasolle, jolla se oli ollut silloin, kun hän oli vielä oppositiojohtaja.

Keskuskauppakamarin Risto E.J. Penttilä viittasi tuoreessa haastattelussaan myös Britannian nykyiseen valtiovarainministeriin George Osborneen, jota yleisesti pidetään Thatcherin perillisenä ja opetuslapsena. Penttilän mukaan Britannia on Osbornen vuonna 2010 alkaneella kaudella jälleen "osoittanut, että veronkevennykset, markkinoiden vapauttaminen ja sääntelyn purku toimivat ja tuottavat kasvua".

Tämä on siinä mielessä totta, että talous kasvaa kokonaisuutena. Mutta kertomatta jäi, mikä siinä kasvaa. Kyseessä ei ole Suomesta tuttu teollisuustuotteiden viennin vetämä kasvu vaan jokin aivan muu.

Tuotannon arvo on rakentamisessa yhä noin kolme prosenttia ja teollisuudessa viisi prosenttia alempana kuin finanssikriisin iskiessä Britanniaan seitsemän vuotta sitten.

Tuotanto työntekijää kohti on yhä selkeästi kriisiä edeltäneen kasvu-uran alapuolella. Työn tuottavuuden kasvu on hitainta toisen maailmansodan jälkeen.

Ainoa poikkeus Britannian miinusmerkkisestä kasvusta – ja siten se tekijä, joka saa kokonaiskasvun plusmerkkiseksi – on palvelusektori. Sitä taas vetävät esimerkiksi Lontoon Cityn rahoitusmarkkinat sekä asuntojen kuplamainen hinnannousu. Tämä muistuttaa huolestuttavasti tilannetta, joka edelsi Suomen 1990-luvun lamaa.

lasse rantanen

Thatcherismia luonnehtii yleisemminkin rahoitusinstrumenttien aseman korostuminen taloudessa verrattuna tavarakauppaan, jota pidetään jotenkin kuolevana ja väistyvänä tapana tehdä rahaa. Suomalaisessa kulttuurissa asia on päinvastoin: keskustelua elinkeinoelämästä hallitsee täällä yhä teollisuus omine intresseineen.

Thatcheristisessa Suomessa rahan valtaa ei symboloisi Eteläranta vaan Pörssitalo puolen kilometrin päässä Fabianinkadulla. Se ei mieltäisi itseään Etelärannan liittolaiseksi vaan kilpailijaksi tai jopa viholliseksi.

On hyvä muistaa, että Thatcher ei kurittanut pelkästään ay-liikettä vaan myös toista työmarkkinaosapuolta, työnantajia. Hänen pääministerikautensa alkuvuosina talouspolitiikka oli niin kiristävää, että Suomen EK:ta vastaava työnantajajärjestö CBI melkein huusi tuskasta. Sen johtaja Terence Beckett jopa haastoi hallituksen nyrkkitappeluun eräässä kuuluisassa puheessaan.

Työnantajaleirin sisällä käytiin vuosien ajan melkoista valtataistelua ennen kuin Thatcherin kova linja sai enemmistön tuen edes siellä.

Toisaalta Thatcher myös lahjoi toisella kädellä pienituloista työväkeä, jota toisella kädellä kyykytti. Jos hän syöttikin kansalle myrkkypillerin, sen päällä oli paksu sokerikerros.

Pohjanmeren öljystä saatuja tuloja ei rahastoitu tuleville sukupolville kuten Norjassa, vaan ne jaettiin äänestäjille veronalennuksina. Kunnalliset vuokra-asunnot yksityistettiin ja myytiin asukkailleen markkinahintaa halvemmalla. Kriitikot sanoivat, ei vailla perusteita, että tämä oli aivan samanlaista veronmaksajien lahjomista näiden omilla rahoilla kuin mistä Thatcher itse syytti inhoamaansa vasemmistoa.

Jos siis Sipilä ei olekaan Thatcher, niin miten häneen vertautuvat muut läntisen Euroopan johtajat, jotka ovat tehneet työmarkkinoilla isoja rakenneuudistuksia? Vertailukohteiksi tarjoutuvat luonnostaan esimerkiksi Saksan liittokanslerina vuosina 1998–2005 toiminut Gerhard Schröder ja Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt, jonka kahdeksanvuotinen valtakausi päättyi vuosi sitten.

Schröder ja Reinfeldt tekivät suuria uudistuksia, joilla talouden kasvua vauhditettiin osin työntekijöiden asemaa heikentämällä. Saksan ja Ruotsin kulttuurierot Suomeen nähden ovat yhtä syviä kuin Suomen ja Britannian, mutta erilaisia.

Saksan työelämässä on eräs ratkaisevan tärkeä piirre, joka Suomessa on jäänyt käytännössä täysin huomiotta. Saksan lainsäädännössä on – palkkaus poislukien – paljon sellaista työntekijän edun ensisijaisuutta, joka Suomesta puuttuu. Tämä taas johtuu niinkin yllättävästä seikasta kuin siitä, että reaktiona natsiajan laittomuuksiin Saksan nykyisessä poliittisessa kulttuurissa ihmisarvon kunnioitus on kaiken muun yläpuolella.

Perustuslaki takaa Saksassa ihmisarvon loukkaamattomuuden heti ensimmäisessä pykälässä, aivan kuten suomalainen vastineensakin. Mutta Saksassa tästä juhlapuhemaisen abstraktista ja korkealentoisesta tekstikohdasta on toistuvasti johdettu aivan konkreettisia lopputulemia juuri elinkeinoelämään.

Saksan työtuomioistuin on esimerkiksi tulkinnut, että tietyt ylityövaatimusten muodot ovat laittomia, koska ne ovat ristiriidassa perustuslain ihmisarvopykälän kanssa. Jopa kauppojen aukiolon vapauttamista on Saksassa aivan kunniallista vastustaa vetoamalla ihmisarvoon. Jos lepopäivää ei edes yritetä pyhittää Lutherin opin mukaisesti, se ei ole enää ihmisen elämää.

Toki Saksassa on myös muita piirteitä, jotka sujuvoittavat työelämän muutosten kulttuurista hyväksyttävyyttä. Yksi on myötämääräämisjärjestelmä yritysneuvostoineen: laki takaa työntekijöille edustuksen yritysten hallintoon, ja työntekijöitä aidosti kuunnellaan yrityksen strategiaan liittyvissä asioissa, toisella tavoin kuin Suomessa.

Yhtä tärkeää on kuitenkin, että ihmisarvoa korostavan kulttuurin myötä työelämää ympäröi puhetapa, joka saa saksalaiset työntekijät ja työnantajat tuntemaan, että he ovat osa samaa moraalista yhteisöä kuin vastapuoli. Työsuhde on kaksisuuntainen moraalinen suhde, ja kyse on paljon suuremmasta kuin siitä, että noudatetaan työsopimusta ja työehtosopimusta puolin ja toisin.

Tämä puhetapa kuulostaa Suomessa vanhahtavalta ja jopa jotenkin naiivilta, mutta saksalaisista se tuntuu ainoalta oikealta ja hyväksyttävältä.

Myös Ruotsissa Reinfeldt ja hänen valtiovarainministerinsä Anders Borg omaksuivat juuri puheen tasolla hyvin toisenlaisen lähestymistavan kuin Sipilä. He eivät vaatineet, että työnantajapuoli tekee neuvottelupöydissä suuria rahallisia myönnytyksiä.

Sen sijaan he aina tilaisuuden tullen esittivät puheenvuoroja, joissa antoivat ymmärtää, että mieltävät työnantajat yhtä suureksi uhaksi pohjoismaiselle hyvinvointivaltiomallille kuin ay-liikkeen taipumattomuuden. Ei siis suuremmaksi, vaan yhtä suureksi.

On hyvin vaikea kuvitella, että porvarihallituksen valtiovarainministeri syyttäisi Suomessa elinkeinoelämän johtoporrasta siitä, että se "ampuu ohjuksia Ruotsin yhteiskuntamallia vastaan", kuten Borg teki vuonna 2009. Mutta tällaisilla kommenteilla, jotka eivät maksaneet rahallisesti mitään sen enempää hallitukselle kuin elinkeinoelämällekään, hän ja Reinfeldt saivat ostetuksi ay-liikkeeltä elintärkeää luottamusta.

Suomessakin kyllä on kuultu epämääräisesti tämän suuntaisia puheenvuoroja, mutta Sipilän hallitus on ulkoistanut ne toisaalta tasavallan presidentille ja toisaalta hallituspuolueiden yksittäisille rivikansanedustajille. Sipilä ei ole edes yrittänyt ostaa talouspolitiikalleen legitimiteettiä millään symbolisilla eleillä vaan on odottanut saavansa sen ilmaiseksi. Hallitus on turvautunut korkeintaan paljon pilkattuun puheeseen yhteisistä talkoista.

Sipilälle ja hänen hallitukselleen voi kuitenkin todeta saman, joka on todettu useita kertoja ennenkin. Talkoissa on tarjoilua – ja on pakkokin olla, koska muuten talkoisiin suostuisivat liian harvat. Sen ei tarvitse olla rahallista, kuten Thatcherilla, vaan se voi olla myös symbolista, kuten Saksassa ja Ruotsissa.

Mutta jos se jää kokonaan puuttumaan, haravan varteen saa haeskella väkeä hyvin pitkään.

Sipilä puolusteli ärhäköitä leikkauksia
Sipilä puolusteli ärhäköitä leikkauksia
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) puolusteli keskiviikkona yön yli nukuttuaan rajuja leikkauksia, joilla Suomen kilpailukyky yritetään saada nousuun. Kesärannassa 9. syyskuuta medialle puhunut Sipilä toisti, että niin sanottu pakottava lainsäädäntö tulee ay-liikkeen viime hetken vastusteluista huolimatta. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly olikin pettynyt. Toimittaja ja leikkaaja: Esa Juntunen HS, kuvaaja: Kimmo Räisänen.

Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat