Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Serge, 16, ja Sergei, 16, ovat futislupauksia Pietarsaaresta – toinen syntyi Eremenkoksi, toinen keskelle Kongon sotaa

Serge teki toukokuussa maalin Suomen futisliigahistorian nuorimpana. Hänen paras ystävänsä Sergei teki heinäkuussa maalin liigan kolmanneksi nuorimpana. Heidän yhteinen tarinansa on ihmeellisten sattumien summa.

Sunnuntai
 
Sergen ja Sergein kortteliralli Jeppiksessä
Sergen ja Sergein kortteliralli Jeppiksessä
Pietarsaaren Jaron jalkapalloilijat Serge Atakayi, 16, ja Sergei Eremenko, 16, kuuluvat ikäluokkansa suurimpiin lahjakkuuksiin. Ihmeelliset sattumat ovat tuoneet heidät samaan pikkukaupunkijoukkueeseen, vaikka toinen syntyi Eremenkojen futisklaaniin ja toinen keskelle Kongon sisällissotaa. Pienessä Pietarsaaressa heillä ei ole muuta tekemistä kuin treenata, käydä koulua ja ajaa korttelirallia Sergein mopoautolla. Toimittaja: Tommi Nieminen, kuvaus ja leikkaus: Sami Kero

Pietarsaari on pieni ja tuntematon.

Se tunnetaan vain neljästä asiasta: Ensinnäkin Veikkausliigaa pelaavasta FF Jarosta. Toisekseen se tunnetaan Jaron valmentajasta Aleksei Eremenko seniorista. Kolmanneksi se tunnetaan Aleksein toiseksi vanhimmasta pojasta, Suomen maajoukkueen ja Moskovan TsSKA:n maailmantähdestä Roman Eremenkosta ja neljänneksi Romanin isoveljestä, ammattilaispelaaja Aleksei Eremenko juniorista.

Tai totta puhuen on Pietarsaaressa vielä viideskin tunnettu ilmiö.

Jeppiksessä, kuten paikalliset kaupunkia kutsuvat, on perinne nuorten korttelirallissa. Sitä ei tosin uskoisi tällaisena kuolemanhiljaisena tiistai-iltana.

Kuusitoistavuotias Sergei Eremenko – Romanin ja Aleksei juniorin pikkuveli – käynnistää punaisen mopoautonsa Microcar M8:n. Lukiolaispojan kulkuneuvo pörisee Pietarsaaren keskuskentän parkkipaikalla kuin mopo, ja se kulkee kuin mopo, mutta se näyttää melkein autolta.

Pelkääjän paikalle istuu Sergein paras ystävä, 16-vuotias Serge Atakayi.

"Joskus täällä on jotain mopomiittejä, et sata mopoa ajelee. Kun sain tän mopoauton, tuli ajeltua enemmän", Sergei sanoo.

Hän kääntää mopoauton Tengströminkadulle, joka halkaisee omakotitaloalueen.

"Täs oikeella puolella on sit meikän talo", hän sanoo. "Nää on meikän huudeja."

Se meikän talo ei ole mikä tahansa koirankoppi, vaan Suomen suurimman jalkapalloklaanin, Eremenkojen, parinsadan neliön omakotitalo. Linnuntietä Jaron kentälle on pihalta 300 metriä.

Sergei kääntää mopoauton Raatihuoneenkadulle.

"Tos kerrostalossa meidän brassit asuu", hän sanoo.

Brasseilla hän tarkoittaa Jaron kahta brasilialaispelaajaa.

"Ja Virtasen Jani."

"Muuttiko se tonne", Serge kysyy.

"Joo-o."

Sergen ja Sergein pietarsaarelainen teiniystävyys on uskomaton tarina.

He molemmat ovat ensinnäkin huippulahjakkuuksia.

He pelaavat työkseen jalkapalloa pietarsaarelaisessa FF Jarossa. He ovat teini-ikäisiä puoliammattilaisia, ja heidän koko elämänsä pyörii – aivan kirjaimellisesti – pallon perässä.

Sattumaa on myös se, että Serge ja Sergei ylipäätään asuvat Pietarsaaressa. Heidät toi tänne kaksi maailmanjäristystä.

Sergen toi Kongon sota, joka alkoi 1990-luvun lopulla. Se oli pahin konflikti sitten toisen maailmansodan.

Sergein perhe taas tuli, kun Neuvostoliitto romahti.

Sergein isä Aleksei senior oli Neuvostoliiton laatupelaajia, vaikkei päässyt maajoukkueeseen. Neuvostoliiton mestaruuden hän kuitenkin voitti Moskovan Spartakissa 1987.

Kun Neuvostoliitto alkoi murentua alkuvuonna 1990, Eremenko lähti vaimon ja kahden pienen pojan kanssa Suomeen. Hän päätyi pian Pietarsaareen. Kolmas poika, Sergei, syntyi Vantaalla tammikuussa 1999, kun isä-Aleksei pelasi HJK:ssa.

Sattumaa sekin, että myös Serge syntyi tammikuussa 1999, tuhansien kilometrien päässä Kongon Kinshasassa. Toinen Kongon sota oli alkanut edellisvuonna, ja se oli kauhea.

Eri kapinallisryhmät taistelivat keskenään ja hallituksen joukkoja vastaan, yli viisi miljoonaa ihmistä kuoli aseelliseen väkivaltaan ja sen seurauksiin.

Mutta Serge oli pikkulapsi. Ei hän ymmärtänyt, mitä Kongossa tapahtui. Hän muistaa turvallisen lapsuuden pääkaupungissa Kinshasassa, sillä sota käytiin pääosin kaukana maakunnissa.

Parhaita päiviä olivat Kongon jalkapalloliigan pelipäivät, sillä Kongossa on vahva futiskulttuuri. "Lähettiin kolme tuntia ennen matsia kävelee stadikalle", Serge sanoo. "Käytiin isän kans peleissä."

Heinäkuussa 2010 Serge kuitenkin loikkasi Suomeen.

Sekin oli oikeastaan sattumaa. Hän oli 11-vuotias lapsi eikä päättänyt itse kohtalostaan.

Hän pelasi tuolloin FC Leopardissa, Kongon taitavimmista junioreista kootussa joukkueessa, joka saapui turnausmatkalle Pohjois-Eurooppaan. Viimeinen turnaus oli Helsinki Cup.

Joukkueen aikuiset valmentajat ja huoltajat päättivät, että koko porukka jää Suomeen, koska Kongo on kaaoksessa. Turnauksen viimeisen pelin jälkeen valmentajat ja 11–12-vuotiaat pelaajat ilmoittautuivat poliisilaitoksella turvapaikanhakijoiksi.

Oravaisten vastaanottokeskuksen ja paikallisen juniorijoukkueen kautta Serge päätyi lopulta FF Jaroon ja Pietarsaareen.

Sen jälkeen on tapahtunut paljon.

Toukokuussa Serge teki maalin Veikkausliigan historian nuorimpana pelaajana. Hän oli 16 vuoden ja 107 päivän ikäinen.

Hänen ystävänsä Sergei taas teki heinäkuussa maalin Veikkausliigan kaikkien aikojen kolmanneksi nuorimpana pelaajana. Hän oli 16 vuotta ja 180 päivää.

Outoa kyllä, myös kaikkien aikojen toiseksi nuorimpana maalin tehnyt pelaaja oli pietarsaarelainen. Jaron Simon Skrabb oli 16 vuotta ja 113 päivää, kun hän teki maalin toukokuussa 2011.

Ei uskoisi, sillä Pietarsaaressa on vaivaiset 19 000 asukasta ja FF Jaro on

Veikkausliigan köyhimpiä ja menestyksettömimpiä seuroja.

Jotain täällä tehdään oikein.

Vielä pari vuotta Serge ja Sergei osallistuvat Jeppiksen kortteliralliin Sergein mopoautolla.
Vielä pari vuotta Serge ja Sergei osallistuvat Jeppiksen kortteliralliin Sergein mopoautolla.

Eremenko kääntää mopoauton Koulukadulle.

"Atakayi, kerro mulle, miks sä et tehnyt eilen maalia", hän sanoo.

Äänestä kuulee kuusitoistavuotiaan haastavan nuotin.

"No mul oli yks tilanne, mut. . . Jere pyys mua, kun tuli vapari, mut. . . Mut me voitettiin kolme–nolla", Serge vastaa.

"Me voitettiin kolme–nolla, mut sä et tehny maalia", Sergei jatkaa. "Eli mä sanon sulle: ei riitä!"

Serge murtaa suomea kuin kielemme olisi Perämeren umpijäätä. Paremmin hän pärjääkin englannilla, ranskalla ja Kongossa puhutulla lingalalla.

Sergei taas puhuu suomea, ruotsia, venäjää ja englantia.

Pietarsaaren ruotsinkielinen lukio jää oikealle puolelle, kun Sergei kaasuttaa mopoautolla Koulukatua eteenpäin. Hän kiertää liikenneympyrän ja parkkeeraa Perämiehenkadulle.

Tässä on Sergen kotitalo. Vaikka paikan nimi on Villa Miranda, se on paljon vaatimattomampi koti kuin Eremenkojen perheen 200 neliön talo.

Villa Mirandan asukkaat ovat alaikäisiä, joilla ei ole syystä tai toisesta mahdollisuutta asua vanhempiensa kanssa. Paikkaa kutsutaan ryhmäkodiksi.

Sergen huone on sellainen, jollainen sen odottaakin olevan. Huoneessa on jalkapallokenkien pahvilaatikkoja, stereot ja hyllyssä mitalit ja pokaalit.

Yhden pahvilaatikon päällä on brasilialaisen futislegendan Pelén elämäkerta.

"Ootko lukenut Zlatan-kirjan", HS:n valokuvaaja kysyy.

Zlatan on ranskalaisen PSG:n superhyökkääjä Zlatan Ibrahimović, Ruotsin suurin maahanmuuttajatähti.

"En oo, mut kaikki sanoo, et se on tosi hyvä kirja", Serge sanoo.

Huoneen seinillä on yhteensä neljä jalkapalloaiheista taulua, julistetta ja lehtileikettä. Niissä ei kuitenkaan ole Ibrahimović tai Suomen suurin mamutähti Roman Eremenko.

Niissä on Serge itse.

Hullun hommaahan tämä on.

Jalkapallon teinilupausten on unohdettava elämässä muu. Sillä maailmassa tuskin on toista lajia – kulttuurin lajit mukaan lukien –, jossa kilpailu on yhtä kovaa kuin jalkapallossa. Rekisteröityjä pelaajia on maailmassa noin 265 miljoonaa. Hyvin tienaaviksi ammattilaisiksi heistä yltää joitakin tuhansia pelaajia.

Se on hieman kuin lottoaisi niin, että voit hieman vaikuttaa lottopallojen kulkuun.

Sergei Eremenkon kerrotaan harjoitelleen jo kahdeksanvuotiaana seitsemän tuntia päivässä. Nyt kuusitoistavuotiaina Sergen ja Sergein työ on poikkeuksellisen stressaavaa, silllä heidän suorituksensa on joka viikko julkisen arvioinnin kohteena.

Tappion hetkellä fanit ovat julmia, sillä harva ihmislaji on odotustensa suhteen yhtä harras kuin suomalainen futisfani.

Se johtuu siitä, että Suomi ei ole koskaan pärjännyt jalkapallossa. Kaiken lisäksi Huuhkajien eli miesten maajoukkueen tilanne näyttää kurjemmalta kuin kertaakaan kahteen vuosikymmeneen.

Siksi seuraamme jokaista lahjakkuutta kuin uutta messiasta.

Ei siis ihme, että Sergei Eremenkoa on seurattu julkisuudessa jo ala-asteen alusta. Mahdetaanko Eremenkoilla puhua muusta kuin jalkapallosta?

"Harvoin", Sergei sanoo, ja se hymyilyttää häntä itseäänkin.

Kun Sergei syntyi tammikuussa 1999, hänen isänsä Aleksei pelasi HJK:ssa, hänen vanhempi isoveljensä Aleksei junior eli "Loša" pelasi ranskalaisen huippujoukkueen Metzin junioriakatemiassa, ja hänen nuorempi isoveljensä Roman pelasi HJK:n junioreissa.

Loša päätyi Italian ja Venäjän liigoihin, Romanista taas on tullut Suomen ensimmäinen maailmanluokan tähti sitten Litmasen ja Hyypiän. Hänet valittiin viime kaudella Venäjän kovatasoisen liigan parhaaksi pelaajaksi.

"Totta kai siitä tulee vähän painetta", Sergei sanoo.

Sitten hän jatkaa tyynesti: "Mut on se silti hyvä, kun on ne broidit."

Jos asiaa ajatellaan julman tilastollisesti, yhdenkään teinin ei pitäisi satsata Suomessa jalkapalloon.

Supertähdeksi maailmassa nousee noin yksi kymmenestämiljoonasta pelaajasta, menestyväksi ammattilaiseksi ehkä yksi viidestäkymmenestätuhannesta. Niistä 49 999:stä tulee pienipalkkaisia puoliammattilaisia, alasarjapelaajia ja puulaakipuolustajia.

Tähän ryhtyäkseen on oltava pakkomielteinen, kuten oli vaikkapa Jari Litmanen.

Toki Sergellä ja Sergeillä on varasuunnitelma, vaikka se tuntuu heistä hieman turhalta. Serge käy Kokkolan ammattikoulussa puutyölinjaa, Sergei taas ruotsinkielistä lukiota Pietarsaaressa.

"Pakko hoitaa toikin homma", Sergei sanoo. "Voi tulla joku loukkaantuminen. Siksi pitää olla joku plan B."

Samaa pohtii Serge: ainahan sitä voi loukkaantua.

Kuusitoistavuotiaiden kuolemattomuuden tunteesta kertoo se, ettei kummallekaan pojista tule edes mieleen, että heidän ammattilaisuraansa voisi estää jokin muu asia kuin loukkaantuminen. He eivät edes ajattele sellaista vaihtoehtoa, että he eivät sittenkään kehittyisi huipulle asti. Eikä pidäkään.

Se on kuitenkin se tavallisin tarina.

Suomalaiset fanit muistavat, kuinka teini-ikäisistä hyökkääjistä Lauri Dalla Vallesta ja Jami Puustisesta kohistiin takavuosina takuuvarmoina seuraavina huippupelaajina.

Mutta jotain tapahtui. Kehitys pysähtyi aikuisuuden kynnykselle, verkot eivät enää heiluneet.

Puustinen jämähti Veikkausliigaan ja lopetti, Dalla Valle pelaa nyt Englannin kolmossarjassa.

Viime vuosien ehkä hämmästyttävin kohtalo on yhdysvaltalaisella Freddy Adulla. Hän oli 2000-luvun alun ihmelapsi, "seuraava Pelé", joka teki ensimmäiset maalinsa Yhdysvaltojen ammattilaisliigassa 14-vuotiaana lapsena.

Maailmantähteyden sijaan Adun kehitys loppui kuin seinään. Hän löysi itsensä tämän vuoden keväällä Itä-Suomesta.

Kuopion Palloseurasta. Vaihtopenkiltä.

Lopulta hän pelasi Suomen kolmannessa divisioonassa KuFu 98:ssa.

Nyt on aika lopettaa tämä perisuomalainen synkistely.

On vain uskottava, että teiniystävykset Serge ja Sergei puskevat huipulle. Heillä on siihen erityisiä lahjoja.

Pietarsaari on tässä vaiheessa uraa heille hyvä paikka, sillä isä-Eremenkoa pidetään yleisesti poikkeuksellisen tehokkaana juniorikasvattajana. Ei se ole pelkkää sattumaa, että pienestä Pietarsaaresta on tullut Veikkausliigan historian kolme nuorinta maalintekijää.

Sitä paitsi Pietarsaari on länsirannikon lintukoto. Se on teinille turvallinen asuinpaikka siitäkin huolimatta, että FF Jaron kotikentän pääportilla varoitetaan tuomasta stadionille puukkoja, pesäpallomailoja, käsiaseita, viinaa ja pommeja.

Eihän futisfaneista koskaan tiedä.

"Tämä on täydellinen kaupunki nuorelle urheilijalle. Ku ei oo mitään muuta tekemistä, voi keskittyä pelaamaan", Sergei sanoo.

On helppo uskoa, että Sergei Eremenko saa vielä monta mahdollisuutta kokeilla uraa ammattilaisena.

Sergen ajoi Jeppikseen sota, Sergein perheen Neuvostoliiton romahdus.
Sergen ajoi Jeppikseen sota, Sergein perheen Neuvostoliiton romahdus.

Hänellä on nimittäin jo valmiiksi tunnettu nimi maailman jalkapallopiireissä. Hänen geeninsä tunnetaan, sillä hänen isänsä ja isoveljensä ovat pelanneet Suomen, Norjan, Italian, Skotlannin, Venäjän, Kreikan, Ukrainan ja Kazakstanin liigoissa.

Hänen ystävällään Sergellä on edessään pidempi tie. Hän on lähes orpopoika Pietarsaaressa, vaikka hänellä on suomalaiset "viikonloppuvanhemmat", joiden kodissa hän voi käydä milloin haluaa. Hänellä ei ole nimeä eikä valmiita suhteita.

Toki Sergellä on jo suomalainen pelaaja-agentti – eli eräänlainen manageri –, ja hän on käynyt neljä kertaa lontoolaisen ammattilaisjoukkueen Fulhamin testeissä. Jo ensimmäisessä Fulhamin junioriakatemian pelissä toukokuussa 2013 Serge loisti. Hän teki kolme maalia.

Silloinkin kuvaan astui Sergestä riippumaton kohtalo. Fulham putosi Englannin Valioliigasta, ja joukkue köyhtyi. Myös nuorisoakatemian rahoitus hyytyi, eikä Sergeä ole sen jälkeen kutsuttu Lontooseen.

Nyt hän odottaa uusia kutsuja.

Mutta sitäkin enemmän hän odottaa erästä hyvin tärkeää kirjettä.

Sen lähettää aikanaan Suomen valtio.

Kesällä 2016 Serge Atakayi saa Suomen passin.

Näin hänelle on maahanmuuttovirastosta luvattu. Kongolaispojasta tulee kertaheitolla yksi maailman etuoikeutetuista, sillä Suomen passi on maailman mahtavimpia matkustusasiakirjoja. Sillä pääsee yli 170 maahan ilman viisumia.

Passin myötä Sergestä tulee ystävänsä Sergein tavoin Suomen kansalainen, ja juuri sitä hän haluaa olla. Jalkapallossa hänen isoimpia haaveitaan on edustaa Suomen maajoukkuetta Huuhkajia.

On toinenkin haave, jossa Suomen passi auttaa Sergeä. Sen saatuaan hän voi viimein matkustaa tapaamaan äitiään ja siskoaan Kongon Kinshasaan. Hän ei ole nähnyt heitä sen jälkeen, kun hän lähti yksitoistavuotiaana FC Leopardin mukana Pohjois-Eurooppaan.

Matkarahatkin Sergellä on kasassa, koska FF Jaron fanit keräsivät hänelle "stipendin" kiitokseksi kaikkien aikojen nuorimpana pelaajana tehdystä Veikkausliiga-maalista.

Raha tulee tarpeeseen, sillä FF Jaron pelaajapalkkiot eivät päätä huimaa. Edustusjoukkueen pelaajabudjetti on tällä kaudella noin 400 000 euroa, ja kun Jaron joukkueessa on nyt 26 pelaajaa, voi arvioida, että pelaajien keskipalkat ovat hieman yli tuhat euroa kuukaudessa.

Siitä Sergelle itselleen jää vain pieni siivu, sillä hän lähettää säännöllisesti joitakin satoja euroja äidilleen Kongoon, kuten kehitysmaiden maahanmuuttajat usein tekevät.

"Viime kuussa mä lähetin aika paljon, kun äidillä ja siskolla oli synttärit. Ja kun mummo tarvitsi lääkkeitä, mä lähetin vielä 450 euroa lisää", Serge sanoo.

Kongoon hän aikoo lentää jouluna 2016.

Siitä tulee melkoinen reissu. Hän kohtaa siellä äitinsä ja siskonsa, jotka hän näki viimeksi yksitoistavuotiaana.

Entä kenet he kohtaavat?

Tulevan jalkapallotähden, kuka ties. Tai sitten ei.

Varmaa on vain se, että he kohtaavat lähes täysi-ikäisen miehen kaukaa merten takaa. . . jostain pirun Pietarsaaresta.

Polviviilto Jeppiksen tapaan.
Polviviilto Jeppiksen tapaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat