Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi sukupolvi Hehtaarilla

Sunnuntai
 
Rémi Lanvin
Revontulia odottamassa.
Revontulia odottamassa. Kuva: Rémi Lanvin
Kirjoittaja hankki 18 vuotta sitten halvalla hehtaarin maata Posiolta.

 

Tytär vei neljä kaveriaan Hehtaarille. Kolme heistä oli ranskalaisia. Vähän jännitti, mitä ne ajattelevat.

Selitin, että Hehtaarin idea on sattumanvaraisuus: se on yksi Suomen 33 miljoonasta hehtaarista. Sitä ei ole valittu siksi, että se on erityisen kaunis, vaan siksi, että se oli halvin, jonka Suomesta silloin löysi.

Vierailla kävi mahtava säkä. Posiolla oli intiaanikesä: aurinko paistoi, ruska hehkui ja kaiken huipuksi sattuivat upeat revontulet. Olin Helsingistä käsin ylpeä maisemista.

Niin kuin nykyään asiaan kuuluu, erämaahankin mennään syömään hyvin. Yhdistetään primitiivisyys ja avotuligastronomia.

Eli loimulohta, muikkuja, rieskaa, leipäjuustoa, lakkahilloa – sekä Ranskasta tuotua pateeta ja litroittain Muscat Baume de Veniseä, paria lajia rommeja, belgialaista Caulier-olutta ja vähän La Brique -siideriä. Jälkiruuaksi nautittiin toffeepiirakka, jonka päälle oli vispattu kermaa.

Ei enää puhettakaan hernekeittotölkistä. Ennen maastossa piti jostain syystä syödä karusti, sillä "ulkona kaikki maistuu".

Paluumatkalla, tunturin takana, iski vatsatauti.

Kun nääntynyt joukko viimein selvisi yöjunalle, Kemistä siihen tuli tummaa väkeä. Toisin kuin Balkanin uutiskuvissa, he olivat varsin siistejä ja hyvinvoivia.

Pikemminkin Hehtaarilta palaavaa ryytynyttä porukkaa olisi voinut erehtyä luulemaan pakolaisiksi.

Suomi majoittaa turvapaikanhakijoita halleihin ja telttoihin. Eikö Posion kaltaisen tyhjenevän kunnan kannattaisi nyt perustaa vastaanottokeskus? Tulisi kauppoihin asiakkaita ja ehkä kouluunkin muutama oppilas. Eikös siellä ole tyhjiä kouluja vaikka kuinka, vt. kunnanjohtaja Heli Knutars?

"Kaikki koulut on myyty", Knutars vastaa. "Vain Aholan koulu voisi tulla kysymykseen, mutta siihen on ajateltu kehittää meidän työpajan toimintaa."

"Ei ole suoraan osoittaa sellaisia tiloja."

Mutta Knutars toistaa, ettei kantaa vielä ole. Ei kielteistäkään.

"Odotellaan, tuleeko virallista kyselyä."

Kutkuttava ajatus, että Posion kylänraitille ilmestyisi pari sataa turvapaikanhakijaa. Kyllä tulisi puolentoistatuhannen asukkaan taajamaan vipinää. Henkilökuntaakin tarvittaisiin, tulkkeja ja tukihenkilöitä.

Vastustus olisi varmasti ärhäkkää. Mutta ei siinä ole mitään ylimielistä pilkkaamisen aihetta, jos syrjäseutujen ihmiset eivät ole tottuneet ulkomaaneläviin.

Maailma kansainvälistyy nyt vauhdikkaasti. Kuka olisi uskonut, että marjanpoimijoita tulee Thaimaasta. Saa nähdä, keitä vielä samoille nuotiotulille ilmestyy.

Henkilökohtaisesti aion tehdä sipilät. Hehtaari on turvapaikanhakijoitten käytössä.

Mutta omat jäljet pitää sitten siivota.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat