Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksei Sipilä luovu sunnuntaista?

Sunnuntai
 
j-p laitinen hs
Sunnuntai on turhake.
Sunnuntai on turhake. Kuva: j-p laitinen hs

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitusta on syytetty jopa epäinhimillisistä otteista työelämän uudistamisessa. Erityisesti sunnuntaikorvauksen pudottaminen 100 prosentista 75 prosenttiin kirpaisee monella vuorotyöhön perustuvalla alalla.

Suhteellisuudentajun nimissä on syytä muistaa, että Sipilän sakki olisi halutessaan voinut tarttua huomattavasti järeämpään keinoon ja lakkauttaa koko sunnuntain.

Toisin kuin taivaankappaleiden liikkeisiin perustuvat vuosi, kuukausi ja vuorokausi, viikko on keinotekoinen, ihmisen keksimä ajanmääre.

Viikossa on seitsemän päivää vain siksi, että babylonialaiset päättivät niin joskus 500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Monissa historian vaiheissa viikon pituutta on muuteltu. Esimerkiksi vallankumouksellisessa Ranskassa noudatettiin kymmenpäiväistä viikkoa.

Suomen tämänhetkiseen tilanteeseen kannattaisi hakea oppia Josif Stalinilta. Hänen johtamansa Neuvostoliitto noudatti vuosina 1931–40 kuusipäiväistä viikkoa, jossa viikon kuudes päivä oli lepopäivä. Tulokset olivat hämmästyttäviä: toisella viisivuotiskaudella 1933–1937 ruplamääräinen kansantulo kaksinkertaistui ja maa teollistui nopeasti (tosin osin pakkotyöllä).

Viikon oikeudellinen asema Suomessa on epäselvä. Viikkoon ja sunnuntaihin viitataan esimerkiksi työaikalaissa tarkemmin käsitteitä määrittelemättä. Perustuslaissa sunnuntaista ei puhuta mitään, joten sen lakkauttamisesta on mahdollista päättää eduskunnan yksinkertaisella enemmistöllä hallituspuolueiden äänin.

Ei tarvitse olla talousviisas ymmärtääkseen, että sunnuntain lakkauttaminen toisi Suomen viennille rajumman hintakilpailukykyloikan kuin mitkään esitetyt toimet.

Raamatun mukaan sunnuntai oli päivä, jolloin Jumala luomistöidensä päätteeksi lepäsi. Kristittynä miehenä Juha Sipilä muistaa tämän ja haluaa vain vaatimatonta 25 prosentin alennusta sunnuntaipalkkaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat