Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:ssa yksikään lapsi ei ole tavallinen

Sunnuntai
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Ennen kuin viisivuotiaalla alkoi Yhdysvalloissa koulu, kotiin tuli kirje. Siinä pyydettiin kertomaan, onko lapsen kavereita tulossa samaan kouluun.

Luulin, että kaverit sijoitettaisiin samalle luokalle, mutta olin väärässä: heidät kaikki sijoitettiin eri luokille. Luokat myös sekoitetaan joka ikinen vuosi, niin että lukuvuoden aikana syntyneet kaveriporukat hajoavat.

"Täällä ajatellaan, että jokainen lapsi on yksilö, jonka on tultava toimeen omillaan ja monien erilaisten ihmisten kanssa", amerikkalaisnaapuri selitti.

Järjestely valmistaa lasta elämään, jossa vaihdetaan työpaikkaa ja asuinpaikkaa paljon useammin kuin Suomessa. Amerikkalaiset ovat jatkuvasti tekemisissä kaikenlaisten ihmisten kanssa: pelkästään poikani ala-asteella lapsia on yli 60 maasta.

Ekstroverteille amerikkalainen koulu sopii, introverteillä on vaikeampaa. Yhdysvalloissa tuppisuita ymmärretään huonosti.

Koulun alkuun Yhdysvalloissa liittyy huvittavia rutiineita.

Viisivuotias sai koulusta monisivuisen asiakirjan, jossa hänen piti sitoutua käyttämään nettiä sääntöjen mukaan. Mieheni huomautti opettajalle, että poika tuskin ymmärtää, mitä allekirjoittaa.

Kyse ei kuitenkaan ole siitä, vaan vastuusta: jos lapsi sattuisi surffailemaan koulun tietokoneella pornosivuille, me vanhemmat emme voisi haastaa koulua oikeuteen. Lapsihan on sitoutunut käyttämään nettiä vain koulutöihin.

Sitten kauppaan. Jokaisen lapsen pitää hankkia koulutarvikkeet itse, ja tarvikeluettelo vaihtelee joka vuosi. Täällä valtion budjetti kattaa vain välttämättömimmät, eivätkä niihin kuulu vihot tai kynät.

Vanhemmat saavat koulusta myös "lahjoitustoivelistan". Siinä kerrotaan, mitä tarvikkeita koulu ottaisi mielellään vastaan.

Vein pahvimukeja, joihin pannaan lasten välipalakeksit, ja käsipyyhkeitä, joita en usko kenenkään käyttävän.

Amerikkalaisten innostusta on liikuttava seurata. Opettajat kehuvat jokaista lasta vanhemmille, vaikka koulua on takana vain muutamia päiviä. Kukaan ei ole tavallinen, vaan kaikki ovat erityislahjakkaita.

"Et ole koskaan liian pieni isoihin unelmiin", lukee viisivuotiaan luokan seinällä.

Tietysti asenne tarttuu myös lapsiin. Ala-asteen vuosikirjassa yksitoistavuotiaat kertovat, miksi he haluavat tulla isoina: olympiavoimistelijaksi, näyttelijäksi, matematiikan professoriksi, ammattilaiskoripalloilijaksi, keksijäksi, kuuluisaksi kirjailijaksi.

Ja miksi ei? Kukaanhan ei päädy pitkälle sattumalta.

Onneksi me vanhemmat osaamme laskea tavoitetasoa. Viime vuonna tuskailin, kun vanhempainyhdistys pyysi joka viikko vapaaehtoistöihin ja myyjäisiin. Tänä vuonna tiedän jo, että oikeasti he haluavat ison šekin.

 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat