Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kumpi voittaa: sähköhammasharja vai tavallinen harja?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85, 00089 Sanoma. Sähköpostiosoite: hs.torsti@hs.fi tai hs.sisko@hs.fi.

 

ikon graphics

Terve taas, lukijat, tässä on Torsti.

Kuten Bengt Söderman, Esa-Matti Vasama ja useat muut lukijat huomauttivat, Torsti mainitsi edellisellä palstalla DC-3-koneelle väärän käyttöajankohdan. Aero lensi DC-3-koneilla vuosina 1947-1968. 

Moottoritien ylittävällä sillalla Lempäälässä, noin 32 kilometriä Tampereen eteläpuolella, ei koskaan näy liikennettä, minkä lisäksi sillan reunoilla kasvaa miehen mittaisia mäntyjä. Onko silta ollenkaan käytössä vai onko se rakennettu vahingossa väärään paikkaan?
– Antti
 

Moottoriteiden varsille on rakennettu meluesteiksi karkeasta kiviaineksesta kasattuja valleja, joita pitävät kasassa rautaverkot. Vallien teossa on varmaan hyödynnetty kallioleikkauksissa syntynyttä kiviainesta. Kuinka kauan vallitukset pysyvät kasassa verkkojen ruostuessa ja hajotessa ja kivien liestyessä muodottomaksi läjäksi? Kasataanko ja verkotetaanko vallitukset uudestaan?
– OKU Espoosta
 

Antin tarkoittama Hakolan risteyssilta eli silta H-2127 sijaitsee Valkeakoskella, vaikka onkin lähempänä Lempäälää ja Akaata. Kyseisellä sillalla on kaksi käyttötarkoitusta. Niistä tärkeämpi on toimiminen vihersiltana, jota pitkin hirvet, muut eläimet sekä jalankulkijat voivat ylittää moottoritien turvallisesti. Lisäksi siltaa pitkin kulkee yksityistie, jolla on tosin vähän liikennettä.

Liikennevirastolla on Suomessa yhdeksän vastaavaa vihersiltaa. Niistä kuusi sijaitsee valtatie 7:llä Koskenkylän ja Kotkan välillä. Yksittäiset vihersillat on myös valtatie 1:llä Lohjalla ja kantatie 51:llä Kirkkonummella.

Kiviaineksesta ja metallihäkeistä koottuja meluesteitä kutsutaan kivikoreiksi. Niiden on laskettu kestävän yli 30 vuotta, mutta todellista käyttöikää ei vielä tiedetä, koska kivikoreja on käytetty vasta noin 20 vuotta.

Keskeisin syy kivikorien yleistymiseen on ollut tyylikkäänä pidetty ulkonäkö sekä edullinen hinta. Korien paino on tosin rajoittanut niiden käytön ainoastaan kantavalle maaperälle.

Uusia kivikoreja ei juuri aseteta, sillä korien tehokkuus melun vaimentajina on osoittautunut heikoksi.

 

Kuinkahan iso osuus maksuttomista televisio-ohjelmista on Yhdysvalloissa tuotettua? Maailmaa on muuallakin.
– Ontrei
 

Suomalainen televisiotarjonta 2014 -raportissa tarkasteltiin maan kattavia maksuttomia televisiokanavia muun muassa tästä näkökulmasta. Eniten yhdysvaltalaista aineistoa oli Herolla, 95 prosenttia. Marraskuussa aloittanut kanava oli mukana vain yhdellä viidestä seurantaviikosta, joten luvussa voi olla muita enemmän satunnaisvaihtelua.

Seuraavina tulivat TV5 (82 prosenttia), Kutonen (79 %) ja Fox (77 %). Yli puolet yhdysvaltalaista aineistoa oli myös Subilla (66 %) ja Nelosella (56 %). Kaupallisella puolella pienimmät osuudet olivat Jimillä (47 %), Livillä (41 %) ja MTV3:lla (35 %). Joukosta erottuivat Ylen kanavat: Teema (12 %), TV2 (11 %), TV1 (2 %) ja Fem (1 %).

Luvuista on poistettu musiikkivideot. Erityisesti Kutosen videomakasiinit ovat nimellisesti kotimaisia ohjelmia, vaikka niissä näytetyt videot ovat usein ulkomaista, myös yhdysvaltalaista alkuperää. Jos musiikkivideomakasiinit lasketaan mukaan kotimaisena ohjelmana, laskee yhdysvaltalaisen ohjelman osuus Kutosella 32 prosenttiin.

 

Hampaat tulisi harjata vähintään kaksi kertaa päivässä kolmen minuutin ajan. Käytössä on sähköhammasharjoja, joissa on minuutti-ilmaisin, jolla oikea harjausaika on helppo toteuttaa. Onko tutkimusta siitä, millainen on lopputulos, jos harja pyörii 12 000 tai 6 000 kertaa minuutissa, verrattuna tavalliseen hammasharjaan, jossa edestakaisin vetoja lienee noin 200 minuutissa?

– Teppo Vapaavalta

 

Nykyisten suositusten mukaan hampaita tulisi harjata kahdesti päivässä ainakin kahden minuutin ajan.

Tutkimusten mukaan sähköhammasharjalla tulee puhtaampaa jälkeä. Sähkökäyttöiset harjat tekevät minuutissa tuhansia erilaisia liikkeitä, kun käsikäyttöisellä harjalla liikkeiden määrä jää muutamaan sataan. Toisaalta hammasharjan kierrosluvun nostaminen ei nopeuttaisi harjaamiseen kuluvaa aikaa. Harjojen nopeus on optimoitu hakemalla tasapainoa harjan eri liikkeiden välillä, eikä nopeuden lisääminen parantaisi tulosta. Erittäin nopeasti pyörivä harja voisi myös tuntua epämiellyttävältä ja vahingoittaa ikeniä.

Aikasuositukseen vaikuttaa myös fluori, joka tarvitsee muutaman minuutin aikaa vaikuttaakseen. Harjauksen jälkeenkin olisi hyvä purskutella hetki suuhun jääneellä vaahdolla.

 

Torstin remmi heittää tikkaa Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat