Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n toimittajan avoin kirje: Ehdotukseni yhteiskuntasopimukseksi

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Video tiivistää Suomen talouden ongelmat ja ratkaisukeinot kahteen minuuttiin
Video tiivistää Suomen talouden ongelmat ja ratkaisukeinot kahteen minuuttiin
Suomen talous on ongelmissa: tuottavuus on laskenut ja työn hinta noussut. Yrityksillä menee huonosti ja valtio velkaantuu. HS:n video esittelee kahdessa minuutissa talouskriisin syyt ja keinot ratkaisun löytämiseksi. Toimittajat: Teemu Luukka, Kirsi Alm-Siira Grafiikka: Boris Stefanov

HS:n toimittaja Anssi Miettinen teki oman ehdotuksensa Suomen yhteiskuntasopimukseksi.

 

Ehdotuksen tausta 

Hallitus haluaa laskea työn hintaa. Tavoitteena on "yksikkötyökustannusten" laskeminen viidellä prosentilla. Työmarkkinajärjestöt eivät ole päässeet asiassa sopuun. Siksi hallitus on esittänyt pakkopakettia, joka lyhentäisi lomia, leikkaisi sunnuntai- ja ylityökorvauksia, alentaisi sairausajan palkkaa sekä muuttaisi arkipyhiä palkattomiksi vapaapäiviksi.

HS

Hallituksen esitystä on pidetty epäoikeudenmukaisena, koska se iskee esimerkiksi naisvaltaisille hoitoaloille ja pitkää päivää painaviin rekkakuskeihin. Televisioidussa puheessaan (Yle 17. 9.) pääministeri Juha Sipilä sanoi, että hallituksen paketti voitaisiin perua, jos luovuttaisiin kokonaan lomarahoista. Hän toivoi uusia aloitteita. Tässä hänelle yksi.

 

Ydinkohdat 

1) Lomarahojen leikkaaminen 35 prosentilla ja lomarahojen siirto henkilöstörahastoihin

 

Jos palkoista on pakko leikata, oikeudenmukaisinta ja helpointa olisi leikata lomarahoja. Lomarahat vastaavat noin viittä prosenttia palkoista. Näin suureen palkanalennukseen työväki tuskin suostuu. Se olisi myös matalasuhdanteessa suuri riski.

Lomarahoja voitaisiin kuitenkin leikata osittain, esimerkiksi 35 prosenttia. Loput 65 prosenttia siirrettäisiin jo olemassa oleviin tai perustettaviin henkilöstörahastoihin. Lomarahaa ei siis saisi kesällä käteen, kuten nykyään, vaan se siirrettäisiin rahastoon.

Henkilöstörahastosta ei voisi joka vuosi nostaa kaikkia säästöjä, vaan nostettavaan osuuteen siirtyisi pääomasta 15 prosenttia vuodessa. Se onkin eräänlainen pakkosäästöpossu.

Henkilöstörahaston juju on verohelpotuksissa. Rahasto voi sijoittaa varojaan esimerkiksi osakkeisiin, korkopapereihin tai kiinteistöihin, mutta pääoman tuottoa ei erikseen veroteta. Työntekijän rahastonostoista 20 prosenttia on verovapaita, 80 prosentista maksetaan ansiotulovero.

SAK:n Lauri Lyly ja työntekijäliittojen johtajat voisivat myydä paketin jäsenilleen verohelpotuksia korostaen.

Palkansaajalle hyvin hoidettu henkilöstörahasto on hyvä tapa säästää sukanvarteen.

Lomarahojen leikkaus ja siirto henkilöstörahastoon helpottaisi merkittävästi työnantajan maksutaakkaa. Rahastoon siirrettävästä palkasta kun ei tarvitsisi maksaa esimerkiksi eläkemaksuja. Työnantajan sivukulut ovat liki neljänneksen palkkasummasta.

Tehdäänpä karkea laskelma, esimerkkinä 3 200 euroa tienaava palkansaaja. Nykyisin hän saa noin 1 900 euron lomarahan. Siitä maksetaan verot ja sosiaaliturvamaksut: käteen jää noin 1 300 euroa (laskelmassa ei huomioida asuntolainaa tai muita vähennyksiä). Työnantajalle tämä lomaraha maksaa kaikkine kuluineen varovasti arvioiden 2 300 euroa.

Jos lomarahaa leikattaisiin 35 prosenttia, työntekijä saisi bruttona noin 1 235 euron lomarahan. Tämä siis siirtyisi kasvamaan korkoa rahastoon, josta sen voisi nostaa myöhemmin osittain verovapaasti. Lopullinen käteen jäävä summa riippuisi rahaston tuotosta.

Jos pääoma tuottaisi keskimäärin viisi prosenttia vuodessa eikä rahastosta tehtäisi vuosittaisia nostoja, kestäisi kuusi vuotta (seitsemät lomarahat), kun keskituloinen palkansaaja voisi nostaa rahastosta 1 300 euroa vuodessa, eli saman verran kuin lomarahasta jää nykyisin käteen. Tämän lisäksi esimerkkihenkilöllemme jäisi rahastoon vielä noin 8 500 euron potti.

Vaikka pääoma ei tuottaisi yhtään, työntekijälle jäisi verojen jälkeen lopulta käteen lomarahoistaan noin 24 prosenttia vähemmän kuin ennen leikkausta. Runsaan kolmanneksen leikkaus muuttuisi siis pelkästään verohelpotuksen takia nettona vajaan neljänneksen leikkaukseksi.

Työnantajien lomarahoihin kuluva summa puolestaan laskisi selvästi enemmän kuin 35 prosenttia, koska työnantajan ei tarvitsisi maksaa eläke- ja muita maksuja. Esimerkkitapauksessa työnantajan kustannus lomarahasta olisi yli 2 300 euron sijaan enää 1 235 euroa, eli kulut alenisivat ainakin 46 prosenttia, yli tuhat euroa.

Työntekijä toki menettäisi hieman myös eläkkeessään, koska lomarahas-ta ei enää kertyisi lainkaan eläkettä.

Toisaalta työntekijälle kertyisi oma, henkilökohtainen vararahasto, josta hän voisi nostaa osan vuosittain ja jonka hän saisi kokonaan käyttöönsä pian eläkkeelle jäämisen tai mahdollisen irtisanomisen jälkeen. Nykyisinkin henkilöstörahastosäästöpossun voi tyhjentää kokonaan, jos jää työttömäksi.

Aivan pienten yritysten ei kannattaisi perustaa henkilöstörahastoja byrokratian takia. Siksi pitäisi perustaa vastaavalla periaatteella toimivia kaikille avoimia "lomarahastoja".

 

Vaikutukset kansantalouteen
Työvoimakustannukset pienenisivät yli kaksi prosenttia, kenties jopa 2,2 prosenttia.

Lomarahoista kertyisi vähemmän verotuloja kuin nykyisin, mutta enemmän kuin jos niistä luovuttaisiin kokonaan, kuten Sipilä väläytti.

Palkansaajien ostovoima heikkenisi alussa, kunnes rahastoon ehtisi kertyä riittävästi pääomia. Toisaalta ne palkansaajat, jotka nyt säästävät sukanvarteen, voisivat halutessaan kuluttaa nykyistä enemmän kuukausipalkastaan, jos he ajattelisivat, että "lomarahasto" on uusi pahan päivän rahasto.

Vuosien mittaan Suomeen syntyisi eläkerahastojen rinnalle uudet miljardien puskurirahastot, joissa sijoituspäätöksiä eivät tekisi etäiset eläkeherrat, vaan työntekijät itse.

Entä työllisyysvaikutukset? Siitä ei voi luvata muuta kuin että salkunhoitajille varmasti riittäisi töitä.

 

Vaihtoehto
Suurin piirtein sama vaikutus saataisiin, jos lomarahat puolitettaisiin ja jäljelle jäänyt puolikas olisi työntekijälle verovapaata. Valtio tosin menettäisi verotuloja, mutta niin se menettäisi siinäkin tapauksessa, että koko lomaraha poistettaisiin.

 

2) Työnantajan sosiaaliturvamaksun alentaminenOsana pakkopakettiaan hallitus on jo nyt ehdottanut työnantajan sosiaaliturvamaksun alentamista 2,08 prosentista 0,36 prosenttiin. Se maksaisi valtiolle 800 miljoonaa euroa.

Jos kerran on pakko laskea työn hintaa, sosiaaliturvamaksun alennus tai poisto olisi ainakin näppärä tapa. Alennus voitaisiin rahoittaa suurelta osin yllä esitellyllä lomarahojen leikkauksella, sillä valtion ja kuntien menot pienenisivät. Lisärahaa saataisiin esimerkiksi perumalla luvattu 200 miljoonan euron autoveron alennus tai kiristämällä pääomatulojen verotusta.

 

Väliyhteenveto 

Työn hinta alenisi siis runsaat kaksi prosenttia leikkaamalla noin kolmanneksen lomarahoista ja alle kaksi prosenttia poistamalla työnantajan sosiaaliturvamaksun. Sipilän hallituksen viiden prosentin tavoitteesta puuttuisi enää pyöreästi prosentti.

Ehkä hallitus voisi jo antaa armoa ja tyytyä neljään prosenttiin, jos palkintona on se, että kolmikannan osapuolet löytäisivät jälleen toisensa ja tekisivät myös pitkän sovun palkoista. Hallitushan haluaa, ettei palkankorotuksia tule moniin vuosiin. Inflaation vuoksi myös se tarkoittaisi palkkojen alenemista.

Nollalinjalla halutaan parantaa kustannuskilpailukykyä toiset viisi prosenttia.

3) Työajan pidennys

Jos mikään ei riittäisi voimapolitiikan makuun päässeelle Juha Sipilälle, viimeinen prosentti tai ainakin puolikas olisi ilmeisesti pakko nirhata kokoon työaikaa pidentämällä. Prosentti tarkoittaisi pyöreästi kahta lisätyöpäivää vuodessa. Pitäisi siis leikata kaksi lomapäivää, lisätä viikoittaista työaikaa puolisen tuntia tai poispyhittää helatorstai ja loppiainen.

Jos on pakko valita, loppiainen joutaisi mennä, helatorstaina on sentään jo mökkikelit. Vuosina 1973–1991 loppiaista vietettiin aina lauantaisin. Ja kuinka moni edes muistaa, miksi loppiaista vietetään?

 

4) Työnantajan vastaantulo 
Mutta mitä työntekijät saisivat Etelärannasta, työnantajilta? Kuten Tommi Uschanov viikko sitten näillä sivuilla muistutti, talkoissa on oltava myös tarjoilua.

Rahaa ei ole luvassa. Voisi toki toivoa jotain symbolista. Vientiyritykset voisivat esimerkiksi antaa henkilöstörahastoille huomenlahjana omia osakkeitaan tai silkkaa siemenrahaa. Työnantajat vastaisivat henkilöstörahastojen perustamiskustannuksista.

Työntekijät saisivat siis pehmeän paketin. Ammattiliitoilla onkin pitkä lista erilaisia vaatimuksia työelämän parantamiseksi. Näissä työnantajien olisi tehtävä todellinen myönnytys. Palkintona olisi vuosien työrauha, jota hallituksen pakkopaketti ei takaa.

Työnantajien pitäisi sitoutua siihen, että parempien aikojen koittaessa voittoja tai julkisella sektorilla yhteistä hyvää jaetaan myös työntekijöille. Siihenkin henkilöstörahasto olisi oiva väline.

 

Lopuksi 

Hallituksen ankara leikkauspolitiikka ja työn hinnan polkeminen saattaa olla sulaa hulluutta nykyisessä huonossa suhdannetilanteessa. Se voi myös ajaa Suomen talouden kurjistumisen kierteeseen, josta nouseminen on vaikeaa ja jonka sosiaaliset seuraukset ovat karmaisevat.

Tämä ehdotus ei siis ole kannanotto hallituksen toimien puolesta.

Kyseessä on pikemminkin maallikon yritys ymmärtää, miten valtavista asioista tänä syksynä päätetään ja miten työmarkkinoiden prosenttipeliä pelataan, kun panokset ovat kovemmat kuin vuosikymmeniin.

 

Tsemppiä neuvottelijoille,

 Helsingissä, 20. syyskuuta 2015

 

Anssi Miettinen

Toimittaja, palkansaaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat