Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvän tekeminen ei ole helppoa

Kaikki haluavat nyt olla avuksi, mutta byrokratia, pelot ja ammattilaisten ylivalta vaikeuttavat alkuun pääsyä.

Sunnuntai
 
Anna-Stina Nykänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on sunnuntaitoimituksen toimittaja.

Nyt on hyvät energiat. Kaikki haluavat tehdä hyvää ja olla avuksi. Vaan ei se niin helppoa ole.

Tuttavani päätti ruveta vanhuksen ystäväksi, mutta. Ensin piti käydä ystävätoiminnan kurssi. Sitten kävi ilmi, että ystäväkäyntejä sai tehdä vain arkena ja päiväsaikaan. Hän on arkipäivisin töissä, joten homma kuivui kasaan.

Tuttu lääkäri halusi auttaa turvapaikanhakijoita, mutta. Järjestö tarjosi lipaskerääjän tehtävää. Hän etsii jotain muuta.

Yksi tuttu palkkaisi turvapaikanhakijan arabian kielen opettajaksi, mutta. Mitä laki ja verottaja siitä sanoo? Äh, byrokratiaa.

Yksi ihminen häpeää, kun on asunto tyhjillään. Hän antaisi sen turvapaikanhakijoiden käyttöön, mutta. Jäisi ilman vuokratuloja, joutuisi maksamaan yhtiövastikkeen ja lisäksi sähkölaskun ja kotivakuutuksen. Kalliiksi tulisi. Pitäisi perustaa joku tukiryhmä. Huoh.

Hyvät ideat kuivuvat helposti kasaan. Auttamisen edessä on monta muttaa.

Miten auttamisen trendiin pääsisi näppärästi kiinni?

Helpointa on auttaa antamalla pois omia tavaroita. Siinä kohtaavat kaikkien edut. Mikä siunaus turvapaikanhakijoiden tulo on ollut suomalaisten kodeissa. Saatiin tyhjennettyä eteisen kaapit ja roudattua vintistä pois vanhat lelut.

Nyt on pyydetty, että älkää tuoko tavaraa, vaan tulkaa itse lajittelemaan lahjoitusvuoria. Minunkin tuttujani on käynyt kirkoissa lajitteluhommissa.

Vaativin auttamisen muoto on majoittaa omaan kotiin turvapaikanhakijoita. Siihenkin on satoja halukkaita. Ajatus puhuttaa kaikkia: millaista se olisi, olisiko minusta siihen?

Yksi miettii, että jos kovia kokenut ihminen näkisi painajaisia ja huutaisi öisin, jaksaisiko sitä sitten itse lähteä aamulla töihin. Toinen pohtii, että jos tulija olisikin hirveän siivoton. Pelätään myös kesäkissailmiötä: entä jos majoittajien into laantuu?

Sitäkin mietitään, miten toiset sopeutuvat yhteisasumiseen niin hyvin.

Ali ja Husu -ohjelmassa Radio Puheessa kysyttiin Metsälän ja Koskelan vastaanottokeskuksia johtavalta Pekka Nuutiselta, majoittaisiko hän itse turvapaikanhakijan kotiinsa. Ei.

Nuutinen sanoi, ettei hän ole sillä tavalla ihmisrakas. Hän ei haluaisi majoittaa muitakaan vieraita.

Sellaisia on suomalaisissa paljon. Aina voi tehdä jotain muuta hyvää.

Ammattilaiset ovat näinä päivinä nähneet kaikenlaista sankaria. Jotkut soittavat, että mistä niitä syyrialaislapsia saa hakea. Toiset haluaisivat nuoren miehen. Jotkut tulisivat ihan vain katselemaan.

Suurin osa suomalaisista on arkoja.

Oikeaa hommaa etsiessä on parasta olla itselleen rehellinen. Ei kannata esittää parempaa ihmistä kuin on. Aluksi voi kysyä samoja asioita kuin lemmikin valinnassa: Perhe on innostunut, joo, mutta jääkö homma lopulta kuitenkin äidin harteille? Pennut ovat aina söpöjä, mutta entä kun niistä kasvaa isoja kolleja?

Ammattilaiset tietävät, että esimerkiksi romanikerjäläisten auttaminen ei suomalaisia innosta. Ja vaikka lapsia autetaan mieluiten, on ongelmaperheiden tukijoista pulaa. Vähän yllättäen myös muistisairaille vanhuksille on vaikea löytää ystäviä. Sairaus johtaa epäluuloisuuteen, ja auttajat pelkäävät, että kohta heitä syytetään vaikkapa vanhuksen rahojen viemisestä. Niin voi käydä.

Jos auttaa kunnan, kirkon tai järjestöjen kautta, hankalissa tilanteissa on takana ammattilaisten ja konkareiden tuki. Se suojaa niin auttajaa kuin autettavaa. Juuri siinä vapaaehtoistyö eroaa tavallisesta naapuriavusta.

Joidenkin mielestä meillä suojellaan, varotaan ja pelätään jo liikaakin.

"Ainahan se on riski, kun ihmiset kohtaavat toisensa", sanoo yksi ammattilainen. "Se on elämän suurin riski: he voivat rakastua, vihastua, pahimmassa tapauksessa jopa tappaa toisensa."

Sellaista elämä on.

Suomessa on luotettu ehkä liikaa ammattilaisiin. On ajateltu, että on luonnollisia suhteita, kuten perhe ja ystävät. Jos niissä tulee ongelmia, haetaan apua asiantuntijalta, mikä on epäluonnollinen suhde: siinä on vältetty ystävyyttä, ei saa kiintyä.

Myös vapaaehtoistyössä on korostettu, että pitää säilyttää ammattimainen etäisyys. Uutta on ajatella, että läheisyys on hyvä asia. Nyt puhutaan läheisyyden hallinnasta. Riskejä oikeasti on.

"Ylikasvaneella omallatunnolla voi rakastaa lähimmäistä väärin. Hölmö hyväntahtoisuus voi johtaa tyhmiin mokiin, jos ei tunnista sitä maailmaa, jossa marginaalit elävät. Normielämään sitoutuneilla ei ole mitään hajua siitä, miten esimerkiksi päihderiippuvuus vaikuttaa kaikkiin suhteisiin", eräs ammattilainen sanoo.

Siinä tavikset tarvitsevat ammattilaisen apua. Mutta eivät ammattilaisetkaan selviäisi ilman taviksia. Se ei johdu vain julkisten palveluiden leikkauksista, vaan myös uusista työmuodoista. Laitoksia puretaan, mielisairaat, vanhukset ja sairaat halutaan hoitaa kotona. Missä esimerkiksi mielisairaalapapit sitten tapaavat potilaita?

Ammattilainen voi nähdä kotona asuvan yksinäisen ihmisen hädän, mutta kenelle hän saa siitä kertoa? Tietosuojalaki tulee vastaan.

Koteihin pitää uskaltaa mennä käymään, ja ihmisiä pitää hakea kotoa ulos.

Hyvä porukka tekee auttajan hommasta helpompaa ja hauskempaa. Uudet tuulet nousevat tempauksia järjestävistä verkostoista. Nyt nörtit suunnittelevat vapaaehtoistyönä appsia, jonka avulla löytäisi helposti itselle sopivan vapaaehtoistyön. On pop up -tapahtumia ja start up -suunnitelmia. Syntyy uudenlaista kansalaistoimintaa.

Enää ei haluta auttaa vain vanhojen instituutioiden ja organisaatioiden kautta. Ne ovat jähmeitä, käyttävät valtaa ja kilpailevat rahasta.

Halutaan auttaa vapaana kansanliikkeenä ja omilla voimavaroilla.

Ammattilaisilla ei ole mitään sitä vastaan. Kaikkia tarvitaan.

HS:n Tee hyvää -tapahtuma Sanomatalossa torstaina 24.9. klo 12-15. https://www.facebook.com/events/494076790759459/

Anna-Stina Nykänen
anna-stina.nykanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

matti pikkujämsä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat