Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Borrelioosi matkii kuin kuppa

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Ritva Penttinen/Turun yliopisto
Puutiainen hyökkäämässä.
Puutiainen hyökkäämässä. Kuva: Ritva Penttinen/Turun yliopisto

Punkkien levittämä borrelioosi on hankala tauti. Sen oireet ovat niin moninaisia, että osaa borrelioosin saaneista ihmisistä on hoidettu jopa mielenterveyspotilaina.

Oireiden luettelo hengästyttää: on iho-oireita, äkillisiä kiputiloja aiheuttavia hermojuuritulehduksia, päänsärkyä aiheuttavaa aivokalvontulehdusta, silmä- ja niveltulehduksia, sydämen sähköisiä häiriöitä ja pitkäaikaista keskushermostotulehdusta.

Muita sairauksia muistuttavien oireiden takia lääkärit ovat lainanneet borreliabakteerin aiheuttamalle taudille lempinimen "suuri matkija" samankaltaiselta bakteeritaudilta, kupalta.

Borrelioosi ei kuitenkaan tartu kuin sukupuolitauti kuppa, vaan borreliaa levittävät Suomessa puutiainen ja taigapunkki. Bakteerit siirtyvät ihmiseen, kun punkki puree saadakseen veriaterian.

Borreliaa esiintyy käytännössä kaikkialla, missä on punkkejakin. Suomessa eri alueilta otetuista punkkinäytteistä on havaittu, että borreliaa kantavien punkkien osuus vaihtelee.

Borreliat ovat punkin suolistossa. Punkin iskettyä kärsänsä ihmiseen borrelia aloittaa matkansa ensin punkin sylkirauhasiin ja vasta sitten ihmiseen.

Tähän kuluu vähintään puoli vuorokautta. Borrelioositartunta vaatii siis käytännössä sen, että punkki on ihossa yön yli.

Turun yliopistollisen keskussairaalan infektioylilääkäri ja Turun yliopiston infektiotautien professori Jarmo Oksi on yksi Suomen parhaista punkkisairauksien asiantuntijoista. Hän kertoo, että yksi tai kaksi punkinpuremaa sadasta tartuttaa ihmiseen borrelioosin.

Koska borrelioositapauksia on Suomessa nyt vuodessa lähes 7 000, Oksi laskee, että punkki näyttää purevan Suomessa ihmistä noin puoli miljoonaa kertaa vuodessa.

Borrelioosia harvinaisempi on punkin levittämä puutiaisaivokuume. Sen aiheuttaa TBE-virus, joka pääsee punkin sylkirauhasista minuuteissa verenkiertoon. Suomessa punkeista arviolta vain prosentti kantaa TBE-virusta, ja puutiaisaivokuumeeseen sairastuu vuodessa noin 50 suomalaista. Oireita ovat korkea kuumeilu, päänsärky ja niskajäykkyys sekä mahdollisesti tajunnanhäiriöt, pahoinvointi ja halvaukset.

Maailmanlaajuisesti väitellään siitä, voiko borrelioosi olla jatkuva eli krooninen tauti. Kyse on siitä, häviääkö tauti kokonaan antibioottien avulla vai jääkö borrelioosi elimistöön.

Borrelioosi ei Oksin mukaan ole krooninen, jos se on hoidettu. Krooninen borrelioosi tarkoittaa tilaa, jossa ihmisellä on tietämättään borreliabakteereita elimistössään eikä hän ole syönyt antibiootteja niitä vastaan.

Ikävää borrelioosissa on se, että se voi aiheuttaa erilaisia oireita vielä pitkään hoidon jälkeen. Kyse on Oksin mukaan siitä, että borrelioosi on ajanut elimiston väärille raiteille tämän puolustautuessa bakteeria vastaan. Keinoja helpottaa näitä jälkitiloja ei oikein vielä ole.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat