Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isä vakoili Venäjälle – myös poika petti isänmaansa

Harold "Jim" Nicholson on korkea-arvoisin CIA-agentti, joka on pettänyt maansa. Kun Nicholson joutui vankilaan, hän värväsi poikansa Nathanin välittämään salaisuuksia venäläisille.

Sunnuntai
 
Rick Bowmer / Lehtikuva
Nathan Nicholson oli aina ollut isän poika. Jos vanhemmilla oli riitaa, Nathan asettui isän puolelle.
Nathan Nicholson oli aina ollut isän poika. Jos vanhemmilla oli riitaa, Nathan asettui isän puolelle. Kuva: Rick Bowmer / Lehtikuva

Oveen koputettiin. 12-vuotias Nathan raotti yläkerran ikkunan verhoja ja näki miehen ja naisen, joita hän ei tunnistanut.

Nathan meni ovelle. Pian selvisi, että kaksikko oli FBI:n agentteja. He olivat tulleet kertomaan, että Nathanin isä oli pidätetty vakoilusta.

Nathan ei oikein ymmärtänyt, mistä on kyse. Miten vakoilu voi olla rikos, hän mietti. Eikö CIA:n agenttina työskentelevälle isälle maksettu juuri siitä?

Nathanin isää Harold "Jim" Nicholsonia ei kuitenkaan syytetty vakoilusta omalle maalleen Yhdysvalloille, vaan hän oli myynyt CIA:n suurimpia salaisuuksia Venäjälle. Pettäminen oli alkanut pari vuotta aiemmin, vuonna 1994, Kuala Lumpurissa Malesiassa. Siellä Nicholson oli keskustiedustelupalvelu CIA:n paikallinen apulaispäällikkö.

Nicholson oli juuri eronnut vaimostaan, ja hänen vastuulleen jäivät kaksi poikaa ja tytär. Rahatilannetta ei helpottanut se, että Nicholson upotti rahaa mittatilauspukuihin, viihde-elektroniikkaan ja uuteen Rolexiin.

Central Intelligence Agency
Jim Nicholson hupaili CIA-aikoinaan pitämällä KGB-paitaa.
Jim Nicholson hupaili CIA-aikoinaan pitämällä KGB-paitaa.

Saadakseen lisää tuloja hän alkoi myydä salaisia tietoja Venäjän ulkomaantiedustelupalvelulle SVR:lle. Nicholson selitti itselleen maanpetoksensa parhain päin: Venäjä ei ollut enää takavuosien arkkivihollinen Neuvostoliitto, vaan Yhdysvallat teki sen kanssa yhteistyötä.

Epäilyt Nicholsonin toimista heräsivät, kun hän ei selvinnyt CIA:n rutiininomaisesta valheenpaljastuskokeesta. Kone reagoi Nicholsonin vastatessa kysymykseen "Onko sinulla ollut luvattomia kontakteja ulkomaiseen tiedustelupalveluun?". Valheenpaljastuskokeen tekijä oli lisäksi huomannut, että Nicholson oli yrittänyt hämätä konetta pidättämällä hengitystään kontrollikysymysten kohdalla.

CIA ja FBI seurasivat ja salakuuntelivat Nicholsonia kuukausia saadakseen tarvittavat todisteet hänen hämäräpuuhistaan.

Nicholson esimerkiksi paljasti monen CIA:n tietolähteen henkilöllisyyden venäläisille. Hän luovutti myös henkilötietoja CIA:n kouluttamista agenteista.

Tiettävästi kukaan yhdysvaltalaisille vakoillut ei joutunut hengenvaaraan Nicholsonin vuotamien tietojen takia, koska hänen jäljilleen päästiin ajoissa.

Kesäkuussa 1997 Nicholson tuomittiin 23 vuodeksi ja 7 kuukaudeksi vankilaan. Hänen kanssaan Yhdysvaltain itärannikolla asuneet kolme lasta muuttivat länsirannikolle äitinsä ja tämän miesystävän luo.

Lapsista nuorin, Nathan, oli aina ollut isän poika. Kun äidillä ja isällä oli erimielisyyksiä, Nathan asettui isänsä puolelle. Kun isä ja äiti olivat eronneet, isällä oli uusi naisystävä. Nathan oli ainut lapsista, joka hyväksyi uuden naisen tulon kotiin.

Kun Nathan oli pieni, isä oli paljon pois kotoa, joskus jopa kuukausia. Nathan oli kiitollinen, että sai myöhemmin viettää paljon aikaa isänsä kanssa.

Vaikka isä joutui vankilaan, Nathan piti häntä yhä sankarinaan. Poika kävi katsomassa isäänsä joka toinen lauantai.

Isänsä tapaan Nathan meni parikymppisenä armeijaan, laskuvarjojoukkoihin. Hän kouluttautui Fort Benningissä, Georgiassa – paikassa, jossa isä oli aloittanut armeijauransa. Hän pärjäsi hyvin. Isä kertoi vankilasta lähettämissään kirjeissä, kuinka ylpeä oli pojastaan.

Vuonna 2004 Nathan loukkasi selkänsä laskuvarjohypyssä. Vaikka hän halusi kovasti näyttää kykynsä sodassa, alkoi vaikuttaa siltä, ettei hän pääsisi Irakiin. Hän oli alakuloinen ja riiteli usein äitinsä kanssa. Eräänä päivänä äiti sanoi hänelle: "Ehkä olisi parempi, ettet palaisi." Nathan luuli sen tarkoittavan, että äidille olisi aivan sama, vaikka poika kuolisi sodassa.

Nathan oli ollut jo pitkään masentunut selkänsä takia, ja nyt hän päätti tehdä epätoivoisen ratkaisun. Hän otti veitsen ja kävi mielessään läpi, mihin tekisi tappavat viillot. Sitten hän havahtui puhelimen pirinään.

"Hei poika", isä sanoi. "Soitin vain sanoakseni, kuinka tärkeä minulle olet."

"Sinäkin olet tärkeä minulle, isä", Nathan sanoi itku kurkussa.

Nathania hävetti liikaa, jotta hän olisi pystynyt kertomaan isälle, mitä oli tekemässä. Puhelu auttoi Nathania saamaan uutta uskoa. Hän pani veitsen pois.

Nathan palasi siviiliin ja työskenteli pitsakuskina. Hän alkoi tapailla tyttöä, jolla oli huumeongelma. Nathanin rahatilanne oli huono, ja myös hänen sisaruksensa olivat pahasti veloissa.

Kun Nathan meni keväällä 2006 tapaamaan isäänsä Oregonissa sijaitsevaan Sheridanin vankilaan, vanhalla miehellä oli ehdotus: Nathan kuljettaisi viestejä Jimiltä venäläisille ja saisi venäläisiltä rahaa vastineeksi.

Jim Nicholson ajatteli, että venäläisten oli syytä korvata rahallisesti se, että hän oli heidän takiaan joutunut eroon lapsistaan.

Nathan oli innoissaan. Hän ajoi San Franciscoon, kuten isä oli neuvonut, käveli sisään Venäjän konsulaattiin ja pyysi saada tavata turvallisuuspäällikön.

Venäläiset eivät uskoneet hänen tarinaansa. Nathanin käskettiin kuitenkin palata parin viikon päästä. Seuraavalla kerralla venäläiset olivat tehneet taustatyönsä ja toivottivat Nathanin avosylin tervetulleeksi. Salainen kanava vanhan vakoojan ja venäläisten välillä oli taas avattu.

Aluksi viestit piti saada kuljetettua pois vankilasta. Jim kirjoitti viestit usein nenäliinoihin. Sellissään hän saattoi tiukan paikan tullen vetää muistiinpanot alas vessanpöntöstä.

Vankilan vierailuaikoina Jim antoi Nathanille nenäliinoja, joihin tämä teeskenteli niistävänsä ja laittoi sitten ne taskuunsa. Toisinaan Jim sujautti paperit suoraan Nathanin taskuun, kun vartijat eivät katsoneet.

Kahden vuoden aikana Nathan tapasi venäläistä kontaktiaan Meksikossa, Perussa ja Kyproksella. Hän toimitti tietoja esimerkiksi siitä, miten Jim oli jäänyt kiinni ja kuka tämän oli mahdollisesti ilmiantanut. Näin venäläiset yrittivät päästä selville mahdollisista kaksoisagenteista tiedustelupalvelussaan.

Matkoillaan Nathan ei viettänyt villiä elämää, johon suuret käteismäärät olisivat antaneet mahdollisuuden. Hän katsoi olevansa tärkeällä työmatkalla, joten rellestäminen ei tullut kuuloon. Ennemmin hän haki pitsan ja meni hotellille katsomaan Disney-elokuvaa.

Nathan sai kaipaamaansa hyväksyntää isältään. "Olen halkeamaisillani ylpeydestä, poikani", Jim kertoi Nathanille. Isä sanoi myös pojalleen, että tämä pärjäsi paremmin kuin monet vakoojat CIA:ssa.

Vierailuhuoneessa miehet saivat puhua suhteellisen vapaasti, mutta kirjeitä ja puheluita tarkkailtiin. Tarvittaessa he keskustelivat epäsuorilla viittauksilla tapaamisista venäläisten kanssa. Joskus he viittasivat Raamatun kohtiin, joissa oli omat kätketyt viestinsä.

Nathan välitti venäläisille myös isänsä toiveen vankilapaon järjestämisestä. Jim halusi, että venäläiset tulisivat hakemaan hänet helikopterilla vankilan ulkoilualueelta. Sieltä hänet voitaisiin viedä Yhdysvaltain Tyynenmeren rannikolle, josta venäläinen sukellusvene poimisi hänet ja veisi Venäjälle. Moskova ei kuitenkaan halunnut ottaa riskiä diplomaattisesta selkkauksesta.

Viidestoista joulukuuta 2008 Nathan oli tullut myöhään yöllä kotiin Kyproksen-matkaltaan. Aamun valjettua hän heräsi, kun oveen koputettiin.

Oven takana oli kaksi FBI:n agenttia, aivan kuin 12 vuotta aikaisemmin. FBI oli päässyt jäljille Nathanin toimista.

Alkoi tuntikausien keskustelu. Aluksi Nathan valehteli, mutta sitten hän luovutti, kertoi kaiken, ja agentit kuuntelivat.

Nathan perusteli laittomia tekojaan perheensä auttamisella ja isänsä pyyntöjen noudattamisella. Kaikkiaan hän tienasi vaarallisesta viestinviennistä ainakin 47 000 dollaria.

Nathan ei joutunut vankilaan, koska hän lupautui antamaan tietoja, joita voitiin käyttää myös hänen isänsä tuomitsemisessa. Hän voi fyysisesti pahoin ajatuksesta, että todistaisi isäänsä vastaan.

Lopulta Jimin tapaus ei edennyt varsinaiseen oikeudenkäyntiin, vaan hän sopi syyttäjän kanssa kahdeksan vuoden lisätuomiosta. CIA pelkäsi, että ilman sopimista Jim paljastaisi salaisuuksia oikeudenkäynnissä. Nyt Jim suorittaa rangaistustaan Yhdysvaltain korkeimman turvallisuustason vankilassa Florencessa, Coloradossa.

Tuomiota langetettaessa Jim piti vielä pitkän puheen. "Olen ollut vallankumouksen keskellä ja sodassa. Olen ollut ulkomaisen terroristijärjestön tappolistalla. Itä-Aasiassa aseistettu mies on jahdannut minua, ja olen istunut vankilassa tässä maassa. Olen käynyt läpi sydäntä raastavan avioero- ja huoltajuuskiistan. Silti elämäni kurjin päivä oli se, kun kuulin, että nuorin poikani pidätettiin teoista, joista minä olen vastuussa."

Nathan itki hänen takanaan.

Yhdestä asiasta Jim Nicholson ei ilmaissut katumusta: Että hän oli pettänyt isänmaansa ja työtoverinsa. Ja sitten vielä pettänyt maansa uudestaan.

 

Kirjoituksen tiedot perustuvat pääasiassa Bryan Densonin kirjaan The Spy's Son: The True Story of the Highest-Ranking CIA Officer Ever Convicted of Espionage and the Son He Trained to Spy for Russia. Denson haastatteli kirjaa varten tapaukseen liittyviä ihmisiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat