Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Krokotiilit" ratkovat Moskovan liikenneruuhkaongelmaa

Sunnuntai
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Taas kävi kuten silloin tällöin: havahduin lentokoneen lähtöön liian myöhään. Ryntäsin metroon ja saavuin Moskovan keskustan luoteislaidalla sijaitsevalle Valko-Venäjän asemalle huomatakseni, että viimeinen mahdollinen lentokenttäjuna oli lähtenyt.

Pidin peliä menetettynä mutta avauduin kuitenkin asemalla päivystävälle taksikuskille. Tämä lupasi ratkaista ongelmani korvausta vastaan. Mainitsematta nopeusmittarilukemia kerrottakoon, että alle puolen tunnin pujottelun jälkeen olin Šeremetjevon D-terminaalin ulko-ovella – viisi minuuttia ennen kuin se minut jättänyt juna tuli paikalle.

Varmasti mukana oli hyvää tuuria, ja vähenevät ne ruuhkat lama-aikaan Helsingissäkin, mutta silti: vielä muutama vuosi sitten Moskovan keskustan ja Šeremetjevon väliseen automatkaan saattoi tuhrautua jopa neljä tuntia. Mitä ihmettä on tapahtunut? Vastaus on Sergei Sobjanin.

Harmaatukkainen presidentinhallinnon päällikkö Sobjanin siirrettiin Moskovan pormestariksi viisi vuotta sitten poliittisena hätäratkaisuna, ja kukaan tuskin odotti värittömältä byrokraatilta mitään. Nyt voi sanoa, että pormestari on tehnyt muutamia asioita oikein, ja yksi niistä on maksullinen pysäköinti.

Maksulliset parkkialueet ilmestyivät keskustaan loppuvuonna 2012. Tuntihinta oli 50 ruplaa eli toista euroa tuolloisella valuuttakurssilla.

Uudistuksesta seurasi protesteja, sillä asukaspysäköintijärjestelmää ei ollut. Keskustan asukkaat joutuivat maksamaan parkkimaksuina tuntuvaa kaupunkiveroa.

Seuraavaksi luotiin asukaspysäköintijärjestelmä ja maksullista pysäköintiä ryhdyttiin laajentamaan ydinkeskustaa kiertävälle Puistokehälle ja sen taakse. "Krokotiileiksi" kutsutut vihreät nosturiautot ryhtyivät siirtelemään väärin pysäköityjä autoja esikaupunkien varikoille.

Siirtoautot kuuluvat yrityksille, jotka tienaavat sen paremmin, mitä enemmän autoja takavarikoidaan. Autoja siis lähti krokotiilin kyytiin, vaikka omistaja olisi huitonut vieressä nuppi punaisena. Moskovski Komsomolets -lehti teki vuosi sitten Konstantin Altuhov - nimisestä autoilijasta julkkiksen ja sankarin, koska tämä oli lukittautunut krokotiilin sieppaamaan autoonsa ja istui ratin takana kokonaisen vuorokauden.

Nyt krokotiileille on laadittu selkeämmät säännöt, ja kaupunkilaiset näyttävät hiljalleen hyväksyvän ajatuksen maksullisesta pysäköinnistä, joka laajenee kohti kolmoskehää. Uudistuksen hyödyt nimittäin ovat ilmeiset. Tilastojen mukaan keskustan automatkat ovat nopeutuneet keskimäärin noin 15 prosenttia. Todellinen parannus on varmasti suurempi, kun pahimmat liikennekaaokset ovat helpottaneet.

Epäluuloa kyllä riittää. Maksut, sakot ja siirtokorvaukset ovat kaupungille kymmenien miljoonien eurojen vuotuinen tulonlähde, eikä rahankäyttö ole erityisen läpinäkyvää.

Sopii tietysti kysyä, kuinka ihmeessä yli kymmenen miljoonan asukkaan metropolissa saattoi vielä muutama vuosi sitten vallita pysäköinnin anarkia. Ehkä siinä kajasti ajatus kalliin länsiauton ostaneen kansalaisen vapaista sikailuoikeuksista.

Virolainen kollega kertoi taannoin, että Moskovan kaupunginhallinnossa on virolaisia liikennesuunnittelijoita. Kollega oli pyytänyt heiltä haastattelua, mutta suunnittelijat olivat kieltäytyneet kauhusta kirkuen. Mikä kapina siitä nousisi, jos parkkisakot paljastuisivat virolaisten juoneksi!

Pekka Hakala pekka.hakala@hs.fi
Leninin sanotaan nimittäneen läntisiä kommunisteja hyödyllisiksi idiooteiksi. HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja ei ole sellainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat