Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaikuttaako uskonnollinen tausta "sossun" myöntämään hautausavustukseen?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä,
voit ehdottaa parempaa. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85,
00089 Sanoma. Sähköpostiosoite: hs.sisko@hs.fi tai hs.torsti@hs.fi.

Rakkaat ystävät, tapaamme taas! Nimimerkki Ei kiitos kirjoittaa minulle: "Kiitos luettavasta palstasta! Olet varmaan jo saanut useita viestejä Merkelin timantista [kädet yhdistetään kevyeen sormikosketukseen mahan päälle]. Eihän sitä voi hymyilemättä katsoa. Onko kukaan kertonut hänelle, että tavaramerkkinsä on kaiken muun merkityksen ohella myös viittaus naisen sukupuolielimiin?"

Totta puhut, mutta luulen, ettei kertojia ihan jonoksi asti ole.

Viimeksi Vaivaistenimuri kertoi ystävästään, joka valittaa vaivojaan. Jorma kommentoi: "Minulle on ehtinyt kertyä erilaisia vakavia ja vähemmän vakavia kremppoja ja olen joutunut miettimään asiaa. Tuntuisi omituiselta, jos ei kertoisi terveystilanteestaan sukulaisille ja ystäville. Mutta koska raportointi on liikaa? Potilaan kannalta sairaushuolet täyttävät aika suuren osan ajatuksista – ja vakavimmissa tapauksissa huoli tulevaisuudesta painaa. Ymmärrän kyllä, että tämä on kuuntelijan kannalta aika ikävä aihe, ja olen yrittänyt olla kohtuullinen. Onhan elämässä muutakin kuin sairautta."

Nimimerkki Ärsyttäis muakin jatkaa aiheesta: "Vaivaistenimurille tekee mieli tarjota toisenkinlaista vastausta kuin Siskon psykologiystävän transferenssiin pohjautuva vastaus. Entä jos määrittelisit ajan, minkä jaksat ärsyyntymättä kuunnella ystävääsi, ja vetäisit siihen rajan? Joillekin toisen kietominen omien vaivojen verkkoon voi olla yritys olla jäämättä yksin. Rajaamalla määrää, jonka kuuntelet ystävääsi, suojaat itseäsi ja omaa hyvinvointiasi ja voit astua tuon verkon ulkopuolelle hylkäämättä ystävää. Jos kuuntelemista jatkaa loputtomiin ilmaisematta omaa väsymystään, on riskinä, että joku kerta joko räjähtää tai vain jättää vastaamatta ystävän yhteydenottoihin, kun uupuu valitusten kuunteluun."

Pohdimme keskiviikkoillan ratoksi seuraavaa asiaa. Tasa-arvoinen avioliittolaki on herättänyt paljon keskustelua, mutta yksi asia on jäänyt vähälle huomiolle. Jos henkilöt, joilla on sama etunimi, solmivat avioliiton ja alkavat käyttää samaa sukunimeä, voi samassa osoitteessa asuessa tulla ongelmia, kun kummankin kirjeet tulevat samalla nimellä. Miten tällaisessa tilanteessa olisi järkevää toimia?
– Hetero


Kyseinen tilanne ei välttämättä koske vain mies- ja naispareja, sillä Suomessa on myös nimiä, joita on annettu molemmille sukupuolille, esimerkiksi Kaino, Ru, Koivu ja Ruska (näitä on hauskaa etsiä Väestörekisterikeskuksen etunimihaulla). Ja voivathan yhdessä asuvat olla myös kämppiksiä.

Maria on maamme yleisin naisen nimi ja Juhani yleisin miehen nimi, Korhonen yleisin sukunimi. Yhdessä elävien Maria Korhosten ensisijainen ratkaisu ongelmaan olisi käyttää koko nimeä kaikissa yhteyksissä. Jos kaikki etunimetkin ovat samoja, suositan tittelin tai lempinimen käyttöä. Näin siis ystävien, työnantajien ja suvun kesken.

Viranomaiset eivät kuitenkaan tiedä, että Maria Johanna Korhonen on tohtori tai että hänen lempinimensä on Jossu. Siis mikä avuksi?

Kehityspäällikkö Juha Lempinen Väestörekisterikeskuksesta kertoo sähköpostitse, että kaimojen postin sekoittuminen on hyvin epätodennäköistä, koska viranomaisposteissa käytetään yleensä kaikkia etunimiä.

Kun viranomainen lähestyy kansalaista, hän yksilöi kohteensa myös sosiaaliturvatunnuksen mukaan. Sitä viranomainen ei kuitenkaan kaikista viranomaistiedoistaan huolimatta välttämättä tiedä, jos vastaanottaja asuu täyskaimansa kanssa. Tähän on hyvä syy: "Kaikkea väestötietojen käsittelyä koskee tarveharkinta, eli ilman hyväksyttävää syytä ei ole sallittua mikä tahansa tietojen käsittely. Eli jos kirjeen tarkoittamassa asiassa ei ole tarpeen tarkistaa, keitä muita kirjeen vastaanottajan kanssa asuu, sitä ei myöskään saa tarkistaa."

Tilannetta, jossa pariskunnan kaikki nimet olisivat samoja, ei Lempiselle ole koskaan tullut vastaan. "Mutta toki se on teoriassa mahdollista. Ja se mikä on mahdollista, luultavasti joskus tapahtuu", hän tuumaa. "Kaiken kaikkiaan tämä voi olla asia, johon viranomaisten toimet eivät aina riitä."

Sellaisiakin on!

Vaikuttaako varattoman vainajan uskonnollinen tausta sosiaalitoimiston eli "sossun" myöntämän hautausavustuksen määrään? Onko esimerkiksi evankelis-luterilaisen vainajan ja muslimivainajan hautaustavoissa eroa "sossun" näkökulmasta, ja näkyykö ero hinnoissa?
– Kristitty blondi

Varattoman vainajan hautaamiskuluihin voi hakea sosiaalitoimistosta rahaa toimeentulotuen hautausavustushakemuksella. "Sossu" korvaa kuluja tiettyyn rajaan asti, eikä toimeentulotuki ole riippuvainen hakijan uskontokunnasta.

Lisäksi avustuksia voi saada vainajan työnantajalta, vakuutuksesta, liitosta tai työeläkelaitokselta. Työeläkelaitos maksaa korvauksen vain, jos työnantajalla on lisäeläkevakuutus, ja niitä taas ei enää tehdä uusia, joten hautausavustuksiakin jaetaan yhä vähemmän.

Sotainvalidit saavat hautausavustusta Valtiokonttorilta, jos vainajan työkyvyttömyysaste on ollut vähintään 20 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat