Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääministeri Sipilä lisäisi työaikaa 20 minuuttia – mitä siinä ajassa ehtii eri ammateissa?

Sunnuntai
 
jukka gröndahl hs
20 minuuttia on joko pitkä tai lyhyt aika riippuen alasta.
20 minuuttia on joko pitkä tai lyhyt aika riippuen alasta. Kuva: jukka gröndahl hs

Perhepäivähoitaja Sirpa Annala, Vantaa
"Käytän koko neljän lapsen hoitokatraan potalla. Riisumme, otamme vaipat pois, ja lapset istuvat potalla vähän aikaa. Pesemme pyllyt, kuivaamme ja laitamme puhtaat vaipat. Siinä ajassa ei kyllä ehdi pukea vaatteita takaisin."

Einestyöntekijä Riku Lainkari, Sahalahti
"Hihnalta saa pakattua kuljetuslaatikkoon vajaat 2 000 maksalaatikkoa. Olen loppupäässä ketjussa, jonka alkupäässä maksalaatikko annostellaan vuokiin, pannaan uuniin, kansitetaan ja jäähdytetään. Yhden tuotesarjan ajo kestää neljä viisi tuntia. Vain bataattilaatikkoa tehdään niin pieniä eriä, että sellainen voisi mennä läpi 20 minuutissa."

Salkunhoitaja Juha Varis, Helsinki
"Joskus 20 minuuttia voi olla merkityksellinen aika. Jos esimerkiksi Euroopan keskuspankki ilmoittaa laajoista tukitoimista, valuuttamarkkinat reagoivat siihen minuuteissa. Silloin ehdimme huudella arvioita kollegojen kanssa pöydän ympärillä ja samassa huoneessa olevien korkosalkunhoitajien kanssa. Vau, että tällainen uutinen tuli, mitenkähän tämä vaikuttaa. Alamme miettiä osakesalkkuja. Kannattaisiko rahastossa olevaa käteistä sijoittaa kahteen kolmeen osakkeeseen? Osakkeita emme tosin ehdi vielä ostaa."

Baarimikko Leena Komulainen, Oulu
"Teknisenä suorituksena 20 minuuttia baaritiskin takana on pitkä aika, varsinkin jos on lauantai-ilta. Yhteen tilaukseen menee enintään viisi minuuttia, joten siinä ehtii palvella monta asiakasta. Hyvän cocktailin tekemiseen taas menee seitsemän kahdeksan minuuttia. Otan vastaan cocktailtilauksen. Jos drinkkiä pitää ravistaa, ravistan, ja kaadan sen lasiin. Lisään juomaan koristeen ja tarjoilen sen asiakkaalle."

Levyseppä Juha Jormanainen, Turku
"Laivatelakan taivutuskoneella ehtii tehdä muutaman polvion eli laivan tukirakenteen lisää. Teräsrakenteisissa laivoissa on tuhansia erilaisia polvioita muutaman sadan gramman painoisista jopa 20 tonnin painoisiin teräsosiin. Pienimmät polviot ovat vähän postimerkkiä suurempia. Isoimmat ovat pieniä laivanlohkoja."

Talousrikossyyttäjä Tuire Tamminiemi, Helsinki
"Ehdin laatia yhden syytekohdan rekisterimerkintärikoksesta, jollei asia ole laaja. Se voisi olla esimerkiksi tapaus, jossa yhtiön hallitukseen on merkitty ihminen, joka ei yksinkertaisesti osallistu mitenkään yhtiön asioiden hoitoon. Joku toinen syyttäjä saattaisi ehtiä samassa ajassa tehdä viisi rattijuopumussyytettä, koska se syyte on tavallisesti lyhyt ja näytöltään riidaton."

Kotihoidossa toimiva lähihoitaja Tiina Timonen, Helsinki
"Voi kun minulla olisi antaa edes yhdelle asiakkaalle 20 minuutin ylimääräinen hemmotteluhetki. Näen paljon syrjäytymistä ja masennusta ja haluaisin tehdä asiakkaan hyväksi asioita, joista hän nauttii. Välillä kiire kyllä välittyy asiakkaalle, mutta yritän vaikka antaa hänen tehdä tuolijumppaa samalla kun kirjaan käyntiä mobiiliin."

LVI-insinööri Jaakko Lehtonen, Kempele
"Voisin olla asiakkaaseen yhteydessä rakenteilla olevan omakotitalon LVI-ratkaisuista. Lämmöntuotosta, ilmanvaihdosta ja sellaisista. Tai piirtäisin omakotitalon yläkerran lattialämmitykset."

Kirjastovirkailija Katja Prevot, Jyväskylä
"Asiakaspalvelussa ehtii kirjoittaa yhden kirjastokortin uudelle asiakkaalle. Yleisin kirjastokortin hakija on syksyllä opiskelija, on paljon myös ulkomaisia vaihto-opiskelijoita. Kysyn henkilötiedot ja kerron kirjaston säännöistä. Lapsille sanon, ettei kirjastokorttia saa lainata toiselle ja jos kortti katoaa, tulee ilmoittaa siitä heti. Kortin saa heti mukaan."

Pelisuunnittelija Saana Vartama, Helsinki
"Ehtii selittää yhden idean toiselle tiimin jäsenelle. Idean selittäminen on esimerkiksi sitä, että kertoo koodaajalle, että tämän hahmon pitäisi kulkea pelissä tästä tuonne tällä logiikalla, ja kysyy, miten koodaisit sen. Toisaalta ehtisi katsoa videon, jossa testaaja koekäyttää peliä."

Laivasiivoojien ryhmänjohtaja Bijendra Neupane, Helsinki
"Laivan erilaisille hyteille on eripituiset siivousajat. Kallista hyttiä ei ehdi siivota 20 minuutissa, tavalliseen hyttiin on aikaa 15 minuuttia. Hätätilanteessa, jossa hytti on todella siivoton ja vaikka alkoholia on läikytetty matolle, voimme päättää, että sen hytin siivooja tarvitsee 20 minuuttia lisäaikaa. Jos huopa pitää vaihtaa ja matto pestä, joku toinen siivooja tulee auttamaan."

Terveyskeskuslääkäri Jukka Karjalainen, Tampere
"Puhelimessa toimiminen on tehokkaampaa kuin vastaanotolla. Ehdin soittaa kaksi tai kolme puhelua tai vastaanottaa yhden potilaan. Puhelimessa ei mene aikaa siihen, että otetaan vaatteita pois ja mennään pitkäkseen. Puhelimessa voi kommentoida laboratoriovastauksia tai kysellä vointia. Vaikka että miten hoito auttoi."

Kansallisoopperan kuoron oopperalaulaja Mari Sares, Helsinki
"Oopperan kummituksessa olen ensin vartin lavalla kohtauksessa, jossa minulla on Karthagon kansannaisen asu. Seuraavassa kohtauksessani olen upeassa pitsiverhoillussa puvussa ja peruukissa. Poistun lavalta kampaamoon, koska peruukkia varten oma tukka pitää laittaa natuille eli sykeröille ja panna sukka tukan päälle. Sitten kampaaja ehtii vielä asetella minulle juhlakampausperuukin."

Paikallisliikenteen linja-autonkuljettaja Ilkka Jatkola, Helsinki
"Jos ajaa linjaa 615 Helsinki-Vantaan lentoasemalle, ehtii Rautatientorilta Tuusulantien alkuun. Ennen tätä syksyä 615 oli rajattu nopeaksi lentokenttälinjaksi, jonka kyydistä ei voinut poistua ennen Vantaan rajaa. Nyt kehäradan myötä siitä tuli tavallinen linja, jonka varsinkin aamuyöllä voi täyttää Hakaniemessä jurrinen väki. Lentokentälle menijät eivät sitten mahdu kyytiin, vaikka känniset poistuvat vaikka jo Vallilassa. Pahimmillaan tosin ruuhka on hidastanut ajoa niin, ettei 20 minuutissa ehdi kuin Hakaniemeen."

Triatlonisti Kaisa Lehtonen, Helsinki
"Pitkänmatkan kisassa uisin viimeisen tonnin. Vaihtaisin märkäpuvun pois ja pukisin pyöräilykypärän ja muut varusteet. Ottaisin pyörän telineestä, juoksisin samalla vaihtoalueen läpi ja nousisin pyörän selkään. Pukisin pyöräilykengät ajaessa ja ehtisin polkea vielä pari kilometriä. Joisinkin kerran."

Ahtaaja Jape Lovén, Helsinki
"Yksin ahtaaja ei pysty tekemään mitään, mutta 12 ihmisen työryhmä ehtii nostaa kaksi konttia laivanosturilla laivaan tai satamaan. Mukana on merkinantajia, nosturinkuljettaja, lastinkiinnittäjiä tai -irrottajia ja konttien pois kuljettajia. Tämä edellyttää tietysti, että on laivoja satamassa."

Maanviljelijä Eija Jokinen, Vihtijärvi
"Näin puintiaikaan ehtii pelastaa viljakuorman sateesta pellolta kuivuriin, koska meidän pellot ovat lähellä kuivuria. Puimurin säiliö tyhjennetään viljakärryyn, ajetaan pellolta kuivuriin ja kipataan siiloon."

Lastensuojelun sosiaalityöntekijä Mirja Kotipelto, Kuopio
"Lastensuojelussa ehtii tehdä aika vähän 20 minuutissa, mutta syvällisemmän palaverin, jossa on mukana lapset ja vanhemmat, ehtisi pitää. Tai ehtisi kirjoittaa päätöksen esimerkiksi tukihenkilöstä tai tukiperheestä, koska ne ovat yksinkertaisia päätöksiä, joihin ei tule paljon tekstiä, toisin kuin esimerkiksi huostaanottopäätökseen."

Valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Inga Nyholm, Helsinki
"Jos on oikein nopea, ehtii vastata 20 sähköpostiin. Näin nopeat mailit olisivat kokouskutsujen laittamista, tai sitten joku pyytää vahvistamaan osallistumisen tai kysyy aikataulua tai kokouspaikkaa. Kierrätämme myös paljon valmistelussa olevia asiakirjoja, ja vaikean asian kommentointi voi viedä koko 20-minuuttisen."

Toimittaja Katja Kuokkanen, Helsinki
"Ehdin kaivaa netistä haastateltavan yhteystiedot ja soittaa pitkän puhelinhaastattelun. 20 minuutissa ehtii yleensä selvittää vaikeankin asian, jos vain haastateltava vastaa heti puheluun."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat