Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esikuviksi tarvitaan lisää ilkeitä ja itsekkäitä naisia – hyvikset tylsistyttävät hengiltä

Sunnuntai
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Voi ei, taas on sunnuntai. Mutta velvollisuudet on täytettävä, vaikka kuinka väsyttäisi. Muuten isoäidit kääntyvät haudoissaan. Britanniassa sunnuntai-illan velvollisuuksiin kuuluu katsoa telkkarista Downton Abbey. En millään viitsisi.

Jo viime sunnuntaina väsytti, kun Downton Abbeyn viimeinen tuotantokausi pyörähti käyntiin. En ollut pitkästymiseni kanssa yksin: avausjaksoa jaksoi katsoa vain 7,6 miljoonaa brittiä. Se on selvästi vähemmän kuin aiempina kausina.

Sohvalla haukotellessani ja silmäluomia neulepuikoilla availlessani yritin analysoida pitkästymiseni syytä. Puvustuksessa ei ollut vikaa, ja juonikin oli kunnossa eli sopivan tyhjänpäiväinen (stimulantit saa kirjoista, television tehtävä on tarjota rauhoittavat). Missä siis vika?

Downton Abbeyn, kuten monen muunkin televisiosarjan, ongelma piilee sen naispuolisissa henkilöhahmoissa. Naiset ovat niin pirun tylsiä. Kukaan ei ole paha, paheellinen tai edes monimutkainen (avioliiton ulkopuolisesta seksistä ei todellakaan saa pisteitä).

Ainoa piristys on Maggie Smithin näyttelemä Lady Violet Crawley, joka ei pitkästytä katsojaa olemalla kiva ja korrekti. Leskikreivitär kyykyttää sukulaisiaan ja palvelijoitaan ja panee oman mukavuutensa kaiken muun edelle. Ja se on oikein se.

Vieläkin parempaan ylsi 1980-luvulla amerikkalaisen Dynastia-televisiosarjan arkkipahis Alexis Carrington, jota näytteli englantilainen Joan Collins. Alexis petti, valehteli, kiristi, kampitti, murjoi, lahjoi, löi, kavalsi, häiriköi, varasti, vietteli, petkutti, huijasi, harhautti ja melkein murhasi, joten hänestä ei kerta kaikkiaan voinut olla pitämättä. Ihastuttava nainen.

Luin joskus ajat sitten tutkimuksesta, jonka mukaan fiktiivinen Alexis edisti 1980-luvulla amerikkalaisnaisten itsenäisyyttä ja tasa-arvopyrkimyksiä enemmän kuin mitkään viralliset hankkeet. Tämä on helppo uskoa. Saippuasarjan öinen kuningatar antoi naisenmallin, joka poikkesi totutusta. Alexis oli virkistävä ja inspiroiva, koska hän ei ollut hyppyytettävissä.

Nössöt naisesikuvat – niin fiktiiviset kuin todellisetkin – johtavat siihen, että tytöt eivät tähtää korkealle. Ollaan mieluummin kivoja ja tylsiä kuin tehdään itsekkäästi omaa juttua.

Ranskalaisen L'Oréal-kosmetiikkayhtiön säätiön syyskuussa julkistaman selvityksen mukaan 67 prosenttia eurooppalaisista ei edes usko, että naisilla on vaativiin tieteellisiin tehtäviin tarvittavia kykyjä. Selvityksen metodit ovat saaneet jälkikäteen kovaa kritiikkiä muilta tutkijoilta, joten tuloksia ei pidä ottaa kirjaimellisesti. Jotain kertoo kuitenkin se, että ainoa naistutkija, jonka ranskalaiset osasivat mainita, oli Marie Curie. Puolalais-ranskalainen nobelisti kuoli 1934.

Tänä iltana pitää taas pitkästyä. Missä, oi missä, viipyy uusi televisiosarja, jossa leskikreivitär Marie-Alexis de la Carrington-Curie sekoittaa laboratoriossaan juoman, jolla nousee maailman herrattaruuteen? Kaipaan innoitusta. Kaipaan esikuvia. Tai edes syytä pysyä hereillä iltayhdeksän jälkeen.

Annamari Sipilä HS
Kirjoittaja uskoo kaikesta pahinta, mutta ei ota
tilannetta henkilökohtaisesti.
annamari.sipila@hs.fi, Twitter: AnnamariSipila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat