Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuin kerran neljä kuukautta yksin – se riitti

Kimppakämpässä asuminen tuntuu monesta oudolta, koska oma tila on suomalaisille saavutettu etu.

Sunnuntai
 
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Olen elämäni aikana asunut yksin neljän kuukauden ajan. Siitä on kahdeksan vuotta, enkä muista ajasta paljonkaan.

Tänä vuonna olen jakanut keittiöni ja kylpyhuoneeni yhteensä viiden ihmisen kanssa, kahdessa eri kimppakämpässä.

Kaikki kämppikseni ovat olleet kaltaisiani aikuisia työssäkäyviä ihmisiä: konsultti, toimittaja, opettaja ja kaksi diplomi-insinööriä. Vain yhden heistä olin tuntenut jo ennen kuin muutimme yhteen.

Melkein kaikilla meistä olisi varaa asua myös yksin, vaikka se onkin törkeän kallista. Emme kuitenkaan halua.

Siihen on järkisyitä.

Yhdessä on usein varaa asua lähempänä keskustaa kuin yksin. Yksin tai kaksin en olisi koskaan päätynyt asumaan Tehtaankadulle, melkein Kaivopuistoon. Se maksoi vähemmän kuin asuminen yksin purkukuntoisessa kaupungin vuokratalossa Jakomäessä.

Yhdessä on enemmän tilaa. Nyt on olohuoneen lisäksi jopa vierashuone, jossa voin majoittaa ystäviä kaukaa. Lisäksi joutuu siivoamaan harvemmin, koska välillä on jonkun muun vuoro.

Nämä ovat kuitenkin tekosyitä. Parasta on se, että on joku kotona. Kun joku puuhailee keittiössä, ripustaa pyykkejään kuivumaan ja toivottaa hyvää yötä ja huomenta, tulee lämmin tunne rintalastan alle.

Kimppa-asumiseen liitetään usein ajatus yhteisöllisyydestä. En pidä siitä. Yhteisöllisyys kuulostaa työläältä ja teennäiseltä.

Se, että voi kysyä jonkun kuulumiset päivän päätteeksi, on normaalia kanssakäymistä eikä mitään yhteisöllisyyttä. Asumisen historiassa kodin jakaminen ei ole poikkeus, mutta yksin asuminen on.

Vuonna 1960 yksin asui 188 995 suomalaista. Sen jälkeen määrä on kasvanut koko ajan. Viime vuonna yksinasuvia oli lähes 1,1 miljoonaa.

Yksin asumisen yleistyminen johtuu valtavista muutoksista: kaupungistumisesta, vaurastumisesta, perhesuhteiden muuttumisesta ja väestön ikääntymisestä.

Perhe on yleisin kimppa-asumisen muoto, mutta Suomessa muutetaan nuorena pois lapsuudenkodista ja perustetaan oma perhe myöhään. Jos ei ole parisuhdetta tai alaikäisiä lapsia, asuu todennäköisesti yksin.

Kimppakämpässä asuminen nähdään usein pitkitettynä nuoruutena. Yhtä kämppisten kanssa asuvaa kaveriani tämä ärsyttää.

"Koen kyllä itseni ihan aikuiseksi. Tämä on minun tapani olla aikuinen."

Vielä muutama vuosikymmen sitten yhteisasumista ei joutunut selittelemään. Ennen myös perheiden kanssa asui muita ihmisiä: sukulaisia, palvelijoita ja alivuokralaisia.

Helsingissä Pitkänsillan pohjoispuolen vanhat työläisalueet tunnetaan nyt ennen kaikkea sinkkujen kaupunginosina. Asunnoista suuri osa on yksiöitä, joten niissä asutaan yksin.

Toista oli sata vuotta sitten. Heikki Waris kirjoittaa klassikkoteoksessaan Työläisyhteiskunnan syntyminen Helsingin Pitkänsillan pohjoispuolelle (1932), että melkein kaikissa kodeissa asui oman (suuren) perheen lisäksi kortteerimiehiä tai -naisia, jotka auttoivat maksamaan osan vuokrasta.

Samassa huoneessa asuivat lapset ja aikuiset, omat ja vieraat.

Siihen aikaan, jolloin vielä oli yleistä, että miehet ja naiset kävivät samanaikaisesti saunassakin, ei tällaista yhdessä asumista pidetty minään.
Wariksen mukaan monelle nuorelle miehelle kortteerista tuli koti, jota muistettiin lämmöllä vielä vanhanakin. Edistyksellisimmät työläiset yrittivät kuitenkin kieltää asukkien ottamisen. Vaan kun oli pulaa sekä asunnoista että rahasta, vuokralaisten ottaminen jatkui pitkään. Vielä 1960-luvulla syntyneen työkaverini lapsuudenkodissa pidettiin alivuokralaisia.

Ehkä on ahtaan historian seuraus, että suomalaisilla tuntuu olevan suuri yksityisyyden ja tilan tarve: se on saavutettu etu. Jo lapsille halutaan omat huoneet. Ovi pitää saada kiinni.

1960-luvun puolivälissä tätini asui Kruununhaassa kolmiossa kolmen muun opiskelijan kanssa.

"Asuin toisessa kadunpuoleisessa huoneessa, kuopiolaiset jakoivat toisen. Väliovi oli peitetty kaapilla. Bestikseni asui pihan puolella, keittiöstä lastulevyseinällä erotetussa huoneessa."

En ole kuullut ikäisestäni tai nuoremmasta opiskelijasta, joka olisi suostunut asumaan samassa huoneessa kämppiksen kanssa. En olisi suostunut itsekään.

Ystäväni jakavat kaksion, jossa keittokomeroon kuljetaan toisen huoneen kautta. Monelle jo se olisi liian suuri yksityisyyden loukkaus.

Yhteisasumista tilastoidaan huonosti, mutta on merkkejä siitä, että se olisi Helsingissä yleistynyt viime vuosina. Pienten asuntojen puute ja korkeat vuokrat ajavat ihmisiä asumaan yhdessä, mutta samalla moni voi huomata pitävänsä siitä.

Ehkä tulevaisuudessa yhteisasuminen liittyy entistä vähemmän elämänvaiheeseen ja entistä enemmän elämäntapaan.

Tiedän ainakin kaksi kimppakämppää, joissa asuu myös lapsia. Molempien asukeissa on tukevasti keskiluokkaisia ihmisiä.

Yhteisasuminen ei enää kerro köyhyydestä. Päinvastoin: köyhyys kasaantuu yksin asuville.

Suomalaisessa asumisessa on vahva omillaan pärjäämisen ihanne. Vaikka elämä kolhisi, emme muuta toisten nurkkiin. Jos suinkin mahdollista, omistamme oman kotimme.

Asumisen ihanteet ovat teollisen aikakauden ihanteita. Ne kytkeytyvät palkkatyöhön ja ydinperheeseen.

Nyt perheet hajoavat, työ on epävarmaa ja omistamisen tilalle povataan jakamista. Muuttuvaan elämään yhteisasuminen sopii. Kimppakämppään on helppo tulla, ja siitä on helppo lähteä. Aina ei tarvitse edes pakata astioita.

Välillä olen silti tuntenut syyllisyyttä siitä, etten ole asunut yksin. Suomessa kuuluu osata olla yksin.

Vaan kenties tärkeämpää on, että osaa olla yhdessä muiden kanssa.

Anna-Sofia Berner
anna-sofia.berner@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat