Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selviytyjä Jokelasta – Alviina Alametsä ei halua unohtaa koulusurmia

Kahdeksan vuotta sitten Alviina Alametsä mietti koululuokassa Jokelassa, selviääkö hän hengissä. Nyt hän työstää koulusurmasta kirjaa ja tekee rauhantyötä maailmalla.

Sunnuntai
 
Liisa Takala
Liisa Takala
Alviina Alametsä työskentelee Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa ja aikoo osallistua vuoden 2017 kuntavaaleihin.
Alviina Alametsä työskentelee Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa ja aikoo osallistua vuoden 2017 kuntavaaleihin. Kuva: Liisa Takala

Kesken tunnin alkoi kuulua laukauksia muistuttavia ääniä. Rehtori kuulutti, että kaikkien on pysyttävä luokissa. Sitten luokkaan juoksi lukiolaisia. Osa oli paniikissa, jotkut itkivät. Joillakin oli veritahroja.

Alviina Alametsä muistaa Jokelan koulun yhdeksännen luokan yhteiskuntaopin tunnin lopun elämäänsä.

Suomessa elää sodan kauhut kokeneita veteraaneja, mutta myös silmittömän ammuskelun keskelle joutuneita lapsia ja nuoria. Jokelan koulusurmasta tulee tänä syksynä kuluneeksi kahdeksan ja Kauhajoen kouluammuskelusta seitsemän vuotta.

Alametsän mukaan pahinta oli odotus. Hän vietti kaksi tuntia epätietoisuudessa: miten hänelle ja kavereille käy?

"Viereisessä luokassa oli serkkupuoleni. Sieltä kuului kirkumista ja laukauksia. Sitten ampuja yritti päästä sisälle luokkaamme ja ampui lukkoa. Päästäkää sisään tai ammun kaikki, hän huusi."

Kun poliisi lopulta koputti oveen, oppilaat eivät aluksi uskoneet olevansa turvassa. Heidän käskettiin juosta pakoon niin lujaa kuin mahdollista.

Alviina Alametsä opiskelee maailmanpolitiikkaa Helsingin yliopistossa ja strategiaa Maanpuolustuskorkeakoulussa. Hän on töissä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa, jossa hän vastaa kaupunkipolitiikasta. Hän myös hakee ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajaksi. Keväällä 22-vuotias Alametsä pyrki vihreiden ehdokkaana eduskuntaan ja sai mukavat 1 300 ääntä.

Hymyilevä ja määrätietoisen oloinen Alametsä on juuri tullut tapaamasta kansanedustajia, joiden kanssa hän on keskustellut opiskelijoiden toimeentuloasioista.

Tehopakkaus kantaa kuitenkin sisällään samaa traumaa kuin sadat kohtalotoverinsa.

Alametsä menetti Jokelan ammuskelussa kaverinsa, pari vuotta vanhemman pojan.

Monet jokelalaiset ovat yrittäneet unohtaa kokemansa kauhut, mutta Alametsä on päinvastoin halunnut työstää niitä.

Jo lukion viimeisellä luokalla hän alkoi kirjoittaa aiheesta tositapahtumiin perustuvaa romaania, jota varten hän on haastatellut entisiä oppilaita, opettajia, tutkijoita ja psykologeja.

Lisäksi hän oli hollantilaisen elokuvaohjaajan Alexander Oeyn apuna, kun tämä teki alkuvuodesta valmistunutta dokumenttia Pekka – Inside the Mind of a School Shooter. Nimensä mukaisesti dokumentti yrittää ymmärtää, miksi koulusurmaaja päätyi tekoonsa.

Myös Alametsän kirjassa yritetään päästä koulusurmaajan pään sisään. Projektia varten Alametsä tutustui samoihin kirjoihin, levyihin ja ideologioihin kuin Pekka-Eric Auvinen ja tapasi tämän vanhempia.

Hän tiesi abiturientti Auvisen, vaikkei ollut tekemisissä tämän kanssa.

"Tiesin, että hän oli oman tien kulkija, jolla oli omalaatuisia ideologioita. Hän pukeutui suoriin housuihin ja kantoi mukanaan salkkua. Jonkun sanan olen hänen kanssaan vaihtanut. Tiesin, että häntä kiusattiin ja nimiteltiin, mutta oli hänellä kavereitakin."

HS tutustui Alametsän romaanin käsikirjoitukseen. Siinä tärkeä heijastehenkilö on koulusurmaajan kaveri. Hahmo on fiktiivinen mutta perustuu todellisten henkilöiden haastatteluihin.

Kirjassa kaverin ja tulevan koulusurmaajan yhteinen taival alkaa jo lapsuudesta. Yläasteella kaverista tulee kiusaaja, mutta lukiossa he taas tulevat keskenään toimeen.

Heitä yhdistävät samat kiinnostuksenaiheet, sota, filosofia ja kulttuuri, ja he nauttivat väittelyistä. Viimeisen vuoden aikana tulevassa surmaajassa tapahtuu pelottava muutos. Hän alkaa puhua ihaillen Columbinen kouluampujista sorrettujen puolustajina. Kun nettirakastettu jättää, mieli hajoaa. Hän marssii koululle aseen kanssa.

Surmaajan näkökulmaa kerrotaan tämän vihaa pursuavan päiväkirjan kautta. Romaanikäsikirjoitus lainaa Auvisen päiväkirjoja. Kertojina on myös muita oppilaita, yhtenä Alviina Alametsä itse. Selviytyneet tuntevat syyllisyyttä henkiinjäämisestään ja näkevät unia, joissa saavat Auvisen luopumaan aikeistaan.

Jokelan tapahtumat ovat hyvin tiedossa. Vähemmän on kuultu siitä, kuinka niistä on toivuttu.

Yleinen käsitys on, että paikkakunnalle suorastaan syydettiin kriisiapua.

Alametsän mukaan asiaa ei käsitelty kunnolla, vaan siitä vaiettiin.

"Kouluyhteisö ei selvinnyt hyvin. Ihmiset jäivät oman onnensa nojaan. Henkilökohtaista kriisiapua oli kyllä tarjolla, mutta siihen ei uskallettu tarttua. Opettajat leikkivät opettajaa, me leikittiin luokkaa. Joillekin koulunkäynti saattoi olla mahdotonta, kun luokassa pelotti."

Oppilaille järjestettiin virkistystoimintaa, oli jalkapallo-otteluita ja vierailua Sealifeen. Se tuntui oudolta.

"Surevalle yhdeksäsluokkalaiselle se ei ollut se juttu."

Hänen mukaansa aikuisista ei ollut apua, koska asia oli heille itselleenkin vaikea.

"Opettajat olivat sairauslomilla ja saattoivat purskahdella itkuun kesken tunnin. Lukiossa äidinkielenopettaja pyysi olemaan kirjoittamatta aiheesta, mikä oli sinänsä ymmärrettävää, koska hän oli ollut Auvisen kohteena."

Alametsä on Jokelan selviytyjä. Silti tapahtuma on jättänyt häneenkin lähtemättömät jäljet.

"Yritin ohittaa asian olankohautuksella ja mennä eteenpäin. Oireilua kuitenkin oli."

Alametsä kertoo näkevänsä yhä painajaisia, joissa juostaan pakoon rakennuksesta. Jäljellä on myös epäluuloa ihmisiä kohtaan.

Kun Alametsä otti yhteyttä entisiin koulutovereihinsa kirjan ja filmin vuoksi, moni kertoi eläneensä sumussa.

"Useat onnistuivat skarppaamaan opiskeluissaan ja pääsivät pois Jokelasta. Mutta on paljon sellaisia, jotka jäivät siihen tilaan. Se on järkyttävää. Kun homma hajoaa tuossa kehitysvaiheessa, se vaikuttaa persoonallisuuteen."

Monet ovat syrjäytyneet, ja Alametsä tietää sitäkin surullisempia kohtaloita.

Alviina Alametsä kertoo saaneensa kirjahankkeesta Jokelasta hyvää palautetta.

"Useat ovat lukeneet käsikirjoituksen ja kertoneet sen olleen terapeuttista. Opettajat ovat olleet iloisia ja kannustaneet kirjoittamaan. Auvisen äiti pitää tärkeänä, että asioihin vaikutetaan."

Alametsästä on silti vaikea sanoa, miten koulusurman seurauksia pitäisi hoitaa. Tärkeämpää on estää, ettei vastaavaa tapahtuisi.

Miksi sitten kävi kuin kävi?

"Vastaan vähän tylsästi, että se oli monen tekijän summa."

Vanhemmat ovat kertoneet, että Auvinen ei saanut terapiaa, jota he hänelle hakivat. Häntä hoidettiin SSRI-lääkkeillä, jotka voivat nuorilla laukaista itsetuhoisuutta.

Koulussa asia ei Alametsän mukaan oikein kuulunut kenellekään.

Alametsä huomasi, että Pekka-elokuvassa kaikki toteavat, etteivät olisi voineet estää Auvisen tekoa.

"Syytä yritetään vierittää aina muualle. Psykologisesti se on normaalia. Totuus on kuitenkin se, että jokainen voi tehdä jotakin. Minä olisin voinut mennä vaikka juttelemaan hänelle."

Alametsä ei syytä tapahtuneesta ketään ja on jopa antanut anteeksi Auviselle. Rakentavampaa on hänestä miettiä, mitä pitäisi tehdä.

Koulujärjestelmä voisi opettaa enemmän välittämistä ja yhteisöllisyyttä.

"Jos olisi helpompaa olla erilainen, se auttaisi monta. Etenkin nuoria poikia kahlitsevat sukupuolistereotypiat."

Tällä vuosikymmenellä koulusurmia ei ole ollut. Jokelasta on opittu ja tilanteita on saatu estettyä ennalta. Tilalle ovat tulleet otsikot perhesurmista. Niissä on Alametsän mielestä kyse pohjimmiltaan samasta ilmiöstä.

"Kyse on individualistisesta yhteiskunnasta. Elämme kilpailukulttuurissa. Kaikki ovat omia atomejaan, joiden pitäisi leikkiä menestyvää. Epäonnistua ei saa. Jotta pää pysyisi kuosissa, pitäisi olla vahvan yhteisön tuki tai yhteiskunnan turvaverkot kunnossa."

Alametsä on omistautunut työlle väkivaltaa vastaan. Hän toimii rauhanjärjestöissä ja on ollut konfliktialueilla Kaukasuksella ja Pohjois-Afrikassa.

Kotoa Alametsä on saanut vahvan mallin siitä, että nainen voi vaikuttaa.

"Äiti oli Nokian viestintäpäällikkö. Moni on ihmetellyt, kun käyn nuorena tyttönä puolustusministeriön neuvottelukunnassa vihreiden edustajana. Minulle on itsestään selvää, että voin mennä sinne."

Nyt Alametsästä on tulossa poliitikko. Seuraava tavoite on vuoden 2017 kuntavaalit.

Jokelan koulusurmat ovat muovanneet Alametsästä sen ihmisen, joka hän on.

"Se on pitänyt ottaa viestinä. Se on vaikuttanut maailmankuvaan ja siihen, mitä haluaa tehdä."

Jussi Konttinen HS, teksti
Liisa Takala, kuva

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat