Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tällä viikolla maailma tuli kylään ja Suomi alkoi muuttua – reportaasi turvapaikan­hakijoiden tulosta

Tällä viikolla rajan yli alkoi tulla tuhansia turvapaikanhakijoita, eikä Suomi ole enää entisensä. Tulijat ihmettelivät outoa maata. Heistä kolme pääsi joulupukin puheille. Ilkka Malmbergin ja Kaisa Rautaheimon reportaasi turvapaikanhakijoiden tulosta.

Ilkka Malmberg HS
Kaisa Rautaheimo HS

Runsas viikko sitten syrjäisestä Torniosta tuli yllättäen hot spot, polttopiste, vähän kuin Kos, Lampedusa tai Calais. Tulijoita on ollut yli 600 henkeä päivässä, ja viime tiistaista alkaen keskellä rajajokea sijaitseva Tornio on alkanut toimia eräänlaisena Ellis Islandina, suurena järjestelykeskuksena, josta tulijat jatkavat syvemmälle maahan.

Järjestelykeskuksen perustamista vastustettiin jokivertauksin.

"Vedet valuvat etelään, kuten olemme täällä jokivarressa tottuneet näkemään. Joki tulvii, sitä ei pidä ryhtyä patoamaan", sanoi Pro Tornio -liikkeen kaupunginvaltuutettu Arto Liikamaa maanantai-iltana valtuustosalissa.

Turvapaikanhakijoista onkin tällä viikolla käytetty paljon vesiaiheisia kielikuvia: aalto, hyöky, virta, tulva, vuo. Se ei ole ollut mikään rauhaisa kymi.

Maanantaiaamuna Tornion linja-autoasemalla on tummaa väkeä, niinkuin uutiskuvissa olemme saaneet nähdä. Asema sijaitsee itse asiassa Ruotsin puolella Haaparannassa, mutta täällä sillä ei ole ollut niin väliä. Tämä on ollut todellinen kaksoiskaupunki, maailman rauhallisemmalla rajalla, jota ei maisemassa edes huomaa, ellei ole tarkkana. Golfkenttäkin on kahden kaupungin keskellä niin, että väylillä 3, 6, 10 ja 18 lyödään palloa maasta toiseen.

Kaisa Rautaheimo HS
Tornion linja-autoasemalla jonotetaan Kemin bussiin.
Tornion linja-autoasemalla jonotetaan Kemin bussiin.

Luulajasta saapuu busseja. Ne tuovat väkeä, joka on tullut sinne Tukholmasta: nuutunutta porukkaa, väsyneitä silmiä, tunkkaista hajua pesemättömistä vaatteista.

Ahlan wa sahlan, ählämi sählämi. Se tarkoittaa, että tilaa on, peremmälle.

Tulijat katselevat ympärilleen: Olemmeko Suomessa? Miten Vaasaan, miten Tampereelle, miten. . . Kay . . . Kaz . . . Kajaani on pirun vaikea ääntää.

Kemi, Kemi on pian kaikkien huulilla, se on helppo sana. Sieltä pääsee taas junaan, ja eteenpäin.

Linja-autoaseman seinille on teipattu arabiankielisiä ohjeita, kuinka päästä wifiin.

Missä on raja?
Öh, sitä ei tavallaan ole.

Tulijat katsovat epäillen ympärilleen. Avara maisema, Ikean toteemi, Rajalla Shopping Center, Coop. Onko tämä tosiaan keskusta?

Tällaista ei pieni linja-autoasema ole koskaan kokenut. Tulijat tunkevat ostamaan bussilippuja Kemiin. Veljekset Salmelan autot kuskaavat kerran tunnissa täyden lastin.

Ja nyt näkyy niitä kuuluisia sileitä satasia, joita on kerrottu nähdyn maahantulijoilla. Näillä ihmisillä ei ole pankkikortteja, he maksavat käteisellä. Ja rahaa menee paljon Suomen hinnoilla.

Puhumattakaan Muhammedin perheestä, joka on menossa Rovaniemelle. Heitä on peräti 12. Vanha, syöpää sairastava isä ja äiti, Muhammedin veljiä ja sisko kolmen lapsen kanssa.

Koko revohka on Tikritistä, Saddam Husseinin kotikaupungista. Sinne Saddam rakensi palatsinsa ja täytti hallinnon sukulaisillaan. Siellä kannatettiin Saddamia, sinne hän pakeni ja sieltä hänet myös löydettiin. Irakin hallituksen joukot valtasivat vuosi sitten Tikritin takaisin Isis-joukoilta. Keskustassa käytiin sitkeitä taisteluita, ja kostoksi Isis murhasi raa'asti puolitoistatuhatta vastustajaansa. Kaulojen katkaisuista tehtiin näyttäviä videoita.

Mutta Tikritistä tuli myös Saladin, monien tarinoiden jalo hallitsija, islamilaisen maailman sankari, käyräsapelinen ratsumies, joka löi ristiretkeläiset ja valtasi Jerusalemin, mutta osasi olla myös armollinen vihollisilleen ja solmia heidän kanssaan rauhan. Saladinin kaltaista suurmiestä tarvittaisiin nyt.

Muhammed näyttää älypuhelimensa näytöltä karttaa. Rovaniemellä on ystävä. Kutsuva täplä vilkkuu Kaarnikkatiellä.

Muhammed kertoo, että he olivat Ruotsissa leirissä. Siellä kysyttiin, haluatteko jatkaa Suomeen.

Hänen kanssaan on poikkeuksellisen helppo asioida, sillä hän puhuu hyvin englantia. Perhe viipyi toista vuotta Turkissa, mutta siellä oli hyvin vaikeaa. Sitten levisi huhu, että raja Eurooppaan suljetaan.

Mutta perheet, naiset ja lapset ovat pieni vähemmistö. Valtaosa on nuoria miehiä. Tämä on heidän kansainvaelluksensa. Naiset ja lapset tosin näkyvät mediassa, sillä varsinkin lapsista saa koskettavia kuvia. Maahanmuuttoviraston mukaan 80 prosenttia on miehiä.

Kierrämme viisi päivää vastaanottokeskuksia, mutta emme törmää yhteenkään syyrialaiseen. Heitä on tilastojen mukaan vain kaksi prosenttia tulijoista. Syyrialaiset jäävät Ruotsiin, koska siellä on sukulaisia. Irakilaisten sukulaisia taas on Suomessa. Perimmältään Suomi kantaa nyt Irakin sodan seurauksia.

Paikallinen setä on pysähtynyt nojailemaan kävelysauvoihinsa ja katselee hulinaa.

"Sota-aikana mentiin toiseen suuntaan, mutta ne oli lapsia", hän sanoo.

Sotalapsista valtaosa kulki tätä kautta. Torniosta ovat pyrkineet yli niin vankikarkurit, loikkarit kuin jääkäritkin. Haaparannan puolella on ollut pelastus, kuin lännenfilmien Meksiko, jonne paetaan vallan kouraa.

Tornionjokilaaksossa on totuttu sanomaan, että jos maailmanloppu tulee, niin mennään Ruotsiin.

Setä lähtee sauvomaan Ikean suuntaan. Hän asuu Haaparannan puolella olematonta rajaa.

Torniossa on kärsitty. Suomen sodan aikaan 1808 tänne vetäytynyt Suomen armeija makasi kauhean talven kuolemanleirissä. Tuhansittain sotilaita kuoli mädillä oljilla veriseen ripuliin. Ainut hoito oli viinaryyppy.

Myös täsmälleen sata vuotta sitten Tornio oli polttopisteessä. Venäjä ja Saksa vaihtoivat invalidivankeja. Jalattomia ja kädettömiä raukkoja raahautui rajan yli, yhteensä 65 000. Se rampojen ryntäys oli vielä isompi kuin tämä nykyinen. He olivat kulkeneet järjettömän pitkän matkan itärintamalta, oikeastaan samoilta seuduilta kuin nämä turvapaikanhakijat.

Suomeen on hyvin pitkä matka, jos joutuu kiertämään Pohjanlahden. Sitä kautta joutuivat kelirikkoaikaan kulkemaan niin Kustaa II Aadolf, Lenin kuin Paasikivikin.

Kaisa Rautaheimo HS
Tornion hätämajoituskeskuksessa jaettiin kanakeittoa.
Tornion hätämajoituskeskuksessa jaettiin kanakeittoa.

Turvapaikanhakijoitten kannattaisi ennemmin tulla laivalla, mutta he pelkäävät papereitten esittämistä.

Palloiluhallilla tuoksuu kanakeitto. Soppatykki höyryää. Arabia raikaa ruskamaisemassa. Nuoret miehet kokoontuvat ihmettelemään pallokentän laidalle. Siellä naiset pelaavat jalkapalloa. Pohjoismailla on vielä paljon ihmeitä näytettävänään.

Hälisevä nuorukaisjoukko hakeutuu Tornionjoen rantaan ja ottaa selfieitä. He ovat vihdoinkin perillä, Suomessa, josta oli kerrottu niin paljon Irakissa ja Turkissa. Suomi on paras maa, ihmisoikeuksiensa vuoksi. Sana oli levinnyt sosiaalisessa mediassa nopeammin kuin mikään matkailupropaganda.

Suomeen, Suomeen!

Tornionjoen rantaa pitkin saapuu koko ajan riuskoja miehiä laukkuineen. He tulevat lähinnä Bagdadista, halki ainakin yhdeksän maan. Vain pari pyöräilijää tulee vastaan. Missä ihmiset ovat? Maahan on tyhjä.

Kaisa Rautaheimo HS
Osama ja Omar ovat päässeet Tornionjoen yli. Selfien paikka.
Osama ja Omar ovat päässeet Tornionjoen yli. Selfien paikka.

"Millainen on Espoo?" kysyy yksi miehistä. Hän on nähnyt sen kartassa.

Suomalainen täti istuu tupakalla matalan kerrostalon alakerrassa ja katselee ohikulkijoita. Tumppeja varten on kurkkupurkki. Tässä hän on katsellut joelle, joka virtaa etelään.

Nyt ohi virtaa maailma.

Samaan aikaan lisää autoja saapuu linja-autoasemalle. Yksi niistä tuo afgaaniperheen. Neljätoistavuotias Nazanin puhuu vähän englantia. He ovat tehneet vielä pitemmän matkan, Ghaznista, Afganistanin itäosista. Se on se paikka, jossa Taleban räjäytti 1 500 vuotta vanhat buddha-patsaat. Ghazniin on perustettu suuria tyttökouluja. Mitenköhän niiden käy jatkossa? Tänä vuonna Taleban iski kaupunkiin ja vapautti sen vankiloista satoja vankeja.

Perhe haluaa Helsinkiin.

Kas, tuossahan on Imad, joka lähti aamulla kohti Kemiä. Hän on tullut takaisin. Palaa Ruotsiin, Tukholmaan.

"Kemi no good."

Muitakin tuttuja naamoja ilmestyy illalla palloiluhallille. Jopa koko Muhammedin 12-henkinen perhe palaa Kemistä. He eivät mahtuneet minnekään. Rovaniemellä ei ole tilaa. He jäävät Tornioon hätämajoitukseen.

Piirretäänkö raja nyt? Sisäministeriö yrittää saada tilanteen jotenkin hallintaan sulkematta rajaa.

Tarvitaan järjestelykeskus, jonne tulijat vietäisiin suoraan rekisteröitymään. Sitä on suunniteltu Tornion yhteiskoulun lukion tiloihin, aivan kaupungin keskustaan.

Vielä maanantaina tyhjässä koulussa on vain kaikuvia käytäviä ja tyhjiä luokkia. Kalusteet on kannettu pois. Luokkahuoneiden lattioille on asetettu jämptein välein ohuita harmaita retkipatjoja. Kunkin päälle on taiteltu harmaa huopa. Voimistelusalissa on 69 patjaa, mikä saa sen näyttämään moskeijalta. Aivan kuin siellä kumarrettaisiin koripallotelineen suuntaan.

Noilla ohuilla patjoilla ei kukaan halua kauan makailla, keskellä kuorsausta ja unettomien pulinaa. Täällä on tarkoitus viipyä vain pari päivää, korkeintaan viikko. Sitten eteenpäin.

Valtiovalta saapuu paikalle. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg katsastaa lukion tiloja. Jatkossa tänne tuotaisiin kaikki suoraan busseilla rekisteröitymään. Tiistaista lähtien on turvapaikanhakijoitten pysyttävä täällä, kauppaankaan ei pääse. Poliisi ja rajavartiolaitos yhdessä armeijan avustamana ryhtyy tehostamaan viranomaisvalvontaa. Rajaa ei suljeta.

"Olemme Suomena kokonaan uuden tilanteen edessä", toistaa valtiosihteeri Paula Lehtomäki pariin kertaan. Kukaan ei tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Tällaista ei ole ennen ollut.

Vastaanottokeskuksia on tiistaina noin 25. Uusia avataan, hetkinen . . . Ruovesi, Halikko, Rovaniemi, Kemi, Jyväskylä, Saarijärvi, Joutsa, Raasepori. Mutta lista on heti vanhentunut. Seuraavana päivänä avataan taas lisää.

Tornion valtuusto kokoontuu upeassa paikassa. Kaupungintalo on korkea rakennus, ja valtuustosali on sen huipulla. Täältä näkyy koko tämä erikoinen kaupunki keskellä jokea. Mutta nyt ei ehdi ihailemaan.

Kaisa Rautaheimo HS
Ruukissa on ollut vastaanottokeskus jo vuosikymmeniä.
Ruukissa on ollut vastaanottokeskus jo vuosikymmeniä.

On päätettävä järjestelykeskuksesta. Kaupunginhallitus puolsi sen vuokraamista äänin 6–5. Toisaalta jos torniolaiset kieltäytyvät, valtiolla on keinonsa. Annetaan vaikka pikavauhtia asetus.

Nuori keskustan ääniharava Katri Kulmuni johtaa puhetta päättäväisesti. Puheenvuoroja riittää kolmeksi tunniksi, mutta asia on ollut selvä alusta asti: keskus aukeaa aamulla.

Vastaan haraavat valtuutetut pelkäävät ennen kaikkea kaupunkilaisten turvallisuuden puolesta. Se tulee koko ajan esiin.

"Maailman rauhallisin raja on muuttunut rauhattomaksi", sanoo keskustalainen Kirsi Aho ja kannattaa järjestelykeskusta.

Toiset pelkäävät rekisteröimättömien vapaata haahuilua ja haluavat sen vuoksi järjestelykeskuksen, toiset taas pelkäävät nimenomaan keskusta kaupungin ytimessä.

Poliisitarkastaja Mia Poutanen rauhoittelee ja sanoo, että vastaanottokeskuspaikkakunnilla eivät poliisin tehtävät ole lisääntyneet.

Perussuomalaisten Markus Törmä esittää kysymyksen, joka on monen mielessä: Miksi he kulkevat näin kauas monen maan läpi hakemaan turvapaikkaa?

"Dublin- ja Schengen-säännöt eivät nyt toimi", sanoo Paula Lehtomäki, joka edustaa Torniossa pääministeriä.

Näyttää siltä, että pakolaisia on tulossa Suomeen aina vain enemmän.

Keskiviikkona tapaisivat EU-päämiehet Brysselissä.

Vessassa lippalakkipäinen kaupunkilainen pyyhkii käsiään vihaisena.

"Se karkaa käsistä tää homma. Viime käessä se on armeija tossa rajalla."

"Kun ensimmäiset pakkaset tulee, niin puolet lähtee", lohduttautuu toinen ulko-ovella.

Kemin rautatieasemalla on jo hiljaista, aamupäivällä junaan odotti satoja ihmistä.

Nyt laiturilla on vain yksinäinen muukalainen, radiotoimittaja Bagdadista. Nimeään hän ei tahdo sanoa. Hän on menossa tuntemattomaan, pohjoiseen, Rovaniemelle.

On pimeä jo ja kylmä. Puu tuoksuu: sivuraide on täynnä koivua, massapuuta matkalla paperitehtaalle. Hän on saapunut Tuhannen ja yhden yön kaupungista, lentävien mattojen ja taikalamppujen Bagdadista, totisten sellunkeittäjien maahan.

Kemiläisten ei pitäisi hätkähtää. Se on karu työläiskaupunki kylmän meren rannalla. Punainen Kemi. Sodan jälkeen kommunistien organisoimassa lakossa käytettiin ratsupoliiseja ja ammuttiin konepistoolilla. Kaksi kuolikin. Se oli Kemin veritorstai vuonna 1949.

Mutta Mosul on ihan muuta. Se on hajalle ammuttu pohjoisirakilainen kaupunki, jota Isis pitää hallussaan. Oikea pahuuden valtakunta, musta aukko.

Jos haluaa turvapaikan, on hyvä olla mosulilainen.

Mosul on Kaksoisvirtain maassa, ja sen paikalla on sijainnut tarunomainen Ninive, jossa asui Raamatun ja Koraanin mukaan äärimmäisen julma ja verenhimoinen kansa. Molemmissa kirjoissa esiintyy profeetta Joona, joka yrittää saarnata syntisille niniveläisille parannusta. Mutta he ovat kovasydämisiä, ja Jumala tuhoaa Niniven.

Joonan tietysti muistamme siitä, että hän joutui valaan vatsaan kolmeksi päiväksi. Näihin mosulilaistarinoihin on syytä suhtautua varauksella. Saattaa olla, että valasjuttu ei ole ihan totta.

Kaisa Rautaheimo HS
Bagdadin Muhammed asuu Oravaisissa yhdessä seitsemän irakilaismiehen kanssa.
Bagdadin Muhammed asuu Oravaisissa yhdessä seitsemän irakilaismiehen kanssa.

Joka tapauksessa Isis räjäytti moskeijan, jossa sijaitsi Joonan hauta.

Tiistaiaamun Kaleva kertoo, että oululaisessa vastaanottokeskuksessa on tapeltu kadonneesta kännykästä. Joku oli lyönyt toista paistinpannulla päähän, ja toinen oli saanut pienen viiltohaavan. Mutta järjestelykeskus saadaan avatuksi. Nyt loppuu holtiton rajaliikenne. Kaikki viedään rekisteröitäväksi.

On aika lähteä eteenpäin.

Haukiputaan kohdalla soittaa Tikritin Muhammed. "Onko Vantaa hyvä?" hän kysyy.

Heidän 12-henkinen perheensä on lähdössä sinne. Uutisista kuulemme parin tunnin kuluttua, että Vantaalle lentokentän lähistölle on avattu pikapikaa vastaanottokeskus.

No, aina Vantaa Tikritin olot voittaa.

Kempeleessä kurvaamme Zeppelinin kohdalta sivuun. Täällä on Suomen kuuluisin vastaanottokeskus, pääministeri Juha Sipilän kotitalo.

Tämä on Sipilän Suomea, sitä, mille Helsingin kuplassa nyrpistellään nenää: siistejä, isoja tyyppitaloja, hyvinhoidettuja nurmikoita, lapsia pyörätiellä kypärät päässään.

Kempeleessä asuu oululaisinsinöörejä. Vuonna 2006 se valittiin Suomen luovimmaksi kunnaksi, kaksi vuotta myöhemmin siellä oli suurin asukastyytyväisyys koko Suomessa.

Ekokorttelissa seisoo tuulivoimala, katoilla on aurinkopaneeleja. Kortteli tuottaa sähkönsä itse.

Vastaan tulee nuoripari työntäen lastenvaunuja: Mikko ja Heidi Kurtti ovat asuneet täällä vasta vähän aikaa. Vaunuissa on puolivuotias Josefiina. Kysymme lätkäleijonapipoiselta Mikolta, mitä hän pitää Sipilän ideasta antaa talonsa turvapaikanhakijoitten käyttöön.

"Ei ehkä viksu veto, valtion mieheltä. Toivottaa tervetulleeksi", Mikko Kurtti vastaa hyväntuulisesti.

"Vaikka kyllä hyvä, että tyhjä talo tulee käyttöön."

Sipilän näyttävä talo on kujan päässä. Siihen kuuluu myös ulkorakennus, joka vaikuttaa luhtiaitalta.

Uutinen Sipilän ilmoituksesta levisi hetkessä ympäri maailmaa. Suomessa pääministerikin antaa asuntonsa.

Se oli hieno ele, mutta toimi myös kuin teinien käty-viesti: kämppä tyhjänä. Niiden turvapaikanhakijoitten kohdalla, jotka pääsevät taloon asumaan, kaikki Suomesta luodut haavekuvat pitävät kyllä paikkansa.

Hyvin ovat asiat niilläkin, jotka pääsevät Raahen lähelle Ruukkiin, nykyiseen Siikajoen kuntaan. Täällä on ollut vastaanottokeskus jo vuodesta 1993, tosin välillä suljettuna. Paikka on entinen työlaitos, jossa pidettiin sellaisia elatusvelvollisia miehiä, jotka eivät maksaneet ruokkojaan, kertoo rouva Siikajoen kunnan keskuksesta.

Hän asui lapsena saman tien varressa, ja laitoksen miehiä pelättiin kovasti. Vähän niin kuin nyt jotkut pelkäävät turvapaikanhakijoita.

Mutta kyllä keskuksessa pelätään enemmän, esimerkiksi Isistä. Johtaja Sirpa Kallio kertoo tytöstä, jonka kasvot olivat näkyneet suomalaisessa lehtikuvassa.

"Sen jälkeen hän pelkäsi joka narahdusta, että nyt ne tulevat hakemaan häntä."

Ruukissa on perheitä ja paljon lapsia. Isolla pihalla on turvallista leikkiä, ja kavereita on vaikka kuinka. Vanhemmat lapset ovat lähteneet pyörillä lähikouluun. Punamultainen päärakennus on rapistunut.

Täällä on ollut tšetšeenejä, tamileita, zairelaisia ja angolalaisia, jotkut jopa yli kuusi vuotta. Lapset ovat saaneet kasvaa täällä. Pari perhettä on asettunut pysyvästi, he ovat ostaneet omakotitalon ja saaneet töitä. Kallio sanoo, että hän tietää monia maahanmuuttajia, jotka haikailevat Ruukin aikoja. Perheet tykkäävät olla, on niin rauhallista.

Kaisa Rautaheimo HS
Hossein sai majapaikan Oravaisten vanhasta tehdasyhdyskunnasta.
Hossein sai majapaikan Oravaisten vanhasta tehdasyhdyskunnasta.

Vasta saapunut nuori afgaaniperhe taluttelee kahta pientä lasta märällä nurmikolla. On kalsea syysaamu. He ovat päässeet Afganistanista, Ghoznista.

Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla näkee, miten kansallisuuksien yhteiselo voi onnistua. Varmaan kuuluisin esimerkki on Närpiö, mutta Oravainen on toisella tapaa kiva.

Vastaanottokeskus on vanha tehdasyhdyskunta. Se on ollut 1800-luvun lopulta lähtien oma maailmansa, jossa työläiset ovat asuneet suurissa puukasarmeissa. Täällä on ollut oma koulu, palokunta ja poliisi, oma meijeri ja tehtaan oma karjanjalostamo.

Oravaisten kutomossa tehtiin naisten vaatteita vielä 1970-luvulla Oravais-tuotemerkillä. Nyt rapistuneihin ja paljaisiin työläisasuntoihin on asutettu 380 henkeä.

Oravaisissa on totuttu vieraisiin. Tänne on aina tultu muualta. Tällä kertaa Irakista.

Saman huomaa heti kylänraitilla: kaksi tummaihoista pikkutyttöä kiitää polkupyörällä mustat tukat hulmuten, molemmat puhuvat sujuvaa pohjalaisruotsia. Rastapäinen kaveri on pankkiautomaatilla, ABC:lla pyörii tummia mopopoikia, kansanopistolla viettää aikaa vaikka kuinka monta kansallisuutta.

Oravaisissa on vieraskielisiä kymmenen prosenttia. Se on melkein yhtä paljon kuin Vantaalla, jossa luku on Suomen korkein – 13 prosenttia – mutta suurin osa Vantaalla on virolaisia ja venäläisiä.

Tältä näyttää varmaan tulevaisuuden Suomi. Valtiovarainministeri Alexander Stubb arvioi lehdessä, että vuonna 2030 Suomessa on jo puoli miljoonaa ulkomaalaista.

Monikulttuurisesta Oravaisista on lyhyt matka suomenkieliselle Etelä-Pohjanmaalle, jossa mamuja on kaikkein vähiten.

Täältä on myös osattu lähteä maailman ääriin. Kaikki tietävät Amerikan-siirtolaisuuden, mutta harva tietää, että täältä Munsalan ja Uudenkaarlepyyn kulmilta lähti samoihin aikoihin 1 500 miestä kaivamaan kultaa eteläiseen Afrikkaan. Heihin oli tarttunut Afrikan-kuume. Siellä Matsit, Åket ja Ovet puhuivat hassua pohjalaisruotsiaan.

Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Suomeen on tullut tänä vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. HSTV kertoo puolessatoista minuutissa, kuinka tähän tilanteeseen oikein päädyttiin. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus HS Arkisto & Reuters, grafiikka: Boris Stefanov HS.

Keskiviikkona kohtaavat EU-päämiehet. Sipilä ja Merkel keskustelevat kahden. Sipilä laskeskelee, että Suomeen tulee tänä vuonna 50 000 turvapaikanhakijaa. Se on suhteessa yhtä paljon kuin Saksan 800 000.

Myöhään keskiviikkoiltana tulee tieto, että Tornion uusi järjestelykeskus on täyttynyt heti. Taas on 550 turvapaikanhakijaa saapunut päivän aikana. Ihmisiä viedään jonottamaan vuoroaan urheiluhalliin. Bussit saavat lähteä kohti etelää ilman, että kuljettajat tietävät, mihin lastit viedään. Sijoituspaikat pitää löytää ajomatkan aikana.

Mistä irakilaiset tiesivät Suomen? Oravaisissa kerrotaan, että Irakin televisiossa oli dokumentti Suomesta. Siinä kerrottiin, että Suomi on maailman toiseksi turvallisin maa, se on inhimillinen ja sikäläisillä hyvä sydän. Sosiaalinen media liikuttaa nyt ihmismassoja nopeammin kuin koskaan ennen. Suomeen lähtö oli some-ilmiö. Suomi Says Welcome.

On riipaisevaa katsoa, kun Ziad kävelee pitkin Oravaisten pääraittia ja vilkuttelee älypuhelimeensa. Täällä Baba! Baba!

Hän on Skype-yhteydessä lastensa kanssa. He ovat Bagdadissa. Todennäköisesti he eivät näe toisiaan vuosiin.

Täällä Ziad ja muut haluaisivat kasvattaa lapsensa. Irakissa ei ole tulevaisuutta. Täällä lapsista tulisi samanlaisia yhteiskuntaan sopeutuneita kuin nämä ruotsia puhuvat mamulapset.

Perheet yhdistetään. Mutta todennäköisesti maahanmuuttajat valuvat etelän suuriin kaupunkeihin, ja päätyvät samoihin lähiöihin, joissa suhtaudutaan kriittisesti maahanmuuttoon, eivät mukaville ja suvaitsevaisille alueille.

Keskiviikkoiltana vierailemme kahdeksan irakilaisen kaverin kämpässä. He ovat tulleet kolme viikkoa sitten. Vanha työläisasuntola on huonossa kunnossa. Kalusteina on vain sängyt. Keittiössä on sentään pöytä ja pari keikkuvaa tuolia.

Miehet ovat paastonneet koko päivän, sillä nyt eletään suuren juhlan aikaa. Tänään Mekassa vaelletaan Armeliaisuuden vuorelle ja seistään auringossa syömättä ja juomatta keskipäivästä yöhön.

Torstaiaamuna on noustava aikaisin, sillä on eräänlainen jouluaamu. Eid-päivä vastaa joulua, silloin juhlitaan uhrivalmiutta, sitä kuinka Abraham oli valmis uhraamaan Jumalalle oman poikansa. Tänään jaetaan lapsille lahjoja ja syödään herkkuja.

Aamukuudelta on vielä pimeää ja kylmää. Kesä on kaukana, ja se on lyhyt. Bagdadissa on 39 astetta.

Kaisa Rautaheimo HS
Baquban Muhammed ja Bagdadin Muhammed ovat Oravaisten K-kaupassa tupakkaostoksilla. Lidlissä olisi halvempaa, he sanovat, mutta se on kaukana.
Baquban Muhammed ja Bagdadin Muhammed ovat Oravaisten K-kaupassa tupakkaostoksilla. Lidlissä olisi halvempaa, he sanovat, mutta se on kaukana.

Bagdadin Muhammed, Baquban Muhammed , Ziad ja Hossein nousevat ylös ja valmistavat aamiaista karstaisella liedellä. He ovat pelanneet aamuyöhön asti dominoa.

Mitä muutakaan voisi tehdä? Eikä yöllä nukuta.

Aamiaisen jälkeen lähdemme metsän läpi moskeijalle. Se on perustettu työläiskasarmin liiteriin. Olemme siis ikäänkuin matkalla joulukirkkoon. Mielessä alkaa soida Kello löi jo viisi . . .

Mutta käykin ilmi, että emme menekään liiterille vaan jatkamme pellonreunaa valtatielle ja kohti Oravaisten keskustaa.

Kurjet lentävät yli märän sänkipellon. Maisema on surumielinen, täynnä kaipausta etelään ja lämpöön. Miehet kohottelevat samsungejaan ja puhuvat ruudulle. Skypessä on vaimoja ja lapsia. Eid-päivänä pitäisi perheen olla yhdessä.

Mutta nyt ei ehdi haikailla, tulee kiire joulukirkkoon. Se onkin jossain kauempana nuorisoseurantalolla, eikä kukaan tiedä missä talo on. Pannaan juoksuksi.

Kaisa Rautaheimo HS
Hossein matkalla Eid-päivän juhlaan.
Hossein matkalla Eid-päivän juhlaan.

Tulemme ABC:lle. Onneksi meidät nappaa kyytiin nuori somali, Ali, joka puhuu ruotsia. Hän tietää minne mennä. Hän opiskelee Vaasassa ja on ollut töissä Brysselissä.

Ohitamme ison kyltin Slagfält Taistelukenttä 1. Täällähän taisteltiin Oravaisten taistelu vuonna 1808. Sitä ei ehkä kukaan muista Etelä-Suomessa, mutta täällä päin se on yhä iso juttu. ABC:n seinilläkin on kuvia töyhtöhattuisista sotureista.

Muhammed on Baqubasta, jossa on taisteltu vuosikymmeniä. Amerikkalaiset, al-qaida, Isis. Baqubasta tehdään taistelupelejä, joissa voi ammuskella Muhammedin kotikaupungissa.

Nuorisoseurantalolla sisältä kuuluu jo resitaatio. Allahu Akbar. Mubarak!

Samaan aikaan Mekassa samassa juhlassa yli 700 ihmistä tallautuu kuoliaaksi.

Ohi kulkee oravaislainen ja kysyy ruotsiksi, mitä seurantalolla on meneillään. Se ei tunnu ollenkaan häiritsevän häntä.

Maailmalla tapahtuu, niin täällä Suomen maaseudullakin. Lauantaina alkaa hirvenmetsästys.

Palataan vielä sinne Kemin pimeälle rautatieasemalle, jossa yksinäinen kaveri odotteli junaa Rovaniemelle. Jotkut tosiaan halusivat vielä pohjoisemmaksi.

Monelle eteläsuomalaiselle Rovaniemi on Timbuktu, vaikkei se ole edes kovin pohjoisessa. Rovaniemi – Tuiskun, Tervon ja Lordin kaupunki.

Apukan juuri avattu vastaanottokeskus on vielä 20 kilometriä koilliseen Rovaniemestä. Se on todella kaukana ihmisistä, kaupungista, Helsingistä ja Bagdadista. Täällä ei ole mitään muuta kuin kivitalo tien ja järven välissä. Märät ruskaiset puut roikottavat oksiaan, hämärtääkin jo.

Tänne, entiseen Maatalouden tutkimuskeskuksen tiloihin, kolmikerroksiseen taloon on sijoitettu noin sata miestä. Tämän pohjoisempana turvapaikanhakijoita ei vielä ole. Viikonloppuna avautuu vielä pohjoisempi vastaanottokeskus Kemijärvellä.

Rakennuksen omistaa venäläinen yrittäjä, joka halusi tehdä siitä matkailukohteen. Suurvaltapolitiikka vei turistit, nyt se on täynnä irakilaismiehiä.

Niin maailmanpolitiikka heijastuu Apukkaan.

Kaisa Rautaheimo HS
Kolmen hengen huone on nyt Omarin koti ties kuinka pitkään.
Kolmen hengen huone on nyt Omarin koti ties kuinka pitkään.

Räystään alla sateessa seisoo tummia miehiä tupakalla. Iso, iloinen mies on Omar, bagdadilainen taksikuski. Hän pyytää sisään. Taas kaikuvia käytäviä, kalustamattomia huoneita, joihin on ahdettu kolme sänkyä.

Pörröisiä päitä nousee peittojen alta. Ei televisiota, ei kirjoja, ei mitään. Internet-yhteys on, mutta se takkuilee kovan käytön vuoksi. Voi vain jutella ja tupakoida. Öisin taas ei nukuta.

Tämä on kuin alkoholistiparantolassa. Pitkästymishelvetti. Tyhjä kivitalo, sata puolipukeista äijää. Odottavat ruoan tuojia.

Useimmat ovat olleet Apukassa vasta muutaman päivän. Omar viisi. Kaamos on vasta tulossa. Talvesta he ovat kuulleet. He ovat täällä kuukausia, ehkä vuoden.

Kaisa Rautaheimo HS
Azher ja surullinen Ali Apukan vastaanottokeskuksessa Rovaniemen lähellä.
Azher ja surullinen Ali Apukan vastaanottokeskuksessa Rovaniemen lähellä.

Surullinen Ali osaa vähän englantia. Hän on myös Bagdadista. Kertoo olevansa Photoshopdesigner. Perhe on jäänyt Istanbuliin ja ikävä on kova. Kolme lasta.

Kaikki tahtoisivat oppia suomea. Mutta kirjoja ei ole. Omar on kirjoittanut joitakin sanoja siniseen vihkoon: kiitos, päivää, yksi, kaksi, kolme. Hän haluaisi käyttää niitä.

"Melkein kaikki ovat Irakista. Täällä on paljon myös niitä, joiden ei olisi ollut pakko lähteä. Irakissa kaikki puhuivat Suomesta. Suomi on paras. Ei ilmasto, vaan ihmisoikeudet. Facebookissa, internetissä", kertoo taas bagdadilainen Khaled.

Apukka on lohduton. Suomalainen osaisi mennä kalaan, sauvakävelemään, kirjastoon, marjaan, lenkkeilemään.

Marketissa pitäisi käydä, mutta bussi maksaa viisi euroa suuntaansa eikä rahaa ole.

Jos tällainen joukko suomalaismiehiä olisi vastaavassa paikassa, jossain pihisisi jo pontikkapannu.

Sellainenkin vaihe Apukalla on ollut, selviää, kun vähän kyselee. Apukan laboratorioissa tutkittiin 1970-luvulla radioaktiivista säteilyä, ja touhu oli salaista. Silloin laboratoriosta lainatuilla vehkeillä keitettiin pontikkaa, tavattoman vahvaa ja pahaa. Tavallista vahvemman juoman etikettiin kirjoitettiin "E". Se oli ekstraa.

Otamme Omarin, Alin ja Duririn kyytiin ja viemme heidät Rovaniemelle kauppaan. Matkalla ohitamme Santa Parkin eli Joulupukin pajakylän. Sinne!

Sade lotisee asfaltille, kyltit houkuttelevat ostamaan joulukrääsää ja matkamuistoja. Iittalaa, Marimekkoa, puukkoja ja porontaljoja. Joulupukki, joulupukki kuuluu kaiuttimista. Pari japanilaisturistia hypistelee muumeja.

Miehet ovat ihmeissään, kunnes heille selviää, missä he ovat: Baba Noel! Surullinen Alikin hymyilee.

Joulupukin pajassa kuljetaan hämärää käytävää. Bagdadin pojat ovat vakavina, ja sitten: Pukki.

Hän ottaa ison Omarin viereensä ja kysyy amerikanenglanniksi, mistä Omar on.

Bagdadista.

Pukki tietää kyllä Bagdadinkin. Pukki on käynyt kaikkialla.

Onko Omarilla lapsia?

On.

Minkä nimisiä?

Mustafa. Ja Rani, tyttö.

Pukki ymmärtää, että Omarilla on heitä ikävä.

Pukki ei voi asiaa auttaa. Mutta tällä kertaa hän esittää toivomuksen. Se on rauha.

Ilkka Malmberg HS, teksti
Kaisa Rautaheimo HS, kuvat

Oikaisu kello 14.50: Kemi-Tornio-välillä liikennöi Veljekset Salmela, ei Veljekset Seppälä.

Kaisa Rautaheimo HS
Duraied harrasti Irakissa bodausta. Hän asuu nyt Apukassa.
Duraied harrasti Irakissa bodausta. Hän asuu nyt Apukassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat