Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Politiikkaa sivuava ei aina ole poliittista

Sunnuntai
 
Tommi Uschanov
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Tasan 50 vuotta sitten, syksyllä 1965, Ranskassa ilmestyi esikoisromaani, jonka kirjoittaja muistetaan Suomessakin, mutta ei tästä kirjastaan. Hän oli Georges Perec (1936–82).

Perecin Les choses on satasivuinen pienoisromaani, kieleltään minimalistinen ja tunnelmaltaan surumielinen. Koko ensimmäinen luku on pitkä luksusasunnon kuvaus, joka on kokonaan konditionaalissa. (Ensimmäinen virke kuuluu: "Katse liukuisi aluksi pitkän, korkean ja kapean käytävän harmaata mattoa myöten.") Vasta sitten siirrytään kertomakirjallisuudessa tavalliseen imperfektiin ja myöhemmin vielä futuuriin. Mukana on vain vähän vuoropuhelua – ja vasta aivan lopussa.

Tarinan ainoat varsinaiset henkilöt ovat nuori mies ja nainen, Jérôme ja Sylvie, jotka työskentelevät markkinatutkijoina. Enemmän kuin ihmiset kirjan keskiössä ovat sen nimessä mainitut "asiat" (esineet tai tavarat), joita kertojanääni kuvaa yksityiskohtaisesti ja joiden myyntiä päähenkilöt edistävät työkseen. Uransa edetessä he pääsevät niistä yhä enemmän osallisiksi myös itse.

Tämä ei tee heitä onnellisiksi, joskaan he eivät toisaalta ole lohduttoman onnettomiakaan. Jérôme ja Sylvie muuttavat Tunisiaan, mistä Sylvie saa paikan syrjäisen ammattikoulun ranskan opettajana. Mutta siellä "asioita" on puolestaan ympärillä liian vähän. He palaavat Ranskaan, missä niitä on taas enemmän.

Romaani sai Renaudot-palkinnon, yhden Ranskan kolmesta suuresta kirjallisuuspalkinnosta, ja myi nopeasti yli 100 000 kappaletta. Koska se kertoi kulutusyhteiskunnasta ja päättyi lyhyeen Marx-sitaattiin, sen tulkittiin yleisesti olevan poliittisesti tiedostavaa kritiikkiä sodanjälkeisten länsimaiden henkisestä tyhjyydestä.

Perecin kelpuutti tässä hengessä myös Neuvostoliitto ja sen johtama itäblokki. Les choses julkaistiin nopeasti käännöksenä kahdeksassa Itä-Euroopan maassa – muun muassa Virossa.

Tähän Perec ei ollut itse lainkaan osannut varautua. Kirja oli puolittain omaelämäkerrallinen, ja se halusi vain kuvata erästä elämänmuotoa, ei arvioida sitä moraalisesti. Teksti alkoi haavekuvilla mukavasta asunnosta, mutta tuotti kirjoittajalleen niin paljon rahaa, että hän saattoi itse ostaa isomman asunnon.

Menestyksen nosteessa Pereciltä haluttiin nopeasti seuraavaa romaania. Se ilmestyikin alta aikayksikön, mutta oli monille järkytys.

Quel petit vélo à guidon chromé au fond de la cour? oli Les chosesin täysi vastakohta: kielellisesti räiskyvä veijariromaani kolmesta sotilaasta, jotka koettavat pelastaa neljännen joutumasta Algerian sotaan. Samalla se oli myös pitkitetty sisäpiirin vitsi Perecin erään lukiokaverin moposta.

Kirjaa ei arvosteltu tai myyty nimeksikään. Perec tipahti kulttuurielämän tähtitaivaalta puoli vuotta sen jälkeen kun oli noussut sinne. Hänet nosti takaisin vasta Suomessakin tunnettu Elämä käyttöohje (1978), Médicis-palkinnon voittanut tiiliskivi, joka toteuttaa äärimmäisen monimutkaista palapelimäistä suunnitelmaa. Hieman yli kolme vuotta myöhemmin Perec kuoli keuhkosyöpään.

Kaunokirjailijat valittavat usein, etteivät saa yhteiskunnallista sanomaansa riittävästi esiin. Perecin tapaus osoittaa, että ongelma voi joskus olla myös päinvastainen: esiin pääsee sanoma, jota ei ole edes olemassa. Kaikki, mikä sivuaa politiikkaa tai mistä voi lähteä mielleyhtymien ketju politiikkaan, ei aina ole poliittista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat