Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Afrikassa kaikki on kaukana – alueelle mahtuisivat EU, USA, Kiina ja Intia

Sunnuntai
 
Sami Sillanpää
Sami Sillanpää Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Työkaveri laittoi vinkkiä kiinnostavasta juoksutapahtumasta Sierra Leonessa, "jos satut vielä olemaan siellä Afrikassa".

No, olenhan minä. Mutta aika iso paikka tämä Afrikka. Kun Johannesburgista lähtee, pitää ensin lentää kuusi ja puoli tuntia Ghanaan, yöpyä siellä ja lentää sitten vielä neljä tuntia päästäkseen Sierra Leoneen.

Siihen verrattuna on lähireissu lentää Helsingistä Kiinan Pekingiin. Ei mene kuin seitsemän ja puoli tuntia. Niin, että jos olette siellä Euraasiassa, kannattaa poiketa Pekingissä lokakuun taidefestivaaleilla.

Meillä Afrikassa kaikki on isoa. Afrikan pinta-alan sisälle mahtuisivat 28 maan EU, 50 osavaltion Yhdysvallat sekä jättimaat Kiina ja Intia. Suoraa lentoa voi posottaa yhdeksän tuntia, eikä vielä ole päässyt Afrikasta pois.

Aina ei ole suoraa tarjolla, koska lentoreittejä ei ole kaikkien Afrikan maiden välillä.

Esimerkiksi Länsi-Afrikasta Itä-Afrikkaan monet yhteydet kulkevat Brysselin, Pariisin tai Dubain kautta.

Afrikasta katsoen se on koukkaus maailman laidalle.

On tietenkin helpompaa, jos on oma lentokone. Monella afrikkalaisella on. Nigerialainen liikemies selitti äskettäin bisneslehdessä, kuinka hän säästää matkoillaan oman koneensa ansiosta vuorokausia.

Ongelmaisissa maissa hankaluutena ovat sisäiset lennot. Kongon pääkaupunkiin Kinshasaan voi kyllä lentää, mutta maan itälaita on sieltä 1 600 kilometrin päässä. Sinne pääsee vain YK:n avustuslennolla.

Jokunen kongolainen liikelentoyhtiö on viime vuosina kokeillut reitillä. Koneita kuitenkin syöksyi maahan sen verran usein, että asiakastyytyväisyys alkoi kärsiä.

Jos ei ole niin kiire, Kongon halki on tarjolla luotettava laivayhteys. Kisanganista pääsee jokea pitkin Kinshasaan parissa viikossa.

Yksi nopeimmin kasvavista lentoyhtiöistä maailmassa on tietenkin afrikkalainen. Ei ihme. Ethiopian Airlinesilla on uudet komeat koneet, kohtalaiset hinnat ja paljon yhteyksiä Afrikkaan, Lähi-itään ja Aasiaan.

Afrikkalaiset lentävät koko ajan enemmän, mikä on tuonut myös ensimmäiset afrikkalaiset halpalentoyhtiöt. Lensin äskettäin yhdellä niistä Johannesburgista Dar es Salaamiin.

Halpayhtiöstä kertoi se, että juomista joutui maksamaan. Ihan kuin jossain pirun Euroopassa.

Lento ei maksanut kuin noin 250 euroa. Mutta Etelä-Afrikka ja Tansania ovatkin ihan lähekkäin – kuin Suomi ja Turkki.

Twitter: samisillanpaa. HS:n kirjeenvaihtaja hämmästelee afrikkalaista elämänmenoa mielikuvien takana. Blogi: hs.fi/blogi/afrikantahtia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat