Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko valokuvia säilyttää kylmällä kesämökillä?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Terve taas, lukijat, tässä on Torsti.

Viimeksi oli puhetta vihersilloista, joita pitkin eläimet ja jalankulkijat pääsevät moottoritien yli. Kari Karri ja Matti Mesiäinen kertoivat, että sellainen löytyy myös Vierumäeltä.

Erkki Koivisto puolestaan huomautti kivikoreja käytetyn Suomessa jo 1960-luvulla – tosin ei moottoriteiden äänieristeinä vaan esimerkiksi tukimuureina Hietalahden rannassa. Valmistajien mukaan näiden korien kestoaika riippuu erityisesti teräksen laadusta.

 

Kananmunia munankeittimellä keitettäessä vettä lisätään sitä vähemmän mitä enemmän munia keittimeen laitetaan. Miksi? Tuntuisi, että isompaa munamäärää kypsennettäessä tarvittaisiin pikemminkin enemmän vettä.
– Tampio
 

Munankeitin kypsentää kananmunat vesihöyryllä. Keittimessä höyry nousee pohjalla kiehuvasta vedestä. Osa höyrystä tiivistyy viileille pinnoille eli kananmunille keittimen sisällä. Höyry luovuttaa niihin lämpöä ja valuu vetenä takaisin pohjalle. Osa höyrystä taas karkaa keittimestä höyryaukon kautta.

Mitä enemmän keittimeen laitetaan kananmunia, sitä enemmän siinä on pintoja, joille höyry voi tiivistyä. Niinpä suurempi osa höyrystä valuu vetenä takaisin pohjalle höyrystyäkseen uudelleen. Jos vertailet keittimestä poistuvaa höyryä, huomaat, että mitä enemmän keittimessä on munia, sitä vähemmän höyryä karkaa keittimestä huoneilmaan. Silloin sama vesi kiertää keittimessä pidempään. Näin ollen pienempi vesimäärä riittää.

 

Miten käyttäytyvät vanhat valokuvat, diat, videonauhat ja kelanauhurin kelat tai c-kasetit pakkasessa? Voinko säilyttää niitä pakkasessa kesämökillä tai avoullakolla ilman lämpötilan tuomaa riskiä? Tuleeko murtoriskin lisäksi mieleen muita riskitekijöitä?
– Pentti
 

Kuiva pakkanen ei sinänsä ole huono paikka säilyttää elokuvia, valokuvia tai dioja. Talvikylmää kesämökkiä tai avoullakkoa tikkaremmin arkistoinnin asiantuntijat pitävät kuitenkin erittäin huonona paikkana minkään tallenteiden säilyttämiseen. Suurin ongelma on lämpötilan vaihtelu. Sen myötä aineistoon tulee kosteutta. Kosteus voi jo itsessään vahingoittaa aineistoja, mutta ennen muuta se antaa otollisen kasvuympäristön homeelle ja muille eliöille. Hyvässä säilytyspaikassa olisi mahdollisimman vähän valoa ja kosteutta sekä tasainen lämpötila vuodenajasta riippumatta. Magneettiset tallenteet, kuten c-kasetit, videonauhat ja kelanauhurin kelat olisi hyvä suojata myös pakkaselta ja voimakkailta magneettikentiltä.

Samat ohjeet pätevät myös digitaalisiin tallennemuotoihin, kuten kovalevyihin, disketteihin ja muistitikkuihin, jotka ovat tyypillisesti vielä analogisia tallenteita herkempiä hukkaamaan niihin tallennetut tiedot.

Hieman kyynisesti tikkaremmin ekspertti totesikin digitaalisten tallennemuotojen olevan kahdenlaisia: niitä, jotka ovat jo menneet rikki ja niitä, jotka menevät rikki. Digitaalisissa aineistoissa säännöllinen varmuuskopiointi onkin paras tapa varmistaa säilyvyys.

 

Maailmansodan jälkeen Karjalaan jäi noin kolmannes maan pinta-alasta ja suuri kaupunki Viipuri. Siirtoväki sijoitettiin ympäri Suomea. Millainen olisi Suomen väkiluku nyt, jos rajoja ei olisi siirretty?
– Juha Ulpovaara, evakon poika
 

Moskovan välirauhansopimuksessa Suomi menetti noin kymmenesosan sotia edeltäneestä pinta-alastaan. Tällä alueella asui yli 400 000 asukasta.

Luovutuksilla ei kuitenkaan ollut välitöntä vaikutusta Suomen väkilukuun. Käytännössä kaikki sodasta selvinneet luovutettujen alueiden asukkaat evakuoitiin ja asutettiin muualle Suomeen. Rajan taakse jäi vain muutamia kymmeniä Suomen kansalaisia.

Entäpä sotien jälkeinen kehitys? Nyt astumme arvailujen puolelle, mutta tikkaremmin asiantuntijat eivät usko Karjalan menetyksen juuri näkyneen Suomen väkiluvussa sotien jälkeenkään. Vaikka maan väestötiheys nousi pinta-alan pienennyttyä, oli Suomi sotien jälkeenkin Euroopan harvimmin asuttuja alueita. Esimerkiksi 1960–70-lukujen muuttoliike Ruotsiin ei suinkaan johtunut liikakansoituksesta vaan työtilaisuuksien puutteesta.

Itärajalla tuskin olisi ollut enempää muuttoliikettä Neuvostoliiton aikana. Mutta jos Karjala olisi pysynyt Suomella, voisi ajatella, että se olisi houkutellut enemmän tulijoita Neuvostoliiton romahdettua. Se, miten paljon muuttajia Suomeen olisi päästetty, olisi ollut poliittinen kysymys. Tikkaremmi ei usko, että tämäkään muuttoliike olisi vaikuttanut koko maan väkilukuun kuin muutamia prosentteja.

 

 

Torstin remmi heittää tikkaa myös Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat