Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuntematon hyväntekijä tilasi Aku Ankan Utön kirjastoon

Sunnuntai
 
kimmo taskinen hs
Poikkeuksellisesti emme paljasta hyväntekijän kasvoja.
Poikkeuksellisesti emme paljasta hyväntekijän kasvoja. Kuva: kimmo taskinen hs

Suomalaisten hyvästä lukutaidosta on kiittäminen ennen kaikkea kahta tahoa: kirjastolaitosta ja alati suomen kieltä uudistavaa Aku Ankka -lehteä.

Kirjastopalvelut ulottuvat liki koko maahan. Maan eteläisin ja pienin kirjasto on ulkomerellä Utön saaressa. Pari vuotta sitten se joutui rajujen säästötoimien kohteeksi: Aku Ankan tilaus lopetettiin.

Saaren osa-aikainen kirjastonhoitaja Susanna Sjöman vastusti leikkauspäätöstä jyrkästi, mutta ei mahtanut sille mitään. Hän ei kuitenkaan ehtinyt surra kauan.

"Utö on monessa suhteessa erikoinen paikka. Me uudisasukkaat olemme muuttaneet tänne saadaksemme rauhaa ja yksityisyyttä, mutta usein käy juuri päinvastoin."

Taas kerran Sjöman sai sähköpostia täysin tuntemattomalta henkilöltä, joka tiesi hänen hoitavan kirjastoa. Tämä henkilö oli käynyt saarella vain kerran, hänellä ei ole lapsia, eikä hän ole erityisen kiinnostunut kirjallisuudesta tai saaristosta.

Hän halusi kuitenkin auttaa kirjastoa jotenkin, mihin Sjöman suhtautui ensin torjuvasti.

"Hän oli kuitenkin sitkeä, joten lopulta kerroin hänelle Akkarin kohtalosta."

Tuntematon hyväntekijä tilasi lehden vuodeksi, mikä ilahdutti Utön lapsia ja Sjömanin miestä suuresti. Viime viikolla hän otti jälleen yhteyttä ja kertoi uusineensa tilauksen.

"Olen jo pikkaisen luopunut pelosta, että lahjoittaja haluaa joskus jotain vastalahjaksi. Kirjastokierroksen ja kaffet tarjoan kyllä omaan piikkiini, jos hän vielä joskus Utöhön tulee."

Lehden lainausvuoroista kilpaillaan saaressa niin, että lapset juoksevat kirjastoon kilpaa. He ovat kysyneet monta kertaa Sjömanilta, kuka lehteä heille tilaa.

"En voi kuin hymyillä vastaukseksi, että hänen nimensä on salaisuus."

Tarinan opetus, ystävät hyvät: kun elämme kovia aikoja, muidenkin kuin Kroisosten pennosille löytyy käyttöä.

Sanoma-konserni julkaisee Aku Ankkaa ja Helsingin Sanomia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat