Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki puhuvat nyt vakavia – Kissavideoiden sijaan kiinnostavat turvapaikanhakijat, valtion velka ja Venäjä

Kaikki puhuvat nyt asiaa, bussissa ja bileissäkin. Kissavideoiden sijaan kiinnostavat turvapaikanhakijat, yhteiskuntasopimus, valtion velka ja Venäjä.

Sunnuntai
 
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Välillä huvittaisi ajatella keveitä ajatuksia, katsoa hömppää ja hupsutella. Mutta ei se nyt onnistu. Yhteiskunta, politiikka ja talous tunkee joka paikkaan, vaikka kuinka yrittäisi olla pinnallinen.

Menin kampaajalle. Alku meni hyvin, eli perinteisesti seurapiiri- ja juorujutuissa. Kerroin, että olin Sofi Oksasen kirjanjulkistusjuhlissa ja vieressäni istui säveltäjä Kaija Saariaho.

Sitten lipsuimme puhumaan Oksasen Norma-kirjan sisällöstä. Eli kansainvälisestä hiuskaupasta. Luonnollisesta hiuksesta tehdyt lisäkkeet ovat iso bisnes. Siihen liittyy ihmiskauppaa. Intian hindunaisia käytetään hyväksi. Hiuksia varastetaan päästä. Osa tulee Venäjän vankiloista. Kalleinta on ukrainalainen hius. Sellainen kuin oppositiojohtaja Julija Tymošenkon valtava letti. Sekin on lisäke. Senhän näki kyllä, kun Julia pääsi vankilasta.

Niin, se Ukrainan tilanne. Menipä vakavaksi. Piti keventää. Tartuin peilin edessä olevaan lehtipinoon. Kiiltävällä paperilla kynsilakkatrendejä. En silti voinut olla kuulematta, kun toisella puolen huonetta asiakas ja kampaaja puhuivat rasismista. Tuomitsivat.

Yhden ystäväni kampaaja paasasi muukalaisvihaa. Toisen kampaaja puhui lomarahojen leikkauksista.

Että kampaajallakin tulee vastaan ihmiskauppa, Ukraina, talouskriisi ja rasismi. Sellaista elämä nyt on.

Enää ei voi syyttää, etteivät tärkeät asiat kiinnosta kansaa. Kun haluaisi katsoa Facebookissa kissavideoita, kaikki päivittävät politiikkaa.

Paula Noronen valitti HS:n kolumnissaan Facebookin ahdistavuutta. Rantakuvissa on kuolleita lapsia. Oli hän löytänyt sieltä yhden valon lähteen, professori Esko Valtaojan luennon kaiken suhteellisuudesta maailmankaikkeudessa. Sepä keveää.

Vitsitkin ovat versioita pääministeri Juha Sipilän kätilöjutuista.

Mutta Facebook on trendejä. Entä todellinen arki?

Aamulla joku kailotti bussissa kännykkään YK:sta ja ympäristökysymyksistä. Salainen projekti, josta ei saa vielä kertoa lehdistölle. Höristin korvia. Pointti oli, ettei autolla ajamisen hiilijalanjälkeä voi laskea vain ajetuista kilometreistä, pitää ottaa huomioon, onko ajettu sähköautolla vai katumaasturilla. Siihen on kehitettävä laskuri. Jep.

Kotimatkan tulin oman miehen kyydissä. Mies puhui monta puhelua, mutta metsästyssaaliit ohitettiin lyhyesti. Oli tärkeämpiäkin aiheita. Kuten Venäjä, Venäjä ja Venäjä. Sekä parit yt:t.

Tuli mieleen thaimaalaisen ystävän syksyinen vierailu. Ensimmäistä kertaa 20 vuoden aikana hän näki Suomessa mielenosoituksen. Se kyllä vähän nauratti häntä. Alkoi aikataulun mukaisesti klo 11, ja ohjelman loputtua poistuttiin, ei hulinaa. Niinpä. Miekkarin jälkeen meillä mennään kotiin leipomaan korvapuusteja ja lämmittämään saunaa.

Vakavat ja iloiset asiat ovat täällä sulassa sovussa. Sofi Oksasen julkkareissa oli ihmiskauppavideoiden lisäksi näyttely kirjailijattaren omista asuista. Hän ostaa joka kirjaa varten uudet kengät.

Mekin lähdimme pojan kanssa Helsinkiin ostoksille. Mutta kuka nyt enää pelkästään shoppailisi. Ensin käytiin Kiasmassa Jani Leinosen näyttelyssä. Tottelemattomuuskoulun opetus oli, että sodat syntyvät tottelemisesta.

Sitten Stockmannille. Tutun kellon yllä lukikin nyt BROOKLYNN. Teini alkoi puhua Stockan talousvaikeuksista. Miten epätoivoinen yrityksen täytyy olla, että se laittaa oman nimensä piiloon?

Tuimme Stockaa rahallisesti ja siirryimme Tennispalatsiin, HAMiin, Ai Weiwein näyttelyyn. Puhuimme Kiinasta, katulapsista, siirtotyöläisistä, tyhjiksi jääneistä taloista Ain arkkitehtuuriprojektissa. Ja siitä, onko hyvä asia, että turvapaikanhakijat sijoitetaan Suomessa tyhjiksi jääneisiin tiloihin – nehän ovat tyhjiä siksi, että paikkakunnalla menee huonosti, ihmiset ja työt ovat kaikonneet.

Kaikki tärkeä taide on nyt poliittista, enää ei voi valittaa, etteivät taiteilijat ota kantaa. Teatterissa syksyn tapaus on Susanna Kuparisen Eduskunta III, joka perustuu dokumentoiduille poliittisille lausunnoille. Mutta että musikaalitkin: Billy Elliotin taustalla on työväenluokkainen Britannia, jossa pääministeri Margaret Thatcherin kyykyttämät hiilikaivostyöläiset lakkoilevat.

Pakenin liikuntaan. Vesijuoksussa hapan matami manaili, kun lastenaltaassa koululuokka pärski. Olivat kuin sillit suolassa, mutta riemuissaan.

"Meidän verorahoilla", matami marisi. Politiikka ui jo altaaseen. Saunaa on parasta välttää.

Viimeinen toivoni oli gaalajuhla ja muotinäytös. Kauppalehden Optio-gaalassa on aina hienoja ihmisiä ja hienoja vaatteita. Sielu lepäsi asujen tyllihelmoja ja paljettimaisia led-valoja katsoessa. Mutta, mutta. Jo ensimmäinen näytöksessä malleina esiintyvistä yritysjohtajista mainitsi puhuessaan sote-uudistuksen. Yksi muistutti, että sijoituksilla voi vaikuttaa maapallon tilaan. Yksi puhui Itämeren suojelusta.

Politiikka on tullut arkeen – ja juhlaan.

Ehkä keveyttä on etsittävä politiikasta. Jos keskittyisi politiikassa ulkonäköön? Hmm.

Ihminen näyttää Ku Klux Klanin asussa kermapursottimelta.

Ihminen näyttää Ku Klux Klanin asussa kermapursottimelta.

Alexander Stubbin suupielet ovat kääntyneet jyrkkään laskuun.

Poliittinen päätöksenteko on kuin tv-sarjasta. Telkussa kaksi kätilöä puhuu, ja kas, pääministeri nousee soffalta ja sanoo: Mä haluan muuttaa kaiken. Liikuttava kohtaus, kuin sentimentaalista fiktiota.

Demokratiaa tutkiva Anu Koivunen sanoi Ylioppilaslehdessä, että politiikka on puhetta, joka luo kuvaa siitä, millaisessa maailmassa me elämme. Tämä kuva on harvoin koko totuus.

Nyt on tullut sellainen kuva, että tavallisten ihmisten poliittisilla kannanotoilla on suuri merkitys. Se on hyvä.

Oikeasti kaikkia kiinnostavat yhteiskunnalliset asiat, vaikka myös lehtikaalireseptit ja Jari Sillanpää kiinnostaisivat. Voi olla innostunut sekä poliittisesta journalismista että pyyhepitsien virkkaamisesta, kuten professori Koivunen. Luin sen Facebookista.

Politiikasta kannattaa pitää ääntä. Jonain päivänä voi itse päätyä kätilöksi, joka joutuu käynnistämään poliittisen päätöksen hätäsynnytyksen.

Anna-Stina Nykänen
anna-stina.nykanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat