Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marilainen kulttuuri kukoisti 1990-luvulla, mutta on taas vaarassa – kirjailija Katja Kettu tutustui sukulaiskansaan Venäjällä

Kielen mukana katoaa aina maailmankuva – mutta miten pitää kieli elossa, kun tekstaaminenkin on helpompaa venäjäksi?

Sunnuntai
 
meeri koutaniemi
Joškar-Olan marilaisessa päiväkodissa lapset leikkivät erilaisia ammatteja, esimerkiksi lääkäriä. Päiväkodin toivomuksesta lasten nimiä ei kerrota.
Joškar-Olan marilaisessa päiväkodissa lapset leikkivät erilaisia ammatteja, esimerkiksi lääkäriä. Päiväkodin toivomuksesta lasten nimiä ei kerrota. Kuva: meeri koutaniemi

Mummot raahaavat ämmänlängillä vettä kuraisella kylänraitilla, hanhet ja sekarotuiset koirat tölvivät jaloissa. Osuuskaupan edessä ukonkuikelot kessuttelevat ja paistattavat kevätpäivää. Harmaitten talojen ikkunapuitteet ja ovenpielet on taidokkaasti koristeltu, traktorinjälkeen astuessa massahtaa muta.

Koti, jossa vierailen, on pyöröhirsistä salvottu. Sen pihaporttia koristaa vesilintuaihio. Hampaaton isäntä, arvioin hänet 55-vuotiaaksi, on lämmittänyt aamusta saakka matalaa kivijalatonta saunaa, josta on juuri heittänyt häkälöylyt – se ei ole aivan tyypillinen alueella, koska muistuttaa savusaunaa, venäläisten tšornaja banjaa.

Saunan haavansavu sekoittuu pirtin uuninpohjalla paistetun lihapiiraan tuoksuun. Sisävessaa ei ole, ainoa lehmä lypsetään käsin puupohjaisessa parressa.

Ei olla 1800-luvun lopun Itä-Suomessa, vaan vuodessa 2008 ja Venäjällä, 800 kilometriä Moskovasta itään. Volgan mutkassa, jossa sijaitsee vanhan Mikkelin läänin kokoinen Marinmaa, Mari El.

Kyläläisten elämää säätelevät yhä osuuskauppa ja kylvötyöt, he puhuvat kolhooseista ja kyläkomissaareista.

Vaatimattomista puitteista huolimatta vieraanvaraisuus on yltäkylläistä.

Asetumme juomaan tsaikkaa. Pyöreäposkinen emäntä kysyy, tunnenko oloni kotoisaksi. Nyökkäilen: "Tau, kiitos!"

Sopiessani artikkelista Helsingin Sanomien kanssa minua muistutettiin tiukasti, että kaiken jutussa pitää olla totta. Hienovarainen toimeksianto kirjailijalle, mutta myös osuva ja haastava – aiheeseen nähden. Kokemukseni mukaan Marinmaalla totuus ja tarinointi, liioittelu, suoranainen viranomaisten propaganda ja neuvostomentaliteetti sekoittuvat yhteen.

Olen viettänyt alueella kuutisen viikkoa ja tehnyt taustatutkimusta romaaniani varten. Nyt, seitsemän vuotta ensimmäisen vierailuni jälkeen, minulla on tilaisuus kertoa se hyvä ja paha, jota olen Marinmaalla nähnyt. Totuus on, etten tiedä kaikkea. Aloitetaan siis perusasioista.

Mari tarkoittaa alun perin ihmistä, ja Mari El Ihmisten maata.

Vuoden 2010 väestölaskennassa 540 000 ilmoitti olevansa kansallisuudeltaan mari. Äidinkielen puhujien osuus oli suomalais-ugrilaisittain hyvä: 390 000 ihmistä eli 72 prosenttia.

Kieltä puhutaan yleisesti kylissä, mutta myös pääkaupungissa Joškar-Olassa. Marissa säädettiin kielilaki 1995, kansallisen innostuksen vuosina. Lain toivottiin takaavan kielen ja kulttuurin säilymisen. Vuodesta 2000 Marinmaan presidenttinä on toiminut Leonid Markelov, jonka aikana venäläistämispolitiikka on saanut vallan.

Kiinnostuin marilaisista opiskellessani Turun Taideakatemiassa animaatio-ohjaajaksi 1997–2001. Asuintoverini, nykyinen Museoviraston assistentti Mari Aaltonen oli käynyt kenttätutkimusmatkalla Marinmaalla. Hän kertoi marilaisten erikoislaatuisesta luonnonuskonnosta sekä kamppailusta kielen säilyttämiseksi.

Itse olin matkustanut sedän ja tämän perheen mukana Neuvostoliitossa jo lapsena. Koimme Neuvostomaata Murmanskista Mustallemerelle, Petroskoista Bakuun, mutta Marinmaalla en naperona käynyt. Marinmaa kiehtoi, olihan Volgan mutka suomalais-ugrilaisten heimojen alkukoti. Siellä asui sukulaiskansa, joka taisteli selviytymisensä puolesta.

Marilaiset ovat olleet vuosisatoja mongolien, tataarien ja venäläisten puristuksessa. Suurimmat sodat käytiin 1500-luvulla, kun mongolien Kultainen Orda ulotti alueelle vaikutuspiirinsä. Marilaiset jakautuivat, ja läntiset vuorimarit siirtyivät venäläisten puolelle itäisten niittymarien jäädessä Volgan vastarannalle.

Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen Marinmaalla elettiin toiveikasta ja aktiivista aikaa. Ilo oli lyhytaikainen, ja 2000-luvulla valtiovallan asenne muuttui. Toimittajien ja aktivistien pahoinpitelyt säikyttivät monet. Nyt on suvannon aika – hiljaisuuden ja varovaisuuden.

Kouluissa opetetaan yhä enenevissä määrin ainoastaan venäjäksi, koulukirjat kertovat historiasta venäläisten näkökulmasta ja marilaismielisten organisaatioiden toimintaa on rajoitettu laeilla.

Maakysymykset ja omistusoikeus ovat aiheuttaneet ongelmia paikallisille. Marinmaata voisi verrata Lappiin. Vuosina 1973–93 rakennettu Tšeboksaryn patoallas hautasi kolmasosan niittymarien alueesta. Suomen vastaava alue sijaitsee Koillis-Lapissa, Luirojoen latvoilla. Lokan padon alle jäivät muun muassa Rieston ja Korvasen kylät.

Joškar-Ola, Punainen kaupunki, on marilaisuuden keskus ja ylpeyden aihe. Toimittajien kanssa siellä on vaikea päästä puhumaan. Vähänkin kriittisemmät lauseet on sanottava ulkotiloissa neuvostohenkisen salakuuntelun pelosta, ei koskaan puhelimessa eikä varsinkaan sähköpostilla. Tätäkin kirjoitusta varten oli vaikea löytää puhujia.

Mari Elin kirjailijaliiton puheenjohtaja Svetlana Grigorjeva ei ehdi vastata haastattelupyyntöön. Ehkä hänellä ei ole aikaa.

Vaikenemisella ja vaientamisella on Marinmaalla vankat ja hyväksihavaitut perinteet. Etsiessäni tietoa menneistä marilaisista kirjailijoista kiinnitin huomiota siihen, että kaikilla oli sama kuolinvuosi, 1937. Lähemmässä tarkastelussa selvisi, että myös kuolinpäivä oli sama, 11. 11. Tuona päivänä tapettiin Stalinin käskystä vähintään 5 000 marilaista kirjailijaa, opettajaa, lääkäriä, insinööriä ja muuta oppinutta.

Kaiken kaikkiaan koko marilainen sivistyneistö ja kansanuskonnon päämiehet, kart-papit, silattiin maankamaralta. Uhreja oli tietysti paljon enemmän. Joškar-Olan läheltä on löytynyt useita joukkohautoja. Yhdessä niistä on 9 000 ihmisen jäännökset. Joukkohaudalle laskettiin muistolaatta vasta vuonna 1994.

Marilainen kulttuuri alkoi elpyä perestroikan aikaan. Neuvostoliiton romahduksen jälkeen elettiin kukoistuskautta, ja 1990-luvulla Marinmaalla perustettiin lukuisia lehtiä, kulttuuriaktiivisuus virisi. Suomalaisilla oli myös sijansa nousussa. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, M. A. Castrénin seura sekä Suomalais-Ugrilainen Seura auttoivat painamaan kirjoja, keräsivät rahaa ja suunnittelivat erilaisia kielenelvytyshankkeita.

Kaikki muuttui, kun Venäjällä tuli vuonna 2010 voimaan laki, jossa ulkomaisten avustusjärjestöjen toiminta tulkitaan propagandaksi.

Mieleenpainuvimpia tapauksia oli, kun junassa Moskovasta Joškar-Olaan matkaamme lyöttäytyi suomalaisen kaivosyhtiön edustajaksi esittäytynyt herrasmies. Hän puhui suomea tuskin ollenkaan. Erikoisen kiinnostunut hän oli meidän intresseistämme alueen kaivosteollisuuden parissa. Hyttiin palatessamme ovi oli raollaan ja tavarani pengottu. Vainoharhaa? Muutama lasillinen liikaa maribalsamia? Ehkä.

Mielenkiintoista Marinmaalla on huomata, kuinka pelokkuus lisää pelokkuutta ja vainoharha vainoharhaa – myös omaani. Mitä ajatella tapauksesta, kun laukkuni ryöstettiin keskellä päivää Joškar-Olassa ja retkueen asiakirjat hävisivät?

Seuraavana päivänä saimme yliopistolla kuulla, kuinka paikallistelevisiossa oli kuulutettu löytyneitten suomalaispassien perään. Saimme passit takaisin lahjomalla hotellinjohtajan ja eräänkin babuškan. Tästä sikisi vitsi, jonka mukaan jouduimme mummon ryöstämäksi.

Jälleen on hankalaa sanoa, mitä oikeastaan tapahtui. Ehkä jotakuta viranomaistahoa alkoi kiinnostaa, mitä suomalaiset puuhasivat. Ehkä asialla olivat aloittelevat kriminaalit, jotka huomasivat, että passeja oli hankala myydä, ja niistä haluttiin päästä eroon.

Marilaiset ovat vesilinnun kansaa. Joutsen on pääjumalalle Kugu Jumolle pyhä lintu. Lintukuviot toistuvat ikkunanpuitteissa, porttien päissä sekä koruissa ja vaatteissa. Etenkin nuoret ovat alkaneet käyttää arkivaatteissaan lintua symboloivia ornamentteja. Tämä kertoo siitä, että luonnonuskolla on edelleen vetovoimaa.

Marilaisuutta tutkineen kansatieteilijän Ildikó Lehtisen mukaan lähes puolet marilaisista uskoo edelleen luonnonjumaliin.

Uskonto on Marinmaalla samaan aikaan helppo ja vaikea asia. Perinteisesti helppo, sillä marilainen uskonto on suvaitseva. Ortodoksisuutta ja islamia on siedetty hyvin. Oman uskonnon historia taas on surullinen.

Neuvostoaikana marilaisten uskontoa vainottiin siinä missä muitakin. Siksi uskosta puhutaan yhä varoen ulkopuolisille.

Vierailin vuonna 2008 marilaiskylässä. Vodkaryypyn jälkeen isäntä tahtoi kertoilla uhrilehdoista, mutta emäntä hyssytteli: Ei näistä kaikille sovi kertoa. Jotain kuitenkin.

Kylässä oli oma uhrilehto vuoteen 1942. Silloin puut kaadettiin Suuren Isänmaallisen sodan polttoaineeksi. Myöhemmin paikalle on pystytetty sankarivainajien patsas, mutta edelleen kyläläiset muistavat uhrilehdon.

Tarkennettakoon: uhrilehdoissa ei palvota puita. Puiden kautta saadaan yhteys eri jumaliin, ja jokaisella ns. maanylisellä on oma nimikkolajinsa. Ukko Ylijumalaan verrattavan Kugu Jumon lempipuu on tammi. Yhteensä erilaisia jumaluuksia on kymmeniä, ellei satoja, jos mukaan lasketaan kodin piirissä elävät haltiat ja henget. Marilainen uskonto on rauhanomainen, kaiken elollisen sieluun uskova.

Varsinkin ennen vanhaan uhrijuhlat kestivät päiväkausia. Uhripalvelukset kuuluivat vain miehille, mutta koko kylä osallistui niitten valmisteluun. Naiset leipoivat. Varsinaisen uhrauksen ja rukouksen suorittaa edelleen kart-pappi, kylän hengellinen johtaja.

Nykyisin myös naiset saavat osallistua uhritilaisuuksiin ja -rukouksiin, mikä onkin tarpeellista.

Neuvostoaikana moni kart-pappi joutui karkotetuksi tai menetti henkensä. Koska marilaisilla ei ole Raamatun tai Koraanin kaltaista pyhää kirjaa, on naisten säilyttämä suullinen rukousperintö ensiarvoisen kallista uskon kannalta.

Kun koulut alkukesällä loppuvat, marilaiskylissä eletään jännittäviä aikoja: ketkä poismuuttaneet palaavat tänä vuonna kesänviettoon ja tuovat lapset mukanaan?

Kaupungeissa työskentelevät tuovat rahaa osuuskuntakauppaan ja talkoovoimaa pelloille, perunanistutukseen ja kaalimaille. Opiskelijat puolestaan palaavat kotikyliinsä hapankaalipurkkien ja porkkanasäkkien toivossa, sillä niillä eletään seuraava vuosi.

Kesäisin kaupunkilapsille tarjoutuu tilaisuus oppia kotikieltä. Kaupungeissa syntyneet marilaislapset oppivat lähinnä venäjää. Kieltä taivutetaan meikäläiseen tyyliin sijamuodoissa. Tällainen lauseoppi sopii kyrillisille aakkosille huonosti.

Marin kieli jakaantuu kirjoitusasunsa puolesta vuorimariin ja niittymariin. Kirjakielet luotiin 1920-luvun neuvostokansallisuuksia suosivina vuosina, eivätkä kiistelevät älymystöpiirit ole päässeet yhteisymmärrykseen yhteisestä kirjakielestä. Tilanne on siis vähän sama kuin saamelaisilla, joilla on lukuisia kieliä, tai Tornionjokilaakson meänkielellä, jolle ei ole löydetty kaikkien hyväksymää kirjoitusasua.

Kesällä 2015 istun eiralaisessa kahvilassa. Marilaiset Alexander Pustyakov ja Kristina Yuzieva ovat ehtineet tapaamaan minua. Noin kolmikymppinen pariskunta kuuluu siihen sukupolveen, joka on kasvanut pikkuisessa kylässä mutta muuttanut töiden perässä kaupunkeihin – tässä tapauksessa Helsinkiin saakka.

Alexander on niittymari, Kristina Baškirian itämareja. He ovat tavanneet Viron Tartossa suomalais-ugrilaisessa kieliohjelmassa. Alexander on kielentutkija, Kristina tekee väitöskirjaa lintumotiivista suomalais-ugrilaisessa kansanperinteessä.

Molemmat ovat kohteliaita ja hieman varautuneita – 1930-luvun vainoista saakka on totuttu ennemminkin vaikenemaan kuin puhumaan. Paljon on silti muuttunut. Pariskunnan kännykät piippaavat alinomaa. Kun kysyn, käyttävätkö he sosiaalisessa mediassa marinkieltä, pariskunta vaivaantuu. Kyllä, mutta se on vaikeaa. Kännyköistä puuttuu marinkielinen automaattikorjaus, helpompaa on mennä venäjällä. Kummatkin silti tunnustautuvat marilaisiksi, aina. Kuten Alexander täsmentää: "Asenne on tärkein."

Ja: "Kun nuoret näkevät, että marin kieli on rikkaus, olemme voiton puolella."

Alexander ja Kristina innostuvat puhuessaan suomen kielen ja marin yhtäläisyyksistä. Suomenkin vanhimmat ja tärkeimmät sanat voi palauttaa suomalais-ugrilaiseen kerrostumaan. Sellaisia ovat muun muassa pu eli puu, lu – luu, tul – tuli, pört – pirtti sekä lukusanat ik, kok, kum. Jumo tarkoittaa jumalaa, ketše päivää ja aurinkoa, poro taas hyvää: Poro ketše – hyvää päivää! Kuuleeko suomalainen marinkielessä tuttuja sointeja? Toki kuulee.

Marinkielen ongelma on sama kuin monessa agraarikielessä. Se ei ole päässyt uusiutumaan kaupungistuvan kulttuurin tarpeiden mukaan.

Kysellessäni nuorilta toiveammatteja, moni kertoo tahtovansa liike-elämään. Yliopisto-opiskelijoista tytöillä on yllättäviä haaveita: päästä aviovaimoksi, tanssijaksi, mansikanpoimijaksi. Suomeen tai Amerikkaan, Moskovaan tai Birskiin.

Vielä 2000-luvun alussa suomen opiskelu oli suosittua ainakin Joškar-Olan yliopistolla, nykyään englanti ja saksa ovat vieneet voiton. Yliopistolla järjestetään marilaisia diskoja ja keskustelupiirejä, sana kulkee lentolehtisten muodossa.

Kaikkia marilaisuus ei tietenkään kiinnosta. Tarvittaisiin lisää nuoria kiinnostavia kirjoja, lehtiä ja sarjakuvia, ei vain teoksia kanteleen rakentamisesta.

Entä opettavatko helsinkiläistyneet Alexander ja Kristina lapsilleen marinkieltä?

Pariskunta vilkuilee toisiaan hämillisenä, mutta nyökyttelee innokkaana: "Kyllä, jos ja kun lapsia joskus tulee."

Toivokaamme. Joka toinen viikko kuolee maailmasta yksi kieli. Kielen kuolema on aina yhden maailmankuvan loppu.

meeri koutaniemi
Opettajan teehetki. Svetlana Jolkina asuu Tegäjsolan kylässä Vuori-Marin alueella.
Opettajan teehetki. Svetlana Jolkina asuu Tegäjsolan kylässä Vuori-Marin alueella.
meeri koutaniemi
Polina Vasiljeva seisoo kotipihallaan Untšon kylässä Morkon alueella. Taloustieteen koulutuksen saanut Vasiljeva työskentelee kylän hallinnossa.
Polina Vasiljeva seisoo kotipihallaan Untšon kylässä Morkon alueella. Taloustieteen koulutuksen saanut Vasiljeva työskentelee kylän hallinnossa.
meeri koutaniemi
Musiikinopiskelija Margarita Grigorjeva ylittää tien Mikräkissä Vuori-Marin alueella.
Musiikinopiskelija Margarita Grigorjeva ylittää tien Mikräkissä Vuori-Marin alueella.
meeri koutaniemi
Marin tasavallan pääkaupungissa Joškar-Olassa on marilaiseen kulttuuriin erikoistunut päiväkoti, jossa lapset leikkivät erilaisia ammatteja. Päiväkodin toivomuksesta lasten nimiä ei kerrota.
Marin tasavallan pääkaupungissa Joškar-Olassa on marilaiseen kulttuuriin erikoistunut päiväkoti, jossa lapset leikkivät erilaisia ammatteja. Päiväkodin toivomuksesta lasten nimiä ei kerrota.
meeri koutaniemi
Iraida Stepanova (tiskin takana) omistaa marilaiseen käsityöperinteeseen erikoistuneen kaupan Joškar-Olassa.
Iraida Stepanova (tiskin takana) omistaa marilaiseen käsityöperinteeseen erikoistuneen kaupan Joškar-Olassa.
meeri koutaniemi
Torimyyjä Galina nauttii lounaansa myyntikojunsa takana Joškar-Olan keskustorilla.
Torimyyjä Galina nauttii lounaansa myyntikojunsa takana Joškar-Olan keskustorilla.
meeri koutaniemi
Alevtina Pavlova työskentelee marilaisen kulttuurin museossa Vuori-Marin alueella.
Alevtina Pavlova työskentelee marilaisen kulttuurin museossa Vuori-Marin alueella.
meeri koutaniemi
Galina-rouva hakee vettä pihakaivosta Untšon kylässä Morkon alueella.
Galina-rouva hakee vettä pihakaivosta Untšon kylässä Morkon alueella.
meeri koutaniemi
Joškar-Olan marilaisessa päiväkodissa lapset laulavat äidinkielellään "hopeisesta kellosta". Jokainen esiintyy vuorollaan.
Joškar-Olan marilaisessa päiväkodissa lapset laulavat äidinkielellään "hopeisesta kellosta". Jokainen esiintyy vuorollaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat