Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljä prosenttia suomalaisista on täysin laulutaidottomia – tila ei kuitenkaan aina ole pysyvä

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä,
voit ehdottaa parempaa. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85,
00089 Sanoma. Sähköpostiosoite: hs.sisko@hs.fi tai hs.torsti@hs.fi.

Rakkaat ystävät! Nimimerkki Vaivaistenimuri halusi kiittää saamistaan palautteista sekä esittää niiden pohjalta vielä pienen tarkennuksen:

"Ystäväni vaivat eivät ole olleet eivätkä ole vakavia, eivät kroonisia, eivät henkeä tai toimintakykyä ainakaan fyysisesti uhkaavia, eivätkä aina edes kipua tuottavia. Monet tilanteet ovat paljastaneet, että vaivalta puuttuu kokonaan fyysinen ulottuvuus. Pitää vain potea ja varoa ikään kuin varmuuden vuoksi. Onko tämä hypokondriaa? Jos kyllä, kuinka siihen sitten pitäisi suhtautua? Mielestäni elämään ja varsinkin elämäämme vanhuuteen kuuluu erilaisia pikku vaivoja. Paljolla huomioimisella saamme ne itseänsä suuremmiksi."

Diagnoosien teko kannattaa jättää asianomaisille lääkäreille. Hypokondria on kuitenkin vakavan, spesifisti nimetyn sairauden pelkoa. Kuvauksesi useista ja vaihtuvista vaivoista ei siis tunnu täyttävän taudin tunnusmerkistöä.

Pohdin vielä lukupiirin psykologin kanssa, miten tilanteeseen pitäisi suhtautua. Ystävyyden laatu tietenkin ratkaisee, mitä voit sanoa ja tehdä. Valittamisen alituinen kuunteleminen on rasittavaa. Kannattaa siksi miettiä omia rajojaan, sitä, miten suhteessa itse on ja mihin suostuu.

Myös omista havainnoistaan voi kertoa ja lähteä aina myötätunnosta käsin.

Yrjö Qvarnberg ja nimimerkki Pete huomauttivat, että Siskon palstalla puhuttiin virheellisesti sosiaaliturvatunnuksesta, vaikka oikea termi on henkilötunnus.

"Sosiaaliturvatunnus (sotu) oli Kansaneläkelaitoksen 1. 9. 1964 lähtien kaikille kansalaisille jakama tunnus, joka vastasi myöhemmän henkilötunnuksen rakennetta. Sosiaaliturvatunnuksesta kuitenkin luovuttiin vuoden 1971 alussa, jolloin sen korvasi Väestörekisterikeskuksen myöntämä henkilötunnus. Vaikka sotuja ei siis ole myönnetty vuoden 1970 jälkeen, se on käsitteenä jäänyt elämään arkikielessä. Virallisesti nykyään on kuitenkin olemassa vain henkilötunnus", Qvarnberg tiivisti.

 

Meillä on pikapuoliin synttärijuhlat, ja minua askarruttaa oikea tapa ottaa vastaan onnittelijoita. Voinko istua paikallani vai onko noustava ylös?
– Anna Niemi
 

Tapa-asiantuntijoiden mukaan vastaus riippuu juhlan tyylistä. Jos kyseessä on arvokas vastaanotto, jossa onnittelijat jonottavat onnitellakseen päivänsankaria, onnittelijat kuuluisi ottaa vastaan seisten. Mukavat kengät ovatkin asiantuntijoiden ykkössuositus juhlakalulle.

Perussäännöstä voi poiketa, mikäli sankarilla on ikää tai seisominen on muuten tukalaa. Juhlissa on kuitenkin tarkoitus olla hauskaa. Istuminen sallitaan erityisesti vanhoille naisille – miesten kohdalla ollaan yleensä tiukempia. Vanhuuden määritelmän lukupiiri jättää juhlijoiden arvioitavaksi.

Jos kyseessä on pöytäjuhla, jossa vieraat istuvat ja vain puhuja seisoo, on päivänsankarinkin täysin sopivaa istua puheen aikana. Kiitos olisi tosin kohteliasta lausua seisten.

Itse korostaisin tärkeimpänä ohjeena sitä, että käytöstavat on tehty meidän iloksemme, eikä niiden noudattamisessa hampaat irvessä ole mieltä. Jos seisominen tuntuu kiusalliselta, niin istu ja tarjoa tuoli myös onnittelijalle.

 

Olen täysin laulutaidoton. Paljonkohan meitä tällaisia on? Onko kukaan tutkinut sitä? Ainoa en tiedä olevani.
– Vasikkavainaan nuotilla
 

Keskustelin laulamaan oppimisesta väitelleen psykologin Ava Nummisen kanssa. Hän kertoi, että on tosiaan amusikaalisiksi kutsuttuja ihmisiä, jotka eivät kykene tunnistamaan musiikkikappaleita kuin korkeintaan sanoituksen perusteella.

Kukaan ei kuitenkaan ole tutkinut, paljonko heitä on. Alan kirjallisuudessa amusikaalisia mainitaan usein olevan noin neljä prosenttia väestöstä. Nummisen mukaan luku on arvio, joka ei perustu varsinaiseen tutkimukseen. Asian määrittelyä mutkistaa, ettei amusikaalisuus ole välttämättä pysyvä tila. Aivomme ovat mukautuvaisia, ja voimme oppia uusia asioita. Halutessaan amusikaalinen voi oppia tunnistamaan musiikkia.

Varsinaisten amusikaalisten ihmisten lisäksi on suurempi joukko niitä, jotka tunnistavat kappaleet, mutta eivät laulaessaan osaa toistaa niitä. Nummisen mukaan kyse voi olla kurkunpään lihaksiston jäykkyydestä mutta ennen muuta henkisistä esteistä ja harjoituksen puutteesta.

Laulamista voikin verrata tanssimiseen. On paljon itseään tanssitaidottomina pitäviä, mutta harjoittelulla tavalliset paritanssit oppii kuka tahansa. Numminen vetää itse Lauluavain-nimistä laulutaidottomien laulukoulua. Hänen mukaansa tähän mennessä ei ole tullut vastaan vielä ensimmäistäkään toivotonta tapausta.

Toki kyse on myös siitä, mihin rajat asetetaan. Samalla tavalla kuin meistä kaikista ei tule balettitanssijoita, jokainen ei ehkä opi laulamaan barokkimusiikkia neliäänisesti. Mutta täydelliseen laulutaidottomuuteen kenenkään ei tarvitse vastentahtoisesti alistua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat